Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa cu NCP1271A

Postări Recomandate

Nu e vorba de dvs!Nu ştiu de unde trageți concluzia asta.Am înțeles ce ați postat.

Mă refeream strict la inițiatorul topicului,care n-a făcut asta de la inceput,adică verificare piese.Apoi au apărut "teoriile" sale,mai bine zis supoziții,şi bâjbâiala.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Depanarea bazata pe teorie e singura varianta in care te poti numi electronist si da cam de fiecare rezultate ( sau aproape ).

De acord, cere mult timp, atat la asimilarea acelei teorii cat si la cautarea propriu zisa a problemei, insa nimic nu este mai satisfacator decat atunci cand o problema dificila se rezolva pana la urma prin diagnosticare bazata pe teorie, prin documentare si verificari/masuratori facute cu cap si cu aparatura corespunzatoare.

Am spus-o si o repet ori de cate ori e nevoie, vrei sa lucrezi cu alimentatoare? In special in comutatie?

Atunci dotarile astea sunt indispensabile:
-Osciloscop, preferabil digital sau daca e analogic atunci sa fie macar cu masuratori pe ecran ( cum are @dumitrumy ). 

E plin mediul online de anunturi cu osciloscoape SH de vanzare, la naiba ca pana si Hantek-urile alea pentru conexiune la calculator tot sunt mai bune decat deloc ( si in mod cert mult peste porcariile alea chinezesti de cateva zeci de dolari cu ecrane mici de se gasesc pe ebay, mizderii ordinare care ar trebui interzise! ).

-Traf separator, nu-mi pasa cat costa, ca e greu, ca e voluminos, ca asa si pe dincolo, nu nene, lucrezi cu reteaua si osciloscopul? NU AI VOIE FARA TRAF SEPARATOR! Si nu, nu ma intereseaza parerile celor care nu sunt de acord cu asta!
Cel mai simpplu caz comanzi 2 trafuri de retea identice de cateva sute de VA si le legi secundar la secundar, preferabil un singur secundar de tensiune ceva mai mare ( raport de transformare mai mic, cuplaj mai bun, scapari mai mici, etc ).

Se gasesc si de cumparat, chiar daca sunt mai scumpe.

In ce mai rau caz dezmembrezi un traf de retea ceva mai mare ( se gasesc cate vrei ) si rogi pe cineva meserias ( precum Dl @flomar60 spre exemplu ) sa ti-l bobineze contracost pentru traf separator.

Solutii sunt, nu exista scuza nici justificare alta decat ca nu-ti pasa!

Nici macar bugetul nu se poate invoca, viata trebuie sa primeze!

-Multimetru digital ( relicvele MAVO sau alte analogice n-au ce cauta pe bancul de lucru, locul lor e la muzeu sau restaurate si expuse intr-o vitrina de dragul amintirilor ), neaparat cu autoscalare si Trms, n-ai motive sa te zgarcesti.

Si sa fie marci cunoscute, nu mizeriile alea cu ecran cat toata jucaria de pe la chinezi, cu detectie automata si mai stiu ce alta tampenie. Uni-T e o marca foarte ok, la fel Brymen ( desi mai scumpi ), sau altceva cat de cat cunoscut si respectat. 

Nu mai zic ca in mod normal trebuie sa ai minim 3-4 multimetre bune si functionale pentru masuratori complexe, plus clampmetru AC si preferabil si DC. 

-Sarcini.

Cat mai multe si cat mai diverse ca valori si puteri.

Pana si improvizate din nichelina din comert tot sunt mai bune decat deloc. 

Sa ai sarcini care pot testa direct reteaua sau tensiuni mari ca ale retelei, la diferite puteri ( minim cateva sute de W fireste ), dar si sarcini care pot testa tensiuni mici ( maxim cateva zeci de volti ) pe curenti mari ( capabile de minim 8-10A ).

-ERS-capacimetru, e plin internetul de ele, n-ai scuza sa nu detii unul.

Sa zicem ca ma opresc aici, desi mai sunt alte maruntisuri.

Important e ca s-a rezolvat problema, dar ar fi bine ca experienta de aici sa fie o lectie pe care sa nu o uitam, sugestiile lui @dumitrumy sunt unele care trebuiesc practic invatate ca pe rugaciunea "Tatal nostru", pentru ca are o experienta la care multi putem doar visa...

Spor.

Link spre comentariu

Marian ai dreptate şi dumitrumy are dreptate,dar aici a fost un caz banal de piesă defectă care putea fi rezolvat cu numai multimetrul.

Că inițiatorul topicului,ulterior, vrea să învețe depanare surse smps e altceva.Se intră în alt domeniu care cere cunoştiințe şi dotare,plus ceva bază şcolară adecvată.Ca hobi e plăcut,da' păgubos,ca afacere e discutabil...

Mă uit uneori pe olx şi văd surse bunicele sau chiar bune,care stau cu lunile.Nu se cumpără,deci semn că  nu prea mai sunt amatori de electronică.Chiar aş zice că numărul lor ar scădea continu...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
La 17.08.2023 la 21:23, sesebe a spus:

Nu mai da sfaturi de astea ca ai sa ajungi sa plătești osciloscoapele și/sau sa maninci coliva. 

Nu cred ca trebuie să-ți explic ce înseamna comon mode rejection si ce se intimpla dacă îl depășești. 

S-au dat multe soluții corecte pe forum pina acum. Cel mai simplu și ieftin mi se pare varianta cu doua trafuri de UPS luate din talcioc (foarte rar se strica trafurile spre deosebire de orice altceva dintr+în UPS) și conectate cu secundarele împreună. Un primar îl pui în priza iar la celalalt primar ai aproape tensiunea rețelei izolata de rețea. 

:rade:Alea de le bagi în priza sunt secundare la trafo UPS...

Link spre comentariu

Ca sa nu mai existe confuzii ce legi impreuna si ce bagi in priza (la trafurile de UPS pot aparea aceste confuzii), se leaga impreuna bobinele de tensiune mica si se baga in priza una dintre bobinele de tensiune mare iar la cealalta bobina de tensiune mare se alimenteaza consumatorul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări