barbulescuorlando Postat Noiembrie 25, 2023 Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 La 25.08.2023 la 21:34, validae a spus: Caută ceva galvanizat, mai bine ia un tambur de mașină de spălat și-l îngropi la o jumătate de metru... Buna ziua. Cum e treaba cu tamburul? Am vre-o două si sunt din inox. Pot fi puse în pământ ca si „electrozi” de împământare? Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 25, 2023 Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 Da, în lipsă de electrozi dedicați, merg și tamburii.Mai ales în locuri cu sol umed. Link spre comentariu
BRANCA Postat Noiembrie 25, 2023 Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 Cum se zice la "biblie" în locurile mai umbrite şi,dacă e posibil,unde se scurge apa de ploaie.Grijă însă la protejarea contactului firului cu inoxul.Sunt două metale cu activitate diferită şi în mediu umed apare coroziune electrochimică. Link spre comentariu
leo177 Postat Noiembrie 25, 2023 Autor Partajează Postat Noiembrie 25, 2023 Acum 5 ore, BRANCA a spus: Cum se zice la "biblie" în locurile mai umbrite şi,dacă e posibil,unde se scurge apa de ploaie.Grijă însă la protejarea contactului firului cu inoxul.Sunt două metale cu activitate diferită şi în mediu umed apare coroziune electrochimică. Impamantarea am facut o cu 4 pivoti la 1 m ..fiind deja in beci ..nu am folosit pivoti de 1 m ..lungime impamantare 6 m cu 1.5 m intre pivoti ..si platbanda galvanizata pt prindere intre pivoti ..si sudura intre pivot si platbanda si banda speciala pt a acoperii sudura ....ideea este ca sa ajuns beton peste dar ..nu cred ca este o problema asta ..platbanda am urcat cu ea pe langa zidul beciului pana la intrarea in cladire ..sub placa de beton in camera ..la o distanta de 1.5 m distanta de tabloul electric ..conectiunea intre platbanda si tablou ..conductor de 10 mm. Urmeaza cand o sa o sa am un aparat sa masor impamantarea Link spre comentariu
Popa costin Postat Decembrie 28, 2023 Partajează Postat Decembrie 28, 2023 http://Www.electricianautorizat-bucuresti.ro La 26.07.2023 la 10:52, leo177 a spus: Am nevoie de un sfat ! Am o cladire care in fata ei ..va fii sapat un beci..si peste acel beci va fi o terasă ..acea cladire nu are impantare ...m am gandit daca tot sap pt beci ..sub beci sa pun si impantarea ..o buc de platbanda zincata cu 4 tarusi metalici galvanizati ...si dupa ma duc cu conductor litat de 10 spre tablou ...este ok ideea mea ? Va zic ca cele mai multe persoane asa fac, bat 4 țăruși în pământ, dar asta nu este suficient mai ales dacă nu măsurați cu un aparat de măsură, rezistenta trebuie sa fie sub 10 ohm și abia atunci puteți sa ziceți ca e bine și apropo solul cu cât este mai umed cu atat este mai bun, deoarece apa conduce curentul electric. Pentru orice răspuns va stau la dispoziție Link spre comentariu
leo177 Postat Decembrie 29, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2023 Acum 23 ore, Popa costin a spus: http://Www.electricianautorizat-bucuresti.ro Va zic ca cele mai multe persoane asa fac, bat 4 țăruși în pământ, dar asta nu este suficient mai ales dacă nu măsurați cu un aparat de măsură, rezistenta trebuie sa fie sub 10 ohm și abia atunci puteți sa ziceți ca e bine și apropo solul cu cât este mai umed cu atat este mai bun, deoarece apa conduce curentul electric. Pentru orice răspuns va stau la dispoziție Stiam ca trenuie sa fie pana in 4 ohm ..solul este unul cu huma ..deci umed ..asta spre avantajul meu ..o sa masor impamantarea cand o sa mi cumpar un aparat Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 29, 2023 Partajează Postat Decembrie 29, 2023 (editat) Ce ajuta este adincimea la care ajunge pilonetul. Asta e cu 4 piloneti din care 2 de 3m la extremitati, ceilalti mai mici, aprox 2,5m si 2,2m, distanta intre ei, 2,5m ca abia asa au incaput. Daca aveam macar 4m distanta era mai bine. Asta este anul asta, 2,39Ω anul trecut 2,76Ω. Editat Decembrie 29, 2023 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
leo177 Postat Decembrie 30, 2023 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2023 Eu pivotii..i am ingropat in beci ..deci 2 m adancime + 1 m lungimea pivotului ..distanta de 2 m intre ei ! Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 30, 2023 Partajează Postat Decembrie 30, 2023 Depinde de teren probabil va fi pe la 4-5ohmi in conditii de teren bune. Conteaza adincimea la care ajunge trusul, asta nu inseamna ca un tarus de 1m ingropat la 3m este egal cu un tarus de 3m lungime. Link spre comentariu
xubi Postat Aprilie 4, 2024 Partajează Postat Aprilie 4, 2024 Trebuie să-mi fac împământarea. Demisolul este de beton armat izolat termic(15cm pes) și izolat sub radier cu 45cm spumă de sticlă. Parterul este din trunchiuri rotunde de lemn (log home) iar mansarda pe structură de lemn. Conf I7 datorită inflamabilității construcției supraterane ar trebui să fac pentru paratrăsnet un inel de împământare în jurul casei aflate în pantă. 1.Pot face 2-3 cămine unde să pot conecta segmentele împământării? Fac împământarea în 2-3 etape casa fiind mare la aprox 20x7m și terenul cu rupere de pantă de 3m. Inelul de împământare va fi pozat la 1,5m-2m de pereții demisolului, și la 4m de aceiași pereți pe zona terasei exterioare(1,5+2,5m) 2. Solul este argilă nisipoasă și umezeala nu pătrunde adînc. Aș folosi un trencher să sap la 50-60cm în grădina de-a lungul gardului viu(pt mai multă umezeală. și-n șanț să bat țărușii de oțel zincat. Este imperativ să sap la adâncimea de îngheț dacă solul este uscat? 3. PDA chiar este mai bun decât electrozii clasici cu rețeaua aferentă de pe casă? 4.Pot folosi același inel și pentru împământarea rețelei trifazice care vine subteran în demisol? (dacă măsurătoarea corespunde cu I7, evident) 5. Pot intra în clădire cu 2 conexiuni aflate la aprox 7m una de alta pe inelul de împământare în încăperi diferite(una o vreau pentru încăperea tehnică și vreau să evit o platbandă sau fir gros prin încăperi. Link spre comentariu
djlove Postat Aprilie 4, 2024 Partajează Postat Aprilie 4, 2024 Salutare Mai nou se foloseste impamantarea de adancime mare, care se realizeaza intru-un singur punct fara a fi nevoie de santuri prin curte, folosind un numar mare de tarusi batuti unul in celalat cu ajutorul unui pikamer, pana cand se ajunge la valoarea dorita. Cauta pe google tehnologia pentru a intelege. Impamantarea poate fi comuna cu paratraznetul doar daca valoarea acesteia este sub 1 ohm. PDA este un sistem activ de captare si da, este mult mai bun decat varianta clasica, dar costa... Cel mai bine era daca executai priza de pamant naturala, atunci cand ai turnat fundatia.... acum e cam prea tarziu Link spre comentariu
xubi Postat Aprilie 4, 2024 Partajează Postat Aprilie 4, 2024 Mulțumesc, cunosc tehnologia de care vorbești. Nu știu dacă merge la mine, am 3 m de argilă uscată și mai jos argilă nisipoasă/nisip argilos dar În normativul I7, specific pentru clădiri din materiale combustibile se cere acel inel de împământare în jurul clădirii pentru paratrăsnet. Istorie lungă scurtă, în groapa de 2,7m a demisolului aveam o linie de 5 electrozi de 1,5m legați cu platbandă dar aceasta a fost îngropată de excavatorist la închiderea gropii de niște ani. Link spre comentariu
xubi Postat Aprilie 5, 2024 Partajează Postat Aprilie 5, 2024 Acum vreo 13 ani citeam că echivalentul american al VDE(german) nu recunoștea revendicările/afirmațiile producătorilor de sisteme ESE(Early Stream Emission) numite la noi PDA. Atunci abandonasem ideea. Văzînd entuziasmul cu care se montează PDA pe case, credeam că între timp producătorii PDA au reușit să aducă argumente în favoarea acestor sisteme de captare dar se pare că nu-i așa deci afirmația "PDA este un sistem activ de captare si da, este mult mai bun decat varianta clasica" este doar un deziderat. Căutând în spațiul german informații despre ESE(PDA) am găsit poziția ABB/VDE de loc măgulitoare față de aceste sisteme https://www.vde.com/de/blitzschutz/infos/ese-cvm# cei interesați pot traduce online dacă nu cunosc germană. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum