zvonacfirst Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Am constatat astazi ca unele topicuri sunt inchise de catre moderatori pentru motive diverse. Sunt nenumarate exemple de topicuri inchise pentru motive nu foarte evidente. Stiu ca regulamentul le da voie moderatorilor sa faca acest lucru dar totusi... Acum ma refer punctual la acest topic in care era dezbatuta o problema legata de o placuta Arduino. Motivul invocat de moderator a fost "Nu mai vreau sa vad inca 10 pagini despre ... nimic.". Ok, pot fi de acord ca subiectul dezbatut acolo nu a dus si la rezolvarea problemei dar unele postari chiar au fost interesante iar viitoare postari ar fi putut fi si mai interesante. Daca initiatorul topicului sau un alt user gasea solutia, o putea posta acolo pentru generatiile urmatoare. Nu poti sa afirmi ca un grup de oameni au discutat in 10 pagini ale topicului despre nimic. Pe bune! Si daca au discutat despre nimic ce? Care este problema daca mai discutam si despre ceva la care nu avem solutii? Ati vazut in istoria recenta vreun topic in care mai ofera cineva solutii? Au cam trecut vremurile acelea. Sa ma apuc acum sa aduc exemple de topicuri care sunt inca deschise si care nu aduc nicio plus-valoare forumului - fiind in total dezacord cu specificul acestuia - si unde se discuta exact despre nimic sau chiar mai rau? Nu am sa o fac. Poate nu inteleg eu care ar fi fost problema daca acel topic - si altele care au fost inchise -, ramanea deschis. Poate ca vreodata un user care se lovea de o problema asemanatoare posta o intrebare tot in acel topic in loc sa deschida altul. Sau venea cineva cu solutia peste o saptamana sau o luna sau un an. Aceasta postare este pur si simplu rezultatul curiozitatii mele, ceea ce am scris nu se vrea a fi o critica, poate ca asta este politica forumului, dar as dori sa mi se satisfaca curiozitatea despre care aminteam si sa detalieze cineva aceasta politica. Care ar fi criteriile pentru care un topic poate fi inchis sau poate ramane deschis mult si bine daca nu a picat sub ochii unui moderator super-vigilent? Mentionez ca initial am intentionat sa ii scriu in privat moderatorului, gandindu-ma ca ar fi aplicabil punctul 5.4 din regulament, dar nefiind eu initiatorul acelui topic nu m-as fi incadrat la acel punct. In regulament nu am gasit o alta prevedere care sa nu imi dea voie sa deschid un subiect de discutie pe tema pe care o propun aici. Multumesc. Link spre comentariu
dutu590 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 felicitari....pe aici unii sunt - si se comporta - ca "stapani" ! nu mai zic de vocabular ! Link spre comentariu
ionutz2013 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Trist dar adevarat. Nici solutia nu am gasit-o nici topicul nu mai e deschis. Link spre comentariu
Stefan Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 @ionutz2013 deschide un subiect nou și spune ce ai încercat. Cu CH341A in locul convertorul de pe placă ai incercat? Link spre comentariu
ionutz2013 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Nu am mai incercat. M-am focusat pe displayul ala zilele astea sa il termin. Intrebarea mea este daca pot folosi programatoru ch341a pt a programa acea placa de arduino? Nu am gasit schema de conexiuni si nici soft. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat August 7, 2023 Autor Partajează Postat August 7, 2023 @ionutz2013, deja suntem off topic, dar te intreb daca ai incercat cea mai simpla metoda: programarea ICSP. Ti-am dat poze in topicul inchis. Ai scris acolo ca ai o alta placa cu care nu ai probleme. Daca nu incerci nu vei sti daca uC-ul de pe placa cu probleme este ok sau nu. Sau incearca prin FTDI, gasesti usor un programator. Treci pe la mine si iti imprumut unul daca nu ai de unde sa iei. In poza urmatoare este un Arduino UNO dar este la fel si la NANO daca respecti pinii. Sunt 6 fire mari si late. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 (editat) Am mai sqpat putin pe net am gasit un drover iar acuma am conexiune pe serial monitor dar codul de lq ceas tot nu il primeste. Apare done uploading dupa care iar uploqding si sta mult timp asa dupa care iar da eroare. Editat August 7, 2023 de ionutz2013 Link spre comentariu
nico_2010 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Acum 2 ore, zvonacfirst a spus: Acum ma refer punctual la acest topic in care era dezbatuta o problema legata de o placuta Arduino. Motivul invocat de moderator a fost "Nu mai vreau sa vad inca 10 pagini despre ... nimic.". Ok, pot fi de acord ca subiectul dezbatut acolo nu a dus si la rezolvarea problemei dar unele postari chiar au fost interesante iar viitoare postari ar fi putut fi si mai interesante. Postarile sunt in continuare accesibile oricui. Niciunul dintre cei care au dat solutii nu are un glob de cristal care sa ii furnizeze toate datele despre speta, asa ca nu avem de unde sti sursa problemelor initiatorului topicului. Nu am citit in niciuna dintre postarile initiatorului ca ar fi cautat pe net solutii la problema(problemele) lui, si sunt destule, doar a amestecat o serie de informatii contradictorii. La asta se adauga si reticenta lui de a studia mediul Arduino si de a asculta ce i se propune. I-am sugerat sa cumpere un programator USBASP, replica fiind: nu cumpar programator pentru fiecare microcontroler pe care il voi folosi, unele fiind si foarte scumpe (asta este esenta raspunsului). Nu trebuie sa cumperi toate programatoarele, este suficient sa cumperi acel programator care iti foloseste pentru proiectul/ proiectele tale si pentru indreptarea unora dintre greselile facut in procesul de programare. Una din solutiile posibile pentru problema lui ar fi dezinstalarea driverului si reinstalarea lui, dar nu stiu in ce masura intelege ce-i spun. Acum 2 ore, zvonacfirst a spus: Poate ca vreodata un user care se lovea de o problema asemanatoare posta o intrebare tot in acel topic in loc sa deschida altul. Sau venea cineva cu solutia peste o saptamana sau o luna sau un an. Nimeni nu opreste pe nimeni sa ceara redeschiderea topicului. Solutii s-au dat, inclusiv pentru problema ridicata de tine. Si acum discutam si despre problema ta: programatorul selectat de tine va citi bootloaderul si nu semnatura uC, de aici si citirea eronata a fusebits. Pentru ultima postare de aici: eroarea este data de setarile proaste ale fusebits. Asta se corecteaza prin rescriere acestora si incarcarea Optiboot. Link spre comentariu
nico_2010 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Acum 1 oră, ionutz2013 a spus: Nu am mai incercat. M-am focusat pe displayul ala zilele astea sa il termin. Intrebarea mea este daca pot folosi programatoru ch341a pt a programa acea placa de arduino? Nu am gasit schema de conexiuni si nici soft. Raspunsul este NU! Link spre comentariu
Stefan Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 @nico_2010 dacă cineva de pe subiectul respectiv nu a încălcat regulamentul nu văd necesară închiderea acestuia. Într-adevăr situația părea puțin absurdă că toată lumea dădea fel de fel de soluții iar inițiatorul nu părea prea interesat dar asta nu e motiv de închis un subiect. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat August 7, 2023 Autor Partajează Postat August 7, 2023 Acum 23 minute, nico_2010 a spus: acum discutam si despre problema ta: programatorul selectat de tine va citi bootloaderul si nu semnatura uC, de aici si citirea eronata a fusebits. Nu stiiu daca ai dreptate dar voi verifica sa citesc fuse-bits cu sa fara bootloader. Ce pot sa spun este ca utilizez frecvent microcontrolere Atmega328P-PU fara bootloader daca aceste nu este absolut necesar si pot citi fuse-bits ci ii pot scrie fara bootloader instalat. Nu vad de ce la Arduino NANO ar fi altfel. Dar tu poate stii mai bine. Link spre comentariu
ionutz2013 Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Acum 25 minute, Stefan a spus: @nico_2010 dacă cineva de pe subiectul respectiv nu a încălcat regulamentul nu văd necesară închiderea acestuia. Într-adevăr situația părea puțin absurdă că toată lumea dădea fel de fel de soluții iar inițiatorul nu părea prea interesat dar asta nu e motiv de închis un subiect. Ba sunt interesat dar tpate solutiile primite nu a functionat niciuna. Ce ar trebui sa fac? Am incercat fel de fel de solutii si pana la urma surpriza: topic inchis. Ce sa mai cred? Link spre comentariu
Stefan Postat August 7, 2023 Partajează Postat August 7, 2023 Acum 2 ore, ionutz2013 a spus: Intrebarea mea este daca pot folosi programatoru ch341a pt a programa acea placa de arduino? Nu am încercat deoarece nu am avut nevoie dar daca ăștia zic ca se poate nu vad de ce ar minți ?! https://ramfactory.com/fmp/ (ai schema, soft si bonus Add new device: ATmega328PB at 2021.05.19.) Aici e cu bătaie de cap dar stiu ca iti e specifica chestii asta de la BIOS-uri https://github.com/Trel725/chavrprog Asta iti mai trimisesem si pe subiectul initial https://www.youtube.com/watch?v=dCP9oVO8Jp4&ab_channel=Terrock Presupun ca amândoi avem același Google deci nu vad necesar sa mai pierd timpul cu alte căutări. Varianta cu CH341A ca înlocuitor al convertorului USB-Serial o alegi ultima, adică după ce ai epuizat toate celalte variante, si doar daca știi ca bootloader-ul de pe MCU este O.K. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat August 7, 2023 Autor Partajează Postat August 7, 2023 Pentru ca vad ca discutia se canalizeaza pe tematica topicului inchis, propun moderatorilor sa redeschida acel topic si sa mute postarile on topic de aici acolo. Link spre comentariu
Postări Recomandate