mihai_s3 Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Buna seara,am cumparat un invertor detoolz de 140A cu afisaj digital,l-am probat este bun,dar din cauza transportului eu i-am descentrat(lovit) potentimetru,are un joc in ax,potentiometru fiind de plastic ,cod B 103-are 10 K(cu 5 picioruse, doua in plus sunt pt.fixare) si vreau sa-l schimb cu unul bobinat,nu stiu alte detali despre potentimetru cata putere are-W ,A sau V suporta...Daca ma puteti ajuta,nu ma pricep... As putea sa-l inlocuiesc cu acesta bobinat,de 10 K,2W(mono liniar) https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/21447-POTENTIOMETRU-10-KOHM-2W-MONO-LINIAR-BOBINAT.html Link spre comentariu
BRANCA Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Normal că poţi să pui potul de la Conex.Problema e unde-l vei plasa.Din ce văd placa aia e lipită de fața invertorului şi axul iese afară.Deci la inlocuire trebuie pus in alt loc. Nu cumva participă potul şi la fixarea plăcuței pcb? Aşa,la prima vedere,potențiometrul de plastic are max 250 mW. Aş zice să cauți unul similar. Link spre comentariu
cristi7521 Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Multe invertoare nu au izolatie fata de tensiunea retelei si au corpul din plastic pentru izolatie. Daca e asa nu poti pune cu ax sau corp metalic.. Link spre comentariu
mihai_s3 Postat August 19, 2023 Autor Partajează Postat August 19, 2023 Acum 14 minute, BRANCA a spus: Normal că poţi să pui potul de la Conex.Problema e unde-l vei plasa.Din ce văd placa aia e lipită de fața invertorului şi axul iese afară.Deci la inlocuire trebuie pus in alt loc. Nu cumva participă potul şi la fixarea plăcuței pcb? Aşa,la prima vedere,potențiometrul de plastic are max 250 mW. Aş zice să cauți unul similar. Multumesc,Am cautat in Romania pe o gramada de site-uri modelul asta l-am vazut doar afara... Dar nu-i bai fac o gaura in apropiere unde este liber de 6mm si-l fixez cu piulita de tabla si prelungesc cele 3 picioruse. Problema este ca cel de la connex-bobinat de 10 K(din link) de 2 w sa se potriveasca cu acesta de 250mW adica sa aibe de unde sa traga din placa electronica aceasta putere de 2W sa nu afectez sau se se strice alte componente? Link spre comentariu
doru3160 Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Acum 38 minute, mihai_s3 a spus: potentimetru,are un joc in ax,potentiometru fiind de plastic ,cod B 103-are 10 K(cu 5 picioruse, doua in plus sunt pt.fixare) si vreau sa-l schimb cu unul bobinat Daca isi face treaba, eu zic sa-i dai pace. Sau eventual, da-l jos de pe placa si vezi ce ai deteriorat. Posibil daca electric isi face treaba, sa scapi doar cu niste adeziv sa repari ce ai stricat. Despre carcasa si axul din metal deja ti s-a spus, si e bine sa nu ignori treaba asta. Link spre comentariu
mihai_s3 Postat August 19, 2023 Autor Partajează Postat August 19, 2023 Acum 11 minute, doru3160 a spus: Daca isi face treaba, eu zic sa-i dai pace. Sau eventual, da-l jos de pe placa si vezi ce ai deteriorat. Posibil daca electric isi face treaba, sa scapi doar cu niste adeziv sa repari ce ai stricat. Despre carcasa si axul din metal deja ti s-a spus, si e bine sa nu ignori treaba asta. As vrea eu sa-l desfac dar este lipit-nituit plasticul,poza este de pe site din afara... Il dau jos doar daca am ce pune in loc,din pacate modelul nu l-am vazut la magazinele online din Romania... Deci sa inteleg ca cel bobinat din cauza axului si carcasei de metal p[oate face scurtcircuit cu masa carcasei? Mai exista alta optiune sau alt model la noi in tara? Link spre comentariu
modoran Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Eu n-am văzut invertoare neizolate fata de rețea. Iar potențiometrul ăla in nici un caz nu e pus în primar. Link spre comentariu
Elservius Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 (editat) D-nule @mihai_s3, este posibil ca unul din motivele pentru care potențiometrul original are carcasa și axul din plastic să fie tocmai izolarea galvanică; în plus tăblița cu cele 2 piciorușe s-ar putea să aibă și rol de ecranare (poate că în interior "îmbracă" plăcuța cu stratul rezistiv). Deasemenea el nu "trage" putere din montajul respectiv ci se disipă pe el o anumită putere, mult mai mică decât cei maxim 250mW pe care îi are potențiometrul original. Editat August 19, 2023 de Elservius Completare Link spre comentariu
BRANCA Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Aşa ceva,dar fără fixare.Ar merge lipit cu superglue,dacă nu încurcă traseele pcb.Atenție că adezivul atacâ vopseaua. https://www.tme.eu/ro/details/16pmi-10k/poten-axi-cu-pis-de-car-si-tura-uni/sr-passives/ Eu zic să încerci să-l foloseşti pe cel actual şi să cauți pe aliexpress rezerva. Link spre comentariu
mihai_s3 Postat August 19, 2023 Autor Partajează Postat August 19, 2023 (editat) Acum 9 minute, BRANCA a spus: Aşa ceva,dar fără fixare.Ar merge lipit cu superglue,dacă nu încurcă traseele pcb.Atenție că adezivul atacâ vopseaua. https://www.tme.eu/ro/details/16pmi-10k/poten-axi-cu-pis-de-car-si-tura-uni/sr-passives/ Eu zic să încerci să-l foloseşti pe cel actual şi să cauți pe aliexpress rezerva. Am gasit pe Conex de plastic asta e bun?: https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/23048-POT-MONO-LIN-10-K-16-MM-AX-6-MM.html 1 oră în urmă, cristi7521 a spus: Multe invertoare nu au izolatie fata de tensiunea retelei si au corpul din plastic pentru izolatie. Daca e asa nu poti pune cu ax sau corp metalic.. Te referi sa nu faca scurtcircuit cu masa-carcasa invertorului si sa se arda circuitele sau sa nu ma curentez eu? Editat August 19, 2023 de mihai_s3 Link spre comentariu
PavelR Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Acum 4 ore, mihai_s3 a spus: Buna seara,am cumparat un invertor detoolz de 140A cu afisaj digital,l-am probat este bun Va rugam daca puteti sa puneti o poza cu interiorul aparatului , eventual in topicul cu recomandare invertor de sudură, ca nu se gasesc prea multe informatii despre el si sa ne facem o parere Link spre comentariu
mihai_s3 Postat August 19, 2023 Autor Partajează Postat August 19, 2023 Acum 21 minute, Elservius a spus: D-nule @mihai_s3, este posibil ca unul din motivele pentru care potențiometrul original are carcasa și axul din plastic să fie tocmai izolarea galvanică; în plus tăblița cu cele 2 piciorușe s-ar putea să aibă și rol de ecranare (poate că în interior "îmbracă" plăcuța cu stratul rezistiv). Deasemenea el nu "trage" putere din montajul respectiv ci se disipă pe el o anumită putere, mult mai mică decât cei maxim 250mW pe care îi are potențiometrul original. Deci pot pune potentiometru de 2W-10K in locul celui original de 250mW-10K? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 (editat) Da, bineinteles loc sa aiba. https://www.conexelectronic.ro/ro/potentiometre/23048-POT-MONO-LIN-10-K-16-MM-AX-6-MM.html Eu la asta ma refer doar ca apare de 0,2W, nu ala cu carcasa si ax metalic. In mod normal si la alea totul este izolat dar mai bine ala cu ax de plastic. Editat August 19, 2023 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
Elservius Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 (editat) Problema care se pune este cea a izolării galvanice a carcasei și axului și eventuala ecranare, NU a Puterii Disipate. Editat August 19, 2023 de Elservius Clarificare Link spre comentariu
BRANCA Postat August 19, 2023 Partajează Postat August 19, 2023 Iar intreb,nu cumva potențiometrul fixa placuța pcb de fața invertorului?Dacă nu participă la fixare poți pune potul de la Conex. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum