Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

intrebare Fluke87V


Craciun

Postări Recomandate

Salut,

Am incercat sa masor componenta continua a retelei de 220V si pe fluke 87V imi da OL ,iar pe UT71E imi da 2,xxxV

 

Ceva idei?

PS: Eventual rog pe cineva cu un Fluke87V sa faca o proba similara.

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Craciun

    14

  • validae

    5

  • q_acdc

    4

  • Stefan

    2

Top autori în acest subiect

Salut @manolo,

In manual zice ca pentru acuratete:

"For better accuracy when measuring the dc offset of an ac
voltage, measure the ac voltage first. Note the ac voltage
range, then manually select a dc voltage range equal to or
higher than the ac range. This procedure improves the
accuracy of the dc measurement by ensuring that the
input protection circuits are not activated."

 

Eram curios daca un coleg care are un Fluke si face proba obtine aceleasi rezultate?

 

BR/Daniel

Link spre comentariu

Păi are logică instrucțiunea, fiindcă dacă e pe ,,autorange,, el începe să măsoare prima dată pe domeniile mici, care sunt depășite de mărimea valorii și dau indicația ,,OL,,. Ai încercat cum scrie la manual ?

Probabil doar algoritmul de măsurare diferă între cele două aparate, dar precizia nu...

Link spre comentariu

Salut @validae,

Da am incercat cum zice in manual, si pe manual range 600V imi indica 0,1V.

UT71E pe autorange indica 2,6V iar pe manual range 0,1V ceea ce ma nedumereste.

 

BR/Daniel

Link spre comentariu

Se pare că pe autorange UT71E dă eroare, iar doar măsurătoarea pe manual e cea corectă la el. Aș da mai multă crezare lui Fluke în cazul de față. Firma asta nu face glume....concluzia e că și la UT trebuie respectată tot aceeași procedură, doar pe manual, pentru precizie mare.Diferența e enormă între cele două moduri de lucru...

Link spre comentariu
Acum 26 minute, Craciun a spus:

Eram curios daca un coleg care are un Fluke si face proba obtine aceleasi rezultate?

Obține fix același rezultat chiar și cu un model superior 87V-ului. Se vede pe display că tot incerca sa își selecteze  gama dar nu reușește pentru că tot "urmărește" o tensiune care variază.

La modelul meu există și un mod dual DC și AC (pe lângă AC+DC prezent și la 71E) și acolo nu mai trebuie selectată o anumită gamă.

Cum de UNI-T ul măsoară aia 2V (oare e corectă valoare?) fără să se bâlbâie nu am idee, după mintea mea pe DC nu trebuia aplicată nici o altă prelucrare a semnalului măsurat (nu medieri, LPF... nimic).

Link spre comentariu

Am probat din nou cu o baterie de 9V si Fluke si UT71E indica atat pe autorange cat si pe manual 9,53V.

Deci nu inteleg de ce UT71E indica acei 2,6V cc la tensiunea de 220V ac  a retelei pe autorange,iar pe manual indica 0,1V.

Evenutal poate cineva care are un UT71E sa faca o proba sa vedem daca obtine acelasi rezultat?

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

@Craciun dar totuși care-i scopul acestei măsurători? Prima oara probabil ați dat vina pe Fluke si acum pe UNIT-T pentru măsurători eronate. Realitatea este ca nici un aparat de măsura nu este perfect însă de cele mai multe ori erorile provin de la metoda de măsura, deci nu neparat aparatul greșește ci utilizatorul pentru ca ii cere ceva eronat sau interpretează datele eronat.

Pentru a va lamuri daca aparatele măsoară corect o componenta continua suprapusa peste ditamai tensiune alternativa (suna cam invers)  trebuie sa continuați testul cu bateria de 9V prin înserierea cu sursa de tensiune alternativa, de fapt alegeți o baterie de 1,5V (eventual descărcata)  pentru ca mai apropo de o situație reala. Faptul ca ați măsurat 9,53V pe DC cu ambele aparate e fix pix si nu demonstrează nimic. Vin si cu câteva măsurători dar UT71E nu am.

pic-1.jpg

pic-2.jpg

pic-3.jpg

 

Link spre comentariu

De la consumatorii de putere neliniari (nonrezistivi) care alterează forma de undă a rețelei.

În principal sursele vechi fără PFC (corecția factorului de putere), ce redresează tensiunea de rețea. Dar și din cauza impedanței mari a cablajului rețelei, fire subțiri raportate la consumul actual.

Sunt multe fenomene care se întâmplă cu curentul alternativ, e multă matematică de nivel academic în spatele lor.Dar simplist vorbind unii dintre consumatorii noștri afectează rețeaua și adaugă uneori o componentă continuă curentului alternativ.

S-a mai discutat exhaustiv chestiunea asta pe alt topic, nu stau acum să caut.

Există căi simple  de a proteja consumatorii sensibili (transformatoarele) de eventualitatea prezenței unei componente DC cu valoare ce ar dăuna.

Vedeți la Amplificatoare discuții pe temă...

Cea mai potrivită abordare este dimensionarea corectă a secțiunii cablajului instalației electrice, atunci când se proiectează.Sau refacerea vechii instalații, cu fire de aluminiu și secțiune mică, asta fiind cea mai costisitoare acum.

Trebuie să ții întotdeauna cont și de posibilii noi consumatori ce ar putea fi adăugați, nu doar de cei mai frecvent utilizați.

Dacă ai de exemplu instalația bucătăriei concepută pentru o putere de doar 3600W și folosești aparatură ce nu depășește această putere, nu apar probleme, cabajul nu introduce pierderi.Dar dacă cineva se hotărăște să cumpere un cuptor încorporabil cu puterea de 4000W și îl folosește simultan cu un frigider pe bază de invertor dar fără PFC, cablajul va fi suprasolicitat, iar simpla schimbare a siguranței de 16A cu una de 25A să zicem, nu e suficientă. Rezistența (impedanța) cablajului e acum prea mare pentru acești doi consumatori, iar vârful sinusoidei se va aplatiza atunci când invertorul are un vârf de consum.Atunci poate apărea componenta continuă.

Apariția componentei continue e un indicator al calității cablajului rețelei, mai ales la utilizatorul final. Căutați despre ,,Crest Factor,, și importanța lui.Este simplist vorbind un raport între valoarea de vârf a tensiunii și valoarea RMS. Ideal valoarea (CF) e 1,41 iar el e doar un număr, nu are unități de măsură.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut,

Am masurat cu UT71E pe AC+DC  pe auto si indica 229,7 V iar pe AC simplu indica 229,6V , deci indicatia de pe VDC pe auto de 2,6V e clar eronata, dar nu inteleg de ce din moment ce pe manual indica bine?

 

BR/Daniel

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări