Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bazin captare apă?

raba

Postări Recomandate

M-am trezit la țară cu o problemă majoră,adică infundarea scurgerii de apă menajeră(chiuvete şi duşuri).După decopertarea zonei de drenare s-a descoperit cauza:neasigurarea pantei de scurgere.Furtunul de drenaj era situat mai sus decât țeava de PP pe care vine apa uzată din casă.

Am remediat panta traseului țeavă-dren,dar s-a ivit altă problemă.Țeava PP,de 50 mm,este pusă direct pe pământ şi drenul dacă îl cuplez va sta tot pe pământ,în loc de un pat de pietriş/nisip.Asta ar fi prost pentru drenare.

Ar fi o soluție să mai sap în zona drenului şi să pun pietriş.Ar cere cel puțin o adâncire de cca 40-50 cm,într-un şanț care are deja 60-70 cm...Dacă se va satura pământul în viitor e ca naiba să mai decopertezi un şanț de cca 8 ml!

Aş putea lăsa şanțul decopertat,dar sigur,la ploi,se va surpa cu timpul.

Cineva mi-a sugerat un bazin din beton de 1-2 m³ ,descoperit,pe post de colector.În perioada caldă apa s-ar mai evapora.Dacă apa scursă depăşeşte volumul colectorului,poate să curgă afară,pe teren.Nefind în curte nu ar deranja.

Ideea cu bazinul pare atractivă,deşi mă gândesc că find descoperit ar putea rămâne apă în el şi ar îngheța iarna.Nu ştiu cum s-ar comporta bazinul la îngheț...Iarna nu locuim acolo.

Care e părerea voastră?Aveți şi alte sugestii?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• raba

3

• draku

1

• grosu99

1

Top autori în acest subiect

Am mai primit o sugestie.O rudă spunea că poate să-mi dea nişte plăci să acopăr canalul de dren.Deci canalul ar rămâne gol şi ar fi numai acoperit sus.

Link spre comentariu

Si grezi ca nu se vor surpa peretii santului daca este acoperit?

Daca nu vrei pietris, poti incerca cu tunele de percolare https://www.google.com/search?sca_esv=556449418&sxsrf=AB5stBgklBTnXqn7ZUOY3TSoYvpa_ISr0w:1691905627127&q=tunel+de+percolare&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwitzZfP99iAAxXVYPEDHUPeAssQ0pQJegQIDRAB&biw=1920&bih=931&dpr=1 

Am mai vazut navete de bere (de plastic) ingropate pe post de tunele de percolare, solutie "romaneasca"

Orice solutie ai alege, campul de drenaj trebuie sa fie sub nivelul la care ajunge teava de scurgere, pentru ca apa sa aiba unde sa se scurga din teava.

Link spre comentariu

Pui geotextil pe pereti si la fundul santului apoi brutezi cu piatra ,acoperi cu geotextil  (geotextil-ul vine in rulouri de 2 -3 m latime ),bucatile  se cos una de alta cu sarma apoi se acopera cu pamant

Link spre comentariu

Mersi de sugestii.Originalul a fost cam ca la grosu99,dar au greşit cu panta,adică n-au asigurat-o.

Mai am în vedere o variantă,cea cu vas colector.Acesta ar fi folosit pe post de decantor mâluri,iar ieşirea ar fi prin tub drenaj cu pietre şi geotextil.Ar avea avantajul că periodic s-ar putea scoate mâlul.Vasul mic,de ex 1,5mx1mx1m din beton,sau ceva de plastic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări