Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă la măsurarea cu un multimetru ieftin

Marian C

Postări Recomandate

Variatia ultimei cifre semnificative a unui afisaj nu are legatura numai cu variatia marimii de intrare, ci depinde și de esantionare. Da, poate sa fie si 1V. Asta nu inseamna ca tensiunea de intrare variază cu 1V. Vrei precizie? Cumpara instrument cu 4 digiti, ca sa fii sigur pe 3. Vrei mai mult? E simplu, doar ca discutam si de preț dupa asta. 

Acum 4 minute, modoran a spus:

Nu prea variază ultimul digit când masori tensiunea de rețea. Foarte, foarte rar.

De fapt la dt9208 ăla 'ultima cifra' înseamnă 1V, că 3 cifre sunt toate 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

8

• doru3160

6

• sesebe

5

• validae

4

Top autori în acest subiect

Raspunsuri rapide si la obiect,problema rezolvata.

Multumesc mult tuturor ,in mod special dlor sesebe si validae.

Chiar am sa tin cont ,mai ales pt achizitia unui analogic.

(in urma cu 45 de ani cumparam un analogic made in fosta DDR-a trecut prin multe incercari, nu mai e functional de ceva vreme)

Nu fac nimic special,ocazional cate ceva in audio iar variatile tensiunii de retea nu le-am realizat pt ca nu m-au deranjat(inca).

De fapt lucrez f rar la nivel bazic,nu am nevoie de mare precizie,doar cat sa nu umblu dupa cai verzi din cauza unei masuratori mult eronate.

Link spre comentariu
Citat

De fapt la dt9208 ăla 'ultima cifra' înseamnă 1V, că 3 cifre sunt toate

Nu cumva sunt 3 1/2 cifre?! Asta inseamna ca acel multimetru bazat pe ICL7106 poate indica orice valoare intre 000 si 1999, adica 2000 de valori distincte. Distincte, adica poti diferentia intre valoarea 536 si 537, de exemplu, lucru de domeniul SF-ului la un multimetru analogic...lasand la o parte ca un analogic ar trebui sa aiba scala de 40cm latime ca sa ai 2000 de valori gravate pe ea, si evident, cele doua valori apropiate sa mai poata fi diferentiate de ochiul omului.

Pentru eliminat cuplajele inductive sau capacitive la masurarea AC, de ex. la un traf cu mai multe infasurari secundare un rezistor de 47Kohmi in paralel pe bornele de masura rezolva magistral problema, daca multimetrul nu are functia LowZ.

Link spre comentariu

Cam la intamplare eu incercasem cu 1.5Megaohmi -ma gandisem la ceva de genul unui potential electric care printr-o singura sonda determina cifrele de pe ecran...

Posibil gresit, judecati cu indulgenta ca sa se termine pasnic mica mea interventie si eventual sa indaznesc sa mai intreb si altadata.

Link spre comentariu

Multimetrele analogice au de obicei rezistența internă de circa 20kOhmi/V pe continuu și de 5-10kOhmi/Volt în alternativ.Cele mai ieftinuțe chiar mai scăzută.

Dacă luăm domeniul de 300V de exemplu, rezistența ,,văzută,, de circuitul măsurat ar avea 6 MOhmi pe continuu și 1,5 MOhmi în alternativ.

Dar pe domeniul de 30V ar avea 600kOhmi și în alternativ doar 150 kOhmi. Deci rezistența de sarcină suplimentară trebuie să fie aleasă ținând cont și de domeniul de măsură ales.

Avantajul rezistenței interne foarte mari la digitale devine uneori un dezavantaj, aparatul fiind sensibil chiar și la tensiuni electrostatice.

Link spre comentariu

Nu cautasem explicatii atat de aprofundate,oricum va multumesc din nou.

Cabluri ecranate? In locul sondelor incercasem cu cabluri rca ,am renuntat repede pt ca mijlocul nu avea un bun contact electric ...

Link spre comentariu

Pt aprofundare.

Chiar daca de cele mai multe ori se folosesc astfel de masuratori pt domenii rar atinse de amatori, mai ales in cazul amatorilor atunci cind se cer precizii ridicate se poate apela la aceasta tehnica chir s pt domenii ceva mai lejere.

https://forum.tek.com/viewtopic.php?t=87

https://content.ccontrols.net/blog/ingredients-to-perform-low-current-measurements

Link spre comentariu

Dacă se mai poate pt mine și posibil și pt alții:

14 hours ago, doru3160 said:

presupunând ca are o tensiune etalon, fixă, pe care verifica instrumentul. Cam asa se face.

La metrologie la verif unor cantare am vazut ca foloseau greutăți etalon.

O verificare aproximativa făcută acasă a unui multimetrul nou ,ieftin pe domenii de masura cum se poate realiza?-sunt interesat de soluții simple dintre "secretele" experientei voastre.

Altfel comparație cu alte aparate ori componente păstrate special pt asta,ori un prieten,coleg,etc sunt opțiunile logice.

Din graba,neatentie mai ales la rezistente stratul de oxid de pe terminale a dus la măsurări mult eronate.

In afara de razuire,șlefuire,pasta decapanta alte variante poate mai rapide, mai simple? - idem pt oxizi depuși pe sondele ?cârlig? f utile uneori.

Mulțumesc anticipat ,apreciez mult raspunsurile competente primite si va asigur ca referiri la nivelul de pregătire,etc care mai apar uneori chiar nu ajuta la nimic.

Link spre comentariu
Acum 2 minute, Costa a spus:

Altfel comparație cu alte aparate ori componente păstrate special pt asta,ori un prieten,coleg,etc sunt opțiunile logice.

Si logice, si practice. Cum ziceai, in regim de amator fiind, nu-ți permiți echipament pt etalonare. Deci, cele enumerate de tine sunt mai mult decat suficiente, ca să te convingi că aparatul tău nu e in balarii cu indicația. 

Pana la urma la comparatia cu un aparat stiut bun, dacă obții indicatii identice, ai doua variante. Amândouă sunt bune, sau amândouă sunt identic defecte. Varianta a doua nu am intalnit-o niciodată pana acum. 

Link spre comentariu

Costa.Pe aliexpress sunt etaloane pentru tensiune,pentru capacitoare,rezistențe.

În lipsa acestora mai prinzi referințe de tensiune,eventual le pui pe pcb şi le măsori cu ceva consacrat gen Fluke ş.a.

Tot aşa recuperează capacitori sau rezistori de diverse mărimi,cu toleranță 1% sau ṣi mai bună.Măsurate pe aparate bune şi păstrate ca "etaloane"...

Link spre comentariu

Eu nu înțeleg ce-I cu grija asta ca să măsoare la 10 zecimale. Vrei precizie mare atunci cumperi un multimetru de calitate și implicit scump. Nu-ți permiți atunci nu-i nici o problema pt ca la 99.9% din măsurătorile făcute de amatori o precizie de 3 cifre este mai mult decit suficienta. Iar dacă ai nevoie de o precizie mai mare odată la citeva luni de zile poți merge sa masori la cineva care are un multimetru mai performant. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări