Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema upload arduino nano

ionutz2013

Postări Recomandate

Acum 9 minute, antemir a spus:

Spune clar ce anume vrei sa faci:
1) vrei sa programezi alt bootloader prin ICSP ?
2) vrei sa incarci programul tau prin bootloader cu cablul USB ?

Vreau sa compilez codul de la ceas pe acea placa arduino nano. Dar in continuare da eroare la compilat. Si am vazut ca la tools la programmer a ramas arduino as isp si ala cred ca da eroarea. Acuma imi da 10 incercari si la toate zice programmer not responding.

20230807_180916.jpg

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 171
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

60

• zvonacfirst

38

• daniels

31

• nico_2010

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Compilat inseamna transformarea codului sursa in format hex, atata tot.  Dar tu folosesti expresii ce nu le intelegi si nu vrei sa le intelegi.

Daca doar vrei sa mearga dracia aia nu inteleg de ce nu apelezi la un coleg ce stie ce face sa-ti uploadeze el hexul dorit in microcontroller si gata ?  Gratuit, bineinteles daca esti din acelasi oras.

Link spre comentariu

Revin cu aceeas nelamurire. De ce pe celelalte arduine merge sa incarc un program si pe acest nano nu merge? Pe celelalte placi se incarca cu succes dar pe asta nu vrea de nicio culoare sa incarce. Am rezolvat comunicatia cu serial com. Dar la incarcarea programelor persista eroarea doar pe aceasta placa.

Link spre comentariu

Tocmai am reusit si eu sa linistesc un Nano! Am facut tot felul de teste si acuma nu ma mai pot comunica cu el nici prin usb nici pe serial cu usbasp. Aplicatia scrisa in el functioneaza din fericire. Incerc sa aflu mai multe.

Link spre comentariu

Acuma am comunicatie seriala cu ch340. Daca conectez alt arduino dispare acel isp din programmer singur. Cand il conectez pe asta reapare si da eroare. Dar comunicatia seriala functioneaza. 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, antemir a spus:

Poate ai reușit să strici bootloader prin ISP ...

La mine ce crezi ca s-a intimplat de nu mai pot comunica cu MCU?

Link spre comentariu

Daca fac scurt pe rx tx si scriu ceva in serial monitor apare asa: 

Nu am uitat scurtul acolo l-am eliminat iar acu am facut din nou cand am scris text in serial monitor. Fara sa apas pe reset. Daca tai scurtul si scriu mesaj dispare cand dau enter. Daca fac scurt si scriu mesaj apare jos ca in foto.  Face la fel indiferent daca tin apasat sau nu pe reset. Daca fac scurt si reset apasat apare in fereastra cu acele rombri cu? Daca fac scurt fara reset apasat la fel. 

20230807_204910.jpg

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
Acum 12 minute, antemir a spus:

Cauta o viteza la Serial MOnitor pana apare mesaj text.
Dar dai reset dupa fiecare modificare de baud (in drepta ferestrei).
Banuiesc ca mesaj apare fara sa scrii ceva la message.

Acum am vazut.
Eu am zis sa apesi pe RESET cand faci testul.

Am facut testul si cu reset si fara. Nicio diferenta. Intrebarea mea este cum sterg acel acel programmer din meniul tools? La celelalte placi nu imi apare nimic in dreptul la programmer. Doar la nano astq apare si impiedica sa uploadez.

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu
Acum 46 minute, Marele Savant a spus:

La mine ce crezi ca s-a intimplat de nu mai pot comunica cu MCU?

Pentru ca sunt o persoana empatica :rade: am inceput sa chinui si eu una dintre placutele Arduino NANO sa vad daca reusesc sa obtin ce a obtinut @Marele Savant. Si am obtinut stergand bootloaderul. Placuta nu a mai putut fi programata cu niciun chip in IDE desi comunicatia seriala functiona fiind vazuta pe portul COM10.

Nu stiu daca este un secret ce scriu acum, dar m-a invatat cineva sa incarc repede si sigur bootloaderul pe un uC standalone sau pe o placuta Arduino.

In Arduino IDE deschid din exemple sketchul Blink, apoi in tabul Sketch fac clic pe Export compiled Binary si salvez pe Desktop programul Blink in format hex. In folderul in care se salveaza gasesc doua fisiere, unul cu si altul fara bootloader integrat.

Apoi deschid AVRDUDESS, fac un test de detectare a mcu (prima poza) si daca este ok selectez varianta de Blink cu bootloader integrat si programez placuta Arduino (a doua poza). Se vad in poze selectiile pe care le-am facut in AVRDUDESS.

Pentru ca este clar ca placuta asta este din acel lot cu probleme despre care am scris in celalalt topic, ulterior programarii apar niste erori, dar va asigur ca programul este incarcat si functioneaza. Similar procedez si cu uC-urile standalone, repede si sigur folosind un programator USBASP.

Intr-un final pot sa incarc orice program pe placuta Arduino folosind IDE pentru ca este vazuta, avand bootloader.

Probabil ca o sa intrebati de unde stiu ca softul este incarcat avand totusi erori. Am testat salvand doua variante de Blink cu secventa de aprindere a ledului diferita. Incarca una apoi pe a doua si functioneaza amandoua fara probleme.

Totusi placuta asta nu este zdravana.

21Hi3pW.png

ROVtNu7.png

Editat de zvonacfirst
Link spre comentariu
Acum 10 minute, antemir a spus:

Eu spun una, tu faci alta.
Ti-am demostrat ca era bine daca ma ascultai si nu se umpleau 10 pagini degeaba.
Problema a fost de la o simpla comunicatie cu driver si CH340.
Acum faci altceva si tot spui de programatorul de ISP.
Nu merge asa.
Sucess pe calea asta  !

Nu fac nimic altceva. Am facut doar testu care l-ai vazut. Am rezolvat problema aia si apare alta. Zii mai bine ca nu stii ce problema este nu sa arunci vina pe mine aiurea ca am facut nu stiu ce altceva.

Link spre comentariu

Am rezolvat, cum era de asteptat cu doua module de arduino, ca in link-ul urmator:

https://support.arduino.cc/hc/en-us/articles/4841602539164-Burn-the-bootloader-on-UNO-Mega-and-classic-Nano-using-another-Arduino

ca sa scriu un hex cu bootloadr nu aveam nici un programator adecvat, nu sint acasa si am doar un USBASP luat repede de pe Amazon, dar cu acesta asa cum am scris, nu mai comunica.

Coplegul spune ca re o paca buna de nano, ii mai trebuie 6 fire si speram ca se rezolva daca face exact ce scrie acolo!

Link spre comentariu

@ionutz2013, Am postat niste poze mai sus. Nu vrei sa incerci si tu ce am aratat eu acolo? Ma gandesc ca bootloaderul tau a luat-o pe campie si poti sa-i dai si cu apa sfintita si nu ai sa reusesti sa programezi acel mcu. Daca nu ai AVRDUDESS poti sa alegi de aici ce versiune vrei, cu instalare sau portabila. Eu merg pe varianta instalata.

Acum 5 minute, Marele Savant a spus:

ca sa scriu un hex cu bootloadr nu aveam nici un programator adecvat

Nu vorbim despre Arduino NANO? Am scris eu ca folosesc programator? Arduino NANO conectat prin USB si AVRDUDESS, simplu si rapid.

Link spre comentariu
Acum 25 minute, zvonacfirst a spus:

Apoi deschid AVRDUDESS, fac un test de detectare a mcu (prima poza) si daca este ok selectez varianta de Blink cu bootloader integrat si programez placuta Arduino (a doua poza). Se vad in poze selectiile pe care le-am facut in AVRDUDESS.

cu ce programator (hardware) scrieti hex-ul? 

Link spre comentariu

Cu metoda asta am scris eu bootloader pe arduino nano. Operatiune finalizata cu succes. Azi am instalat driverul postat in acest topic la inceput. Dupa asta am testat in serial monitor. Comunicatia functioneaza. Am facut scurt intre tx si rx si imi returneaza mesajul in fereastra. Dar in contimuare nu pot incarca niciun cod. Imi da in prima faza done uploading, dar apare iar uploading si incearca de 10 ori nu stiu ce. Scrie cu rosu avrdude error: programmer not responding. Asa face orice sketch as incarca. Cum pot rezolva problema asta? In momentul de fata detin 3 placi: un arduino uno(tot o clona dar una buna) functioneaza perfect nicio eroare. O clona de arduino nano LGT8F328. Incarca aproape orice cod. ( probabil nu suporta unele sketch-uri) unele functioneaza altele nu. Dar alea care functioneaza le pot incarca cu succes. Si arduino nano despre care am deschis topicul cu eroarea mai sus mentionata. Nu pot incarca niciun sketch. Nici macar blink, nici cele mai simple. Da aceeas eroare de mai sus. Cum pot scapa de acea eroare? Asta vreau sa rezolv si nimic altceva.  @zvonacfirst ce bootloader ai folosit? Am descarcat softul ala. Trebui sa desfac iar arduino uno de pe ceas si sa il fac programator. 

Editat de ionutz2013
Link spre comentariu

te invirti in jurul cozii! de ce nu rogi un coleg sa te ajute? 

tu ori nu ai bootloader, sau nu este cel corect, ori MCU defect! mai e o varianta, dar nu o mai scriu.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări