Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Potentiometru 10 k

mihai_s3

Postări Recomandate

Buna seara,am cumparat un invertor detoolz de 140A cu afisaj digital,l-am probat este bun,dar din cauza transportului eu i-am descentrat(lovit) potentimetru,are un joc in ax,potentiometru fiind de plastic ,cod B 103-are 10 K(cu 5 picioruse, doua in plus sunt pt.fixare) si vreau sa-l schimb cu unul bobinat,nu stiu alte detali despre potentimetru cata putere are-W ,A sau V suporta...Daca ma puteti ajuta,nu ma pricep...

As putea sa-l inlocuiesc cu acesta bobinat,de 10 K,2W(mono liniar)  https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/21447-POTENTIOMETRU-10-KOHM-2W-MONO-LINIAR-BOBINAT.html

IMG_20230819_184927.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihai_s3

9

• BRANCA

5

• Elservius

5

• PavelR

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Normal că poţi să pui potul de la Conex.Problema e unde-l vei plasa.Din ce văd placa aia e lipită de fața invertorului şi axul iese afară.Deci la inlocuire trebuie pus in alt loc.

Nu cumva participă potul şi la fixarea plăcuței pcb?

Aşa,la prima vedere,potențiometrul de plastic are max 250 mW.

Aş zice să cauți unul similar.

Link spre comentariu
Acum 14 minute, BRANCA a spus:

Normal că poţi să pui potul de la Conex.Problema e unde-l vei plasa.Din ce văd placa aia e lipită de fața invertorului şi axul iese afară.Deci la inlocuire trebuie pus in alt loc.

Nu cumva participă potul şi la fixarea plăcuței pcb?

Aşa,la prima vedere,potențiometrul de plastic are max 250 mW.

Aş zice să cauți unul similar.

Multumesc,Am cautat in Romania pe o gramada de site-uri modelul asta l-am vazut doar afara...

Dar nu-i bai fac o gaura in apropiere unde este liber de 6mm si-l fixez cu piulita de tabla si prelungesc cele 3 picioruse.

Problema este ca cel de la connex-bobinat de 10 K(din link) de 2 w sa se potriveasca cu acesta de 250mW adica sa aibe de unde sa traga din placa electronica aceasta putere de 2W sa nu afectez sau se se strice alte componente?

Link spre comentariu
Acum 38 minute, mihai_s3 a spus:

potentimetru,are un joc in ax,potentiometru fiind de plastic ,cod B 103-are 10 K(cu 5 picioruse, doua in plus sunt pt.fixare) si vreau sa-l schimb cu unul bobinat

Daca isi face treaba, eu zic sa-i dai pace. Sau eventual, da-l jos de pe placa si vezi ce ai deteriorat. Posibil daca electric isi face treaba, sa scapi doar cu niste adeziv sa repari ce ai stricat.

Despre carcasa si axul din metal deja ti s-a spus, si e bine sa nu ignori treaba asta.

Link spre comentariu
Acum 11 minute, doru3160 a spus:

Daca isi face treaba, eu zic sa-i dai pace. Sau eventual, da-l jos de pe placa si vezi ce ai deteriorat. Posibil daca electric isi face treaba, sa scapi doar cu niste adeziv sa repari ce ai stricat.

Despre carcasa si axul din metal deja ti s-a spus, si e bine sa nu ignori treaba asta.

As vrea eu sa-l desfac dar este lipit-nituit plasticul,poza este de pe site din afara...

Il dau jos doar daca am ce pune in loc,din pacate modelul nu l-am vazut la magazinele online din Romania...

Deci sa inteleg ca cel bobinat din cauza axului si carcasei de metal p[oate face scurtcircuit cu masa carcasei?

Mai exista alta optiune sau alt model la noi in tara?

11.jpg

Link spre comentariu

D-nule @mihai_s3, este posibil ca unul din motivele pentru care potențiometrul original are carcasa și axul din plastic să fie tocmai izolarea galvanică; în plus tăblița cu cele 2 piciorușe s-ar putea să aibă și rol de ecranare (poate că în interior "îmbracă" plăcuța cu stratul rezistiv). Deasemenea el nu "trage" putere din montajul respectiv ci se disipă pe el o anumită putere, mult mai mică decât cei maxim 250mW pe care îi are potențiometrul original.

Editat de Elservius
Completare
Link spre comentariu
Acum 9 minute, BRANCA a spus:

Aşa ceva,dar fără fixare.Ar merge lipit cu superglue,dacă nu încurcă traseele pcb.Atenție că adezivul atacâ vopseaua.

https://www.tme.eu/ro/details/16pmi-10k/poten-axi-cu-pis-de-car-si-tura-uni/sr-passives/

Eu zic să încerci să-l foloseşti pe cel actual şi să cauți pe aliexpress rezerva.

Am gasit pe Conex de plastic asta e bun?: https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/23048-POT-MONO-LIN-10-K-16-MM-AX-6-MM.html

1 oră în urmă, cristi7521 a spus:

Multe invertoare nu  au izolatie fata de tensiunea retelei si au corpul din plastic pentru izolatie. Daca e asa nu poti pune cu ax sau corp metalic..

Te referi sa nu faca scurtcircuit cu masa-carcasa invertorului si sa se arda circuitele  sau sa nu ma curentez eu?

Editat de mihai_s3
Link spre comentariu
Acum 4 ore, mihai_s3 a spus:

Buna seara,am cumparat un invertor detoolz de 140A cu afisaj digital,l-am probat este bun

Va rugam daca puteti sa puneti o poza cu interiorul aparatului , eventual in topicul cu recomandare invertor de sudură, ca nu se gasesc prea multe informatii despre el si sa ne facem o parere

Link spre comentariu
Acum 21 minute, Elservius a spus:

D-nule @mihai_s3, este posibil ca unul din motivele pentru care potențiometrul original are carcasa și axul din plastic să fie tocmai izolarea galvanică; în plus tăblița cu cele 2 piciorușe s-ar putea să aibă și rol de ecranare (poate că în interior "îmbracă" plăcuța cu stratul rezistiv). Deasemenea el nu "trage" putere din montajul respectiv ci se disipă pe el o anumită putere, mult mai mică decât cei maxim 250mW pe care îi are potențiometrul original.

Deci pot pune potentiometru de 2W-10K in locul celui original de 250mW-10K?

Link spre comentariu

Problema care se pune este cea a izolării galvanice a carcasei și axului și eventuala ecranare, NU a Puterii Disipate.

Editat de Elservius
Clarificare
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări