AlexG Postat August 9, 2023 Partajează Postat August 9, 2023 Bună seara ! Am să încep prin a-mi cere scuze vouă, tururor, în caz că această postare nu-și are locul aici. Nu am găsit însă nici unde un răspuns clar sau o rezolvare la întrebarea mea. Situația stă în felul următor: Doresc să achiziționez un teren extravilan, care urmează a fi trecut în intravilan. Doresc să-mi construiesc ulterior o casă pe acest teren, dar ce mă neliniștește foarte mult din ce am găsit până acum pe internet, sunt costurile cu branșamentul utilităților, mai ales a curentului electric. Cea mai apropiată sursă de curent ar fi cam la 200m depărtare. Din câte am găsit eu pe internet, ce depășește distanța de 150m nu mai poate fi luat în calcul ca și branșament clasic, ci ca și prelungire de rețea. Prelungirea de rețea având niște costuri exorbitante ( de la 10k€ în sus ) Lângă proprietatea pe care doresc să o achiziționez, ar mai fi și alți proprietari, care din spusele vânzătorului, ar dori și ei să construiască o dată cu trecerea terenului în intravilan. Întrebarea mea este: Dacă am putea suporta aceste costuri de branșament, la comun? De exemplu, ne hotărâm 10 vecini, că dorim să ne facem branșament la curent, iar costurile acestui branșament a mai multor beneficiari simultan să-l putem împărți la 10.Dacă este posibil, cam ce ar implica acest lucru? Sper că m-am făcut înțeles, ținând cont că habar nu am "cu ce se mănâncă" . :)) Mulțumesc anticipat! Cu respect, Alex Link spre comentariu
PINTI Postat August 10, 2023 Partajează Postat August 10, 2023 Atunci cand terenurile vor intra (legal) in intravilan, cei de la Electrica sunt obligați sa prelungeasca rețeaua (binențeles pe banii lor). Link spre comentariu
raba Postat August 10, 2023 Partajează Postat August 10, 2023 Eu aş bănui că financiar s-ar putea face investiția.Aşa am procedat cu aducțiunea de gaz,adică am contribuit toți de pe stradă. Problema se pune cu legalitatea terenurilor,adică dacă vor fi prinse ca intravilan şi să aibă autorizații de construcții,practic să existe case!Altfek ce se racordează acolo? Link spre comentariu
AlexG Postat August 10, 2023 Autor Partajează Postat August 10, 2023 Acum 3 ore, PINTI a spus: Atunci cand terenurile vor intra (legal) in intravilan, cei de la Electrica sunt obligați sa prelungeasca rețeaua (binențeles pe banii lor). @PINTI Scuze pentru pesimismul meu, dar nu cred ca cei de la Electrica să vină să prelungească rețeaua pe banii lor până aproape de teren, atunci când terenurile vor intra în intravilan. Din frânturile de informații pe care le-am găsit până acum pe internet, oamenii au trebuit să-și plătească până și prelungirea de rețea. Stâlpul de unde s-ar putea lega ei este pe marginea drumului județean, se afla exact la limita cu terenurile ce se vor trece în intravilan. Terenul pe care doresc eu să-l achiziționez ar fi în capătul acelei parcele lungi, la aproximativ 200m de stâlp. Acum 2 ore, raba a spus: Eu aş bănui că financiar s-ar putea face investiția.Aşa am procedat cu aducțiunea de gaz,adică am contribuit toți de pe stradă. Problema se pune cu legalitatea terenurilor,adică dacă vor fi prinse ca intravilan şi să aibă autorizații de construcții,practic să existe case!Altfek ce se racordează acolo? @raba Scuze, am uitat sa menționez că presupunând că și ceilalți 10 vecini au deja o autorizație de construcție, ca racordarea să poată avea loc. Link spre comentariu
validae Postat August 10, 2023 Partajează Postat August 10, 2023 Categoric extinderea va fi suportată de către beneficiari, poate doar dacă aveți un primar cumsecade să vă ajute din partea primăriei cu ceva.Estimativ (cu asta m-am confruntat și eu) v-ar costa circa 15000 Lei per suta de metri o extindere, asta cuprinzând stâlpii, cablajul și manopera aferentă.Apoi branșamentele fiecăruia ar mai costa circa 1000 Lei, preț în care intră BMP-ul și contorul.Acestea pot fi montate chiar la limita proprietății, pe console joase. Link spre comentariu
PacMan Postat August 10, 2023 Partajează Postat August 10, 2023 Categoric este furt pe față, ca beneficiar trebuie să construiești rețeaua pe banii tăi după care distribuitorul se face stăpân pe ea gratis, moka, doar ca " din mărinimia sa" să-ți furnizeze curent la preț de specula. Distribuitorul este obligat să construiască rețeaua până la contorul beneficiarului pe propria cheltuială cum era stipulat în contractul " de privatizare". Însă cum nu se respectă, se folosesc metode de " amici di amici", tot clientul este taxat și pentru extinderea rețelei de distribuție. Banii pe care firma era obligată să-i utilizeze pentru lucrările de extindere și modernizarea rețelei, ei bine, sunt cheltuiți cu mai mare folos, fie pe rețele din țările de baștină ale acționarilor sau pe " pauzele lungi și dese, cheia marilor succese". Dacă dorești să ai curent, este mai practic să investești într-un grup electrogen de 15-35kva ( sunt unele compacte, gen container care au și zgomot scăzut în funcționare), eventual și un sistem de panouri solare și baterii. Dacă toți din zonă merg la primar să - l convingă să amenajeze drumul (strada care este drum de acces pentru toate casele) atunci poate să se realizeze iluminat stradal și rețeaua de distribuție să fie montată pe stâlpii primăriei de iluminat. Altfel, să se discute la primărie ca rețeaua de distribuție să fie subterană. După ce toate terenurile sunt trecute intravilan atunci trebuie realizat un proiect comun, ( nu fiecare individual) pentru conectare la rețea și a pune presiune pe firma de distribuție. Dacă se insistă cu preluarea rețelei construită pe banii oamenilor atunci trebuie căutate variante să se recupereze banii. Stâlpii se pot monta pe proprietate privată și se cere chirie pentru fiecare sau să se mute rețeaua pe banii firmei de distribuție, primăria să taxeze firma pentru montarea pe domeniul public. Sau oamenii angajează o firmă să realizeze rețeaua care rămâne în proprietatea lor și obligă firma de distribuție să monteze un post trafo care face separația între rețele. Dacă ai cumpărat teren și dorești să - ți construiești o casă, din start caută și include în proiect variantele care să asigure autonomie cât mai mare față de toate utilitățile. Ai exemplul recent de criză energetică, cu scumpiri la gaze, curent și utilități. Oricine poate să ofere sfaturi, dar responsabilitatea și rezultatul acțiunilor rămân în sarcina ta să le suporți. Link spre comentariu
cdinu332 Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Acum 8 ore, PacMan a spus: Stâlpii se pot monta pe proprietate privată și se cere chirie pentru fiecare sau s Exact, într-o realitate paralelă cu a noastră. Una proprie, a ta. Link spre comentariu
AlexG Postat August 11, 2023 Autor Partajează Postat August 11, 2023 Acum 13 ore, validae a spus: Categoric extinderea va fi suportată de către beneficiari, poate doar dacă aveți un primar cumsecade să vă ajute din partea primăriei cu ceva.Estimativ (cu asta m-am confruntat și eu) v-ar costa circa 15000 Lei per suta de metri o extindere, asta cuprinzând stâlpii, cablajul și manopera aferentă.Apoi branșamentele fiecăruia ar mai costa circa 1000 Lei, preț în care intră BMP-ul și contorul.Acestea pot fi montate chiar la limita proprietății, pe console joase. @validae Mulțumesc pentru răspuns ! Îmi este greu să cred că primăria ar dori să intervină cu ceva în a ne ajuta în acest demers. Poți să-mi spui te rog, bineînțeles dacă se poate, dacă tu ai suportat costurile totale cu extinderea de rețea, sau ați ajuns la o înțelegere și ați contribuit mai mulți vecini în extindere? Iar dacă ați contribuit mai mulți, cam care au fost demersurile pentru a putea face o extindere comună? Branșamentele fiecăruia au costat doar 1000 Lei? Citisem undeva unde beneficiarul a suportat circa 100m de extindere + a plătit încă vreo 9000 doar pe branșament (BMP + contor) , ceea ce mi se pare absurd. Link spre comentariu
validae Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Cred că preţurile diferă mult între diverse firme şi zone ale ţării. Eu am rezolvat extinderea pe cont propriu, m-a costat atunci cam jumătate din suma pe care aş fi dat-o unei firme, dar am fost singur pe un branşament extravilan. Dacă mai aveam un vecin, ieşeam şi mai ieftin.Nu pot detalia aici cum am rezolvat, putem discuta prin MP eventual. Din punct de vedere birocratic e un coşmar ce aveţi acolo.Trebuie să vorbiţi cu cineva de la distribuţie, să studieze posibilităţile de branşare şi care ar fi soluţiile cele mai convenabile.E posibil ca unele branşamente să trebuiască să fie subterane, nu aeriene.Dacă între terenurile alăturate a doi vecini trebuie să fie montaţi stâlpi sau cabluri subterane, vor trebui să renunţe fiecare la câţiva metri de teren, pentru a face un drum public de acces pentru montarea şi mentenanţa reţelei locale, etc.... S-ar putea ca pentru unii să fie mai fezabil să vă faceţi instalaţii solare offgrid de 5kW decât să vă trageţi curent din reţea, la ce preţuri se practică acum.Ştiu un caz de la mine din zonă, i-au cerut anul trecut 25000 Lei pentru un branşament la 200m de cel mai apropiat stâlp.A preferat să cumpere un generator Diesel, nu locuieşte acolo, dar are un mic atelier de lucru. Link spre comentariu
cdinu332 Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Deocamdată așteaptă trecerea în intravilan. Premergător acestui fapt, purtați o discuție cu primarul. Mergeți toți cei care sunteți interesați și vedeți ce se poate face. Link spre comentariu
validae Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Primăria ar fi cea mai în măsură să facă demersurile pentru extindere, dacă nu poate suporta o parte din costuri, măcar să vă ajute cu partea birocratică. Link spre comentariu
AlexG Postat August 11, 2023 Autor Partajează Postat August 11, 2023 Tocmai aceste preturi exorbitante de extindere și branșare + birocrația greoaie și timpii de așteptare, mă rețin în a cumpăra acel teren. Cel ce vinde mi-a spus că toți de prin zonă ar dori să construiască și automat vor avea nevoie și de utilități. Problema este că eu nu am discutat cu ei, nu-i cunosc. Poate vânzătorul, să vândă, spune " ce-i în lună și-n stele " numai ca să-i iasă lui cărțile. ( no offense, este doar o presupunere. Nu este neapărat să se și întâmple așa, dar cel puțin la vânzarea de terenuri am auzit că se dau multe țepe ) Eu aș dori să construiesc o casă pe acel teren, unde să locuiesc împreună cu familia. M-am gândit oricum la un sistem de panouri și eventual o pompa de căldură, dar nu mă ține inima să mă duc total offgrid, tocmai acolo unde știu că voi locui zi de zi. Parcă aș dori să am ca backup și un branșament. Atunci când nu pot produce, să iau de la ei. Rămâne de văzut ... Vă mulțumesc tuturor pentru ajutorul și sfaturile acordate. Dacă mai aveți sfaturi, le aștept cu mare drag aici. Pot fi doar recunoscător pentru acest lucru ! Cu stimă! Link spre comentariu
raba Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Ați auzit expresia "să te lupți cu morile de vânt"?Cam aşa e şi cu demersul la primărie pentru ajutor.Fix în cot îi doare de cetățean! V-am povestit de racordarea la gaz.Mai ştiu cazuri cu aducţiune apă,canalizare şi alimentare curent. Trăim într-o țară în care baza sunt relațiile şi şpaga!De curând auzisem pe cineva că pentru scoaterea unui act de Urbanism,din Primărie,se cerea o şpagă de peste 1000 lei,altfel stai cu lunile!!Nu ştiu dacă chestia e reală şi nu e o exagerare... Link spre comentariu
cdinu332 Postat August 11, 2023 Partajează Postat August 11, 2023 Se pot da șpăgi cu banii de la procuror. Cine acceptă așa ceva n-are decât să-i dea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum