Craciun Postat August 5, 2023 Partajează Postat August 5, 2023 (editat) Salut, Am incercat sa masor componenta continua a retelei de 220V si pe fluke 87V imi da OL ,iar pe UT71E imi da 2,xxxV Ceva idei? PS: Eventual rog pe cineva cu un Fluke87V sa faca o proba similara. BR/Daniel Editat August 5, 2023 de Craciun Link spre comentariu
Craciun Postat August 5, 2023 Autor Partajează Postat August 5, 2023 Mentionez ca Fluke e pe Auto range cand indica OL, daca dau manual range 600V imi indica 0,1V. Link spre comentariu
manolo Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 In manual ce scrie? Link spre comentariu
Craciun Postat August 6, 2023 Autor Partajează Postat August 6, 2023 Salut @manolo, In manual zice ca pentru acuratete: "For better accuracy when measuring the dc offset of an ac voltage, measure the ac voltage first. Note the ac voltage range, then manually select a dc voltage range equal to or higher than the ac range. This procedure improves the accuracy of the dc measurement by ensuring that the input protection circuits are not activated." Eram curios daca un coleg care are un Fluke si face proba obtine aceleasi rezultate? BR/Daniel Link spre comentariu
validae Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 Păi are logică instrucțiunea, fiindcă dacă e pe ,,autorange,, el începe să măsoare prima dată pe domeniile mici, care sunt depășite de mărimea valorii și dau indicația ,,OL,,. Ai încercat cum scrie la manual ? Probabil doar algoritmul de măsurare diferă între cele două aparate, dar precizia nu... Link spre comentariu
Craciun Postat August 6, 2023 Autor Partajează Postat August 6, 2023 Salut @validae, Da am incercat cum zice in manual, si pe manual range 600V imi indica 0,1V. UT71E pe autorange indica 2,6V iar pe manual range 0,1V ceea ce ma nedumereste. BR/Daniel Link spre comentariu
validae Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 Se pare că pe autorange UT71E dă eroare, iar doar măsurătoarea pe manual e cea corectă la el. Aș da mai multă crezare lui Fluke în cazul de față. Firma asta nu face glume....concluzia e că și la UT trebuie respectată tot aceeași procedură, doar pe manual, pentru precizie mare.Diferența e enormă între cele două moduri de lucru... Link spre comentariu
Craciun Postat August 6, 2023 Autor Partajează Postat August 6, 2023 Am inteles,mersi. Link spre comentariu
Stefan Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 Acum 26 minute, Craciun a spus: Eram curios daca un coleg care are un Fluke si face proba obtine aceleasi rezultate? Obține fix același rezultat chiar și cu un model superior 87V-ului. Se vede pe display că tot incerca sa își selecteze gama dar nu reușește pentru că tot "urmărește" o tensiune care variază. La modelul meu există și un mod dual DC și AC (pe lângă AC+DC prezent și la 71E) și acolo nu mai trebuie selectată o anumită gamă. Cum de UNI-T ul măsoară aia 2V (oare e corectă valoare?) fără să se bâlbâie nu am idee, după mintea mea pe DC nu trebuia aplicată nici o altă prelucrare a semnalului măsurat (nu medieri, LPF... nimic). Link spre comentariu
Craciun Postat August 6, 2023 Autor Partajează Postat August 6, 2023 (editat) Am probat din nou cu o baterie de 9V si Fluke si UT71E indica atat pe autorange cat si pe manual 9,53V. Deci nu inteleg de ce UT71E indica acei 2,6V cc la tensiunea de 220V ac a retelei pe autorange,iar pe manual indica 0,1V. Evenutal poate cineva care are un UT71E sa faca o proba sa vedem daca obtine acelasi rezultat? BR/Daniel Editat August 6, 2023 de Craciun Link spre comentariu
Stefan Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 @Craciun dar totuși care-i scopul acestei măsurători? Prima oara probabil ați dat vina pe Fluke si acum pe UNIT-T pentru măsurători eronate. Realitatea este ca nici un aparat de măsura nu este perfect însă de cele mai multe ori erorile provin de la metoda de măsura, deci nu neparat aparatul greșește ci utilizatorul pentru ca ii cere ceva eronat sau interpretează datele eronat. Pentru a va lamuri daca aparatele măsoară corect o componenta continua suprapusa peste ditamai tensiune alternativa (suna cam invers) trebuie sa continuați testul cu bateria de 9V prin înserierea cu sursa de tensiune alternativa, de fapt alegeți o baterie de 1,5V (eventual descărcata) pentru ca mai apropo de o situație reala. Faptul ca ați măsurat 9,53V pe DC cu ambele aparate e fix pix si nu demonstrează nimic. Vin si cu câteva măsurători dar UT71E nu am. Link spre comentariu
raba Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 Acu, ca fapt divers, de unde apare componenta aia minusculă DC ?? Link spre comentariu
validae Postat August 6, 2023 Partajează Postat August 6, 2023 De la consumatorii de putere neliniari (nonrezistivi) care alterează forma de undă a rețelei. În principal sursele vechi fără PFC (corecția factorului de putere), ce redresează tensiunea de rețea. Dar și din cauza impedanței mari a cablajului rețelei, fire subțiri raportate la consumul actual. Sunt multe fenomene care se întâmplă cu curentul alternativ, e multă matematică de nivel academic în spatele lor.Dar simplist vorbind unii dintre consumatorii noștri afectează rețeaua și adaugă uneori o componentă continuă curentului alternativ. S-a mai discutat exhaustiv chestiunea asta pe alt topic, nu stau acum să caut. Există căi simple de a proteja consumatorii sensibili (transformatoarele) de eventualitatea prezenței unei componente DC cu valoare ce ar dăuna. Vedeți la Amplificatoare discuții pe temă... Cea mai potrivită abordare este dimensionarea corectă a secțiunii cablajului instalației electrice, atunci când se proiectează.Sau refacerea vechii instalații, cu fire de aluminiu și secțiune mică, asta fiind cea mai costisitoare acum. Trebuie să ții întotdeauna cont și de posibilii noi consumatori ce ar putea fi adăugați, nu doar de cei mai frecvent utilizați. Dacă ai de exemplu instalația bucătăriei concepută pentru o putere de doar 3600W și folosești aparatură ce nu depășește această putere, nu apar probleme, cabajul nu introduce pierderi.Dar dacă cineva se hotărăște să cumpere un cuptor încorporabil cu puterea de 4000W și îl folosește simultan cu un frigider pe bază de invertor dar fără PFC, cablajul va fi suprasolicitat, iar simpla schimbare a siguranței de 16A cu una de 25A să zicem, nu e suficientă. Rezistența (impedanța) cablajului e acum prea mare pentru acești doi consumatori, iar vârful sinusoidei se va aplatiza atunci când invertorul are un vârf de consum.Atunci poate apărea componenta continuă. Apariția componentei continue e un indicator al calității cablajului rețelei, mai ales la utilizatorul final. Căutați despre ,,Crest Factor,, și importanța lui.Este simplist vorbind un raport între valoarea de vârf a tensiunii și valoarea RMS. Ideal valoarea (CF) e 1,41 iar el e doar un număr, nu are unități de măsură. Link spre comentariu
Craciun Postat August 20, 2023 Autor Partajează Postat August 20, 2023 (editat) Salut, Am masurat cu UT71E pe AC+DC pe auto si indica 229,7 V iar pe AC simplu indica 229,6V , deci indicatia de pe VDC pe auto de 2,6V e clar eronata, dar nu inteleg de ce din moment ce pe manual indica bine? BR/Daniel Editat August 20, 2023 de Craciun Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum