Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nedumerire crossover Altec n3000e

klauss00

Postări Recomandate

Acum 23 minute, klauss00 a spus:

Aseara era tarziu si nu am fost prea atent, voiam sa zic intervalul 3-10 kHz nu ce e dupa 15 kHz

Nici măcar.

Testeaza cum am spus mai sus...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 404
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

142

• merck

87

• sonic11

71

• Shambala

44

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am ramas dator si cu raspunsul amplificatorului la 20 kHz, 0.82w versatester si 0.08w temna

Amplitudinea sinusoidei e putin mai mica dar probabil si din cauza butonului de volum nu era la milimetru ca prima data

20 kHz.jpg

Acum 23 ore, sonic11 a spus:

Ca sa te edifici setează 1w la ieșirea amp pe sarcina ce va fi masurata (32 r) si conecteaza tw printr-un cond dupa care urci frecventa din versatester pana la 15..16khz.

în prealabil pui microfonul la 1m și deschizi fereastra spl meter din rew și urmărești ce spl ai în funcție de frecvență.

Dacă după 10khz spl este altu de cat cel indicat de masuratorile anterioare inseamna ca ceva nu este ok în setup-ul testului.

Trebuie o camera cu zgomot de fond 0

Link spre comentariu
Acum 20 minute, klauss00 a spus:

Am ramas dator si cu raspunsul amplificatorului la 20 kHz, 0.82w versatester si 0.08w temna

Amplitudinea sinusoidei e putin mai mica dar probabil si din cauza butonului de volum nu era la milimetru ca prima data

20 kHz.jpg

Trebuie o camera cu zgomot de fond 0

Nu exista asa ceva si nici nu trebuie...

Link spre comentariu
La 10.09.2023 la 8:13, klauss00 a spus:

1k a.jpg

10k.jpg

1k.jpg

10k a.jpg

15 kHz si 100Hz

15k a.jpg

15k.jpg

Nu inteleg de ce vrei sa masori tensiunea de iesire cu aparatul galben sau versatesterul cand ai forma de unda pe osciloscop.

Osciloscopul iti arata cel mai bine amplitudinea semnalului (trebuie sa vezi ca semnalul este si sinusoidal, ca daca se duce spre deptunghiular, aparatul de masura sau verstesterul iti da razultat eronat).

Eu din ce vad in oscilogramele de mai sus ai la 100Hz, 1kHz, 10kHz si 15,8kHz cam 4 patratele (doar in a 4-a poza ai 3 patratele si ceva dar nu stiu la ce frecventa este). Deci pot spune ca amplitudinea este constanta in aceasta gama de frecvente. Mai vad ca ai pus ulterior si oscilograma la 25kHz:

20 kHz.jpg

Unde ai tot cam 4 patratele la amplitudine (daca dusi un pic trasa luminoasa a osciloscopului din buton mai jos ajungi in zona unde ai facut celelalte oscilograme de mai sus) . Deci amplificatorul este OK in gama 100Hz - 25kHz. 

Nu te complica cu aparate de masura cand ai osciloscopul. Osciloscopul este sfant (vezi si forma de unda, nu numai amplitudinea). 

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

O chestie interesanta mi s-a parut ceea ce am gasit pe diyaudio: 

https://www.diyaudio.com/community/threads/altec-601c-and-the-3000.181069/post-3042781

Dece nu incerci sa vezi macar cum iese? Pt ca nici macar nu-i scump. 

O stiu, ramane chiar ca ultima solutie

@merck nu e la 25 kHz ci e la 20 kHz si da amlitudinea sinusoidei pe plaja 100 Hz 15 kHz e constanta, la 20 kHz e putin mai mica dar si tensiunea la 1kHz era 2.82v si nu 2.86V ca la primele masuratori, lene, neatentie sau eroare de masurare spunei cum vrei 

Link spre comentariu
Acum 16 minute, sonic11 a spus:

Mai numara o data @merck

Am pus pozele in care am numarat 4 patratele. Nu am stat sa studiez toate oscilogramele, m-am uitat in primul mesaj unde a pus oscilograme la 100Hz, 1kHz, 10kHz si 15kHz si ulterior oscilograma de la 20kHz. Din oscilogramele analizate pot trage concluzia ca amplificatorul este ok.  

Link spre comentariu
Acum 18 minute, klauss00 a spus:

O stiu, ramane chiar ca ultima solutie

Serios? :rzb

Cobori la tweetere de 15 euro? :rade:

Wooferele alea care fara filtru au raspunsul ala .... merita macar un tweeter de 75 de euro! 

Link spre comentariu

De-a lungul timpului am avut ocazia sa ascult o multime de tweetere ieftine  (5-30 euro).  Mai multi cunoscuti le cumparasera si fie au trecut cu ele pe la mine sa le ascultam, fie le-am ascultat la ei.

In prima clipa marea majoritate a acelor tw par ca suna bine, unele mai "intepat", altele mai "melodios"  (adica cu atenuare pe zona superioara :rade:),  dar totul pana la o auditie comparativa cu un tweeter bun.  In clipa aceea zambetele dispareau, unora le cadeau fetele, si toti erau tristi si nemultumiti.

Ideea este ca in 99% din cazuri, a avea asteptari mari de la difuzoare ieftine este o iluzie, FOARTE SCUMP PLATITA.  Si asta din simplul motiv ca difuzoarlee iefitne - si in special tweterele ieftine sunt bani aruncati, pierduti.  Nu ai ce sa mai faci cu asa ceva. Nici de pomana nu poti sa le dai. 

Oricat de ieftin pare un tweeter ieftin, el este de fapt foarte scump, caci randamentul achizitiei cam este 0 (zero).

Link spre comentariu
Acum 20 minute, Shambala a spus:

De-a lungul timpului am avut ocazia sa ascult o multime de tweetere ieftine  (5-30 euro).  Mai multi cunoscuti le cumparasera si fie au trecut cu ele pe la mine sa le ascultam, fie le-am ascultat la ei.

In prima clipa marea majoritate a acelor tw par ca suna bine, unele mai "intepat", altele mai "melodios"  (adica cu atenuare pe zona superiopara :rade:),  dar totul pana la o auditie comparativa cu un tweeter bun.  In clipa aceea zambetele dispareau, unora le cadeau fetele, si toti erau tristi si nemultumiti.

Ideea este ca in 99% din cazuri, a avea asteptari mari de la difuzoare ieftine este o iluzie, FOARTE SCUMP PLATITA.  Si asta din simplul motiv ca difuzoarlee iefitne - si in soecial tweterele ieftine sunt bani aruncati, pierduti.  Nu ai ce sa mai faci cu asa ceva. Nici de pomana nu poti sa le dai. 

Oricat de iefitn pare un tweeter ieftin, el este de fapt foarte scump, caci randamentul achizitiei cam este 0 (zero).

Nu știu ce ascultati voi acolo...probabil transmisii Klingoniene venite din spațiu intergalactic...:57sau probabil va jucați cu ceva snake oil în pauzele dintre teste.

Vrei sa spui ca un tw care masurat are un raspuns liniar este mai prost cau nu de jde' mi euro care are tot un răspuns liniar?

Sunt multe tw fără pedigree care suna fantastic și care sunt liniare pana la 20...22khz

A...nu ma luați cu nu știu ce timbru are rasatu, ca de fapt nu trebuie sa aiva nici un timbru.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, sonic11 a spus:

A...nu ma luați cu nu știu ce timbru are rasatu, ca de fapt nu trebuie sa aiva nici un timbru.

In music, timbre (/ˈtæmbər/), also known as tone color or tone quality (from psychoacoustics), is the perceived sound quality of a musical note, sound or tone. Timbre distinguishes different types of sound production, such as choir voices and musical instruments. It also enables listeners to distinguish different instruments in the same category (e.g., an oboe and a clarinet, both woodwind instruments).

1 oră în urmă, sonic11 a spus:

Vrei sa spui ca un tw care masurat are un raspuns liniar este mai prost cau nu de jde' mi euro care are tot un răspuns liniar?

La un tweeter (ca si la toate celelalte difuzoare) nu se pune problema doar a raspunsului liniar ci si a distorsiunilor. Cu cat distorsiunile sunt mai mici => sunetul este mai clar. 

Link spre comentariu
Acum 33 minute, merck a spus:

In music, timbre (/ˈtæmbər/), also known as tone color or tone quality (from psychoacoustics), is the perceived sound quality of a musical note, sound or tone. Timbre distinguishes different types of sound production, such as choir voices and musical instruments. It also enables listeners to distinguish different instruments in the same category (e.g., an oboe and a clarinet, both woodwind instruments).

La un tweeter (ca si la toate celelalte difuzoare) nu se pune problema doar a raspunsului liniar ci si a distorsiunilor. Cu cat distorsiunile sunt mai mici => sunetul este mai clar. 

Nu ma lua cu teoria batului de chibrit!?

Aici e vorba despre diafragma tw, clar!

Ia spune tu de unde ști ce distorsiuni are un tw? fie el scump  sau ieftin, ghicești în stele? sau trebuie sa dau un purcoi de bani pe el și apoi sa masor și sa constat ca dincolo era mai ieftin!

Da ce vorbesc eu, ăștia aud diferențe între doi condesatori de fix aceasi valoare... si vine câte unu și indruga câte doua pagini despre nus' ce materiale folosite la conzii de neam bun....ee he he, ne afundam din ce în ce mai tare,  sunteti instare sa rescrieti legile fizicii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări