Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cabana

dan cod

Postări Recomandate

Ca sa ii zic asa. Mi-am făcut o cabanuta pentru weekend și relaxare într-o zona faina. 

Am făcut-o pe piloni. Cadru metalic din țeavă de 60x40, stâlpi în colturi 60x60 3mm. Perete exterior osb 15, folie 3 straturi bilka (anticondens și bariera de vapori) și tabla H12. 

Interior izolație pereți vata minerala folie aluminiu cu bule de aer și perete osb 12. Tavan polistiren, vata minerala, folie aluminiu și osb 12.

Podea polistiren, scândură, polistiren, folie aluminiu și podea laminata. 

La interior as lăsa OSB fiindcă îmi place cum arata plus ca nu mai trebuie lucrat la el. Este vreun impediment Osbul la interior ca strat final? 

Menționez ca și jos și sus am tabla H12 la exterior sa nu am probleme ulterioare cu rozătoarele sau mai știu eu ce. 

Osbul din exterior l-am dat jos pe cant și vreo 20cm înălțime cu membrana lichida bitum cauciuc sa nu am probleme cu umezeala. Sus am acoperis deci nu are cum ajunge apa la osb. 

Am greșit cu ceva? 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan cod

7

• AlpHs00

2

• cdinu332

2

• vghesm

1

Top autori în acest subiect

Era bine dacă puneai câteva poze că nu se înțelege prea mult din descriere.

Acum că l-ai făcut,  rămâne făcut și doar trebuie să te bucuri maxim de priveliște. 

Link spre comentariu

Ma refeream la straturile facute

1. Exterior spre interior

Tabla H12, folie anticondesn bariera de vapori și osb15. 

Asta ar fi peretele exterior. 

2. Interior pereți dinspre exterior spre interior 

Vata minerala, folie aluminiu cu bule de aer, osb12. 

Podeaua și tavanul sunt diferite. 

Podea dinspre exterior spre interior

Tabla H12, panou de usa termopan adică pvc, polistiren, pvc 4cm,scandura de 2,5cm,polistiren 2cm, folie aluminiu cu bule de aer și podea laminata. 

Tavan dinspre exterior spre interior. 

Tabla H12, panou de usa termopan(ca și în podea) , vata minerala folie de aluminiu cu bule de aer și osb12

Link spre comentariu

Izolația termică este insuficientă și recomand o aerisire adecvată. 

Chestiunile astea se pun în dezbatere înainte.  Acum rămâne să te bucuri de priveliște,  cum am spus.

Link spre comentariu

Care izolație este insuficienta? 

Nu am făcut casa pasiva. 

Pereți laterali sau podea sau tavan. 

Clar la ce izolează unii acum cu 15-20cm de polistiren este puțin. 

Nu este pentru iarna deși cum suprafața nu e mare se va încălzi ușor. 

Peste iarna ma gândesc sa țin interiorul la 5*C să nu înghețe nimic pe acolo. 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
La 15.08.2023 la 20:04, dan cod a spus:

Care izolație este insuficienta? 

Păi n-ați menționat grosimea izolației. Vata minerală vine de la grosimi de 5 cm în sus :limb:

OSB3-ul este deja rezistent la umezeală, acționează ca și barieră de vapori, așa că folia anticondens este cvasi inutilă, iar dacă ați făcut sandwich din două panouri OSB3 cu vată minerală la mijloc, teoretic este OK.

Probleme vor fi la contactul dintre OSB și țeava metalică, unde vor apărea punți termice și se va condensa umezeala, de aceea este indicat să izolați mai bine la exterior!

Sper că ați prevăzut niște distanțe de 2-3 mm la îmbinările plăcilor OSB pentru dilatarea termică, altfel, în timp, la cicluri repetate de dilatare, OSB-ul va avea de suferit, se va văluri și-i va scădea rezistența.

Peste OSB3, la interior, puteți da cu o lavabilă albă, arată bine și parcă dă o idee de curat, sau puteți placa cu plăci de gips-carton.

La exterior puteți să placați cu polistiren expandat EPS cât mai mare, sau vată minerală, minim 10-15 cm, pentru o mai bună izolare.

Ideea nu-i musasi de casă pasivă, ci de ținut temperatura la interior cât mai mult! Altfel costă iarna să încălziți, vara să răciți!

Dacă vă interesează eficiența izolației, uitați aici un calculator:

https://www.ubakus.de/en/r-value-calculator/?

În rest, să vă folosiți de căbănuță mulți ani, sănătos!

Editat de vghesm
Link spre comentariu

Mulțumesc de urare și de răspuns. 

Așa am făcut ca un perete Sandwich osb-vata minerala-osb. Doar ca am mai îmbrăcat exteriorul în tabla cutata. Nu e făcută sa stau iarna acolo deși ar fi ușor de încălzit, electric sau lemne. Vara asta a fost super ok. Aștept sa vad toamna-iarna cum se va comporta. Mai pot adăuga izolație foarte ușor dacă va trebui. Nu vreau sa vopsesc interiorul. Îmi place mult cum arata OSB ul și l-am decorat puțin tot ceva rustic. Vreau sa rămână asa. Cu dilatarea nu am avut probleme, și-a dat examenul vara asta fiind foarte cald. 

Link spre comentariu

Trebuie acordată un pic de atenție la ventilație, este foarte probatil să apară condens pe partea dinspre interior a tablei. Osb-ul arata foarte bine atunci cand e tencuit (o soluție ok ar fi placile de fibrociment).

Spor în toate și relaxare cât mai mulți ani !

Link spre comentariu
Acum 1 oră, amudsen a spus:

Trebuie acordată un pic de atenție la ventilație, este foarte probatil să apară condens pe partea dinspre interior a tablei. Osb-ul arata foarte bine atunci cand e tencuit (o soluție ok ar fi placile de fibrociment).

Spor în toate și relaxare cât mai mulți ani !

Am folie anticondens, bariera de vapori între tabla și osb. Sper sa fie ok. 

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Revin cu un mesaj. Mi-am montat nu demukt un aer condiționat cu comanda wifi. Ieri dimineață i-am dat drumul pe la 8,30 și când am ajuns acolo la 12 erau 26° inauntru(aerul setat pe 26°)În încăperea unde este aerul era atât. În cealaltă separata termic cumva de asta dar nu total erau 19°.

Sunt foarte mulțumit. Și cum afara nu era mai mult de 3° (habar nu am cât a fost noaptea dar cred ca sub zero.) eu zic ca este bine. Cum nu stau permanent acolo ci doar când și când o zi doua consumul de curent nici nu contează. 

Link spre comentariu

Cred ca este ok.

Eu in trecut am lucrat la cateva cabane din astea iar la cele imbracate in lemn peretii erau formati din  urmatoarele straturi: lambriu, sipci de lemn, folie anticondens, osb, polistiren, osb, rigips. 

La cele tencuite se folosesc placi de fibrociment ca suport.

Mai jos un exemplu de coliba la care am lucrat:

ZS1DUld.jpg

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu
Acum 6 ore, AlpHs00 a spus:

Cred ca este ok.

Eu in trecut am lucrat la cateva cabane din astea iar la cele imbracate in lemn peretii erau formati din  urmatoarele straturi: lambriu, sipci de lemn, folie anticondens, osb, polistiren, osb, rigips. 

La cele tencuite se folosesc placi de fibrociment ca suport.

Mai jos un exemplu de coliba la care am lucrat:

ZS1DUld.jpg

Eu in interior nu am mai pus nimic peste osb. Parca nu îmi vine nici sa îl vopsesc, nici rigips nu vreau sa pun. Îmi place cum arata asa. Se pare ca nici condens nu am. Am reușit sa vad cum sta și pe canicula și pe temperaturi sub 0°. Deocamdată e ok asa. Nici nu am vrut sa investesc mult. Nu este pentru dar în chirie sau pentru alții. Este strict sa pot evada din Oraș când pot. 

Clar ca puteam face mult mai mult dar și investiția era pe măsură. Chiar sunt curios cam cât ar costa pe m2 cea din poza? 

Link spre comentariu

In poza de mai sus e  o sala de sport construita in aprox. 1 luna de zile de mine si inca 3 colegi. Legat de pret, nu pot sa fac nici o afirmatie, nu eu am gestionat lucrarea si nu am fost curios de detaliile financiare.

Mare parte a materialelor cum ar fi lemnul exotic de la exterior, au fost cumparate si gestionate de propietar. 

In plus cladirea a fost facuta in  UK unde mana de lucru are alt pret.

Oricum eu cred ca acest tip de sistem este mult mai ieftin ca cel traditional.

Btw aici este pagina oficiala a firmei la care am lucrat in care apar mai multe poze cu astfel de constructii:

Your All-Inclusive Solution for Garden Rooms and Granny Annexes (trj-construction.co.uk)

Editat de AlpHs00
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări