Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să fac un mini emițător radio

cdinu332

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Усилитель a spus:

Este o schema in : Un tranzistor ,doua tranzistoare ,de Ilie Mihaescu,pag 126 merge super......pe vremea lui ceasca ( aveam 15 ani )  am facut mai multe buc inclusiv pt autoritati ,disimulate in tot felul de obiecte uzuale , cel mai de succes era in radio pe baterii......al carei antena mergea pt emisie  UUS....alimentat de la baterie 9V bate cam 100m.am atasat la el preamplificatorul de la pag 74 cu un tranzistor ,mergea si cu difuzor in loc de microfon.Am reusit sa miniaturizez placuta cu piese cat juma de cutie chibrituri.

Intre colector si emitorul tranzistorului RF este un condensator de 20pf ,acolo merita pus un trimer ceramic,e mai usor de reglat ,intrat in oscilatie etc.Din cele 2 trimere si intinderea /comprimare bobinei cu 8 spire se poate acoperi de la 60Mhz  pana la 100Mhz...

Dar coeficientul de temperatură al componentelor  nu-ți spune nimic? 

Stabilitatea oscilatorului? 

Evoluția tehnicii, de la oscilator lc, la cristale de Quartz și apoi sinteză de frecvență? 

În ziua de azi, găsești atâtea produse complexe și foarte ieftine încât este mult mai scump ca timp și efort să folosești scheme vechi și foarte simple cu performanțe discutabile. 

@yo9hrb

Nu trebuie să emită continuu. 

Sunt stații care folosesc vox și sqelch. Sau poți realiza funcțiile extern. 

PS. Ceea ce se cunoaște mai puțin este că spectrul radio este monitorizat cu receptoare de bandă largă numite SDR care prelucrează și înregistrează în direct. 

Cei de la ancom au deja asemenea scule, chiar la nivel de județ. 

Cât despre undele radio, banda FM este o porțiune din banda VHF, care în anumite condiții atmosferice se pot realiza condiții de propagare a undelor radio pe distanțe mari, ceea ce face ca emițătorul care abia acoperă 200m să ajungă la câteva sute de km și lângă un post de radio comercial, ceea ce poate duce la perturbații, sesizări, măsurători și controale. 

Una este un miniemitator intr-o cameră intr-un cartier de blocuri și alta în câmp liber. 

Dar fiecare face ce vrea, doar suportă consecințele. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cdinu332

18

• validae

6

• Ion_Bumbu

6

• PacMan

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

E atât câmp liber că nu vezi orizontul.  

Abia receptionez UM, UL iar FM și US cam pauză.   Propagarea sufletului ce am eu acolo. Sunt dealuri împrejur iar eu îs intre ele. 

O să fac un interfon. Vine gaina și dă alarma,  bag și buton de panică...

Editat de cdinu332
Link spre comentariu
1 oră în urmă, PacMan a spus:

Dar coeficientul de temperatură al componentelor  nu-ți spune nimic? 

Stabilitatea oscilatorului? 

Evoluția tehnicii, de la oscilator lc, la cristale de Quartz și apoi sinteză de frecvență? 

În ziua de azi, găsești atâtea produse complexe și foarte ieftine încât este mult mai scump ca timp și efort să folosești scheme vechi și foarte simple cu performanțe discutabile. 

Cineva a vrut o schema ,am dat o schema .  ...care este stabila....

Tu cumpara.....chinezarii etc

Reclamatii puneti la cutia de reclamatii....

Nu 8ntelegi nimic din spiritul DIY....

DACA citesti titlul : vreau sa fac un mini emitator radio !

NU : vreau sa cumpar un mini emitator radio chinezesc....

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 22 ore, cdinu332 a spus:

Experiența mea în domeniul radio poate fi considerată nulă, 

Si voi venti cu scheme complexe, cu integrate, cristale quartz, cablaje complicate si alte povesti inutile in cazul de fata. Fuge frecventa? E si normal la asa schema simpla, dar pui mâna pe buton si cauti stinga, dreapta.

Link spre comentariu
dragostalpau

Poti sa iei un access point de exterior care iti asigura o acoperire wifi pina la 300 m si dupa aia faci orice mult mai simplu in propria retea wifi. Doar ca trebuie ceva rabdare pina iti ajunge din China.

https://www.aliexpress.com/item/1005002063081775.html?algo_exp_id=6f413b33-56dd-473c-9161-2a7bdbaa49e8-6&pdp_npi=3%40dis!RON!288.19!170.05!!!62.84!!%402101f49716906140999487187ed782!12000018606851907!sea!RO!0&curPageLogUid=FxwCSl1SNTd7

Link spre comentariu

Nu numai sunetul, poți folosi atunci o cameră de supraveghere IP de exterior. Pe care o poți accesa cu aplicația de pe un telefon Android.

Link spre comentariu

Camere am.  Nu-s IP dar am access point și pot pune una IP. 

Eu mă gândeam că e vreo chestie care foloseste Wi-Fi și transmite sunetul.:rade: Nu m-am gândit la o cameră. 

Link spre comentariu

Pentru o vulpe înfometată si un teren de ~200m ati ajuns la AP PTP de 13km :rade: Mai mult ca sigur va trebuie o drona dotata cu rachete aer > vulpe cu AI care sa survoleze periodic zona si sa identifice roscovana.

Pentru dihor sau urs deja imi imaginez ceva soluții date pe Elforum cu elicoptere de atac si napalm.

Link spre comentariu

Colegul isi punea si problema legalitatii iar asta este o solutie industriala.

Daca lasati malitiozitatea deoparte veti vedea ca exista si cu raza mai mica insa diferentele de pret sint mici deci ramine la latitudinea coleului ce sa faca.

Asa puteam sa-i recomand un ciine.

Link spre comentariu
Acum 52 minute, Stefan a spus:

un teren de ~200m

Doua hectare.  Iar vulpea nu e doar una. 

Într-un an am avut pagubă cel puțin 50 de păsări. 

Am și cățel liber în zonă,  dar nu te pui cu cumătra și neamurile ei.  Și nici nu se prea sperie. 

Mai nou a apărut si urs.  Le-a cărat ciobanilor la oi de mai avea puțin și-i båga în foame. 

Editat de cdinu332
Link spre comentariu
La 28.07.2023 la 9:35, cdinu332 a spus:

Așa cum am menționat în titlu,  am mevoie de un mic emițător radio a cărui putere să-mi poatå oferi o transmisie pe o distanță de cca.200m.

De ieri si pana azi a mai crescut proprietatea? Pasările stau slobode pe 2ha?  Soluții tehnice pentru transmisie audio la distanță există destule și legale pentru anumite limite de putere dar chiar vreți să stați mereu in alerta? Dacă sunt mai multe vulpi o sa stați mai mult pe fugă zi si noapte. Trebuie găsită o soluții pentru a ține vulpile departe fără intervenție umana, altfel liniștea pasărilor o să devină neliniștea dvs.

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări