Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator pentru incarcare baterie 13.7V

Postări Recomandate

• Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca am reusit sa fac ceva calumea...

Marian, ai avut o idee buna cu limitare de curent PNP+NPN inainte de IC ! Folosesc un LDO cu 1.2V max cadere pe el + 0.6V cadere pe rezistenta senzor, vine maxim 2V. Iar de la 14 la 17 sint 3V, deci ma incadrez. Cu schema din imagine limiteaza la 1.1A si pana acolo nu scade deloc tensiunea de 13.7V.

Numai ca acel LDO e cam greu de gasit si costa 50 lei la Mouser. Dar na, calitatea costa... Doar n-o sa fac o mie de UPS-uri.

screenshot.5.thumb.png.07ec0d923daf45ee4a8fe4e26c2cf393.png

Link spre comentariu

Poți folosi sursele în comutație care alimentează benzile de leduri, sunt de 12v reglabil și urcă până la 14,2v, iar curentul de 10A ( se încadrează la 50lei) sau variantele de 20 sau 30A.

Poți realiza o sursă simplă liniară cu un operațional dar care folosește ca  sursa de referință TL431 sau TL335 5V.

https://ludens.cl/Electron/Ps20/Ps20.html

Asta ca un exemplu să nu mai cauți componente exotice. 

Link spre comentariu
16 hours ago, Blacksmith said:

Numai ca acel LDO e cam greu de gasit si costa 50 lei la Mouser. Dar na, calitatea costa... Doar n-o sa fac o mie de UPS-uri.

Ar trebui sa se gaseasca si LDO-uri mai ieftine si mai usor de procurat ( la TME spre exemplu ).

Atentie insa la conditiile de stabilitate precizate in pdf pentru ca regulatoarele LDO sunt intrinsec predispuse la oscilatii ( daca nu se iau masuri in mod explicit ), datorita configuratiei.

Cu atat mai important este faptul ca tu incarci cu el un acumulator, o sarcina capacitiva foarte mare, vezi daca sunt ceva specificatii prin pdf legat de asta.

Link spre comentariu

Dacă vrei doar să-l încarci rapid până la 13,8V și să-l menții acolo, nu trebuie decât să stabilizezi tensiunea la 13,8V și lași limitarea în seama lui LM317.Cum tensiunea bateriei nu va mai depăși tensiunea setată, curentul va scădea de la sine la o valoare neglijabilă. Dar trebuie pus pe un radiator suficient de mare ca să disipe căldura generată la începutul încărcării, când acumulatorul ia curentul maxim.

Link spre comentariu

Vârful de curent la încărcare e relativ scurt, iar cu tensiunea setată la 13,8V curentul nu va fi probabil nici pe aproape de 2A. Poți de altfel să faci un test, descarci parțial acumulatorul și-l încarci cu LM317 setat pe 13,8V și vezi ce curent ia....

Link spre comentariu

@Blacksmith

Si toate astea pentru ca te-a supărat varianta cu 723. Chiar daca aveai variația aia de +/-0.3V nu cred ca pana la toamna pățea ceva acumulatorul ținând cont ca era reglata la 13.7V.

Schema aia cu LT1085 cred ca am văzut-o prima data făcută de @Marian dar cu 317. In varianta cu LM317 era ok dar așa cum o ai tu chiar rentează sa dai 50 lei pe un LDO pentru a încarcă un acumulator cu Pb?

Cu mulți ani in urma știu ca meștereai la un amplificator audio. Nu mai țin minte de ce aveai nevoie de a "tăia" o tensiune la scaderea alimentarii, ti-am dat o idee cu un mos+zenner+rezistor si ti-a fost utila. Schema aia nu are legătura cu ce ai acum nevoie dar mi-am amintit povestioara pentru ca o făcusem in câteva zeci de bucăți pentru a proteja niște acumulatori fix de 12V 5A

Acum m-am gândit rapid la alta schema dar nu am verificat daca impune ceva probleme in funcționare sau daca este ce iți trebuie, știu însă ca ai destul imaginație si poate te ajuta sa găsești soluția finala.

limitare-impovizata-rapid.png

Link spre comentariu

D-nule @Blacksmith, dacă îmi aduc bine aminte, prin anii '80 cineva a explicat în revista Tehnium cum funcționează acumulatorii cu Pb/H2SO4 ;cred că undeva în jurul anului 1985. Dacă aveți posibilitatea eu zic că merită căutat și citit respectivul articol; mie mi s-a părut foarte interesant la vremea respectivă. Numai bine! 

Link spre comentariu

@Stefan Nu pot sa bag rezistente dupa LM317, pentru ca imi strica stabilizarea... Voi avea o cadere variabila pana la 0.6V pe ea, in functie de consum. Merge perfect cu limitarea facuta inainte... Poate mai cresc un pic tensiunea si voi folosi chiar LM317. In datasheet zice ca nu cade mai mult de 2V pe el... S-ar putea sa ma incadrez in cei 17.5 V. Dar asta la toamna cand voi ajunge la atelier...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări