Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nedumerire crossover Altec n3000e

klauss00

Postări Recomandate

Am gasit ceva masuratori la tweeterul ieftin cu membrana mylar:

i30f6rk.png

Se poate vedea ca are un virf de rezonanta pe la 11.5Khz si o gaura pe la 15Khz. 

Se poate vedea dealtfel ca si impedanta arata destul de rau avind frecventa de rezonanta la 1Khz dar mai avind inca doua rezonante parazite la 1.7Khz si 2.3Khz. 

Comparind aceasta imagine cu cea postata anterior de mine se poate vedea cit de cit de unde apare diferenta de pret intre cele doua tweetere (acesta vreo 20E si celalalt aproape 100E).

PS: cu microfonul facut de mine si folosit la aceasta masuratoare aveam nivelul de zgomot mult mai sus ~ pe la 60-70db pe grafic

edit : celalalt tweeter pt referinta: k3AvhYS.png

Rezonanta la 770hz.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 404
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

142

• merck

87

• sonic11

71

• Shambala

44

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, merck a spus:

Tu nu vezi ca ai o gandire limitata doar la pret?

Nu , nu am gandire limitata la pret ci la raportul pret/calitate......ca pariu ca un difuzor  de 10x mai scump nu e de 10 ori mai bun.....

de obicei ma orientez in zona de pret mediu ,si aleg "marfa"mai buna.....( dupa specificatii ,teste,parerea altor constructori ...) 

( exista si unele difuzoare reusite ,care nu costa o avere , si fac fata la cerinte......) 

Am citit o cercetare facuta de o firma de renume , care a testat multe difuzoare inalte si a ajuns la concluzia ca cel mai placut suna totusi membranele naturale, gen hartie,matase.....

Link spre comentariu
Acum 6 minute, Усилитель a spus:

....... mai placut suna totusi membranele naturale, gen hartie,matase.....

Este oarecum normal pt ca materialele naturale creaza un conținut armonic la care urechea s-a adaptat în timp pe cind materialele sintetice sau chiar metalice sînt relativ recent apărute iar amprenta timbrala este noua și necunoscuta. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 10 minute, Усилитель a spus:

Am citit o cercetare facuta de o firma de renume , care a testat multe difuzoare inalte si a ajuns la concluzia ca cel mai placut suna totusi membranele naturale, gen hartie,matase.....

ScanSpeak Ellipticor D3404/5520-00 membrane is made from a cellulose-based material called Rohacell.

Acum 11 minute, Усилитель a spus:

Nu , nu am gandire limitata la pret ci la raportul pret/calitate......ca pariu ca un difuzor  de 10x mai scump nu e de 10 ori mai bun.....

O dovada clara ca tu nu intelegi decat pretul nu si calitatea. La un difuzor nu poti cuantifica ca se aude de 2 ori mai bine sau de 5 ori mai bine decat alt difuzor. La difuzoare calitatea se rezuma la claritate si acuratete, punct! Si asta nu o masori cu 2x sau 5x ci doar dai verdictul ca se aude mai bine. Iti dau in exemplu: te duci in sala X si ascuti o orchestra (deci nu vorbim de inregistrari, distorsiuni etc.) si apoi te duci in sala Y si asculti aceeasi orchestra  si ai sa dai un verdict: in sala Y s-a auzit mai bine decat in sala X. Daca te duci si asculti ulterior si alte concerte si in sala X si in sala Y deja ai sa observi ca nu te mai duci cu placere in sala X pentru ca se aude mai bine in sala Y. Mental creierul tau se va incrancena impotriva salii X chiar daca sa zicem iti da biletul apoi bilet cu 50% reducere, pentru ca ti se va parea ca arungi banii la cos si ai sa vrei numai in sala Y. Acelasi lucru la zis si   @Shambala 

Citat

Sa stiti insa ca daca apucati sa ascultati un astfel de tw nu va veti mai putea multumi vreodata cu altele mai iefitne ...  

Odata ce vezi ca exista un sunet mai bun decat ai tu acasa nu ai sa mai fi multumit si ai sa tot cauti calitatea.

Bine, ce am spus eu este valabil daca vrei sa asculti muzica, nu galagie sau manele, ca pentru astea este normal ca nu are rost sa dai bani pe difuzoare de top care costa scump. 

Link spre comentariu
Acum 56 minute, merck a spus:

ScanSpeak Ellipticor D3404/5520-00 membrane is made from a cellulose-based material called Rohacell.

O dovada clara ca tu nu intelegi decat pretul nu si calitatea. La un difuzor nu poti cuantifica ca se aude de 2 ori mai bine sau de 5 ori mai bine decat alt difuzor. La difuzoare calitatea se rezuma la claritate si acuratete, punct! Si asta nu o masori cu 2x sau 5x ci doar dai verdictul ca se aude mai bine. Iti dau in exemplu: te duci in sala X si ascuti o orchestra (deci nu vorbim de inregistrari, distorsiuni etc.) si apoi te duci in sala Y si asculti aceeasi orchestra  si ai sa dai un verdict: in sala Y s-a auzit mai bine decat in sala X. Daca te duci si asculti ulterior si alte concerte si in sala X si in sala Y deja ai sa observi ca nu te mai duci cu placere in sala X pentru ca se aude mai bine in sala Y. Mental creierul tau se va incrancena impotriva salii X chiar daca sa zicem iti da biletul apoi bilet cu 50% reducere, pentru ca ti se va parea ca arungi banii la cos si ai sa vrei numai in sala Y. Acelasi lucru la zis si   @Shambala 

Odata ce vezi ca exista un sunet mai bun decat ai tu acasa nu ai sa mai fi multumit si ai sa tot cauti calitatea.

Bine, ce am spus eu este valabil daca vrei sa asculti muzica, nu galagie sau manele, ca pentru astea este normal ca nu are rost sa dai bani pe difuzoare de top care costa scump. 

Tu doar prețul  înțelegi....

Link spre comentariu

Eu am dat niste exemple, nu am indemnat omul sa le cumpere.  E drept ca au fost cam extreme, pt ca aceea este zona in care lucrez si pe acelea le stiam pe de rost,  m-a fost la indemana.

Dar in mod cert se pot gasi tw si la 100 euro bc care sa aiba SPL suficient de mare pt a se potrivi cu wooferele.

Mai trebuie facuta o observatie importanta: - marea majoritatea a  tweeterelor bunisoare au distorsiuni de cca 0,15% pe cea mai mare parte a caracteristicii de raspuns. Dar la capatul superior distorsiunile cresc pana pe la 3-6% adica si de 40 de ori !! Tweeterele foarte bune "imping" breakup-ul peste 25-30khz (unele chiar spre 40-50khz), iar asta se simte imediat in auditii.

Partea "amuzanta" este ca firmele producatoare nu prea explica aceste lucruri pt ca trebuie sa isi vanda si tweeterele mai ieftine, "grosul" productiei.

Link spre comentariu
Acum 12 minute, Shambala a spus:

Eu am dat niste exemple, nu am indemnat omul sa le cumpere. 

Eu il imping sa le cumpere! Are doua arse si inca 4 care merg insa doar unul cu un grafic mai bun. Cu tot cu transport si vama tind sa cred ca iesea un pic mai ieftin daca alegea din start sa cumpere o pereche de ScanSpeak Ellipticor D3404/5520. Nu-s moralist, ca si eu am incasat-o de multe ori si inteleg bine prin ce trece (astepti ca un copil jucaria de Craciun si primesti un cacat ambalat), insa este un exemplu din care altii pot invata.

Eu macar doua din ele as vinde: ala de 20 de ohmi "pereche" cu ala de 70 de ohmi si ultimul din cele doua venite cumparat "asa cum este" si fara retur. Ala reboninat de 70 de ohmi trebuie sa il treaca la pierderi si cel bun e bine de pastrat. As "risca" si sa rebobinez unul din alea arse si daca este ok l-as face si pe al doilea. 

Link spre comentariu
Acum 23 minute, sesebe a spus:

Eu m-am oferit sa le rebobinez dar nu am fost contactat pt asta. 

Pai nu ști tu sa faci de-astea:rade: mai ales ca ai si cu ce verifica.

E alegerea lui...

Link spre comentariu
La 19.08.2023 la 10:41, sonic11 a spus:

ce osc usb ai?

În prima faza conectezi placa audio la amp și la iesire conectezi o sarcina artificiala de 8r.

setezi generatorul pe 1khz și cu un aparat de masura citești tensiunea pe sarcina, crești volumul pana ai pe sarcina 2.83v apoi setezi osc pe 10v/diviziune și baza de timp la 1ms și vizionezi forma de unda.

Mai departe mărești frecventa la 2k...3k..4k..5k...dar nu mai umbli la volumul plăcii audio dar spre 5k va trebui sa ai baza de timp setata la 0.2ms.

Faci poze și le încarci aici, în felul asta vedem dac e ceva în neregula cu placa audio sau amp.

Am zis totusi sa fac si testul sugerat de sonic11 si cred ca am descoperit ceva si si daca nu am descoperit nimic dupa mintea mea de medic ceva  nu e bine

Am dat jos de pe raft venerabilul osciloscop Yzreel OSC-3C (nu am avut timp si nervi sa invat cum functioneaza scopul USB) si Versatester E0502

Am folosit aceleasi setari la Tandberg SS11 ca si la testele cu UMIK adica intrare TAPE left, pin 1 de pe mufa DIN 

Am inceput cu 1kHz frecventa Versatester (stiam si eu ca la frecventa asta se testeaza amplifurile nu ca a zis sonic11) iesire 50 ohmi si 1 volt nivel semnal, cu AVO metru Tenma 72-10396 pe rezistenta artificiala de 8 ohmi am marit volumul la amplif pana am citit 2.83V. Pana aici bine forma sinusoidei o vedeti in prima si a 2-a poza. Schimb pe 10kHz versatesterul restul de setari raman absolut neschimbate dar Tenma citeste 1.38v pe rezistenta de 8 ohmi adica o putere de 0.5 watti, nu? desi am plecat de la 1 Watt la 1 kHz. La 15 kHz am 1 volt iar la 100 Hz nici mai mult nici mai purin de 9.66 volti.

Dilema este daca aceasta variatie a tensiunii masurata pe rezistenta artificiala de 8 ohmi nu se reflecta si in graficul SPL-ului?

1k a.jpg

10k.jpg

1k.jpg

10k a.jpg

15 kHz si 100Hz

15k a.jpg

15k.jpg

100h.jpg

ultima parte

100h a.jpg

Link spre comentariu

Din pacate constat cu regret ca multi din participantii la acest topic nu au inteles scopul acestui topic

Pana la urma aici eu nu pierd noptile ca nu am ce face si nici nu arunc cu banii pe fereastra ca am prea multi

Eu (mi-ar fi placut sa zic noi, dar...) vad acest proiect ca pe un proiect de cercetare dezvoltare si ca orice proiect de acest gen are o parte de finanatare (prea putin conteaza ca eu sint si cercetatorul si finantatorul pana la urma daca iese un kkt tot eu sunt nemultumit si nefericit) dar si o parte de livrabile adica ceea ce obtinem (am invata si eu ceva la Scoala doctorala)

Livrabilele acestui proiect sunt:

-coaxial

-full range 

-AlNiCo

-Altec

Nu ma astept sa fie toate indeplinite dar macar 2

Daca am bagat un pumn de bani in acest proiect coaxial sa fie nu altceva

Am in gand destule tw dar mai bine dacat sa veniti si sa imi spuneti ce tw sa pun mai bine spuneti cum sa montez coaxial un Fostex Ft17H spre exemplu si nu din punct de vedere mecanic ma refer. Cine zice asta isi castiga titlul de maestru!

Am dat 500 lei pe UMIK 1 si ce am rezolvat? Preferam sa bag toate difurile in masina si sa merg undeva in tara la un atelier de masurat difuri realizat de unul din userii acestui forum in regim de amator sau semipro si sa ii dau lui 500 lei, nu sa stau noptile si sa imi tocesc nervii cum se masoara  sau de ce nu iese corect

P.S. asta ca sa nu va mai plangeti ca nu e cerere pentru anumite servicii, legea cerere si oferta este piatra de temelie a capitalismului si in esenta fiecare determina pe fiecare daca este cerere suficient timp apare si oferta dar daca nu este oferta se poate intampla ca cererea sa nu apara 

Editat de klauss00
Link spre comentariu
Acum 4 ore, klauss00 a spus:

Am zis totusi sa fac si testul sugerat de sonic11 si cred ca am descoperit ceva si si daca nu am descoperit nimic dupa mintea mea de medic ceva  nu e bine

Am dat jos de pe raft venerabilul osciloscop Yzreel OSC-3C (nu am avut timp si nervi sa invat cum functioneaza scopul USB) si Versatester E0502

Am folosit aceleasi setari la Tandberg SS11 ca si la testele cu UMIK adica intrare TAPE left, pin 1 de pe mufa DIN 

Am inceput cu 1kHz frecventa Versatester (stiam si eu ca la frecventa asta se testeaza amplifurile nu ca a zis sonic11) iesire 50 ohmi si 1 volt nivel semnal, cu AVO metru Tenma 72-10396 pe rezistenta artificiala de 8 ohmi am marit volumul la amplif pana am citit 2.83V. Pana aici bine forma sinusoidei o vedeti in prima si a 2-a poza. Schimb pe 10kHz versatesterul restul de setari raman absolut neschimbate dar Tenma citeste 1.38v pe rezistenta de 8 ohmi adica o putere de 0.5 watti, nu? desi am plecat de la 1 Watt la 1 kHz. La 15 kHz am 1 volt iar la 100 Hz nici mai mult nici mai purin de 9.66 volti.

Dilema este daca aceasta variatie a tensiunii masurata pe rezistenta artificiala de 8 ohmi nu se reflecta si in graficul SPL-ului?

1k a.jpg

10k.jpg

1k.jpg

10k a.jpg

15 kHz si 100Hz

15k a.jpg

15k.jpg

100h.jpg

ultima parte

100h a.jpg

Deci amplificatorul nu este liniar, pierde 3db la 10khz cea ce este destul de nașpa.

la frecvente joase banui ceva corecții gen loudnees sau alta corecție menita sa amplifice joasele.

Întrarea Tape poate avea ceva corecții, îți sugerez sa folosești întrarea Aux.

Încearcă testul cu alt amp.

Nu suntem aici sa facem caterinca și nici sa ne batem joc, treaba este ca fiecare are gândirea lui și rezolvarea pe care crede el ca ar fi cea mai buna.

Apoi trebuie sa înțelegi ca aceste difuzoare au o vârstă apreciabila și ca e posibil sa nu mai fie în toate mințile.

Raportat la tw. a-ți avut trei oferte dar nu ai dat curs la nici una, nu se roagă nimeni de dv. sa le rapare, dv. trebuie sa luați inițiativa.

Editat de sonic11
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări