Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nedumerire crossover Altec n3000e

klauss00

Postări Recomandate

Acum 48 minute, klauss00 a spus:

Daca ne uitam pe raspunsul in frecventa furnizat de Altec vedem ca exista aceeasi cocoasa in intervalul 5-7 kHz pe de o parte, pe de alta parte intervalul 3-5 kHz are cam aceeasi forma cu ce am obtinut eu. Marea diferenta e ca la mine raspunsul se cam "opreste" pe la 10 kHz iar la Altec urca pana la 25 kHz. 

Screenshot 2023-08-29 222950.png

Ai uitat de "groapa" de la 4k.

Dacă vrei sa vorbim la subiect, pune o masuratoare cu tw nou.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 404
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

142

• merck

87

• sonic11

71

• Shambala

44

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 9 ore, klauss00 a spus:

Vreau sa scot in curte toată șandramau: aparatura și boxe, sper ca pe maine noi măsurători 

Trebuie făcut noaptea când zgomotul ambiental este mai mic.

Link spre comentariu

Da așa e, de aceea am tot amânat, plus ca acum au început și ploile

Legat de acea groapa de la 4 kHz mie mi se pare ca e prezenta și ea, sa nu uitam ca Altec a făcut măsurătorile intr-o camera anecoica iar eu intr-un dormitor

Link spre comentariu
Acum 11 ore, klauss00 a spus:

Daca ne uitam pe raspunsul in frecventa furnizat de Altec vedem ca exista aceeasi cocoasa in intervalul 5-7 kHz pe de o parte, pe de alta parte intervalul 3-5 kHz are cam aceeasi forma cu ce am obtinut eu. Marea diferenta e ca la mine raspunsul se cam "opreste" pe la 10 kHz iar la Altec urca pana la 25 kHz. 

Screenshot 2023-08-29 222950.png

In graficul de mai sus ultima parte este aproape un palier (deci ok) si inainte pe la 5kHz pleci de la un -2dB si urca pana la +3dB pana pe la 7kHz, deci diferenta de 5dB. 

Cum am zis de pe la 8kHz (nu se vede clar gradatia pe axa X) este un palier fata de care te poti raporta. cu -2dB sub 5kHz nu-i chiar asa nasol si nici cu +3dB intre 5kHz si 7kHz. 

In graficul tau nu se observa nici un palier ca sa zici ca aia este valoarea fata de care te raportezi cu varfurile si gaurile.

La tine in poza asta :

Screenshot 2023-08-25 193326.png

Vad ca la 9kHz ai 73dB si la 6kHz ai 83dB deci diferenta de 10dB. 

Asa cum ti-am zis microfonul te ajuta sa vezi niste valori. Aici se vede clar ca tu ai o variatie a SPL-ului de 10dB (intre minim si maxim) ceea ce este foarte mult. Si chiar in camera anecoica tot mare va fi aceasta diferenta intre SPL-ul minim si SPL-ul maxim. 

Poti conecta computerul la amplificatorul cu tranzistori si pe boxele Polk joaca-te din egalizator sa vezi ce inseamna 10dB pe muzica. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Cand am scris despre rotit tweeterul fata de pozitia in camera m-am  referit exact la posibilele influente (anulari) ale camerei / mobilierului in pozitia de masurare.   Rotirea la 90 de grade a tw+ microfon este de departe cea mai usoara solutie care iti poate da un indiciu daca problema este de la difuzor sau de la camera.

+10db inseamna de 3 ori mai tare (sau mai incet, daca este cu -). Intradevar, inadmisibil de mult.

Link spre comentariu

In primul rind s-au facut masuratori la tweeter cu amplificator tranzistorizat? Si daca da care sint alea?

Un tweeter cu aceasta caracteristica va suna infundat, fara detalii si va da senzatia de auditie din spatele scenei de dupa cortina. Asta cauti?

Cit timp te lasi condus de curentele haudiofile de pe diferitele forumuri, curente ce pot sa aiba in spate tot felul de alte interese numai legate de calitatea audio nu, nu vei reusi sa obtii niste boxe cu sunet ok.

Daca ramai cramponat pe aceste tweetere ce au in masuratori o caracteristica proasta-gresita nu vei reusi sa faci niste boxe decente.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Shambala a spus:

Cand am scris despre rotit tweeterul fata de pozitia in camera m-am  referit exact la posibilele influente (anulari) ale camerei / mobilierului in pozitia de masurare.   Rotirea la 90 de grade a tw+ microfon este de departe cea mai usoara solutie care iti poate da un indiciu daca problema este de la difuzor sau de la camera.

Uneori trebuie sa explici mult mai detaliat pentru ca multi nu au curajul sa puna intrebari daca nu inteleg ceva. 

@klauss00 mai sus, procedura pusa in bold te ajuta sa iti dai seama din 2-3 masuratori daca trebuie sa iesi musai in gradina sau poti continua in casa masuratorile. @Shambala pleaca de la o chestie logica: nu stiu unde este buba, dar am cum sa o depistez. Daca prima data ai facut o masuratoare si ai graficul, apoi intorci tweeterul + microfonul la 90 de grade si faci din nou o masuratoare iar graficul este aproape identic (deci groapa sau cocoasa) => tweeterul este vinovatul. Daca insa obtii intr-o pozitie un grafic si rotind tweeterul + microfonul la 90 de grade ai alt grafic => camera influenteaza masuratoare. Deci o data faci masuratoarea pe lungimea camerei si o data pe latime (sper sa nu ai camera patrata:rade:) si daca graficele aproape corespund => nu ai nevoie sa iesi in gradina! :rzb

Personal nu cred ca graficul sa fie influentat de camera. Deja faptul ca ai un SPL care variaza cu 10dB in aceeasi camera in care ai masurat boxele Polk si la care ai avut un palier (putin inclinat, dar palier clar) pe inalte pana la 10kHz imi spune ca logic tweeterul altec nu presteaza bine. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

In primul rind s-au facut masuratori la tweeter cu amplificator tranzistorizat? Si daca da care sint alea?

De pe 18 august pentru masuratori foloseste amplificatorul tranzistorizat Tandberg ss11. 

Link spre comentariu

Suntem pe un forum de adulti, nu scriem pt copii

Daca cineva nu intelege vreo idee expusa TREBUIE sa intrebe, altfel si ajutorul dat ramane steril / inutil, si pe viitor vor fi retineri in a se mai da sfaturi acelei persoane.

Link spre comentariu

@Shambala   atasez o poza cu rotirea la 90 de grade a tw, distantele nu sunt cele reale

@merck  eu m-am referit la palierul 3-10 kHz ca seamana cu ce a masurat Altec in camera anecoica, momentan ma intereseaza mai mult cat de plat este raspunsul nu cati dBeli are

@sesebe  nu mai uit in gura oricui si cu atat mai mult a unui audiofil, proiectul acesta a plecat de la nenorocitul acela de articol din revista Audio numarul septembrie 1952 in care era prezentat si raspunsul in frecventa al acestui difuzor masurat de Altec in laboratorul propriu si daca si inginerii din anii 50 erau audiofili eu ma las de hobby.

Sa lucrezi cu chestii vintage presupune mai presus de orice noroc, noroc sa gasesti ceva ce nu e degradat

Sa te duci la magazin sa cumperi 2 chestii de cateva sute de lei (si cu toata documentatia mura in gura), sa lipesti 3 fire si dupa sa zici "moamă ce proiect diy mi-am tras" nu e ok, nu e ok deloc, eu nu sunt de acord

Prima etapa a unui proiect de cercetare/dezvoltare (pana la urma, in esenta cam asta e ceea ce facem noi sau ar trebui sa facem) este cea de documentare (cu cat ai mai multa experienta te uiti in gura cui trebuie cu cat ai mai putina te uiti in gura cui nu trebuie), urmeaza finantarea, aici e problema pentru multi, finantarea costa bani, cu cat vrei sa iasa ceva mai bun trebuie mai multi bani si in final etapa de implementare (daca e sa ne luama dupa niste neavizati gen Einstein asta reprezinta cam 90-99% din tot proiectul)

IMG_0994.jpg

P.S. Ca sa rupem pisica in 2 cu prima ocazie masor răspunsul la un tw NOS Tonsil GDWT 12-19/100PF și atunci vedem cât de corecte sunt ia masuratorile

Editat de klauss00
Link spre comentariu
Acum 7 ore, klauss00 a spus:

@Shambala   atasez o poza cu rotirea la 90 de grade a tw, distantele nu sunt cele reale

IMG_0994.jpg

Ti-a specificat @Shambala ca prin rotirea la 90 de grade nu s-a referit doar la mutarea microfonului la 90 de grade fata de boxa adica cum este in poza de mai sus. Microfonul trebuie sa fie intodeauna in fata boxei, adica in ax. In poza de mai sus, rotesti si boxa, microfonul ramanand pe pozitie. Microfonul cand este in fata boxei trebuie sa fie fix la inaltimea tweeterului (adica pe orizontala sa fie la 0 grade fata de tweeter si pe verticala sa fie tot la o grade, daca in locul microfonului ar fi un pistol, apasand pe tragaci trebuie ca glontele sa se duca fix in tweeter). 

Deci masuratorile se fac doar cu microfonul in fata difuzorului/tweeterului ca in poza de mai jos:

mic_speaker_sm1000.jpg

Uite un exemplu cand boxa este rotita la 45 de grade:

Montana%20SPX%20Passive%20to%20Active%20

si microfonul este tot timpul in ax (in fata tweeterului). 

Editat de merck
Link spre comentariu

Adica asa ca in poza de mai jos sau cum ca nu mai intelege, adica intre ce axe se formeaza acel unghi de 90 de grade? de unde pleaca boxa si unde ajunge, de unde pleaca microfonul si unde ajunge?

Azi mi-a ajuns al 2-lea tw (are 19 ohmi) si al 2-lea filtru N3000A

IMG_0996.jpg

Link spre comentariu

Nu.

Asa trebuie:

tweeter.png

Am pus si poze de la altii:

mic_speaker_sm1000.jpg

Microfonul trebuie sa "impuste" tweeterul drept in centru. 

Apoi rotesti cu totul si boxa si tweeterul 90 de grade. Deci ambele le rotesti. Nu rotesti doar microfonul. 

Editat de merck
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări