Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă la măsurarea cu un multimetru ieftin

Marian C

Postări Recomandate

Buna, daca masor iesirea la un alimentator laptop pe scala tens alternativa imi da dublu fata daca masor pe scala tens continua 20,5v

daca masor cu un ap rusesc analogic imi da 20,5 pe amandoua scalele

voua cum va masoara multimetrul digital ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

8

• doru3160

6

• sesebe

5

• validae

4

Top autori în acest subiect

Asta se întâmplă când nu cunoști principiul de funcționare al unui multimetru digital.Care diferă mult de cel al unui analogic.Respectă instrucțiunile din prospect și folosește scalele potrivite, astfel nu vei avea erori...

Link spre comentariu

Care principiu sa cunosti ? Ca doar dt830 si dt9205 fac asa, arata dublu daca bagi cc pe alternativ, si aia doar intr-un sens. Celelalte multimetre din secolul nostru nu fac asa, arata 0.

Asadar ideea e sa nu folosesti petarde cum sunt cele 2 mentionate.

Link spre comentariu

Multimetrele digitale ieftine, asemeni multimetrelor analogice vechi, folosesc redresarea curentului pentru scala de c.a.  Probabil, multimetrul dumneavoastră digital folosește redresare bialternanță iar cel analogic folosește redresare monoalternanță.

Link spre comentariu

Salut,

Am pus pe o tensiune de 10V DC de la o sursa un multimetru UT22 de buzunar si indica pe DC 10V si pe AC 20V ( doar intr-un sens, daca inversez polaritatea sondelor indica 0V), iar Flukele indica corect 10V pe DC , 0V pe AC.

Deci multimetrele ieftine indica gresit tensiunea DC pe scala de AC.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
Acum 7 ore, modoran a spus:

Care principiu sa cunosti ? Ca doar dt830 si dt9205 fac asa, arata dublu daca bagi cc pe alternativ, si aia doar intr-un sens. Celelalte multimetre din secolul nostru nu fac asa, arata 0.

Asadar ideea e sa nu folosesti petarde cum sunt cele 2 mentionate.

Ideea e să respecți utilizarea domeniilor potrivite, chiar și pocnitorile ieftine măsoară bine dacă sunt folosite cum trebuie.Care ar fi logica să utilizezi scala de alternativ când măsori în curent continuu ?

Cine bagă mașina în marșarier și se miră că merge cu spatele ?

Link spre comentariu

Daca va uitati pe schemele diverselor aparate, de la simplu la complex, veti vedea de ce indica asa cum indica.

Cele simple au doar o dioda înseriata cu divizorul de tensiune de la intrare (redresare monoalternanta). Alea oleaca mai complexe au un redresor fara prag, cu amplificator operational si separare galvanica (intrare prin condensator - insensibile la componenta de cc). Iar alea cu true rms un convertor dedicat sau chiar un procesor care calculeaza valorile.

Primele doua categorii masoara valoarea medie a tensiunii aplicate dar indica valori efective (valabil numai pentru o tensiune sinusoidala).

La cele simple, cu o singura dioda si redresare monoalternanta (de ex DT830B) se pierde o semialternanta. Semialternanta pierduta si corectia pentru factorul de forma se face din divizor (factorul de corectie total ca. 2,22=1,11x2, din care 1,11 corectia pentru factorul de forma si 2 pentru redresarea monoalternanta).

Daca unui asemenea multimetru i se aplica tensiune de de cc pe domeniul de ca, atunci indicatia se înmulteste cu acest factor (minus tensiunea de deschidere a diodei).

Link spre comentariu
Acum 13 ore, modoran a spus:

Care principiu sa cunosti ?

Mie, niciodata nu mi-a trecut prin cap sa masor DC pe domeniul de AC sau invers. Nu vad la ce ar folosi!  Poate din neatentie sa fac asta, dar mi-am dat seama imediat.

Link spre comentariu

Poate fi un semnal ce are atât componenta DC, cât și AC, unele multimetre ceva mai scumpe afișează fiecare valoare în parte, precum și valoarea combinata, asta e doar un exemplu de utilizare. 

Link spre comentariu
Acum 6 ore, icar a spus:

Mie, niciodata nu mi-a trecut prin cap sa masor DC pe domeniul de AC sau invers. Nu vad la ce ar folosi!  Poate din neatentie sa fac asta, dar mi-am dat seama imediat.

Exact asta zic și eu. N-am fost curios niciodată. N-am timp de prostii. 

Link spre comentariu

Eu am probat acum si rezultatul este ca pe ac da 0v la un incarcator de laptop de 19v

pe un multimetru ieftin M890D

cumparat de la miv aproximativ acum 5 sau 6 ani merge ok si acum

lucrez zilnic cu el , am mai multe dar cu acesta lucrez zilnic

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări