Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Toaletele şi hârtia igienică

ctepeo

Postări Recomandate

Nu deschid la mişto subiectul. Într-o toaletă modernă, dacă arunci ceva mai multă hârtie igienică, se înfundă. Dar alea vechi, care existau pe vremea comunismului la noi, încpând cu modele antebelice şi mergând până la cele "comuniste", rezistau la mai multe deşeuri aruncate?

Robineţi monocomandă a văzut cineva pe vreme aia? Că existau, cel puţin până în anii '50.

Dar la toaletele cu bazinul (rezervorul) sus, model cu clopot, clopotul cobora după ce lăsai "maneta" din mână sau după ce scurgea apa. Rezistente erau alea din Fontă.

Editat de ctepeo
Link spre comentariu
Acum 26 minute, ctepeo a spus:

Nu deschid la mişto subiectul.

Ba da! pe alt forum ai sute de topicuri si peste 100.000 de postari, majoritatea la misto!

Link spre comentariu

Nu e la mișto,  tipul așa e el. 

Nu zic cum, chestiuni medicale. 

Eu arunc hartia in WC, chiar dacă nu folosesc.  Nu se infundă că nu arunci tot sulul.  Asta modernă e destul de firavă ca să facă figuri. 

Tu ce faci cu ea?

La capitolul robineți deja ai devenit incoerent și sper că ai adormit liniștit. 

Să nu ne întrebi cum erau cârnații în '44 , sau berea Gambrinus,  ori săpunul. 

Link spre comentariu

Există un sâmbure de adevăr în probkema asta,adică eficjența.Am întâlnit o mulțime de tipuri de  vase de toaletă care nu spală bine interiorul şi unele la care trebuie să tragi de douâ ori apa!!

La bloc am un Geberit de peste 15 ani şi lucrează perfect.La țară am un Mondial tot cu vas lângă el şi care e similar Geberitului.

Idioții ăştia cu economiile de apă n-au impus şi nişte standarde de calitate,de eficiență!!Să nu spuneți că n-ați prins toalete care necesită două acționări sau curățire cu peria!

Link spre comentariu

Singura problemă e că mă enervează lucrurile noi care sunt mai ineficiente decât cele vechi. Da, au fost impuse unele toalete care cică economisesc apa, dar nu sunt eficiente. Ba unele cred că consumă destulă apă. Am o "Mondial". Primele "economice" se pare că erau chiar ineficiente.

Cât despre robineţi, era o curiozitate istorică. Până să sau de o carte de prin 1930, credeam că cei monocomandă sunt invenţie recentă (anii '90, poate '80). Eu nu am văzut vreunul, dar am abia 40 de ani şi 7 luni, aşa că nu am apucat la fel de multe precum cineva care are 50-60 de ani. Cât despre robineţi, mare atenţie la ce cumpăraţi. Într-o zi l-am lovit de greşeală pe cel de la baie şi direct arteziană. Era din zamac şi se "mâncase".

Bolnavi sunt cei care ne impun aberaţii în numele ieconomiei.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, cdinu332 a spus:

Nu e la mișto,  tipul așa e el. 

Sustin doar aceasta afirmatie, omul e pasionat de lucruri vechi si este prezent si pe alte forumuri/comunitati cu aceasta problema.

Si ca sa-i raspund la una din intrebarile initiale: la bazinele vechi de apa, amplasate sus, clopotul de fonta cobora in pozitie cand lasai lantul/sfoara/maneta din mana, dar apa continua sa curga datorita efectului de sifon, pana se golea bazinul.

Link spre comentariu

Aşa ştiam şi eu. Numai că în "Manualul instalatorului tehnico-santiar" din 1953 (foarte mişto cartea) se spune că abia după ce s-a scurs apa, clopotul cade. Poate aşa era în U.R.S.S., poate aşa erau până în anii '50. Clopotul ăla avea însă şi nişte aripioare pe interior.

Link spre comentariu

Cade doar o portiune din cursă când eliberezi lanțul de care tragi.  Apa,  aflată în scurgere din bazin,  pe țeavă,  către vasul wc, nu-i permite să se așeze complet și să etanșeze ieșirea.  Abia după ce apa s-a scurs,  coboară si el ultima portiune obturand teava. 

Link spre comentariu

Functioneaza diferit fata de instalatiile din ziua de azi.

Fiind din fonta, greu, clopotul respectiv cade toata cursa, inchizand calea apei prin partea de jos a lui, deschizand-o pe cea de sus, prin interior

O mai buna explicatie este aici: https://mesterucasei.com/rezervorul-wc/

PS

Putem deschide o polemica pe aceasta tema "academica"  :)

Link spre comentariu

Că aşa funcţionează, ştiam şi eu. Poate a fost vreo greşeală în cartea aia. Sau precum a zis cdinu mai sus. În orice caz, cele montat sus puteau fi "telecomandate" dacă voiai. De exemplu, mai cureţi pe la cadă, dai şi cu spirt, de mai multe ori. Pentru a nu se înfunda buda, nu poţi arunca multă hârtie. Aşa că trebuie să ieşi şi să tragi apa. La unul cu bazinul sus, vine frumos un lanţ până la cadă şi poţi trage şi când eşti la cadă. :)

Da' la cele montate la semînălţime sau jos, dacă nu au capac prin care să intre aerul, cum intră aerul când ies apa?

Robineţii monocomandă de care ziceam sunt ăştia: https://eu.zonerama.com/clivehurst/Photo/9867312/386015933

În cartea din 1953 am găsit în sfârşit explicaţia: când învârţi de mâner, este acţionat un şurub fără de sfârşit (şurub a lui Arhimede). Asta o bănuiam din alte informaţii. Dar cum se deschide apa rece mai întâi? - că aşa se zicea în informaţii. Robinetul are 2 cruci cu laturi egale care au fixate un cilindru. Cea de apă rece are cilindrul în partea superioară, deci când începi se învârţi prima dată de mâner, intră apa rece. După ce învârteai probabil un pic mai mult, se ridica şi cilindrul apei calde.

Cel de doctori (Asylum în Lb. Germană) probabil funcţiona la fel: https://eu.zonerama.com/clivehurst/Photo/9867312/386015811

Editat de ctepeo
Link spre comentariu

Alea nu sunt cruci, imagineaza-ti desenul in 3D: sunt niste piese asemanatoare supapelor de motor

Forma si pozitia acelor piese determinau rata de amestec apa r/c la actionarea unicului "robinet".

Una din piese incepea sa se deschida de la maxim de debit (cea din stanga desenului) catre minim - probabil AR,

Cea din dreapta incepea sa se deschida de la minim catre catre maxim - AC

Ideea este simpla, dar ingenioasa si dovedeste ca "apa calda" nu s-a inventat in vremurile noastre...

Link spre comentariu

Cum determinau mai exact? Voi scana pe viitor desenul.

Cele monocomandă actuale sunt mult mai facile (când au apărut oare în afară - anii '80?), dar alea sunt interesante.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Manualul instalatorului tehnico-sanitar apărut la Ed. Tehnică în 1953 (sub egida Ministerului Construcţiilor şi Industriei materialelor de construcţii) şi tipărit la Întreprinderea Poligrafică Sibiu, Str. I.V. Stalin Nr. 15

Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica, 1953) pg. 113-114 robineti.jpg

Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica, 1953) pg. 176-177 tasnitori, bude.jpg

Manualul instalatorului tehnico-sanitar (Ed. Tehnica, 1953) pg. 178-179 rezervoare.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări