Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE EL156

Postări Recomandate

K1EXDXg.jpeg

Amplificator SE cu EL156 și PC88 driver și traf interstage.

Biasul lămpii finale este făcut cu Servobias de la @bmsorin.

KFB.

UA 450v redresat CLC , UB 170V stabilizat .

10 mA consum PC88,  130 mA consum EL156 (anod +G2)

La putere maxima , aproximativ 16 W  THD 1.2%.

Bineînțeles că greul abia acu vine....  : reglajele finale și bineînțeles carcasa.

Trafuri iesire Lazaroiu .

Traf alimentare @simson

Traf interstage Hammond

Răspuns în frecventa 20/20000 hz +/- 2 db.

UziSseg.jpeg

OIiP8IE.jpeg

Bancul de probe

epEowjv.jpeg

Editat de florinapostol
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Ma bucur sa vad in sfarsit un proiect conceput, testat, fara copy/paste. Complimente ptr. caracteristici si oscilograme ce dovedesc calitatea amplifului. Toate acestea reprezinta esenta intr-un proiect, mult peste poze ce reprezinta cutii cu lampile deasupra in diverse pozitii si leduri dedesubt.

Ce Ra ati folosit, 3,5 sau 3,8K? Este super THD-ul la 16W si in bucla deschisa !

Link spre comentariu
Acum 10 minute, simson a spus:

Ma bucur sa vad in sfarsit un proiect conceput, testat, fara copy/paste. Complimente ptr. caracteristici si oscilograme ce dovedesc calitatea amplifului. Toate acestea reprezinta esenta intr-un proiect, mult peste poze ce reprezinta cutii cu lampile deasupra in diverse pozitii si leduri dedesubt.

Ce Ra ati folosit, 3,5 sau 3,8K? Este super THD-ul la 16W si in bucla deschisa !

Mulțumesc pentru aprecieri!  Trafurile de ieșire au Ra 3.5K

Link spre comentariu
Acum 11 ore, antemir a spus:

Scuze pentru ignoranță, dar înfășurarea notată "KFB" nu este reactie negativă ?

Am notificat BUCLA DESCHISA ceea ce inseamna ca semnalul din secundar OT nu se intoarce la tubul din preamplif. deci nu se face bucla. Sper ca am fost clar.

Link spre comentariu
Acum 12 ore, antemir a spus:

Scuze pentru ignoranță, dar înfășurarea notată "KFB" nu este reactie negativă ?

Nu este reacție negativa globala (NFB) 

Acum 11 ore, bmsorin a spus:

Este o reacție locală, probabil colegul simson se referă la reacție negativă globală.

Florin :aplauze

Mulțumesc Sorin

Acum 11 ore, sonic11 a spus:

Bravo Florin!

Mulțumesc Ionuț 

Link spre comentariu

In primul rând FELICITĂRI, apoi am 2 întrebări:

1. Tuburile sunt chinezești?

2. Schema ați conceput-o dvs sau altcineva (poate, daca aveți timp,  povestiți un pic despre această schemă)?

MUltumesc

Editat de 300B SE
greseli de dactilografiere
Link spre comentariu
Acum 56 minute, 300B SE a spus:

In primul rând FELICITĂRI, apoi am 2 întrebări:

1. Tuburile sunt chinezești?

2. Schema ați conceput-o dvs sau altcineva (poate, daca aveți timp,  povestiți un pic despre această schemă)?

MUltumesc

Mulțumesc! 

1. Tuburile sunt Telefunken , ma refer la EL156 

2. Schema e concepută de mine, tot asa cum as putea spune ca am reinventat apa caldă....

Partea de putere e din datasheet-ul lămpii,  cu excepția CFB. La driver am avut ceva probleme i  sensul ca am încercat multe lampi în diferite configurații : pentoda,  pentoda în mod trioda , triode , srpp, u Fallower,  White Fallower...... în final am ajuns la concluzia ca îmi trebuie o lampa cu Ri cit mai mic. PC88 are 4.6 k ,dacă îmi aduc bine aminte, amplificare destul de mare și a făcut față la voiam de la el . Traful interstage e o '' fiță '' pe care am vrut sa o încerc. Concluzia e ca e mai bine cu traf decât cu condensator de cuplaj

Link spre comentariu

Tr interstage este o soluție mai bună fata de cuplaj prin cond dar necesita mai multa atenție și un traf de calitate.

Pc88 am experimentat și eu, este o lampa super faina dar ești condiționat oarecum de Uanod care este relativ scăzut, max 170v.

O lampa cu calități remarcabile este ecc85, suficient de "nervoasa" sa zic așa.

Spor sa ai !

Link spre comentariu
Acum 10 minute, antemir a spus:

Ok. Dar avem o reacție negativă in circuit (daca amplif era cu un singur tub, era globală ?).
Fără această reacție negativă nu cred că se puteau obține parametrii de mai sus.
Este corect ce afirm ?

Ok. Ma gândeam, cind am prezentat ampliful, ca o sa ma îndrume cineva mai experimentat sa îmbunătățesc parametrii obținuți de mine..... dar vad ca în vestitul stil mioritic se găsește cineva care încearcă sa dovedească altceva..... 

Oricum mulțumesc de atenție.  O sa fiu mai rezervat data viitoare, sau mai bine nu mai prezint nimic asa or sa fie mai mulți mulțumiți. 

Rog un moderator sa închidă topicul. 

Mulțumesc. 

Acum înțeleg de ce pleacă userii de pe forum sau se mulțumesc sa citească doar bazarul

Link spre comentariu
Acum 5 ore, florinapostol a spus:

sa îmbunătățesc parametrii obținuți de mine...

Felicitari,parametrii sunt buni,chiar ami place ca a ramas pentoda ,si si mai mult Kfb.  

daca doriti va fac o fatada de amplificator pe gratis,demn de un EL156 ,am nevoie doar de dimensiuni si unde vreti si ce ,sa amplasati.

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
Acum 8 ore, florinapostol a spus:

Partea de putere e din datasheet-ul lămpii,

Puneti, va rog, datashhet-ul aici? E interesant modul cum e legat G2. Tubul seamana oleaca cu E130L, în sensul ca nu supurta UG2 prea mare si m-as fi asteptat la un UL cu înfasurare separata pt. G2.

Link spre comentariu

Datasheet el156

EL156-2.pdf

Ma numar printre iubitorii tubului E130L, de aceea consider amplificatorul prezentat de colegul Florin Apostol ca o realizare, din mai multe puncte de vedere:

1. Vorbim de un Single Ended

2. Modul in care a proiectat schema

3. Puterea obtinută cu acest amplificator

Deci nu pot decât să mă bucur pentru realizare, să îmi pără rău că nu pot să il ascult (dat fiind distanța mare) și nu în ultimul rând să îl FELICIT pentru muncă și efort!

Editat de 300B SE
diacritice
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări