Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nedumerire crossover Altec n3000e

klauss00

Postări Recomandate

Acum 3 ore, sonic11 a spus:

...Vrei sa spui ca un tw care masurat are un raspuns liniar este mai prost cau nu de jde' mi euro care are tot un răspuns liniar?

Sunt multe tw fără pedigree care suna fantastic și care sunt liniare pana la 20...22khz

A...nu ma luați cu nu știu ce timbru are rasatu, ca de fapt nu trebuie sa aiva nici un timbru.

A raspuns si Merck. 

Nu era vb de tweetere de mii de euro ci de sute de euro (250-300 euro acum 10 ani; acum s-au scumpit spre 400-420 euro bc).

Toate difuzoarele - inclusiv tweeterele au timbru sonor. Nu prea exista fara timbru.  Se zice ca tweeterele Seas T29D001 nu ar avea timbru, dar acelea chiar sunt jde' mii de euro.

Eu nu am intalnit tweeter sub 70-100 euro (pret nou, actual) pe care sa il pot considera ca avand un sunet cat de cat decent.  Opinie subiectiva, desigur.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 404
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

142

• merck

87

• sonic11

71

• Shambala

44

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 26 minute, Shambala a spus:

Se zice ca tweeterele Seas T29D001 nu ar avea timbru, dar acelea chiar sunt jde' mii de euro.

Nu exista asa ceva...cel puțin pe Pământ.

Acum 28 minute, Shambala a spus:

Eu nu am intalnit tweeter sub 70-100 euro (pret nou, actual) pe care sa il pot considera ca avand un sunet cat de cat decent.  Opinie subiectiva, desigur.

Nu ai cautat unde trebuie, dumneata fiind boier nu te uiți la toate "cazaturile" de 70...100euro, dar eu tot nu înțeleg care e șmeltu...cumva va plătesc cei de la Seas sa faceți reclama? Ce e asa de special la Seas?

Nu ați răspuns la întrebare, de unde ști ce distorsiuni are rasatul? asta înainte să-l cumperi.

Link spre comentariu

Ba am scris asta cu cateva pagini in urma - nu prea ai de unde sa  stii cat sunt distorsiunile...  Rarisim ca vreun producator sa dea distorsiunile.

DAR, se poate citi [mult si atent] pe net si uneori se mai afla astfel de date de la altii care au facut acei pasi inaintea ta.

Tweetere foarte foarte bune sunt si la Scanspeak (am avut si Revelator si Illuminator).

Link spre comentariu
Acum 22 minute, Shambala a spus:

Ba am scris asta cu cateva pagini in urma - nu prea stii.  Rarisim ca vreun producator sa dea distorsiunile.

DAR, se poate citi [mult si atent] pe net si uneori se mai afla astfel de date de la altii care au facut acei pasi inaintea ta.

Tweetere foarte foarte bune sunt si la Scanspeak (am avut si Revelator si Illuminator).

Pai tocmai asta vroiam sa aud de la tine....cine știe cum sa găsești asa ceva.

Treaba cu alții e relativa și multa informație este eronata, deci nu rămâne decât sa dai cu banu și sa vezi cu ce te-ai pricopsit

Acum 23 minute, Shambala a spus:

nu prea stii. 

Nu știu ce ai vrut sa spui cu asta...dacă te referi la faptul ca nu gasesti informații despre nivelul distorsiunilor și eu nu am la cunoștință lucru asta, te înșeli.

Link spre comentariu

Bun, ati stabilit ca Seas face tw bune, dar alt producator de calibrul lui sau asemanator nu mai stiti? Gen Fostex, Great Plains Audio, Peerless (facea candva treaba buna) etc.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, klauss00 a spus:

Bun, ati stabilit ca Seas face tw bune, dar alt producator de calibrul lui sau asemanator nu mai stiti? Gen Fostex, Great Plains Audio, Peerless (facea candva treaba buna) etc.

Cine te oprește sa le folosești? alese corect vor fi incontestabil mai bune de cat tw Altec.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, klauss00 a spus:

Bun, ati stabilit ca Seas face tw bune, dar alt producator de calibrul lui sau asemanator nu mai stiti? 

Scan Speak

https://www.scan-speak.dk/product-categories/tweeter/

Seas si Scan Speak produc difuzoare pe mai multe serii/game de pret. Deci la fiecare serie gasesti de la woofer pana la tweeter. Nu te duci si iei dintr-o serie wooferul si media din alta serie si tweeterul din alta serie. 

La Scan Speak ai:

- discovery

- classic

- revelator

- illuminator

- ellipticor

La Seas ai:

- prestige

- excel

- exotic

Nu inseamna ca nu poti sa iei difuzoare si de la alti producatori.

In cazul tau fie propui un buget pentru tweetere si vor apare sugestii in bugetul propus, fie alegi tu un tweeter care iti place tie si pui un link(in care sa aibe parametrii) cu el si astepti sugestii daca este potrivit sau nu. Ai pus in trecut un Fostex (nu mai stiu ce model) si opinia mea a fost ca are frecventa de rezonanta prea sus. Nu inseamna ca trebuie sa asculti de parerea mea. Pe banii tai poti face tot ce vrei si in final poti da verdictul daca opinia mea sau a altora a fost ok sau nu. 

Acum 2 ore, klauss00 a spus:

cand promovezi doar un producator poti fi acuzat de reclama mascata nu ca ma opreste cineva

Nu este printre noi nici un vanzator sau promotor al unei marci, deci este exclusa prezumtia de reclama. Fiecare iti spune ce a ascultat sau ... pe ce a pus mana :rade:

Editat de merck
Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Scan Speak

https://www.scan-speak.dk/product-categories/tweeter/

Seas si Scan Speak produc difuzoare pe mai multe serii/game de pret. Deci la fiecare serie gasesti de la woofer pana la tweeter. Nu te duci si iei dintr-o serie wooferul si media din alta serie si tweeterul din alta serie. 

La Scan Speak ai:

- discovery

- classic

- revelator

- illuminator

- ellipticor

La Seas ai:

- prestige

- excel

- exotic

Nu inseamna ca nu poti sa iei difuzoare si de la alti producatori.

In cazul tau fie propui un buget pentru tweetere si vor apare sugestii in bugetul propus, fie alegi tu un tweeter care iti place tie si pui un link(in care sa aibe parametrii) cu el si astepti sugestii daca este potrivit sau nu. Ai pus in trecut un Fostex (nu mai stiu ce model) si opinia mea a fost ca are frecventa de rezonanta prea sus. Nu inseamna ca trebuie sa asculti de parerea mea. Pe banii tai poti face tot ce vrei si in final poti da verdictul daca opinia mea sau a altora a fost ok sau nu. 

Nu este printre noi nici un vanzator sau promotor al unei marci, deci este exclusa prezumtia de reclama. Fiecare iti spune ce a ascultat sau ... pe ce a pus mana :rade:

Exact asa trebuie procedat.

Ce am zis eu legat de Seas era doar o gluma.:rade:

Link spre comentariu

Seas exotic full range e interesant dar are un pret..... 

P.S. partea financiara o vedem diferit fiecare dintre noi, eu nu ma cramponez in ideea de suma ci de raportul pret performata sau daca un tw e mai scump cu 50E de exemplu sporul de performata justifica diferenta de pret?

Editat de klauss00
Link spre comentariu
Acum 21 minute, klauss00 a spus:

Seas exotic full range e interesant dar are un pret..... 

P.S. partea financiara o vedem diferit fiecare dintre noi, eu nu ma cramponez in ideea de suma ci de raportul pret performata sau daca un tw e mai scump cu 50E de exemplu sporul de performata justifica diferenta de pret?

Nu are rost sa sarim acum la full range. Termina boxele astea si apoi poti intoarce capul si dupa altceva, pana atunci, ramai concentrat pe ce ai in lucru.

Te intreb si eu: cum cuantifici sporul de performanta? 

Am mai zis (si o repet): la difuzoare performanta se masoara in fidelitate si claritate. Cand un pasaj muzical se aude mai clar nu poti sa spui ca se aude de 2 ori sau de 5 ori mai clar. Un difuzor il pot asemui cu o vioara. Un virtuos, pe o vioara de 15.000 euro va (in)canta, insa pe un Stradivarius .... va "imbolnavi" auditoriul :rade:.

Mai jos sunt niste preturi la viori:

• The Messiah Antonio Stradivari - $20 million. ...
  • The Lady Blunt Antonio Stradivari - 15.9 million. ...
  • The Vieuxtemps Guarneri del Gesù - 15.8 million. ...
  • The 'Da Vinci' Ex-Seidel Antonio Stradivari - 15.3 million. ...
  • Ex-Kochanski Guarneri del Gesù - $10 million.

Oare cea de 10 milioane suna de 2 ori mai prost decat cea de 20 de milioane?

Am mai scris in alt topic ca am fost la Viena, prima data la opera si a doua oara dupa 2 saptamani la Filarmonica (Musikverein). Desi a fost vorba de concert live in ambele cazuri , s-a auzit mai bine la Filarmonica. Crezi ca ma mai duc sa mai ascult Mozart (sau altceva) la Opera? :scarpin 

Normal ca economiseam bani daca ma duceam din prima la Filarmonica, dar nu as fi fost convins de rezultat pentru ca nu facusem eu comparatia. Esti linistit sufleteste si nu mai ai nici cea mai vaga urma de indoiala abia dupa ce ai comparat tu! Toata lumea stie ca la Viena concertul de an nou se tine la Filarmonica si nu la Opera, desi este mult mai frumos la Opera insa sunt convins ca nu am fost singurul fraier care m-am dus in ambele locuri doar pentru a face o comparatie. Cand te mananca, daca nu te scarpini tu ... nu-ti trece!

Screenshot-2023-09-07-at-10-35-51.png

Link spre comentariu
1 oră în urmă, merck a spus:

Te intreb si eu: cum cuantifici sporul de performanta? 

M-am dus la un amic in Cluj acum ceva vreme cu ampliful SE cu 6A3 si 2 boxe care costau X euro (niste sute bune de euro), le-am ascultat si dupa am facut o comparatie cu niste boxe pe care le avea si care costau 1.5X euro, diferenta ca de la cer la pamant, daca as fi dispus atunci de bani le luam fara regret. cu 1.5X  euro iti luai o masina nemteasca de 20 de ani intr-o stare tehnica f buna si cu putini km. Cam asta e pt mine raport pret performanta si spor de performanta 

Link spre comentariu
Acum 14 ore, Shambala a spus:

...Tweetere foarte foarte bune sunt si la ScanSpeak (am avut si Revelator si Illuminator).

Am scris aseara tarziu ca am folosit si tweetere de la ScanSpeak (uneori mai scriu prescurtat tw. SS).

Am ascultat multe tweetere, nu le-am mentionat decat pe cele care mi-au placut f mult. Si Beryllium, si varful de gama de la Triangle, sunt evident bune dar nu pe gustul meu.

Am ascultat si un super-tweeter de la Focal, de vreo mie de euro (pret nou, acum vreo 10  ani).  Foarte bun, dar mai greu de apreciat pe ca nu aveam cu ce sa il imperechiez, adica mediile dispoonibile nu urcau bine peste 2,5-3khz  (*).  Nu l-am mentionat pt ca nu cred ca ar putea fi folosit in cazul de fata, plus ca pretul este din cu totul alta gama.

(*)  -   ATENTIE -  aici trebuie facuta o precizare extrem de importanta: 

- desi pe hartie (grafic,  masuratori) unele difuzoare de midbas sau de medii par sa urce  relativ liniar /platou pana la 6-7-8 sau chiar 10khz, in realitate nu pot fi folosite atat de sus pt ca suna prost la frecvente atat de mari.  Prost inseamna ca apar sunete false - artefacte, uneori in masura atat de mare incat ar putea fi considerate distorsiuni absolut nepermise.   Si asta inca de pe la o octava sub break-up.  Ceea ce confirma regula ca un difuzor se foloseste pana la maxim o octava sub break-up.

Cine nu stie risca sa ia o imensa teapa, pt ca odata alese gresit difuzoarele pt un proiect diy, costul "repararii" poate insemna nevoia alegerii unui intreg nou set de difuzoare. 

Iar difuzoarele noi se revand greu si cu un randament f mic la sh (de obicei 35-40%).  In cazul unor difuzoare scumpe asta poate insemna o pierdere de mii de $ sau euro.

@ Klauss00  -  randamentul financiar la cumpararea unui difuzor trebuie apreciat corect si nu dupa aparente.

Aparent pare f tentant sa cumperi difuzoare ieftine, dar daca vei fi nemultumit ramai cu ele si vei fi nevoit sa cumperi altele.

Aparent poate fi f tentant sa cumperi un difuzor [celebru] defect, dar riscul sa nu poata fi reparat (sau nu bine) este f mare.

@ Klauss00  - daca spl-ul real al difuzoarelor dvs fullrange este cu 2-3dB mai mare decat cel al tweeterelor Seas Exotic, atunci acelea s-ar putea sa nu fie potrivite pt acel proiect.

Atentie, SPL real nu este niciodata cel scris in cifre intr-un prospect.

SPL real inseamna doua lucruri: 

- citirea atenta a graficului de raspuns masurat /real al difuzorului in incinta in care va fi folosit, si

- masurarea difuzorului cu tot cu filtrul cu care va functiona.   

In caz ca nu exista [inca] filtrul, trebuie estimat cat mai putin eronat cati dB  va "fura" filtrul (si unde pe grafic) din spl-ul masurat fara filtru.

Asemenea probleme pot fi eliminate prin optarea din start pt un tweeter cu un spl acoperitor, caci de pus (la nevoie) o R de atenuare este f simplu.  Din pacate aceasta solutie  poate reduce drastic paleta alegerilor.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, klauss00 a spus:

M-am dus la un amic in Cluj acum ceva vreme cu ampliful SE cu 6A3 si 2 boxe care costau X euro (niste sute bune de euro), le-am ascultat si dupa am facut o comparatie cu niste boxe pe care le avea si care costau 1.5X euro, diferenta ca de la cer la pamant, daca as fi dispus atunci de bani le luam fara regret. 

Da mai multe detalii despre diferenta intre boxe pe care ai simtit-o la auditie. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări