Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator pentru incarcare baterie 13.7V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acumulatorii din UPS-uri nu se țin încărcați la tensiunea maxim admisă (14,4V) ci la o tensiune de circa 13,8V. Stabilizarea tensiunii de încărcare la valoarea asta asigură acumulatorului o durată mai mare de utilizare, evitând evaporarea electrolitului.Asta spre deosebire de utilizarea ca starter auto, unde limita ajunge și la 15V uneori, curentul fiind limitat doar de capabilitatea alternatoruui...

Link spre comentariu

@validae și cum ajunge tensiune la 14,4V in schema de pe pagina anterioară? Întreb pentru că ați spus "Stabilizarea tensiunii de încărcare" și nu limitarea tensiunii de încărcare.

Căderea te tensiune pe senzorul de curent devine neglijabila când acumulatorul este încărcat. Desigur daca nu cumva se consuma permanent din acumulator chiar și atunci când tensiunea principală este prezentă.

Link spre comentariu

Eu inteleg ce se intampla, dar nu prea stiu cum sa explic in cuvinte...

Daca ai 13,7 V perfect stabilizati, care nu se misca deloc decat la 1A cand intra in limitare, atunci bateria se incarca cel mai sigur si cel mai rapid. Orice variate a tensiunii, inainte ca atabilizatorul sa intre in limitare, face incarcarea mult mai lenta (dupa cum ati vazut la circuitul cu LM317 pe care tocmai l-am bagat acum in UPS). Stiu ca nu mai cade nimic pe rezistenta aia dupa ce se incarca si curentul e de 5 mA, dar pana ajunge acolo ii ia o zi ! 

Evident ca astea sint doar "detalii" si acumulatorul poate fi incarcat cu oricare dintre schemele prezentate aici... dar stiti cum sint eu... La mine nu e de ajuns doar "sa mearga", la mine trebuie sa si danseze cu gratie in timp ce merge. :rade: Trebuie sa fie arta, nu doar un simplu circuit ! Eu va multumesc pentru toate ideile pe care mi le-ati dat... Ma ajuta sa-mi aleg ce-mi place cel mai mult.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Limitarea aia de 1A nu intervine fix la 1A, cu atat mai putin cand faci asta cu o jonctiune neliniara si dependenta de curent si temperatura.

Adica setezi 13.7V in gol, dar n-o sa-i poti avea in veci fix 13,7 pana la 990-999mA spre exemplu ( nu se poate asta nici cand actionezi cu AO ).

Curba nu-i una fixa si cu prag precis, ci tranzitia de la stabilizare de tensiune la stabilizare de curent este neliniara si curba. 

Apoi, daca setezi o limitare la 1A, nu inseamna ca o sa ai 1A injectati in acumulator pana spre finalul incarcarii, nici pe departe.

Curentul de incarcare este o functie a diferentei dintre tensiunea stabilizata in gol de incarcator si tensiunea din momentul respectiv de la bornele acumulatorului.

Acea diferenta "pica" pe o impedanta complexa ( sau mai bine zis o suma de impedante, sau hai, rezistente, ca-i CC ).

Pe de o parte ai o impedanta de iesire a sursei incarcator ( si asta este o puternica functie a curentului ), iar pe de alta parte ai o rezistenta interna a acumulatorului, care nici asta nu-i nici precisa si nici fixa ), mai ai si rezistenta cablurilor de la incarcator la bornele acumulatorului.

Toate compun impreuna o impedanta pe care pica acea diferenta de tensiune si rezulta curentul de incarcare. 

Acel 1A o sa fie doar la faza initiala de incarcare in curent, pe masura ce tensiunea la borne creste, curentul scade.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări