Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Apa ruginita de la robinet


alexcore

Postări Recomandate

Salutari! In pozele atasate (facute in zile si la ore diferite) in recipientul din stanga este apa de la robinet, iar in cel din dreapta apa cumparata. Blocul este construit in anii 90, apartamentul fiind la etajul 8. Este cand apa vine destul de curata (dar nu ca si cea cumparata), probabil cand se foloseste mai mult si sta putin pe teava. Sincer nu stiu de cat timp vine asa dar stiu sigur ca de cateva luni are gust de fier (simt cand ma spal pe dinti). De baut nu obisnuim sa bem de la robinet (doar gheata puneam la congelator) dar in rest, s-a folosit la mancare, spalat, etc. 

 

Intrebarea este ce se poate face? Daca de vina sunt tevile din pereti, banuiesc ca mare lucru nu se poate face, ca nu avem cum sa schimbam toata coloana. Exista vreo solutie ce se poate introduce in tevi sa le curete/dizolve rugina? Sau poate tevile sunt ok si rugina vine din subsol de la conducta principala care intra in bloc, nu stiu. 

 

Si sa zicem ca mare lucru nu poate face in legatura cu tevile. Eu personal, in apartament, ce solutii as avea? Filtre?

 

apa2.jpg

apa1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • alexcore

    3

  • doru3160

    2

  • validae

    1

  • raba

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Montați o baterie bună de filtre sub chiuvetă, sau folosiți măcar o cană de filtrare. Un model convenabil de astfel de cană se găsește la Brico, circa 40 Lei cu filtru inclus.Se găsesc și filtre de schimb convenabil.

Dacă optați pentru filtre, obligatoriu unul inițial de prefiltrare cu cartuș filtrant de bumbac sau polipropilenă, urmat de altul cu straturi multiple sau o baterie de purificare sub chiuvetă.https://purification.ro/produs/filtru-apa-potabila-3m-aqua-pure-c-cs-ff-in-masca-sub-chiuveta-pe-racordul-flexibil-catre-bateria-principala-robinetul-dvs-7571-litri-capacitate-carbune-activ-3m-carbo/#reviews

Dacă blocul are instalația de apă cu țevi de oțel, singura soluție ar fi înlocuirea cel puțin a coloanelor principale de racordare la rețeaua de apă cu unele din PVC și păstrarea doar a celor din apartamente, pentru acelea fiind nevoie de lucrări foarte costisitoare pentru înlocuirea celor îngropate în pereți, sau înlocuirea celor îngropate cu unele aparente.Asta e mai ușor de făcut dar strică estetica apartamentului și creează condens pe țevile noi din PPR, care trebuie astfel obligatoriu învelite cu spumă poliuretanică, devenind și mai urâte ca aspect.

Link spre comentariu

 Părerea mea e că nu de la instalația blocului vine apa ruginită.Posibil să fie liniile,magistrale să le zic,ruginite.

 Fierul aş zice că numai pe cărbune activ se reține şi nici atunci total.Mă refer aici la fierul dizolvat şi nu la rugina în suspensie.

 Mai sunt procedee de purificare,dar mai scumpe,de ex prin osmoză.

 Ar trebui urmărit dacă în tot blocul e problema,eventual în blocul alăturat.

 Apa cu rugină poate fi şi caz de reclamații,dacă vine aşa pe linia externă blocului.

Link spre comentariu

Au facut vreo lucrare pe linia de alimentare a blocului.Se mai intampla si la noi dar isi revin la normal dupa 5 minute de lasat sa curga.

Editat de validae
vreo se scrie unit.
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri! Problema nu vine de la lucrari, atunci e diferit, vine cu adevarat murdara si cu aer in prima faza. Cel mai probabil este din cauza tevilor de otel. Cu cat sta apa mai mult in tevi cu atat este mai evidenta rugina in apa (am facut teste la 3 dimineata cand cel putin eu nu am folosit apa de mai multe ore, probabil nici vecinii) Iar daca las sa curga macar 1 minut se mai limpezeste si la 5 minute si mai mult dar tot nu ajunge ca si apa imbuteliata. Cum inlocuirea coloanelor iasa din discutie (fiind o lucrare complexa si costisitoare) am decis ca deocamdata ca voi monta o baterie de filtre. Voi reveni cu rezultatul!

Editat de alexcore
Link spre comentariu
Acum 28 minute, alexcore a spus:

Cel mai probabil este din cauza tevilor de otel.

Tevile alea din otel sunt tevi galvanizate. Asa era normativul pt apa potabila, chiar si inainte de 90.

Daca sunt vechi, cu siguranta au si un strat de cativa mm de calcar depus pe suprafata. Am vazut asta la o teava de 1 si 1/2 din subsol, ce a trebuit taiata dupa 30 ani, pt a intercala un robinet de trecere pe tronson. Deci daca ai rugina in apa, ai de oriunde, numai de la tevi nu.

Link spre comentariu

Este posibil sa fie asa, nu stiu, nu am verificat tevile sa vad cum sunt in interior. De la lucrari/opriri repetate, putea sa se depuna un strat mai semnificativ de rugina pe ele? Eu stau la ultimul etaj (8), si cum spuneam, daca nu folosesc mai multe ore apa, atunci vine evident ruginita (are gust de fier). Si daca las sa curga 1+ miunte se limpezeste destul de mult, de aici am tras concluzia ca ar fi tevile de vina in care sta apa cand nu este utilizata. Daca era problema din alta parte, conducta care intra in bloc de exemplu, era normal sa se limpezeasca dupa ce las sa curga putin?

Oricum, indiferent unde ar fi problema o filtrare a apei tot cred ca este utila. Singura mea grija este ca poate se vor murdari filtrele prea des cu apa asta.

Editat de alexcore
Link spre comentariu

Poti sa reclami la distribuitor ca primesti apa cu turbiditate ridicată constant, si vezi cum justifica. Teoretic, trebuie sa asigure la consumator, conform contractului, apa potabilă. Din ce spui, e mai murdara decat apa industrială. Daca la sesizare mai adaugi si un buletin de analiză, ai pus bazele unui proces. Cu sanse mari de castig. Ei se bizuie pe tăcerea consumatorului. Și încă le merge. Omul in loc sa ceara apa potabila, și-o face singur montand filtre. 

Link spre comentariu

Sesizati distribuitorul de apa. E inadmisibil ca apa sa prezinte asa turbiditate in mod constant.

Se poate intampla in urma unei brese, dar atunci vorbim de o intamplare, de ceva temporar.

Daca nu primiti un raspuns/rezolvare intr-un termen rezonabil (nu cel legal de 30 zile, caci in timpul asta doar nu stati insetat!), adresati-va Directiei de Sanatate Publica din localitate/judet.

 

La tabelul 3 din legea 458 / 2002 este trecuta si turbiditatea maxima a apei potabile. La valoarea din tabel, ochiul omenesc nu sesizeaza ca apa e tulbure.

Cine stie si ce continut de fier o avea apa respectiva. Suspectez ca depaseste concentratia maxima admisa.

Link spre comentariu

 Şi eu mă îndoiesc că rugina vine de la țevile blocului!Au fost întrebați cei de la parter dacă şi la ei vine ruginită?

 Eu aş bănui că tot de la țevile dinainte de bloc ar veni rugina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări