Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema sursa cu NCP1271A


Postări Recomandate

Buna ziua. Am nevoie de ajutorul dvs. in depanarea unei surse dintr-un mixer amplificat de la Behringer.  Acesta are integratul din primarul sursei NCP1271A, in etajul final fiind TDA8954TH. Ce am verificat in sursa

- toti electroliticii vericati cu esr-metrul si indica ok

- inlocuiti doar cei 2 electrolitici de pe VCC integrat ( pin 6)

- verificat trasee , lipituri , mosfet , rezistori, diode , totul pare ok, nimic suspect, nimic dubios

- am scos diodele din secundar si tot degeaba

Mai exact integratul NCP1271 nu comuta, nu am oscilatii pe pin 5, spre G mosfetului.  Pe pinul 8 ajunge tensiunea de 320V , dar atat, pe ceilalti nu mai am nimic.

Am verificat toate piesele si din secundar,  dar nimic defect.

Am comandat integrat NCP de la Mouser , inlocuit,  si exact aceeasi problema. Nu am deloc tensiune pe pin 6.

Nu am schema sursei , dar se apropie foarte tare de cea postata, la a mea mai sunt ceva piese in plus, inclusiv mai exista un tranzistor intre pin 5 integrat si Gate mosfet.

Daca ma puteti ajuta cu ceva informatii.

Am zis ca urmeaza sa inlocuiesc toti electroliticii din secundar, desi masoara corect , am scos unul de proba si e in parametrii. Apoi sa inlocuiesc optocuplorul si TL431 si ma batea gandul sa scot afara si finalul TDA8954, desi l-am alimentat din sursa externa si parea ok.

Va multumesc.

 

Sursa.jpg.671bda3ed8a08a3cb2ff5b9d84606388.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

 N-am răbdare să mă uit în fişa NCP.Ideea e să vezi ce pin/pini condiționează oscilația şi să asiguri oscilația.Poți chiar decupla parte trasee de la traf,de ex.Abia apoi vezi ce şi cum.

 Ieşirea o vezi pe osciloscop.Nu ştiu dacă ai,că n-ai menționat.

Link spre comentariu

În catalog spune că integratul functioneaza normal cand sunt îndeplinite două conditii: Vcc>9.1V si Fb<3V, adică tensiunea de alimentare să fie peste 10v iar semnalul de la optocuplor să deschidă fototranzistorul astfel încât tensiunea pe pin să scadă sub 3v ( pinul este alimentat intern la 4.5v). De asemenea tensiunea pe Pinul 8  HV, cea care exista și la

mine. Osciloscop am, dar sincer mi a fost teama neavând un transformator izolator. Deșii cred ca pe pin 5 unde ar trebui sa am oscilația nu era o problema dacă conectam osciloscopul, in schimb am măsurat sa văd dacă am ceva frecventa, ar trebui 65khz., și nimic.

Link spre comentariu

Tot ce se intampla in secundar este resimtit in primar prin elementele separatoare intre cele 2 parti: traful si optocuplorul. Pt ca prin opto sa se transmita ceva trebuie sa avem tensiune peste 1V in secundar= tensiunea de deschidere a fotodiodei din el. Pentru ca sarcina din secundar sa se "exprime" in primar trebuie ca traful sa fie "energizat", deci MOS-ul sa conduca. Comanda este in NCP, cu acesta nealimentat montajul este o exponata de muzeu. Ce treaba are atunci finalul audio? 

Link spre comentariu

ncp2.jpg

################################################

Este electronica de liceu, daca injectez un curent de 4,1mA in pin 6, pt a obtine 16V aici trebuie sa am minim 4k intre 6 si masa. Ori ma descurc cu ohmetrul ori inseriez 1k cu o sursa reglabila 0-24V si alimentez integratul in pin 6. Calculez consumul acolo prin curentul din 1k. Liceu/ scoala postliceala maxim. Sau citit atent si cat mai mult pe forum despre alimentatoare.

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu

Personal atunci cand primesc ceva la reparat, prima intrebare este in ce context a aparut defectiunea? 
S-a oprit din mers? A varsat cineva ceva lichid pe aparatul respectiv? A facut cineva scurt pe iesire? 

A traznit si era bagat in priza? A gresit cineva ceva legaturi? A fost din terte motive supraincalzit? 

A mers mult timp la putere maxima? E genul de aparat care e supus constant la vibratii semnificative ( cum spre exemplu se intampla cu majoritatea boxelor active ieftine care mor tocmai din cauza vibratiilor si a modului prost in care au fost construite ).

Etc...

 

Intrebarile astea iti ofera un context si indicii esentiale in diagnosticarea problemei, pentru ca in functie de raspuns stii cam pe unde sa cauti. 

Aici merg pe premiza ca nu stii, si-atunci treci totul printr-un proces amanuntit de eliminare, cu mult inainte de a face teste.

Am zis-o de nu stiu cate ori, primul pas e curatarea de praf ( cat mai bine ), apoi o inspectie vizuala minutioasa, iti poate lua si cateva zeci de minute, nu vad unde e problema, te uiti atent la absolut orice componenta sa fii sigur ca nu vezi nimic suspect pe nicaieri, eventual sub o lupa iluminata.

Te apuci si masori tranzistori si diode direct pe placa, de regula cele pocnite se gasesc si asa fara dificultate.

Apoi te uiti la electrolitici, daca sunt sau nu umflati, masori daca ai cu ce ( in cazul de fata ai masurat, deci e ok ).

Si tot sub o lupa iluminata investighezi toate lipiturile predispuse la probleme ( crapaturi in fludor cauzate de vibratii ), aici intra toate componentele THT cu masa ceva mai semnificativa ( electriolitici, tranzistori cu sau fara radiator, traf, bobine, etc ).

Ca sa fii sigur te apuci preventiv si refaci toate lipiturile de forta, de la componente THT enumerate mai sus ( eu asa fac de absolut fiecare data ). Sunt o multime de situatii aparent inexplicabile care au avut drept cauza lipituri reci ( e plin si youtube de astfel de exemple pe la canalele depanatorilor ).

Identifici infasurarile trafului si le verifici integritatea cu multimetrul pe continuitate ( ca nu o singura data mi s-a intamplat sa gasesc probleme la trafuri in surse in comutatie, ce-i drept in special la surse ATX ).

Daca mosfetul e ok atunci CI-ul de control e putin probabil sa fie defect.

Abia dupa toate astea alimentezi prima oara, si daca totusi nu functioneaza atunci osciloscopul NU este negociabil!

Alimentezi sursa prin traf separator si astfel poti monitoriza pe osciloscop iesirea CI catre mosfet, fie pe single shot fie pe functionare normala, conectezi osciloscopul cu sursa oprita, apoi alimentezi uitandu-te la ecranul osciloscopului sa vezi daca exista ceva pulsuri initiale care dispar, sau CI e 100% mort. 

Tot cu osciloscopul poti verifica si evolutia in timp a tensiunii pe pinul 8, sa fii sigur ca e ok.

Eventual alimentezi pinul 6 dintr-o sursa separata asa cum arata @dumitrumy, sa vezi daca asa e ok, si daca da atunci sursa auxiliara e din terte motive defecta.

etc...

Link spre comentariu

La sursele astea cu integrate optocuplorul trebuie verificat/înlocuit prima dată.

De multe ori defectarea integratului arde fototranzistorul/fotodioda din optocuplor.

E posibil și ca dintr-o căzătură să existe totuși un traseu întrerupt, fisuri minuscule care nu se văd decât în lumină polarizată sau cu o lupă din diverse unghiuri.Dacă ai tensiune pe pinul alimentat de rezistența R13, e clar că rezistența e bună.Altfel avea zero Volți acolo.Dar e posibil să ai traseul de Gnd (masa) întrerupt chiar lângă pinul CI...deci măsoară încă o dată, cu testerele direct pe pinii HV și GND.

Exact ce a spus Marian recomand și eu, curățirea cu o pensulă a montajului și eventual spălarea cu alcool înainte de orice, atunci când situația o impune.Mai ales dacă este praf abundent ori a curs ceva pe placă.

Dacă e prăfuită sau mizerabilă, nu poți observa fisuri foarte fine.Am pățit din astea...

Pune poze clare de aproape cu placa, față/verso.Poate observăm ceva ce ți-a scăpat

 

 O metodă de postare a pozelor de mare rezoluţie:

Plasaţi fotografia sau fotografiile alese pe desktop-ul PC-ului sau laptopului.La telefon nu e cazul.

Deschideţi aplicaţia din link https://imgur.com/upload

Trageţi (drag&drop) imaginile dorite de pe desktop (sau selectaţi manual) în caseta de upload a aplicaţiei.De pe telefon, selectaţi fotografiile dorite manual din dosarul corespunzător (DCIM) sau ,,Imagini,,.

După ce fotografiile s-au încărcat pe site (apare ,,upload complete,,), daţi click dreapta pe fiecare poză şi selectaţi ,,Copy image,,.Fără a închide fereastra aplicaţiei, întoarceţi-vă pe forum şi în postarea topicului, daţi click şi alegeţi ,,Paste,,.

Imaginea va fi copiată ca link direct şi va apărea oricui ca o fotografie reală, nu ca link pe care să dai click pentru vizualizare.

 

 

Link spre comentariu

Voi încerca sa răspund  pe rând la ceea ce mi-ați sugerat sa fac.     Am măsurat tensiunea spre Pinul 8 și am pe el exact 310v , apoi am măsurat tensiunea pe R13 și am 17,2v, iar pe VC1 am 331v.     Placa arată impecabil, ca noua, nu a mai fost umblata pe ea, nu se văd urme de zone fierbinți, nici probleme la lipituri, am refăcut lipiturile la componentele de

forta, placa nu are nici urma De praf sau mizerie, arată ca din fabrica. Mosfetul, diodele din secundar și alti condensatori au fost date jos și verificate și sunt Ok.Transformatorul a

fost verificat cu multimetrul și e Ok. Acum am dat jos mosfetul și voi alimenta Pinul 6 sa văd dacă apar ceva impulsuri sau nu. Apropo nu am transformator izolator pentru a alimenta sursa, va trebui sa îmi iau unul, dar va întreb dacă încerc fără el, doar pe Pinul de ieșire spre gate -ul mosfetului poate fi o problema, nu ma bag cu el la tensiuni mari?

Editat de alex26
Link spre comentariu

Nu ai trafuri de 20----200W prin casa, nefolosite? Ia traful cu cea mai mare tensiune din secundar sau inseriezi mai multe secundare pt a obtine 80---100V. Este suficient sa plece orice integrat de surse, modern.

Dar daca ai sursa reglabila alimentezi doar integratul cum am spus ieri. nu mai ai treaba cu reteaua si  electrocutarea.

O sa pun pe YT un film cu un alimentator laptop pus la 60Vac.

##########################################################

ltc11.png

############################

*******************************************

ltc22.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Nu am înlocuit optocuplorul pentru ca nu am găsit Integratul defect, eu l am schimbat ca nu am găsit piese cu probleme. Dar îl voi schimba și pe asta. Între timp am dat traful jos și l am măsurat, pare perfect . Am alimentat și separat Pinul 6 printr o dioda, cu 14v dintr o sursa externa. Am conectat și Pinul 2 la masa printr un rezistor de 4.7k.  Aveam pe pin 6 un consum cam mare, a plecat de la aproximativ 4 mA și a urcat pana la 21mA. Pentru o secunda am

putut vedea pe multimetru afișat 67khz, dar apoi nimic, probabil a

murit acum Integratul. Cred ca nu am făcut vreo prostie, eu am conectat și la rețeaua de 220v dar și din sursa externa la pin 6. Ma gândeam ca nu pleacă fără acea tensiune de pe pin 8. La testul făcut de mine, mosfetul era scos de Pe placa. 

Editat de alex26
Link spre comentariu

Salut, 

am sa ma raportez la schema echivalenta postata de tine.

Ca si idee, pentru a porni, ai nevoie de tensiunea de startup care vine pe pinul 8 ( prin R13).

Apoi integratul oscileaza, situatie in care ar trebui sa apara niste impulsuri de tensiune pe infasurarea auxiliara a trafului, si implicit la pinul 6.

 

Era util daca aveai un osciloscop ca sa vezi in grila mosfetului daca apar niste impulsuri in faza de start.

 

Eventual schimba mosfetul. Si vezi daca ai vreun efect pozitiv.

 

Eu as zice sa scoti afara electroliticii originali din secundar, pune ceva nou, chiar si de o valoare mai mica. Si vezi daca se schimba ceva.

 

Ideea e ca, daca ai o suprasarcina in secundar,  aceasta iti va fura toata energia necesara pentru  infasurarea auxiliara... in faza de start-up.

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări