Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau să fac un mini emițător radio

cdinu332

Postări Recomandate

Vă salut, 

Experiența mea în domeniul radio poate fi considerată nulă,  chiar dacă demult și prin clasa a-vll-a , am încercat diverse montaje în domeniul acesta. 

Așa cum am menționat în titlu,  am mevoie de un mic emițător radio a cărui putere să-mi poatå oferi o transmisie pe o distanță de cca.200m.

La ce îl folosesc.

Terenul meu de la țară este destul de mare.  Uneori,  dacă sunt prin atelier nu aud ce se întâmplă în zona unde mișună păsările de curte. 

Cum pe acolo mai vine și doamna vulpe,  trebuie să știu și să mă duc s-o alung. 

Scheme pe net sunt destule,  dar cum nu am cunoștințe în domeniul ăsta n-aș vrea să le iau la rând până la un rezultat mulțumitor. 

Zona este izolată de civilizație deci nu afectez spectrul radio.

Mulțumesc anticipat. 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cdinu332

18

• validae

6

• Ion_Bumbu

6

• PacMan

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut, 

Cumperi stații handy pmr. 

Dacă dorești să funcționeze tot timpul atunci trebuie să montezi suplimentar un  buton comutator n paralel cu cel care comuta pe emisie. 

Link spre comentariu

Nu funcționează continuu,  doar când fac ceva prin atelier și am nevoie să aud,  nu să văd.  

Precizez că-s la dracu-n  praznic unde nu se recepționează FM sau alte game decât dacă te sui în vârf de deal. 

Trei km în jurul meu e salbaticie. 

În fine,  se poate închide topicul deoarece contravine legilor în vigoare. 

Scuze pentru nesăbuință.

Editat de cdinu332
Link spre comentariu

Nu stiu cum se comportă iarna pentru că o să stea afară în zona pe unde mișună găinarimea. De ploaie îl pot proteja,  dar la -10, -20 cred că nu se simte bine. 

Link spre comentariu

Exact asta voiam să-i recomand şi eu, un monitor de bebeluş, e perfect legal şi monitorizează continuu....

O alternativă, pentru cazul că e pasionat de electronică, e un emiţător radio FM cu bătaie scurtă.Se poate face uşor, scheme sunt gârlă şi simple.Recepţia o faci pe un radio FM iar frecvenţa de emisie o bagi ,,între posturile locale,, ca să nu deranjezi accidental vreun vecin.Se găsesc şi kit-uri de construit, am pus unul mai jos.Mărirea distanţei de emisie se poate face şi folosind o antenă plasată degajat de obstacole, astfel ca receptorul să aibă ,,vizibilitate directă,,.

O ultimă variantă ar fi folosirea unei mici staţii CB (27MHz) de jucărie, cu butonul PTT blocat, iar dată fiind raza mică de emisie (sute de metri) practic nu va deranja utilizatorii de staţii FM auto.

https://www.circuiteelectronice.ro/radio-circuits/emitator-fm-pe-distanta-de-1km.html

https://ardushop.ro/ro/home/2129-fm-frequency-modulation-wireless-microphone-module-diy-kit-fm-transmitter-board-parts-kits-simple-electronic-production-suite.html?gclid=CjwKCAjwzo2mBhAUEiwAf7wjkllfsWtJUaDYaEMX8GSGgnzOsb42a-XEAcHGHrifs5iat9YGRMovVxoCHO4QAvD_BwE

Link spre comentariu

Trebue tinut cont si de consum,20-50 mA,pe emisie,daca aparatul este pe 9V,se poate utiliza un acu. de 12V,7Ah ce poate asigura functionarea 7-20 zile.,,la o tensiune mai mica,se poate folosi un modul DC-DC coborator reglabil.

Link spre comentariu

În zona respectivă am 230v pe un stâlp pus de mine pentru a alimenta o pompă și un bec. 

O să încerc chestia aia de la ardushop  și sper să nu dea mizerii prin alte benzi,  cu toate că receptia în zonă ptr posturile FM, câte or mai fi,  e mai deficitară. 

Link spre comentariu

Eu m-am jucat cu BA1404

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&sxsrf=AB5stBj_leiS3-suQg-_hE_ziTnOz08ehA:1690545250067&q=ba1404+datasheet&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwjfl-3oq7GAAxWR2qQKHT83CsIQ0pQJegQIDBAB&biw=1440&bih=747&dpr=1

Cu fir antenă de emisie și tunerul din casă (acesta cu antenă exterioară ) am avut legătură stabilă pe distanță mai mare de 150m în linie dreaptă, poate chiar 200, n-am măsurat. Alimentarea din 2 acumulatori 18650.

Nu mi-a plăcut că fuge de pe post...

Tot zic că modific un modulator auto de ăsta de brichetă (!).

Dacă ai posibilitatea să tragi 2 fire, ți-aș recomanda metoda cu un banal microfon cu electret, eventual cu un mic preamplificator, firele de legătură și un mic amplificator audio la recepție. Pot fi oricare două sârme, cablu de telefon vechi cu fir, ăla are și șufă, cablu de internet, de alarmă, cablu coaxial etc.

101_1917.JPG

Link spre comentariu

La ce bătaie redusă are jucăria, nu ai să vezi umbră de ANCOM pe acolo. Important e să emiți doar în zonele dintre posturi, să nu te suprapui peste vreun post ce se recepționează local. Stabilitatea emisiei se asigură cu cristal, chiar pentru scheme simple.

Link spre comentariu
Acum 40 minute, Craciun a spus:

Salut,

Vezi ca te trezesti cu ANCOMul la poarta daca emiti fara autorizatie.

BR/Daniel

Dacă umblă ancomul pe coclaurile mele,  m-am dat draqu.  Poate să monitorizeze niște mistreți, caprioare,  vulpi, iepuri și fazani. 

Acum 6 minute, dorian 70 a spus:

Dacă ai posibilitatea să tragi 2 fire

M,am gândit și la varianta asta  dar nu-mi plac firele atârnate. 

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări