klauss00 Postat Iulie 24, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 24, 2023 Acum 12 ore, Shambala a spus: In acest caz spl-ul rezultat este consecinta directa a impedantei. Am scris mai sus de doua ori - un dif cu impedanta mare (30-70 ohmi) pus in paralel cu un dif de impedanta mica (4-6 sau 8 ohmi) se va auzi de pana la 10x mai incet. Cred ca nu ați înțeles ultimul meu post. Am senzația ca facem dialogul surzilor Deci dacă renunțam la faptul ca am eu doua exemplare de tw mai ciudate dar luam in calcul DCR măsurat de diverși vânzători ca fiind 10-11 ohmi pt tw 3000h și de aici presupunem impedanta de 16 ohmi, 414 are impedanta de 8 ohmi întrebarea este ce adaptează acel autotransformator? SPL sau impedanta. Nu am văzut sute de filtre, nu am construit (am doar recapat) dar pe cele care le-am studiat nu am văzut niciun autotransformator pt a adapta aceasta diferența de impedanta 8-16 ohmi Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 25, 2023 Partajează Postat Iulie 25, 2023 Acum 7 ore, klauss00 a spus: Cred ca nu ați înțeles ultimul meu post. Am senzația ca facem dialogul surzilor Deci dacă renunțam la faptul ca am eu doua exemplare de tw mai ciudate dar luam in calcul DCR măsurat de diverși vânzători ca fiind 10-11 ohmi pt tw 3000h și de aici presupunem impedanta de 16 ohmi, 414 are impedanta de 8 ohmi întrebarea este ce adaptează acel autotransformator? SPL sau impedanta. Nu am văzut sute de filtre, nu am construit (am doar recapat) dar pe cele care le-am studiat nu am văzut niciun autotransformator pt a adapta aceasta diferența de impedanta 8-16 ohmi Nu știu ce nu înțelegi...și dacă are 16 ohmi, tot trebuie adaptare de impedanța, nu se face adaptare de impedanța daca tw are să zicem 16ohmi si un spl mult mai mare ca wooferul caz in care dupa adaptare trebuie să-l atenuezi altfel va "tipa" mult mai tare că wooferul. In cazul tau 30ohmi, este musai tr. adaptor pentru că va fi atenuat foarte tare. In general fara sa te complici cele două dif trebuie sa aiva aceași impedanța. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 25, 2023 Partajează Postat Iulie 25, 2023 @ klauss00 - va enervati degeaba, nu este vina mea ca aveti tweetere problematice La intrebarea dvs "ce adaptează acel autotransformator? SPL sau impedanta." - am raspuns destul de exact, si am incercat sa si explic pe intelesul tuturor. Transformator adaptor de impedanta nu veti gasi de cumparat decat cel mult pe ebay, recuperat din ceva incinte distruse. Link spre comentariu
klauss00 Postat Iulie 25, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2023 (editat) Pai am si zis, renuntam la tweeterele mele problematice si facem un studiu de caz, din experienta domniilor voastre pentru un woofer de 8 ohmi si tweeter de 16 ohmi cate filtre ati vazut, construit cu autotrasnformator? Eu unul nu am vazut P.S. In cazul meu problematic atunci singura posibilitate ar fi sa bag mainile adanc in buzunare si sa cumpar doua filtre N3000E? Editat Iulie 25, 2023 de klauss00 Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 25, 2023 Partajează Postat Iulie 25, 2023 Baga miinile si mai adinc in buzunare si cumpara doua boxe cu difuzoare bune. Ti s-a spus de nenumarate ori ca nu ai ce face cu doua tweetere de impedante diferite. Link spre comentariu
klauss00 Postat Iulie 25, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2023 (editat) cumpar ce consider de cuviinta. daca "problema" e la twetere ce treaba au boxele sau difuzoarele? "gurile rele" spun ca 414 e unul dintre difuzoarele cu cele mai bune "medii" Editat Iulie 25, 2023 de klauss00 Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 25, 2023 Partajează Postat Iulie 25, 2023 (editat) Acum 1 oră, klauss00 a spus: Pai am si zis, renuntam la tweeterele mele problematice si facem un studiu de caz, din experienta domniilor voastre pentru un woofer de 8 ohmi si tweeter de 16 ohmi cate filtre ati vazut, construit cu autotrasnformator? Eu unul nu am vazut P.S. In cazul meu problematic atunci singura posibilitate ar fi sa bag mainile adanc in buzunare si sa cumpar doua filtre N3000E? Dece 16 ohmi la tw și nu 8? Sari din lac in put.... Editat Iulie 25, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
klauss00 Postat Iulie 25, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 25, 2023 (editat) Am cautat pe net toate anunturile de vanzare care contineau acest tweeter, vanzatorii au masurat un DCR intre 9 si 11 ohmi deci am presupus ca impedanta e de 16 ohmi Un nene sugereaza urmatorul filtru: Hi, I have Altec 12" Duplex that use the 3000 tweeter with N3000 crossover/level control. Altec broshure that came with 'em stipulates this is a 12/12dB network, & presumably the Textbook Resistance Reactance formulas were used in this regard despite modern applications to the contrary. IOW replace woofer side & tweeter side filters with 0.64mH & 4.7uF each & add an L-pad to the tweeter. My hearing is lost up high so I cannot comment on the sonic result, but that is what I recommend you trial; there is simply NO www info on the N3000 schematic. If you require directions: 0.64mH coil in series with woofer & 4.7uF cap in parallel with woofer. 4.7uF cap in series with tweeter & 0.64mH coil in parallel with tweeter. L-pad wired in-between cap/coil & tweeter per package directions. Madisound & Parts Express both sell L-pads & caps & coils (inductors). Add www dot in front & dot com in back of either lower-case name for on-line catalogs & ordering. Editat Iulie 25, 2023 de klauss00 Link spre comentariu
Merlin Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Acum 6 ore, klauss00 a spus: Am cautat pe net toate anunturile de vanzare care contineau acest tweeter, vanzatorii au masurat un DCR intre 9 si 11 ohmi deci am presupus ca impedanta e de 16 ohmi Un nene sugereaza urmatorul filtru: Hi, I have Altec 12" Duplex that use the 3000 tweeter with N3000 crossover/level control. Altec broshure that came with 'em stipulates this is a 12/12dB network, & presumably the Textbook Resistance Reactance formulas were used in this regard despite modern applications to the contrary. IOW replace woofer side & tweeter side filters with 0.64mH & 4.7uF each & add an L-pad to the tweeter. My hearing is lost up high so I cannot comment on the sonic result, but that is what I recommend you trial; there is simply NO www info on the N3000 schematic. If you require directions: 0.64mH coil in series with woofer & 4.7uF cap in parallel with woofer. 4.7uF cap in series with tweeter & 0.64mH coil in parallel with tweeter. L-pad wired in-between cap/coil & tweeter per package directions. Madisound & Parts Express both sell L-pads & caps & coils (inductors). Add www dot in front & dot com in back of either lower-case name for on-line catalogs & ordering. 1. Constant k filter / simplu , reversibil trece jos/sus/banda/opreste banda. 2. Impedanta unui filtru GAMA (L) cu L= 0.64mH si C= 4.7microF este de 11.67 ohm si frecventa de taiere/teoretica 2 902 Hz. 3. Practic, sunt necesare MINIM ( 18 ) filtre GAMA( L) / (9 ) filtre PI / pentru un raspuns ABRUPT, in rest pareri despre " a putea si nu se poate " ! 4. Util ? . Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Inductanțele bobinelor le cunoaște, nu mai trebuie de cât un miez care sa lucreze in domeniu 2khz- 20..25khz și să facă raport de transformare de 1/4 pentru tw. ce are 30 ohmi și 1/9 la cel de 70 ohmi, dar mai trebuie să curgă câteva pagini la topic. Link spre comentariu
klauss00 Postat Iulie 26, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2023 (editat) Cine se ofera sa bobineze? Am gasit la pret de "chilipir" un filtru n3000E ca sa facem ceva inginerie inversa P.S. la raportul de transformare 1/9 nu se schimba inductantele? Editat Iulie 26, 2023 de klauss00 Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 26, 2023 Partajează Postat Iulie 26, 2023 Acum 20 minute, klauss00 a spus: Cine se ofera sa bobineze? Am gasit la pret de "chilipir" un filtru n3000E ca sa facem ceva inginerie inversa P.S. la raportul de transformare 1/9 nu se schimba inductantele? La cea serie cu condensatorul nu se schimbă, doar la cea serie cu tw. Pentru că are alta impedanța cel cu dcr 70r. Link spre comentariu
klauss00 Postat Iulie 26, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 26, 2023 Mie mi se pare ca aceeasi bobina e serie si cu condi si cu tw Link spre comentariu
merck Postat Iulie 27, 2023 Partajează Postat Iulie 27, 2023 La 24.07.2023 la 9:47, klauss00 a spus: Cateva clarificari Altec 601C este un difuzir coaxial si consta dintr-un woofer Altec 414b si tweeter Altec 3000H. Sa gasesti o perece de difuri cu tweetere functionale este once in a blue moon asta daca nu vrei sa iti vinzi un rinichi sau ce mai ai prin casa, deci am castigat o licitatie pe ebay cu 2 dif 601C defecte. Apoi am cumparat 2 tw 3000h cele din link-uri: https://reverb.com/en-ro/item/49506299-altec-lansing-3000-h-hf-tweeter-horn-1970-black https://reverb.com/en-ro/item/49506235-altec-lansing-3000-h-hf-tweeter-horn-1970-green Vanzatorul sustine ca sunt varianta H, il credem pe cuvant, posibil serii total diferite deoarece unul e verde (membrana argintie 30 ohmi DCR) iar altul e negru (membrana blue ciel, DCR 70 ohmi). Am rugat un amic sa le monteze, cel verde a fost pus asa cum este el doar firele leonice adaugate dar la cel negru a fost scos ansamblul membrana magnet si pus in corpul tw verde ars. Cand expui o situatie este bine sa o faci complet de la inceput altfel sfaturile vor fi punctuale dar in final nu vor corespunde realitatii. In situatia de fata tu ai doua difuzoare 601C defecte (banuiesc ca aveau tweeterele arse) si ai cumparat ulterior doua tweetere dar care sunt diferite. In audio pentru ca auditia este stereo ai nevoie ca totul sa fie imperecheat. Ar fi trebuit sa stii de la amplificatoarele pe tuburi ca inclusiv transformatoarele de iesire se cumpara perechi pentru ca exista mici diferente intre loturile de productie. La fel sta treaba si la difuzoare. Degeaba incerci sa faci filtrul cu traf care sa faca adaptarea de impedanta ca nu vei rezolva problema pentru ca nu ai tweetere identice. Un tweeter va suna mult mai incet decat celalalt. Daca ai fi prezentat de la inceput situatia completa, sigur ai fi primit sfatul sa cumperi doua tweetere care inca se produc si astazi si la care ai toti parametrii pentru a putea realiza doua filtre clasice fara traf pentru adaptare de impedanta. Cu banii dati pe cele doua tweetere (ai platit si transport si vama) puteai sa cumperi doua tweetere noi din gama hi-end (in jur de 800 de euro in total) si puteai sa faci si un filtru clasic. Acum vad ca doresti sa continui drumul gresit pe care ai apucat incercand sa ajungi la liman. Este mare pierderea financiara cu tweeterele dar este bine sa spui stop si sa le lasi balta. Ai mancat un cap de peste => nu cred ca vrei sa continui. Citat Am gasit la pret de "chilipir" un filtru n3000E ca sa facem ceva inginerie inversa Daca ai fi facut masuratorile cu microfonul ai fi vazut exact ca nu poti continua cu ce ai acum. Sfatul meu: uita de cele doua tweere care nu sunt pereche si vezi ce buget iti permiti pentru doua tweetere. Eu as fi masurat si wooferele sa vad exact cum stau! Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 27, 2023 Partajează Postat Iulie 27, 2023 Daca cele două tw au același spl, vor suna la fel de tare chiar daca au impedanțe diferite cu condiția să se facă adaptarea de impedanța cu trafuri adecvate celor două situații. Atât timp cât nu se cunosc parametri celor două tw, șansa să ajungi la vorbele lui @merck sunt foarte mari. Cu 600 lei poți cumpăra de exemplu BM-D446 de la P-Audio, două bucăți. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum