Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema upload arduino nano

ionutz2013

Postări Recomandate

Acum 3 ore, Stefan a spus:

@ionutz2013 cu câteva fire și un alt Arduino bun lămureai imediat problema sau îl arunci. Până la urmă ție iti trebuie MCU-ul sa fie bun nu neapărat interfața USB-TTL.

Parcă îți cumpărasei și un CH341? Nici nu îți trebuie un alt Arduino, 8 pagini și tu ai 341A :rade:

Pai ch341a e pt cipuri de bios crezi ca pot programa arduino cu acel ch341a? Nu am vazut nicaieri sa programeze cineva arduino cu acel programator

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 171
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ionutz2013

60

• zvonacfirst

38

• daniels

31

• nico_2010

12

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 1 oră, ionutz2013 a spus:

Pai ch341a e pt cipuri de bios crezi ca pot programa arduino cu acel ch341a? Nu am vazut nicaieri sa programeze cineva arduino cu acel programator

Doar sarmale nu poți face cu CH341A in rest .. Glumesc desigur. 

Nu am urmărit toate postările de pe aici pentru că sunt prea multe soluții în contradictoriu și nici nu am văzut unde ai expus toate datele necesare, singurul care poate rezolva problema ești tu dacă înțelegi ce se întâmplă acolo.

Prima oară, dacă spui că bootloaderul pare in regula, pui CH341 (nu uita de jumperii lui) să facă ce făcea interfață USB de pe plăcuța Arduino. Nu știu dacă ai pus poze clare cu plăcuța ta dar verifică dacă nu cumva între chipul convertor și MCU ai niste rezistențe înseriate pe RX/TX și un condensator la RESET. Cum îți e mai ușor fie te legi acolo cu fire de la CH341A fie elimini chipul convertor de pe plăcuța Arduino și lipești fire pe pădurile lui.

Dacă nici așa nu vrea atunci cauți pe google după așa ceva https://youtu.be/dCP9oVO8Jp4

Link spre comentariu

Deoarece vad ca discutia se lungeste si se emit tot felul de ipoteze ba cu privire la calitatea placutei NANO in discutie sau chiar cu privire la priceperea initiatorului topicului, am cautat o placuta despre care am povestit aici. Nici eu nu am reusit sa programez prin USB acea placuta si am rezolvat prin ICSP. 

Mentionez ca placuta din poze este noua, am scos-o din plic acum cateva minute, este destul de ingrijit lucrata, am vazut altele ciufulite rau, are mufa micro-USB, uC-ul fiind Atmega328P.

ezEsjwn.jpg

AWAi5FT.jpg

Comportamentul este urmatorul, usor diferit de cea despre care am povestit in postarea la care m-am referit mai sus: programarea, desi nu se finalizeaza cu succes, este totusi realizata deoarece am incarcat de doua-trei ori un Blink modificat si functioneaza conform programarii.

Dar mesajul la finalul compilarii este unul de eroare.

ahNxl5G.png

SgY3c5x.pngzDCFuVo.jpg

Ca urmare este posibil ca initiatorul topicului sa aiba o placuta care este mai problematica decat a mea si singura solutie ar fi sa incerce programarea prin alta metoda decat prin USB.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, ionutz2013 a spus:

Pai CH341 poate face tot ceea ce face si CH340, pe langa programarea cipurilor de bios. 

Link spre comentariu

Completez ce am scris cu urmatoarea "solutie" cu care am "rezolvat" problema: in Arduino IDE in Preferencies am devifat Verify code after upload. Dar este clar ca este o problema cu comunicatie cu aceasta placuta.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, zvonacfirst a spus:

programarea, desi nu se finalizeaza cu succes, este totusi realizata deoarece am incarcat de doua-trei ori un Blink modificat si functioneaza conform programarii

Pe calculatorul in care am facut modificarea descrisa de mine mai sus ,tot asa aveam acel mesaj cu rosu si multumiri la sfarsit.Dupa ce m-am mutat pe alt calculator ,intre nano cu 328P si nano cu 328PB ,nu mai apare nicio diferenta si nici vreun fel de mesaj cu rosu,se compileaza totul perfect si repede pe ambele placute nano

Link spre comentariu

Eu nici nu am 328PB in avrdude.conf. 

Dupa ce am debifat verificarea nici eu nu mai primesc mesajul de eroare,  care este in mod evident o eroare de comunucatie seriala.

Cealalta placuta in schimb nu s-a lasat convinsa sub nicio forma prin USB.

Am banuiala ca este o problema a unui intreg lot iar chinezul le-a vandut fara sau cu buna-stiinta.

Link spre comentariu
Acum 1 minut, zvonacfirst a spus:

Eu nici nu am 328PB in avrdude.conf. 

este sigur ,am cautat de mi-au sarit ochii ,pana nu am dat find>part parent "m328" >find next,n-a fost chip sa vad unde era.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, antemir a spus:

Nu este nici o eroare.
Este normal ca dupa scriere să nu poată să citească codul din procesor pentru verificare dacă este setat "code protect".

@antemir, emiti o simpla ipoteza sau oferi si explicatii? Altfel ne tot invartim in jurul cozii. Nu o fi nicio eroare dar acolo apare scris eroare.

Daca te referi la fuse-bits spune-mi te rog cum sa-l setez si o fac cu riscul de a bloca placuta.  Iata aceeasi placuta in AVRDUDESS dupa ce softul a detectat uC-ul si a citit fuse-bits. 

38QHjK5.png

1 oră în urmă, nel65 a spus:

inlocuieste avrdude.conf. cu asta avrdude.conf

Multumesc @nel65. Nu am 328PB dar pun fisierul tau la locul lui, ca sa fie acolo.

Link spre comentariu

Asa cum am scris, placuta este scoasa din plic si programata pentru prima data, la prima folosire, in Arduino IDE cu Blink modificat ca sa ma prind daca intr-adevar sketch-ul este uploadat. A avut tot Blink instalat deoarece ledul clipea cand am conevtat-o la ISB. Fiind in mediul IDE evident ca nu aveam cum sa modific fuse-bits. Ce mi se pare ciudat, este ca acum cand citesc fuses apare 00 peste tot.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, zvonacfirst a spus:

@antemir, emiti o simpla ipoteza sau oferi si explicatii? Altfel ne tot invartim in jurul cozii. Nu o fi nicio eroare dar acolo apare scris eroare.

Daca te referi la fuse-bits spune-mi te rog cum sa-l setez si o fac cu riscul de a bloca placuta.  Iata aceeasi placuta in AVRDUDESS dupa ce softul a detectat uC-ul si a citit fuse-bits. 

38QHjK5.png

Multumesc @nel65. Nu am 328PB dar pun fisierul tau la locul lui, ca sa fie acolo.

Foloseste USPASP ca programator si vei. Iti corect fusebits.

Link spre comentariu

Am redeschis un topic care a fost inchis legat despre o placa arduino nano clona cu probleme.  Am gasit dupa niste sapaturi un driver care dupa ce l-am instalat pare sa am comunicatie in serial monitor. Driverul se poate descarca de Click aici!  dar problema cu uploadul persista iar acuma imi da eroarea programer not responding si incearca de 10 ori. Acuma incerc sa il sterg acel programer din arduino IDE. Am dezinstalat si am reinstalat arduino IDE dar degeaba. Tot asa a ramas.

20230807_184852.jpg

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări