Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Nedumerire crossover Altec n3000e

klauss00

Postări Recomandate

Acum 3 ore, merck a spus:

@klauss00 sper ca nu faci masuratoarea folosind un amplificator pe lampi! Ca asa se justifica caderea de dupa 10kHz.

Sigur mai ai o pereche de boxe normale si un amplificator pe tranzistori, deci fa te rog o masuratoare la o boxa normala + amplificator pe tranzistori sa vedem raspunsul. Daca la boxa normala graficul este ok => problema este la tweeter. 

Ba pe lămpi OT e un Hammond 1627SEA deci limitarea nu e de aici, probabil de la tipologia amplifului are pentoda pe preamplificare dar și așa căderea ar trebui sa fie după 15kHz și sa fie -3 dB la 20 kHz

pe siliciu am un Tandberg solvauper 11 iar ca și boxe Polk audio Monitor 7

dacă toată tărășenia nu merge bag semnal dintr-un generator Versatester E0503

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 404
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• klauss00

142

• merck

87

• sonic11

71

• Shambala

44

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 22 minute, klauss00 a spus:

Ba pe lămpi OT e un Hammond 1627SEA deci limitarea nu e de aici, probabil de la tipologia amplifului are pentoda pe preamplificare dar și așa căderea ar trebui sa fie după 15kHz și sa fie -3 dB la 20 kHz

Mai dar chiar nu mai inteleg ce-i cu lumea asta. Deci tu tractezi o remorca cu un Aro244 si te miri ca dece nu atinge 150Km/h si se mai si balanseaza in toate partile.

Iti cumperi scule avansate pt masuratori de precizie dar la intrare ii bagi ra*at.

Ra*at bagi ra*at scoti.

Am vrut aseara, dupa ce am vazut masuratoarea la tweeter, sa pun o masuratoare de-a mea la un tweeter ca sa vezi cum trebuie sa arate rapunsul la un tweeter masurat exact cu microfonul acesta si analizat in acelasi program dar mi-a fost lene sa caut.

Ai saptamini decind vrei sa implementezi un filtru pt un anumit tweeter cica foarte smecher dar pe masuratoare ara ca un bulsit. Si dupa ce ca bagi semnal cel putin indoielnic ca si parametri mai si sustii ca nu-i de-acolo problema. Daca nu-i de-acolo problema atunci inseamna ca ai aruncat o caruta de bani pe niste tweetere ce nu valoreaza nici cit banii de fier vechi.

Cind se fac masuratori se cauta si se elimina pe rind toate posibilele surse de erori din setup. Stii ce inseamna sa schimbi intr-un setup de masurare o sursa de 4000Euro cu o alta de alt tip, doar pt ca ceva este ciudat in rezultate si sa vezi ca ai rezultate complet diferite?!? Dar cind ai de-aface cu expertii (haudifili) care stiu totul nu are rost sa mai dai sfaturi.

Se pare ca imi pierd timpul de pomana incercind sa dau raspunsuri pe topicul acesta.

Link spre comentariu

Sesebe, lasa frate nervii.  Nu toti au facut cursul de masurari.  Ii putem explica omului cu calm :inger

Singura problema reala este daca va accepta explicatiile.

Sa il lasam pe Merck sa preia stafeta  :nebunrau:

Link spre comentariu

Pentru asemenea masuratori, mi-am procurat un cablaj de la un nenea de pe diyaudio, doua TDA2050, doua NE5532 (în loc de LM4562) si o sursa corespunzatoare. Suficient pentru început.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, klauss00 a spus:

Aseara te-am mai asteptat vreo 40 de minute, credeam ca mai masori, dar bine ai facut ca te-ai oprit, ca abia dimineata mi-a venit in cap ideea ca poate ai folosit amplificator pe lampi. 

Niciodata nu masori raspunsul unei boxe cu un amplificator pe lampi! Numai pe siliciu!

Deci primul pas (ca trebuie sa plecam de la un reper bun), masori Tandberg solvauper 11 + o boxa Polk audio Monitor 7!

Daca graficul iese bine treci la masurat tweeterul prin condensator de 1,4-1,5uF. Daca iese ce trebuie treci la boxa cu woofer + filtru + tweeter. 

Nu ai nevoie de Versatester ca doar nu ai sa bagi semnal din 100 in 100 de Hz si sa masori atenuarea. Nu suntem in epoca de piatra. 

Link spre comentariu
Acum 40 minute, sesebe a spus:

Se pare ca imi pierd timpul de pomana incercind sa dau raspunsuri pe topicul acesta.

Cum degeaba? Doar m-ai corectat foarte bine cand ii ceream sa schimbe polaritatea la tweeter dar cu wooferul deconectat. Am scris o prostie si ai venit imediat cu corectia.

In plus, unde fugi? Ca eu m-am cacat pe mine cand am vazut raspunsul/graficul :rzb si amandoi am recomandat microfonul asta pentru masuratori. In cazul in care microfonul are o problema, in doi e mai comod de incasat suturi. Eu de asta m-am panicat ca prima idee care mi-a venit in minte a fost ca microfonul nu-i bun si l-am impins sa-l cumpere pe asta. Eu ma pregateam sa ma bag la somn si cand am vazut graficul ... mi-a sarit somnul :rade:

Si @Shambala are dreptate cand a scris: 

Citat

Nu toti au facut cursul de masurari.  Ii putem explica omului cu calm

Eu vad ca omul e motivat, a cumparat microfon si merge in directia buna. Ce concluzii va trage, nu-i treaba noastra. Noi doar trebuie sa il ghidam sa obtina rezultatele corecte si atat. Nu ne apucam noi de interpretari. 

Link spre comentariu

Ma refeream la felul cum se masoara.  Adica asa cum ai spus si tu, sa fie eliminate erorile de masurare.

Legat de interpretare... e mai complicat.  Ca si Sesebe, eu am mari retineri fata de calitatile tweeterelor.

DAR ... exista si difuzoare care masoara  "prost" si suna exceptional.  Exemplul imediat este cu Philips-urile FR de 12" ale amicului Vlad.

Link spre comentariu
Acum 5 ore, sesebe a spus:

Mai dar chiar nu mai inteleg ce-i cu lumea asta. Deci tu tractezi o remorca cu un Aro244 si te miri ca dece nu atinge 150Km/h si se mai si balanseaza in toate partile.

Iti cumperi scule avansate pt masuratori de precizie dar la intrare ii bagi ra*at.

Ra*at bagi ra*at scoti.

Am vrut aseara, dupa ce am vazut masuratoarea la tweeter, sa pun o masuratoare de-a mea la un tweeter ca sa vezi cum trebuie sa arate rapunsul la un tweeter masurat exact cu microfonul acesta si analizat in acelasi program dar mi-a fost lene sa caut.

Ai saptamini decind vrei sa implementezi un filtru pt un anumit tweeter cica foarte smecher dar pe masuratoare ara ca un bulsit. Si dupa ce ca bagi semnal cel putin indoielnic ca si parametri mai si sustii ca nu-i de-acolo problema. Daca nu-i de-acolo problema atunci inseamna ca ai aruncat o caruta de bani pe niste tweetere ce nu valoreaza nici cit banii de fier vechi.

Cind se fac masuratori se cauta si se elimina pe rind toate posibilele surse de erori din setup. Stii ce inseamna sa schimbi intr-un setup de masurare o sursa de 4000Euro cu o alta de alt tip, doar pt ca ceva este ciudat in rezultate si sa vezi ca ai rezultate complet diferite?!? Dar cind ai de-aface cu expertii (haudifili) care stiu totul nu are rost sa mai dai sfaturi.

Sesebe nu stiu care e faza dar de cand am deschis acest topic vad ca esti pus pe harta, nu inteleg ce ai de impartit cu mine ca eu nu te cunosc. Poate ca doar citesti printre randuri si nu intelegi ideea mea, dar sa le luam pe rand:

- eu nu am facut facultatea "de masuratori" ci doar pe aia de tratat Covid, daca ai un sfat de dat da-l punctual nu ca tie nu iti place cu Aro

- daca mie imi place sa merg cu Aro e placerea mea si te rog sa mi-o respecti. Am inteles ideea ca nu e bine, multumesc pt ea. Daca ai ceva de zis zi la subiect

- am zis-o din capul locului e prima data cand fac masuratori, doar ce am primit microfonul si am incropit un post de masurare

- si daca tot ai aparatura de 4000E hai te rog si cloneaza autotransformatorul

-nu ma chinui de cateva saptamani sa fac un filtru: adun know how si piese, e o diferenta

Link spre comentariu

Haideti sa mergem inainte si lasam "felicitarile" si "balul" pentru mai tarziu. :rade:

Sunt si eu curios ce si cum sta treaba. Macar un grafic cu Tandberg solvauper 11 + o boxa Polk audio Monitor 7 pentru astazi si tot e bine! 

P.S. La boxe ai deja specificatiile deci si SPL-ul si in felul asta putem aproxima si SPL-ul la wooferul Altec (ca ai sa folosesti acelasi amplificator si boxele sunt tot pe 8 ohmi, deci practic doar schimbi pe iesire boxa si atat, restul ramane neatins). 

Pe net am gasit pentru Polk:

Specs-

Frequency response-

25 Hz to 25 KHz, 40Hz at lower -3db limit, 23KHz at upper -3db limit.

Recommended amplifier power- 20wpc to 150wpc
efficiency- 89 db

Impedance- 8 ohms

Editat de merck
Link spre comentariu

Mai pe seara masuratorile, dar imi e teama ca iar coboara guru Sesebe de Muntele Olimp si rade de noi profanii ca nu stim sa facem o masuratoare academica. Nu ca nu i-as da dreptate dar desteptaciunea ti-o arati cand inveti pe unul prost nu cand razi de el

Link spre comentariu

Ideea de baza la masuratori este ca trebuie sa stii la ce sa te astepti.

Daca rezultatul iese foarte diferit de asteptari, in mod repetat, se poate suspecta fie echipamentul (lantul de masura), fie vreo greseala de operare, fie ca s-a defectat un  element, fie ca este ceva total necunoscut (asta se lasa la urma, dupa ce se elimina toate celelalte situatii).

Dar in oricare din cazuri, se cauta intai motivele pt care s-au obtinut acele rezultate.

Link spre comentariu

Ceva nu-i ok cu setup-ul de masurare. Dupa 10kHz se duce in cap graficul. Cred ca ceva din setarile softului face chestia asta. 

Oricum pe intervalul de la 1kHz pana la 10kHz treaba este buna. Am certitudinea ca setup-ul de masura merge bine. 

Acum ramane sa pui tweeterul altec conectat ptrintr-un condensator de 1,4-1,5uF si sa vedem cum aata graficul. 

Daca ramane tot un "munte" ca aici 

tw polaritate.jpg

nu il poti folosi si trebuie gasit altceva. 

Acum 8 minute, klauss00 a spus:

Tovarasul Polk Monitor 7 si Tandberg ss11 si-au dat mana si a iesit o porcarie

Sper sa obtii un grafic in intervalul 1kHz - 10kHz la boxa ta cu dif altec ca "porcaria" care a iesit mai sus. 

Link spre comentariu
Acum 8 minute, klauss00 a spus:

Tovarasul Polk Monitor 7 si Tandberg ss11 si-au dat mana si a iesit o porcarie

polk masurat.jpg

Pfff....ceva  nu e bine... unde faci masuratorile?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări