Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stereo Emitator FM pe BA1404

criss

Postări Recomandate

Buna

Doresc sa realizez un stereo emitator FM pt fratele meu ca sal foloseasca in masina.

cautand pe net am gasit acest proiect ce foloseste acest integrat BA1404,care este si ieftin si cu putine componente externe, tensiune de alimentare este redusa(ex. poate fi alimentat din mp3 player),desi eu vreau sal folosesc la 12V si nu la baterie de 1.5v.

A realizat cineva acest proiect?si daca este ceva de calitate?adica semnalul transmis.

acesta este linkul cu schema: http://electronics-diy.com/BA1404_Stereo_FM_Transmitter.php

am ceva nelamuriri la acest proiect:

1. bobina ce este utilizata: http://electronics-diy.com/store.php?sel=variable_coils, sub schema scrie 'L1 - 3.5 Turns Variable Coil' iar in linkul anterior 3.5 Turns High Precision Variable Coil (65 - 79nH)...

de unde pot procura aceasta bobina si daca 65-79nh este corect!daca pot sa extrag dintrun radio noname aceasta bobina?si cum o identific?

Va multumesc anticipat

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

6

• MiniTehnicus

4

• criss

4

• junior

3

Top autori în acest subiect

One of the qualities of BA1404 FM transmitter is excellent frequency stability. This is mainly due to a use of high quality 3.5 turn variable coil. Tunable RF coils are ideal for precise frequency tuning because their magnet wire is halfway embedded within the plastic, which minimizes frequency drifts. Regular air coils are not preferred for professional broadcasting because the coil expands and contracts with temperature changes. That's the very reason why variable coil was chosen as a substitution for an air coil and a variable capacitor.

Se poate realiza din sarma de 1mm bobinata in aer pe un diametru de 6mm si prin largirea sau comprimarea spirelor pentru acordul pe frecventa.Tunable RF coils sunt ideale pentru un acord precis al frecventei deoarece firul este pe jumatate incastrat in plastic ceea ce minimizeaza fuga de frecventa.Bobinele realizate in aer nu sunt preferate in aplicatiile profesionale deoarece firul se intinde sau se contracta in functie de schimbarile de temperatura.Acesta este motivul pentru care a fost aleasa o bobina variabila in locul unei bobinata in aer si a unui condensator reglabil.
Link spre comentariu

si cate spire trebuie sa aiba?3.5?pt teste o sa folosesc o bobina home made dar la finalizare o bobina(spers sa gasesc) deoarece in momentul suprapuneri cu un post radio sa se poata schimba usor frecventa.Luni sper sa fac comanda la componente pt el.Multumesc

Link spre comentariu

Nu este o problema numarul de spire, se poate realiza prin incercari, incepi cu 5 spire si vezi unde este frecventa pe scala aparatului de radio si prin intinderea sau comprimarea spirelor stabilesti frecventa, eventual cobori la 4 sau 3 spire.Doar daca doresti la aparatul de radio o anumita frecventa atunci bobina trebuie sa aiba un acord precis.

Link spre comentariu

Peste macar un post de radio oricum se va suprapune. Daca nu la tine in oras atunci sigur in altul, asa ca nu spera sa-l folosesti in masina fara interferente. Cumpara unu' si ai sa poti sa-i schimbi frecventa printr-o apasare de buton... nu te complica ... decat sa muncesti degeaba mai bine stai degeaba... :smt028

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

apropo de BA1404 (a costat 14 lei),am realizat emitatorul si merge ireprosabil dar nu am gasit quart de 38khz si am pus un con de 10 p. asta inseamna ca nu emite stereo ?! citisem cateva lucruri despre emisia strereo si parca era compusa din doua purtatoare de 19khz sau asa ceva ! :smt017 de ce acest integrat se vinde asa usor daca este ilegala emisia pe banda 88-108,nu e logic ca va fi folosi pentru emisie (chiar si pentru distante mici )"pirat" ? :partyman:

Link spre comentariu

legea nu poate prevedea tot...spune doar ca nu ai voie sa emiti...gandeste-te, cum ar fi daca s-ar interzice componentele electronice, componente care se pot folosi in multe alte montaje electronice nu numai emitatoare...cred ca ai inteles...

Link spre comentariu

In banda FM nu este interzisa emisia dar puterea este limitata.

deci un BA1404 este legal ?! :weedman: credeam ca gata vin si ma salta :2loser: emitatoarele cu un sg tranz 2n2222 presupun ca nu au putere mai mare de 10mW, deci nu tre sa fie probleme ! :smt035
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări