Blacksmith Postat Iulie 13, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 13, 2023 Am 40 de grade in rulota acum... Si e acoperita cu OSB, nu sta in soare direct... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 Acum 38 minute, antemir a spus: @octav_ro2002 Multumesc pentru explicatii. Dar nu am inteles nimic. Eu întrebasem ce se intâmplă cu energia cinetică a moleculelor de apă agitate când redevin din gaz -> lichid prin ab sau adsorbtie. Unde se ... pierde. Mă opresc aici pentru că deviem mult de la subiect. Un curs de Termodinamica la nivel de Facultate are raspunsurile. Necesita cunostinte temeinice de Fizica. Unde ajungem daca pentru fiecare intrebare banala cerem asemenea explicatii? De la " Ce parere aveti aparatul acesta?" ajungem la ecuatia lui Gibbs... Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 (editat) edit Nu este raspuns pentru intrebarile anterioare,doar o varianta de principiu de obtinere a "racorii" pe timp de vara. Ceva cum erau odata frigiderele alea Fram vechi. Singurele elemente alimentate de la retea erau becul si o rezistenta cilindrica,nu-mi amintesc ce putere avea,parca 75-100w De bec nu ai nevoie,iar caldura produsa de acea rezistenta o poti obtine si altfel decat electric probabil. Dar parca erau cu amoniac si drept urmare sunt interzise. Mai trebuia sa scapi de condensul facut de (pe) vaporizator sau cum se numea elementul ala de racire. Editat Iulie 13, 2023 de gabiz_ro Link spre comentariu
norad Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 Acum 54 minute, gabiz_ro a spus: Ceva cum erau odata frigiderele alea Fram vechi. Singurele elemente alimentate de la retea erau becul si o rezistenta cilindrica,nu-mi amintesc ce putere avea,parca 75-100w De bec nu ai nevoie,iar caldura produsa de acea rezistenta o poti obtine si altfel decat electric probabil. Dar parca erau cu amoniac si drept urmare sunt interzise. Mai trebuia sa scapi de condensul facut de (pe) vaporizator sau cum se numea elementul ala de racire. Exact asa sunt frigiderele mai vechi (de prin anii '90) de pe rulota. Sunt foarte ingenios facute. Merg si la retea (230V) cat si la gaz (butelie). Sunt fixate pe un perete si caldura este evacuata in afara, printr-o grila. O data la un an, frigiderul trebuie rasturnat cu capul in jos, daca nu mai are randament. Am vazut la un prieten care are rulota. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 Acum 56 minute, gabiz_ro a spus: edit Nu este raspuns pentru intrebarile anterioare,doar o varianta de principiu de obtinere a "racorii" pe timp de vara. Ceva cum erau odata frigiderele alea Fram vechi. Singurele elemente alimentate de la retea erau becul si o rezistenta cilindrica,nu-mi amintesc ce putere avea,parca 75-100w De bec nu ai nevoie,iar caldura produsa de acea rezistenta o poti obtine si altfel decat electric probabil. Dar parca erau cu amoniac si drept urmare sunt interzise. Mai trebuia sa scapi de condensul facut de (pe) vaporizator sau cum se numea elementul ala de racire. Asa este, am vazut o reclama a anilor '70, era dat un consum de aprox. 2KWh in 24 de ore, deci in jur de 80W consuma rezistenta electrica, posibil sa fi fost si mai mari, parca nu erau toate la fel ca si volum FRAM-urile. Total insuficient. Sa ne imaginam ca vrem sa incalzim rulota ( aici este mai simplu, scapam de problema evacuarii caldurii ca in cazul racirii ), crescand temperatura de la 16 la 20 grade Celsius - este suficient un bec cu incandescenta de 100W sau un incalzitor electric de 100W? Sigur nu. La racire este la fel, trebuie asigurata o putere de cel putin 0.5KW, depinde si de cat de mare si izolata termic este rulota. Deci ramane o singura solutie fezabila, un AC cu o sursa corespunzatoare de energie. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 Frigiderele cu absorbtie (cum erau FRAM), erau destul de ineficiente. Erau simple, dar se foloseau cand aveai la dispozitie energie ieftina. Daca nu traiai prea mult te tineau toata viata. La rulote (cel putin la a mea), frigiderul este cu absorbtie, merge la 220V (daca ai retea), la 12V (cand mergi cu masina si rulota atasata), si pe gaz - consuma foarte putin, are o flacara cam ca la bricheta). FRAM avea o rezistenta de 90W (am avut in studentie, anii '88-'93). La rulota am rezistente de 40W - frigiderul este mult mai mic. Dar nu poti face racoare cu asa ceva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 (editat) Acum 15 minute, yo9hrb a spus: Frigiderele cu absorbtie (cum erau FRAM), erau destul de ineficiente. Erau simple, dar se foloseau cand aveai la dispozitie energie ieftina. Daca nu traiai prea mult te tineau toata viata. La rulote (cel putin la a mea), frigiderul este cu absorbtie, merge la 220V (daca ai retea), la 12V (cand mergi cu masina si rulota atasata), si pe gaz - consuma foarte putin, are o flacara cam ca la bricheta). FRAM avea o rezistenta de 90W (am avut in studentie, anii '88-'93). La rulota am rezistente de 40W - frigiderul este mult mai mic. Dar nu poti face racoare cu asa ceva. Parca de 90W am vazut si eu dar nu mai eram sigur, am inlocuit rezistenta la FRAM-ul bunicului prin '86, inca il folosea atunci. Editat Iulie 13, 2023 de octav_ro2002 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iulie 13, 2023 Partajează Postat Iulie 13, 2023 Oricum nu mergea non-stop, chiar si FRAM avea termostat. Link spre comentariu
cipriyan123 Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Caută un aer condiționat pentru cabina de camion, este destul de mic, are mărimea unei trape,de fapt acolo se și montează. Sunt centre de dezmembrări camioane,poate găsești pe acolo. Îl alimentezi dintr.o sursa de 24V( și așa ziceai că ai probleme cu fluctuațiile de tensiune)Cam la fel ca mărime sunt și unitățile AC pentru rulote.... Link spre comentariu
telefunken Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Pot sa jur ca subiectul a fost discutat si vara trecuta si parca cu acelasi initiator. Tin perfect minte imaginea cubului chinezesc, iar un electronist cum pretinde autorul a fi, realizeaza imediat absurdul. Daca e sa pierdem timpul, subiectul e bun. Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Oare de ce nu au prins la public sau nu sunt pe piata acele unitati de aer conditionat de montat in geam (fereastra) cum vezi pe la americani? Link spre comentariu
riderinblack Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Acum 5 ore, cipriyan123 a spus: Caută un aer condiționat pentru cabina de camion, este destul de mic, are mărimea unei trape,de fapt acolo se și montează. Sunt centre de dezmembrări camioane,poate găsești pe acolo. Îl alimentezi dintr.o sursa de 24V( și așa ziceai că ai probleme cu fluctuațiile de tensiune)Cam la fel ca mărime sunt și unitățile AC pentru rulote.... Au un consum enorm. Muncesc pe camion si stiu ce zic, pe caldura mare (peste 30 de grade) golesc acumulatorii camionului (24V/180Ah) in 2-3 ore. Plus ca unul la mana a doua s-ar putea sa fie cu probleme (pierderi de freon de exemplu). Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Curios e că tehnica "zgomotoasă" se mai produce şi se vinde. Link spre comentariu
norad Postat Iulie 14, 2023 Partajează Postat Iulie 14, 2023 Se vinde, dar in America. Poate o avea legatura cu faptul ca ferestrele in Europa se deschid in lateral (orizontal), pe cand in America ferestrele se deschid vertical. Ma rog, nu generalizez. Ar fi cam anapoda (evident, nu imposibil) de montat un AC cu o singura unitate, la ferestrele de la noi. Link spre comentariu
Spitfire Postat Iulie 28, 2023 Partajează Postat Iulie 28, 2023 O escrocherie pentru naivi si analfabetii tehnico-stiintific. Sa maresti umiditatea, grozav hatar pe caldura! Link spre comentariu
Postări Recomandate