Blacksmith Postat Iulie 28, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2023 La 14.07.2023 la 17:24, telefunken a spus: Pot sa jur ca subiectul a fost discutat si vara trecuta si parca cu acelasi initiator. Tin perfect minte imaginea cubului chinezesc, iar un electronist cum pretinde autorul a fi, realizeaza imediat absurdul. Daca e sa pierdem timpul, subiectul e bun. Nu-mi aduc aminte... dar e posibil sa mai fi intrebat si in alti ani... Deh, daca problema inca exista si este suparatoare... Sa stai toata vara intr-o rulota la 42 de grade... Nu e in bataia directa a soarelui, e sub un acoperis de lemn si tabla iar in lateralele unde bate soarele e acoperit cu OSB. Dar tot e cald... Daca ar fi fost in camp deschis, muream. Acum am inteles ca nu exista solutie pentru problema asta. Sper sa nu mai deschid si la anu acelasi topic... :)) Nu cred ca se apuca nimeni sa faca un mini-aer-conditionat, cum as vrea eu, pentru ca probabil ar costa tot cat unul mare, si n-ar cumpara nimeni. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Daca vrei să vezi rapid efectul evaporarii, udă bine un cearceaf pe care il intinzi pe mijlocul rulotei sau in dreptul unui geam și pe care îl ventilezi din lateral cu un ventilator obisnuit. Cred că va scădea cel puțin cu un grad- două temperatura, dar va creste mult umiditatea.Avantajul e că nu te costă nimic... Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Nu exista solutii minune. As spune mai multe dar forumul este deschis tuturor categoriilor de virsta. Singura solutie eficienta este cu o pompa de caldura iar tu va trebui sa alegi daca va fi o pompa de caldura cu compresor (cu schimbare de faza) sau electronica cu Peltier dar eficienta energetica mica. Ar mai fi doar de amintit sistemele pe baza de heat-pipe-uri dar pt volumul de caldura necesar a fi transferat - doar de amintit. Chinejii au implantat heat-pipe-uri in sol sub o cale ferata ca sa nu se dezghete solul vara, dar costurile sint enorme. Link spre comentariu
Stefan Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 1 oră în urmă, Blacksmith a spus: Sa stai toata vara intr-o rulota la 42 de grade... Hai ca trece vara imediat. Daca mă gândesc la dimineața de ieri si de azi pot spune ca un A.C. e mai util pe încălzire. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Ar mai fi o solutie, dar numai daca aveti la dispozitie o sursa de apa rece gratuita, de exemplu un putz din care se extrage continuu apa pentru irigatie, etc. Se trece apa printr-un schimbator de caldura apa/aer si gata. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Nu domnule. Trece de exemplu apa rece printr-un calorifer. In loc de apa calda. Si sufla aer pe el. Link spre comentariu
telefunken Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Daca terenul permite si ii apartine, ar putea incerca constructia unui habitat subteran cu tot cu aducerea luminii naturale sub pamant. Link spre comentariu
Elservius Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 D-nule antemir, una este schimbătorul de căldură și altceva este pompa de căldură. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Iulie 28, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 28, 2023 Acum 1 oră, telefunken a spus: Daca terenul permite si ii apartine, ar putea incerca constructia unui habitat subteran cu tot cu aducerea luminii naturale sub pamant. Exact asta as fi facut daca terenul mi-ar fi apartinut ! E cea mai buna solutie. Eu cred ca orice casa ar trebui sa aiba si o camera doua subterana (sa zicem 75% sub sol si 25% deasupra pt lumina). Din pacate eu stau aici cu rulota pe terenul unui fel de rude... Link spre comentariu
validae Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 Așa-numita ,,corabie de pământ,, sau bordei. Cea mai eficientă energetic.Dar ignorată pentru că oamenii vor ,,vedere de la înălțime,, nu spre pământ. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 29, 2023 Partajează Postat Iulie 29, 2023 Acum 23 ore, validae a spus: Daca vrei să vezi rapid efectul evaporarii, udă bine un cearceaf pe care il intinzi pe mijlocul rulotei sau in dreptul unui geam și pe care îl ventilezi din lateral cu un ventilator obisnuit. Cred că va scădea cel puțin cu un grad- două temperatura, dar va creste mult umiditatea.Avantajul e că nu te costă nimic... Daca-i oleaca de vânt, fie si numai de la ventilator, se împrastie repede aerul umed. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 29, 2023 Partajează Postat Iulie 29, 2023 Da, căldura care este eliminată prin recircularea apei din calorifer.Iar condensul se poate colecta...și evacua.Cum se face și la AC-uri, de altfel.... Link spre comentariu
validae Postat Iulie 29, 2023 Partajează Postat Iulie 29, 2023 Serios ? Eu văd un schimb termic acolo, chiar dacă agentul termic nu e gazos, se face un schimb de căldură. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 29, 2023 Partajează Postat Iulie 29, 2023 Acum 26 minute, antemir a spus: Starea de agregare a agentului termic nu se modifică. Deci plimbarea apei prin calorifere nu este un AC (in sensul definiției cunoscute). Mai citește despre cum funcționează o instalație de aer condiționat și ce ce intimpla acolo. Iar ca fapt divers la toate sistemele de răcire din marile clădiri (birouri, magazine, moluri, hale de lucru) ce funcționează cu cilere externe montate pe clădiri sau lingă ele, prin tevaraia din clădiri circula apa rece. Instalațiile de tavan care deranjează pe cei sensibili din birouri sînt tot cu apa răcită. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 29, 2023 Partajează Postat Iulie 29, 2023 De trece apa rece prin calorifere pe care le ventilezi garantat racesti camera, imposibil sa incalzesti. Condensul din aer e fix pix fata de masa de apa din calorifer. Acu ca ajunge sau nu, greu de zis. Conteaza cat e de bine izolata camera. Link spre comentariu
Postări Recomandate