Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare sursa calculator


icar

Postări Recomandate

Am primit trei surse pentru calculator. Doua ar fi bune, una defecta. Cine mi le-a dat, nu mai stie care cum, dar mi-a spus ca daca se pun, nu stiu ce termiale, dintr-un anume contactor/mufa, sursa porneste.

Ma puteti ajuta careva sa fac verificarea? Adica sa-mi spuneti care sunt pinii de la care mufa.

Multumiri!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • icar

    5

  • Marele Savant

    4

  • Marian

    3

  • PacMan

    3

Top autori în acest subiect

Pentru ca suntem la sectiunea incepatorilor ar trebui precizate niste lucruri ( scuze deci ca ma lungesc dar consider important si la subiect ):

 

-In mod ideal prima verificare a oricarei surse ATX de provenienta sau stare necunoscuta este una vizuala in interior, se desface capacul si ne uitam in interior ( dupa ce curatam eventualul praf ) dupa semne vizuale de probleme, gen condensatori umflati sau crapati ( ori chiar explodati ), siguranta sparta sau vizibil arsa, tranzistorii din primar cu capsule sparte sau crapate, eventuale rezistente vizibil carbonizate, etc.

Adica tot ce poate fi verificat vizual si identificat astfel orice ar putea fi anormal.

Mai departe se verifica integritatea sigurantei cu multimetrul setat pe continuitate.

Apoi se scoate placa si se masoara toti tranzistorii din partea de primar cu functia de dioda.

Daca pana aici nu s-a gasit nimic in neregula atunci se pune placa la loc cu grija, se lasa capacul desfacut, se conecteaza alimentarea de la retea si primul pas este verificarea sursei auxiliare, fara nici un strap pe nicaieri se masoara tensiunea continua dintre firul mov si oricare fir negru, acolo trebuie sa gasim cei 5Vsb.

Daca ii regasim in valoare normala atunci facem strap intre firul verde si oricare fir negru, sursa ar trebui sa porneasca, la fel si ventilatorul/ventilatoarele.

Masuram intre oricare fir negru si un fir portocaliu pentru a verifica prezenta iesirii principale de 3,3V.

Masuram intre negru si rosu pentru a verifica prezenta iesirii principale de 5V.

Masuram intre oricare negru si un fir galben pentru a verifica iesirea de 12V.

Masuram intre negru si albastru pentru a verifica prezenta iesirii de -12V.

Daca exista fir alb atunci il masuram si pe el fata de negru pentru a verifica prezenta iesirii de -5V.

Daca toate astea au fost ok atunci se masoara intre firul gri si unul negru si se verifica prezenta semnalului PG ( 5V sau uneori 3,3V, sau pe langa aceste valori ).

 

Tot recomandabil ar fi ca ulterior tensiunile astea sa fie reverificate in sarcini pur rezistive dimensionate proportional, pentru a verifica starea fiecareia in sarcina, inainte ca sursa sa fie montata in calculator si sa cauzeze eventuale probleme, sau oricum sa descoperim ca de fapt nu merge. 

 

Link spre comentariu

Marian, multumiri pentru sfaturi. La prima ocheala, ca sa zic asa, inauntru totul pare OK, nimc degradat vizibil. O sa urmez pasii tai, e cel mai simplu si mai sigur. 

Acum sunt prins cu altceva, dar va tin la curent.

Multumiri inca o data!

Link spre comentariu

 icar.Neapărat dacă funcţionează pus o sarcină şi verificat cu aia.Deci o sarcină pe una din crăci aproape de amperajul trecut pe etichetă.

 Merg ok şi rez de resou de putere băgate în apă.

Link spre comentariu
Acum 13 ore, Marian a spus:

Pentru ca suntem la sectiunea incepatorilor ar trebui precizate niste lucruri ( scuze deci ca ma lungesc dar consider important si la subiect ):

 Cu riscul de a supara, intreb totusi:

 

    ce rost are atita pierdere de timp, mai ales scoaterea placii electronice din carcasa, cind sursa se poate alimenta direct si daca functioneaza e bine, daca nu, se vede ce defect are (in cazul in care se doreste totusi repararea acesteia)? Eventual cu un bec de 100W cu filament inseriat cu reteaua!

Link spre comentariu

Sunt pasii de urmat pentru a evita surprizele nedorite. 

Tocmai pentru ca nu se cunoaste istoricul si starea sursei, se fac aceste verificari ce tin de electronica facuta cu simt de raspundere.

Nu se merge niciodata la ghici, asta fac doar unii depanatori, nu electronistii ( ca nu-i acelasi lucru ).

Cat despre becul inseriat pe retea, deseori poate fi irelevant ( si chiar e ), deoarece condensatorul/condensatorii din primar acumuleaza energie arhisuficienta sa faca avarii mari in caz de probleme ( calculabil de altfel ). 

Eu am urmat acei pasi cu absolut orice sursa ATX cumparata SH. 

Pe multe le-am trecut direct la dezmembrare doar in urma unor inspectii vizuale a interiorului, porcariile sunt usor de identificat in maxim cateva zeci de secunde, si nu merita reparate sau folosite, indiferent de natura defectului.

Link spre comentariu

Gata, s-a comis! Am gasit-o pe cea defecta. A dat sa se invârta ventilatorul, dar s-a oprit imediat si...asta a fost.

Celelalte doua par bune, tensiunile, in gol, sunt OK.

Cea defecta se va canibaliza, cele bune....vad eu ce fac cu ele.

Multumiri pentru ajutor, se poate inchide!

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Marian a spus:

Nu se merge niciodata la ghici, asta fac doar unii depanatori, nu electronistii ( ca nu-i acelasi lucru ).

Cat despre becul inseriat pe retea, deseori poate fi irelevant ( si chiar e ), deoarece condensatorul/condensatorii din primar acumuleaza energie arhisuficienta sa faca avarii mari in caz de probleme ( calculabil de altfel ). 

Eu am urmat acei pasi cu absolut orice sursa ATX cumparata SH. 

  Nu este deloc ''la ghici'' daca mai intii se alimenteaza si se vede daca functioneaza au ba! Ce rost are pierederea de timp cu toate etapele expuse, cind e mai utila in prima faza testarea bun/defect. Daca este defecta, la cit de ieftina este o sursa SH, nu are rost pierderea de timp cu repararea acesteia. Sint curios daca colegul a urmat toate etapele recomandate, inclusiv scoasterea placii din carcasa si masurarea componentelor cu ohmetrul.  De ce s-ar masura componentele cu ohmetrul, asta nu e la ''ghici''?

 Nu am scris de dragul de a va contrazice ci pentru ca am considerat ca recomandarea facuta este prea laborioasa. Sau poate sinteti foarte tinar si inca aveti mult timp in fata!

Link spre comentariu

Nu cu ohm-metrul am zis eu!!!

Am scris in mod explicit cu functia dioda, ca asa se masoara tranzistorii.

 

In fine, discutia e pierdere de vreme, am spus ce aveam de spus, mai departe fiecare face cum vrea.

Link spre comentariu

Salut, 

Sursa defectă poți încerca să o repari, schimbă provizoriu condensatorii electrolitici din secundar, iar dacă pornește și are tensiunile ok se poate utiliza. 

Dacă doar condensatorii electrolitici sunt defecți, atunci ai o sursă funcțională sau care este bună pentru alte utilizări ( gen sursă de încărcat baterii auto, încărcare baterii litiu). 

Dacă componentele sunt bune poți reutiliza montajul cu modificări pentru utilizare în alte scopuri așa cum este sau demontezi componentele și le folosești separat. Dar sunt verificate și funcționale. 

Cel mai bine este să cauți să refolosesti modulul așa cum este ( cu modificări minime), după care urmează celelalte variante. 

Link spre comentariu

De aceea in parlamente sunt sute de membri, nu poate un om sa se priceapa la toate.

Pe un forum de ce nu ar fi mai multe idei?

O lume ideala ar fi cu un Mare S la senat, un Mare D la deputati si un Mare G la guvern.

Deci parerea unui mic E: sursa care nu functioneaza poate fi una de brand cu electroliticul de pe 5Vsb uzat. Sursa care functioneaza poate fi un chinezism ordinar pe care cei priceputi o arunca doar vazand eticheta.

La firma seful era un fost coleg, deci imi permitem sa spun tot ce cred despre o problema. Ne cunosteam de 30 ani. Intro zi imi spune ca l-a sunat un prieten de la Braila cu o sursa se server defecta. Dorea un raspuns ferm daca o putem depana. Eu i-am spus ca fara schema exista riscul sa nu reusesc. Au hotarat sa o trimita la alt prieten la Timisoara!! I-am spus ca ce il costa sa o timita la noi si in caz de nereusita sa o trimitem la Timisoara. A cedat iar MARELE defect era condul de pe 5Vsb umflat!!! Asa sunt hartogarii, cum d-le sa fii electronist si sa nu rezolvi orice defect chiar si fara schema! Probabil pt multi "umanisti" schema electrica este ceva sa te dai mare sau un subterfugiu sa amani treaba.

##############

Niste poze cu etichetele sau interioarele ar ajuta pt. sfaturi mai aplicate.  

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări