Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Megohmetru(Мегаомметр) c0202/1 Г defect!

elctropan

Postări Recomandate

Salut prieteni dragi,

Am intrat în posesia unui Megohmetru rusesc model Мегаомметр c0202/1-Г .

Din păcate este defect.

Dispozitivul de măsură este funcţional.

Simptome:

-la învârtirea manetei inductorului, deşi la borne nu este legat nimic, acul indicator se duce la maxim în dreapta(indiferent de poziţia comutatorului 100V- - 250 V - 500V), cu comutatorul din stânga pe poziţia II.

-la învârtirea manetei inductorului, deşi la borne nu este legat nimic, acul indicator bate spre stânga - adică, ar avea sens invers - subliniez că dispozitivul de măsură este funcţional şi pleacă din poziţia de „zero”(indiferent de poziţia comutatorului 100V- - 250 V - 500V), cu comutatorul din stânga pe poziţia I.

-la învârtirea manetei inductorului, deşi la borne nu este legat nimic, acul indicator stă pe loc - zero (indiferent de poziţia comutatorului 100V- - 250 V - 500V), cu comutatorul din stânga pe poziţia I sau II, cu apăsarea butonului de probă - când ar trebui să se aprindă şi lampa de control.

Aparatul este sigilat - nu s-a umblat în el, cred.

Am descărcat schema de pe net, dar, practic, nu ştiu ce procedură de depanare ar trebui să adopt, în speranţa că e defect vreun condensator, rezistor, tranzistor uzual!, fir întrerupt.

Exclus să ma gândesc la circuitele integrate că e vreunul defect .... AS394CH pare să se poată înlocui cu LM394(evident că nu am aşa ceva);  KP140YD708 analog A741C(am ba741); la  К140УД17A nu am găsit încă echivalent.

Dar, practic, nu ştiu de unde să încep şi ce să urmăresc şi să măsor pe schemă.

Poate că unul  dintre colegii specialişti de pe forum ar putea să îmi dea câteva indicaţii.

Mulţumesc anticipat.

СХЕМА-ЭЛЕКТРИЧЕСКАЯ-ПРИНЦИПИАЛЬНАЯ-МЕГАОММЕТРОВ-ЭС0202-1-Г.png

Mohm Rus.jpg

p162-1-00.png

Editat de elctropan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elctropan

7

• validae

3

• icar

2

• Ion_Bumbu

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ce struțocămilă de aparat....alimentat din alternator, redresare și stabilizare urmată de invertor ridicător de tensiune, iar ca instrument un microampermetru ordinar, în loc de logometru cum se folosea uzual la megohmetrele cu inductor. O aiureală totală și inutil de complicată.

Cred că primul lucru ce trebuie făcut e curățarea comutatoarelor, apoi verificarea tuturor condensatorilor.Vârsta îi cam dobora pe rusnaci...

Link spre comentariu

Microampermetrul este cu fir de torsiune.

Comutatoarele nu se pot curăţa, sunt din acelea cu contacte de mercur(cred), într-un tub de sticlă.

Vă mulţumesc pentru sugestii, aş fi dorit mai întâi o procedură de depanare, dacă m-ar putea ajuta cineva.

Respecte

Link spre comentariu

În acest video

(găsit pe net) se pare că AŞA trebuie să se comporte acest megohmetru.

Poate că la al meu este defectă doar dioda LED (АЛ307БМ )!!!!

Editat de elctropan
Link spre comentariu

Dar de măsurat cu el o rezistență de valoare mare ați încercat ? De exemplu, o rezistență de 10 MOhmi.

Sau rezistența de izolație a unui aparat electric, comparată cu alt aparat cunoscut ca bun...

Link spre comentariu

Am măsurat un rezistor de 4.7 MOhm.

Aparatul indică bine pe ambele game.

Deci, se pare, că e LED-ul defect sau circuitul lui de aprindere.

Vă mulţumesc tuturor celor care au sărit în ajutor.

Link spre comentariu

Bună ziua.

Nu LED-ul era defect ci, lupa din faţa lui era murdară pe interior de smoală.

Având în vedere clipul video şi măsurarea rezistorului, cred că, aparatul este funcţional şi nu am ştiut eu să îl probez.

Respecte colegilor pentru ajutor.

Link spre comentariu

Nu vreau sa supar pe nimeni, dar treaba asta mi-a adus aminte de un banc:

- Mama, uite ce rufe murdare are vecina, zicea un pusti uitându-se prin geam!

Dupa o saptamâna, pustiul face aceeasi remarca privind prin geam:

- Mama, uite ce rufe murdare are vecina!

Dupa inca o saptamâna, pustiul, privind prin geam, zice:

-Uite mana, in sfârsit,  ce rufe curate are acum vecina!

- Nu copile, am spalat eu geamul!!!!

Link spre comentariu

Bună seara dl ICAR,

Poate că nu cunoaşteţi aşa bine aparatul la care am făcut referire, altfel, poate că v-aţi fi abţinut puţin.

Cei care îl cunosc bine, vor aprecia sau mai bine zis vor înţelege eroarea la care am ajuns când l-am avut pentru prima dată în mână.Cel mai clar m-a ajutat clipul video pe care l-am anexat şi apoi, concret, făcând o măsurătoare.

Aprinderea acelui LED, la care am făcut referire, este strâns legată de funcţionarea electronică a aparatului, indiferent ce domeniu alegi.Sigur că, la prima vedere, nevăzând LED-ul că se aprinde când învârţi de manivelă, am crezut că aparatul este defect.

A doua greşeală a fost că nu m-am uitat cu atenţie la scala aparatului - diferită esenţial pentru poziţiile I şi II ale comutatorului de tensiune.

După vizionarea clipului, am înţeles ceva esenţial şi anume faptul că pe poziţia I a comutatorului trebuie să citeşti scala aferentă pentru I, iar pe poziţia II să citeşti scala aferentă pentru II.Ce e esenţial?Faptul că aceste scale au "zero" diferit, adică, una îl are în poziţia maxim stânga a scalei, pe când cealaltă are "zero" în poziţia maxim dreapta....

Normal că te aştepţi ca indicaţiile citite să plece întotdeauna din stânga şi aici am greşit.

La prezentarea iniţială a simptomelor(considerate de mine defecţiuni), cine cunoştea aparatul, mi-ar fi zis faptul că aşa trebuie să se comporte, atunci când e corect funcţional, şi că, singura lui problemă este că nu se aprinde LED-ul de control.

Nu am făcut aceste completări, pentru că m-aş fi supărat, ci, doar pentru ca şi alţii care vor utiliza un astfel de aparat să nu facă aceeaşi greşeală ca mine.

Multumesc pentru înţelegere.

Link spre comentariu

Cu tot respectul pentru alte aparate făcute bine de ruși, dar ăsta e un exemplu de ,,Așa nu se face !,,

E prima dată când aud despre un MegaOhmmetru care are două scale cu zeroul opus ca poziție.E ca și cum ai conduce legal o mașină in aceeași zonă  și pe dreapta și pe stânga.

Dacă mai avea și funcție de Voltmetru, cum aveau cele românești făcute la AEM Timișoara, mai ziceam.

Dar să ai două domenii de rezistență cu zeroul în poziții opuse mi se pare total aiurea...

Din fericire astfel de aparate nu au fost prea răspândite, râmânând doar niște ciudățenii.

Link spre comentariu

Aceeasi "aiureala" o gasiti si la MAVO 35, fabricat la AEM-ul pe care l-ati pomenit. Din cauza ca foloseste doua metode diferite în acelasi aparat; cea serie, cu zeroul în capatul superior al scalei si cea paralel (Dohm la MAVO 35), cu zero în capatul inferior.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări