Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru 10 k

mihai_s3

Postări Recomandate

Acum 10 minute, Elservius a spus:

Problema care se pune este cea a izolării galvanice a carcasei și axului și a eventualei ecranări,NU a Puterii Disipate.

Uite am mai gasit unul are doar carcasa de metal iara port filetul si axul de plastic: https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/9679-POTENTIOMETRU-10-KOHM-MONO-LINIAR.html

iara asta este full plastic : https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/23048-POT-MONO-LIN-10-K-16-MM-AX-6-MM.html

Eu nu ma pricep care este treaba cu puterea disipata,deci un potentiometru de 2W si 10K nu afecteaza circuitul-nu trage mai mult curent, daca cel original era de doar 250mW la 10K?

Editat de mihai_s3
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai_s3

9

• BRANCA

5

• Elservius

5

• PavelR

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 3 minute, mihai_s3 a spus:

Eu nu ma pricep care este treaba cu puterea disipata,deci un potentiometru de 2W si 10K nu afecteaza circuitul-nu trage mai mult curent, daca cel original era de doar 250mW la 10K?

aia e puterea maxima la care rezista potentiometrul , ce zici tu e ca si cum ai zice ca daca inlocuiesti o siguranta de 2A cu una de 4A "trage" mai mult curent din circuit , nu are sens

Link spre comentariu
Acum 5 minute, Elservius a spus:

D-nule @mihai_s3, pentru liniștea ta pune-l pe cel complet din plastic, atât numai dacă cel original avea ecranare interioară și ăsta nu, să nu afecteze cumva funcționarea corectă a afișajului.

pai asta de 10 k cu port filet de plastic si ax de plastic e bun ,fiindca carcasa e de metal deci are ecranare?:

https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/9679-POTENTIOMETRU-10-KOHM-MONO-LINIAR.html

Link spre comentariu

D-nule @mihai_s3, dacă o piesă sau un montaj electronic sunt ecranate, sunt înconjurate de un înveliș metalic, adică o carcasă, care este legat/ă  galvanic la masa respectivului montaj sau aparat. 

Link spre comentariu

Se gaseste potentiometrul original  la tme....cu ax de 6mm grosime si randalinat. Producator PIHER.

Nu mai faceti improvizatii atata timp cat se gaseste piesa originala...potentiometru original este capsulat, pentru a nu intra praful sau pilitura in interior, care in timp vor duce la instabilitate si reglare defectuoasa a aparatului. Toate aparatele de sudura folosesc potentiometre capsulate, deoarece lucreaza afara in conditii grele...nu sunt aparate stationare, de casa. Si nu le trebuie ecranaj, ca nu sunt amplificatoare...unele au acea tablita pentru fixare mecanica de cablaj.

https://www.tme.eu/ro/details/6pmi-10k/poten-axi-cu-pis-de-car-si-tura-uni/piher/pc16sh10ip06103a2020ta/

Editat de mac01
Link spre comentariu

Am editat mesajul anterior si am pus link direct cu produsul. Nu mai au in stoc cu tija de 10mm lungime...are doar cu tija un pic mai lunga, dar se taie din ea la lungimea corecta. E din plastic, se taie usor!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Ce sa faci cu potentiometru bobinat acolo? Nu se intampla nimic atata timp cat carcasa potentiometrului sau axul nu fac contact cu rezistenta potentiometrului....poti pune unul si de 100w, daca asa doresti. Dar daca axul sau carcasa  potentiometrului fac contact cu rezistenta (mai putin probabil, n-am vazut asa ceva) atunci poate apare o diferenta de potential si aparatul sa faca bum. Carcasa aparatului ( capacul metalic) este legata la impamantare.

Editat de mac01
Link spre comentariu
1 oră în urmă, PavelR a spus:

Va rugam daca puteti sa puneti o poza cu interiorul aparatului , eventual in topicul cu recomandare inversor , ca nu se gasesc prea multe informatii despre el si sa ne facem o parere

Poate o sa fac poze cand voi merge in atelier si voi rezolva cu potentiometru,pana acuma vad numai AMATORI pe aicea,PENIBIL.

Unul zice ca merge potentiometru bobinat dar nu-l pot instala din cauza placi electronice ,desi tot eu am gasit solutia sa fac o gaura de 6mm- in alta locatie sa-l pot instala.

Altul sa fac ship-platesc transportul din Chinain Romania-ali expres pt un potentiometru de 3 bani,tot eu am gasit de plastic in Romania.

Altul sa scot potentiometru din placa sa-l repar, pana i-am aratat(poza)ca este lipit capsulat cu nituri de plastic...

Desi eu sunt varza inafara de lacatuserie,sudorie altceva nu stiu,pana la urma acest site e mai mult ca PENIBIL...

Link spre comentariu

D-nule @mihai_s3, dă-o încolo de treabă, chiar nu m-aș fi așteptat la așa ceva; păreai un om cumsecade din primele postări. Ai pus atâta lume pe jar și după aceea îi insulți... E din ce în ce mai greu cu normalitatea, bunul simț și respectul...

Link spre comentariu
Acum 50 minute, mihai_s3 a spus:

Altul sa scot potentiometru din placa sa-l repar, pana i-am aratat(poza)ca este lipit capsulat cu nituri de plastic...

Daca ai avea cate 100 lei de fiecare potentiometru (si nu numai) capsulat reconditionat la viata mea, acum iti luai alta scula si gaseai si un meserias sa te rezolve. Ce daca e cu nituri din plastic? Alea-s crescute acolo? Se da gaura, se fac alte nituri la strung si ai rezolvat-o. Materiale de etansare se gasesc garla. Poza nu m-a lamurit ca nu se poate face, ci ca tu nu esti in stare sa faci, si te-am lasat in pace.

Apuca-te de zugravit.

Link spre comentariu

Vine cate unul din asta, si dupa ce ii dam explicatii...te face ca pe o albie de porci. Meseriasi...trebuie lasati sa faca dupa cum ii taie capul!

D'aia este bine sa-ti vezi de treaba ta si sa nu mai dai ajutor sau explicatii la nimeni. Am zis de atatea ori ca ma retrag...si se pare ca a venit timpul s-o fac.

Prea s-a umplut tara asta de astfel de specimene!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări