Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Miezuri din freite.Cum se fac?

mecomanv

Postări Recomandate

Ceea ce stiu ,este ca ,dupa macinarea FeO3 se amesteca cu un liant,se preseaza in forma,si,pe urma se sinterizeaza la o temperatuea de 900-100 grade Cels.

Ceea ce nu stiu,este :ce anume liant se foloseste?

Mult respect!!!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mecomanv

16

• em2006

5

• Badman

4

• ranga

4

Top autori în acest subiect

• 2 săptămâni mai târziu...

dac? reu?e?ti s? faci acas? un miez de ferit? cât de cât competitiv, zi-ne ?i nou?!!!de-aia nu-?i r?spundeam: pentru c? o bun? parte dintre noi am încercat, iar concluzia e c? nu merit?: mai bine cumperi miezuri din comer?, eventual le recuperezi ?i le rebobinezi.s? le faci tu presupune nu numai materiale, ci ?i utilaje... fioros de scumpe fa?? de ce vrei s? ob?ii în final!!!dar dac? vrei s? fabrici a?a ceva la scar? industrial?... feel free!!! :goodman:

Link spre comentariu

Da. Nu am utilaje,decat un strung (IOSIF R.de1500) si o freza (FUS 250)...Dar ideea era sa-mi fac un aparat de calire prin inductie ,unde se impune un bobinaj cu un conductor din Cu. tip teava pentru apa de racire...si care are un miez destul de mare...Intre timp am aflat ca se perseaza co o presa de 100 tone si la o temp.de1400 C* in atmosfera de azot..Am in jur de 30-40 de Kg de ferite moi,ramase de-ici ,de-colo, si, ma gandeam sa le faramitez, sa amestec "faina" cu un liant care se-ntareste dupa presarea amestecului in forma dorita...fara sa mai fie trecut la cuptor ,deoarece ,la un nou tratament termic se schimba micro-structura cristalina,care ar fi buna doar pt.magneti permanenti....Cu tole de tabla silicioasa,mi-ar fi mai greu,in + se-ncalzesc si au pierderi ... la o frecv. de ...20 KhZ...de fapt nici nu am vazut cum arata un astfel de aparat!Am cativa tiristori rapizi de calit.(IPRS) la 600 A si 1300 V (T600 F 1300)...O sa fac eu ceva pana la urma...mai ales ,daca,primesc ceva sfaturi de la voi ,si .....,banuiesc ca :nu va comportati ca unii care le ploua-n nas....

Link spre comentariu

Cu tole de tabla silicioasa,mi-ar fi mai greu,in + se-ncalzesc si au pierderi ... la o frecv. de ...20 KhZ...Am cativa tiristori rapizi de calit.(IPRS) la 600 A si 1300 V (T600 F 1300)...O sa fac eu ceva pana la urma...mai ales ,daca,primesc ceva sfaturi de la voi ,si .....

Am lucrat asa ceva cu multi ani in urma si parerea mea e urmatoarea:-Pentru ce vrei sa faci, cu tiristoarele mentionate nu cred ca vei avea rezultate la 20KHz, va trebui sa te limitezi undeva la 7...8KHz.Invertorul meu era pe doar 2500Hz si am folosit T290F1100EOF, in montaj serie-paralel, cu circuite corespunzatoare de egalizare statica si dinamica (supratensiunile ce apar impun inserierea tiristoarelor pentru a creste capabilitatea in tensiune, daca acestea sunt de doar 1300V cum e cazul la T600F1300)-Cel mai dificil e transformatorul de adaptare cu sarcina (sarcina e un circuit oscilant LC, format din inductorul de incalzire si condensatori MF), la frecventa asta miezul e din tole, acesta necesita racire fortata (tevi de cupru cu aripioare din tabla stranse intre tole), de asemenea bobinajul e din teava prin care circula agentul de racire (apa), cel mai bine e sa-l procuri din instalatii iesite din uz. Astfel de transformatoare s-au fabricat la "Metalica".-Pentru acordare pe frecventa sunt necesare condensatoare de MF, de regula racite cu apa, special construite pentru astfel de aplicatii.-Invertorul se alimenteaza cu tensiunea continua furnizata de un redresor comandat trifazat cu tiristoare, care nu e atat de pretentios, foloseste tiristoare normale.Punctul de plecare, daca chiar vrei sa construiesti asa ceva, este stabilirea puterii necesare a convertorului si a frecventei de lucru, apoi procurarea unui transformator de iesire corespunzator (putere, frecventa), de fabricatie INDUSTRIALA (nou, sau recuperat si testat dpv izolatii). Dupa ce aceste etape sunt depasite, eventual te pot ajuta cu proiectarea schemei si alegerea componentelor, ori proiectarea unei scheme in functie de componentele de putere (care au cea mai mare pondere in costul aparatului) deja disponibile.Succes!PSL.Edit:Abia acum observ ca suntem pe Sectiunea incepatorilor, de ce ai postat aici ? Un convertor MF de putere nu-i treaba de incepatori.
Link spre comentariu

Am citit si eu cate ceva despre acest domeniu:

http://www.dansworkshop.com/Induction%20Heating.shtml

http://www.powerlabs.org/indheating.htm

http://www.ameritherm.com/aboutinduction.php

http://www.iew.at/index.php?site=12&lan ... XgodzioQHw

si wiki:

http://en.wikipedia.org/wiki/Induction_heating

Mi se pare un domeniu deosebit de interesant si asi dori sa incerc asa ceva in diy. Daca se poate ca un moderator sa fac un split-topic cu aceste ultime posturi cred ca ar fi o chestie utila.

Vreau sa fac un amplificator audio in clasa D de 10kW putere totala, in regim diy. Ma lovesc de nenumarate obstacole si in principiu de cel financiar. Nu stau prost la acest capitol insa ... componentele necesare costa enorm. De aceea cu cat sunt mai dotat cu scule si dispozitive cu atat imi va fi mai usor din punct de vedere financiar sa atac constructii complexe, construindu-mi singur componente ce costa sute de euro. (Am un cnc deocamdata, un proxxon mf70).

Mai exact asi avea nevoie de exemplu de niste radiatoare din cupru. Nu se gasesc si ... daca se gasesc sunt foarte scumpe. Am o gramada de cupru recuperat si de cand centrele de colectare nu mai primesc de la persoane fizice asi vrea sa-l valorizez. Pretul unor radiatoare de cupru este mare si cu banii prefer sa-mi fac eu un cuptor pentru topit si turnat ca apoi sa-l am si pentru alte proiecte. Am in vedere si modalitatea cu arzator si combustibil (gaz metan, alcool, acetilena...) dar si pe cel cu inductie. Am vazut teava de cupru la magazinele gen Brico si este folosita pentru instalatiile de termoficare, deci bobina ar putea fi construita cu asa ceva. Pretul nu era mare, cca 50 lei/3m . Momentan inclin spre cel cu inductie.

A topi metale bune conductoare electric este destul de dificil cu aceasta metoda, deoarece trebuie aleasa o frecventa mare astfel incat efectul de suprafata sa fie cat mai pregnant. Daca domnul em2006 este atat de amabil incat sa aiba incredere in noi ca putem face asa ceva in regim diy (do it yourself) si ne poate ajuta cu cat mai multe informatii i-asi fi indelung recunoscator.

(ps. Nu incercati sa ma convingeti ca este o prostie ceea ce vreau eu sa fac. Unii se joaca la calculator, altii alearga dupa femei... eu motociclez si construiesc chestii ciudate in timpul liber. Am un spatiu unde pot, am o determinare nebuna nascuta din pasiune si o incapatanare legendara asa ca nu va tociti tastele degeaba. Cu ajutor sau fara, cu piedici sau fara eu tot incerc. De reusit ar fi mai probabil sa reusesc cu ajutorul vostru insa)

Multumesc mult si astept o decizie din partea moderatorilor sa ma pot abona la topic!

Razvan.

Link spre comentariu

...Momentan inclin spre cel cu inductie.

A topi metale bune conductoare electric este destul de dificil cu aceasta metoda, deoarece trebuie aleasa o frecventa mare astfel incat efectul de suprafata sa fie cat mai pregnant...

Incalzirea prin inductie are loc datorita efectului termic al curentilor electrici indusi in miezul metalic al bobinei inductoare prin care trece curent alternativ. In functie de parametrii electrici si magnetici ai materialului precum si de frecventa curentului inductor, curentii indusi vor incalzi miezul fie doar partial, fie in intregime. La frecvente mari curentii indusi in miez sunt mici si circula la suprafata piesei (efectul pelicular), adancimea de patrundere a caldurii fiind cu atat mai mica cu cat frecventa e mai mare.

Prin urmare la frecvente joase are loc incalzirea materialului in intreaga sa masa, asta se preteaza la topirea metalelor (ori a unor prelucrari la cald), iar la frecvente suficient de mari are loc incalzirea superficiala a materialului la care adancimea de patrundere a caldurii poate fi controlata riguros (posibilitate exploatata la tratamentele termice ale metalelor).

Am facut aceasta remarca pentru a evidentia ca alegerea frecventei se va face in functie de aplicatie (calire, topire, etc).

Link spre comentariu

Multumesc dn-lui d2134 si ranga pt.link-uri,si dn-lui em2006 pt interventia facuta in drumul lamuririlor...,(sper ca o va mai face).Se pare ca d-l ranga poate trece la o schema cu tiristoare,si eu la una cu FET-uri (sau poate IGBT-uri),deoarece nu doresc decat operatii de calire superficiala.Pentru aceasta ,cred ca am nevoie de de o putere destul de mare ,pentru a incalzi destul de repede piesa, deoarece caldura superficiala sa nu migreze spre miez pentru al incalzi .Daca ar fi sa incalzesc piesa in profunzime as pune-o in forja ,insa dupa o astfel de calire apar deformatii si tensiuni interne considerabile.....Astept sugestii ,link-uri si scheme practice daca se poate,pana atunci o sa studiez cele relatate de link-urile de mai sus ...La buna rescriere!

Link spre comentariu

cred ca am nevoie de de o putere destul de mare ,pentru a incalzi destul de repede piesa, deoarece caldura superficiala sa nu migreze spre miez pentru al incalzi

Pentru calire superficiala e nevoie de o putere de 200W/cmp (de suprafata calita).Pentru recoacere sau forjare e nevoie de 50W/cmp.(cf. Manualul inginerului electrician Vol. 5 pag. 286 Ed. Tehnica - 1957)
Link spre comentariu

In cazul meu eu voi topi deseu de cupru (cablaraie si span de la frezare) intr-o cuva de maxim 2 litri. Nu am in posesia mea manualul inginerului electrician dar sunt curios ce putere este necesara pentru centrimtrul cub de cupru. Daca binevoiti a imi da aceasta mica informatie asi fi recunoscator. O sa mai gugalesc sa aflu informatii si despre acest subiect dar ma tem ca informatie atat de exacta si specifica nu o sa gasesc. Vreu sa stiu daca este necesara retea de 380 trifazata sau cea de 220 este de ajuns.O intrebare pentru domnul em2006:Am vazut ca in link-urile de mai sus se foloseste un oscilator, si ca sarcina un circuit acordat. Acordat deoarece pierderile sunt mici. Exista oare vreun impediment in a face un circuit auto-oscilant folosind bobina din circuit ? Sau un senzor la aceasta astfel incat intotdeauna frecventa sa fie acordata? Daca intr-o bobina introduc un miez (metalul ce trebuie incalzit) atunci inductanta se modifica dezacordand circuitul si apar pierderi. Banuiesc ca nu sunt primul care ma gandesc la asa ceva. Dece nu au adoptat aceasta solutie? Care ar fi impedimentul?

Link spre comentariu

Dupa cum se poate vedea pe la sfarsitul acestui PDF-u :

http://www.amotion.pub.ro/oferta_educat ... olul16.pdf -

trafu` este din tole...,ma intreb daca as face unu` din "faina"unor ferite...

Ma gandesc, ca, inainte de a fece ,sa zicem :acel miez ,ar trebui sa fac cateva experiente,pt a vedea ,si,a incerca pe probe mai mici,ce liant merge mai bine,sa-ncerc o sinterizare la diferite temp.sub punctul AC1 din diag.FeC...Probele o sa la fac la aceesi marime si forma dupa un miez fe ferita deja existent,cu care se voi putea face comparatia de "cnpetivitate" intr-un montaj de-ncercare.Desigur,liantul mai opreste din permeabilitate,si ,in plus ar putea (ma gandesc) avea deplasari picoscopice oscilatorii in baia unui liant... ,care ar reduce randamentul...

Multumesc dn-lui em2006 pt informatie;poate ne ajuta cu o schema practica,sau,poate se gandeste ca ar fi de folos sa ne arate cum sa pescuim,in loc de a ne da peste ...mura-n gura. Pe curand!

Link spre comentariu

Stai putin... Stiu ca daca ai mai multe poti pune in paralele, unul peste altul miezurile astfel incat sa obtii unul mai puternic. Conditia este sa fie identice. Adica ... pui miezuri ca si cum ai pune tole! Nu stiu cat te-ar costa tot procesul asta de fabricare (pisare, presare etc) dar ... ai luat in considerare si aceasta optiune? Miezuri maricele, si relativ ieftine se gasesc la comet si chiar si pe la metrafo. Poate iesi mai ieftin.EDIT:Mda... am multe lacune referitoare la subiectul asta.... Am citit pdf-ul ala....

Link spre comentariu

Da! Ideea este buna,doar ca nu exista spatiu suficient pentru unele conductoare din teava....Nu mar costa prea mult sa fac un miez de ...30 -40 Kg,binenteles dupa ce voi face probele despre care am vorbit mai sus...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări