Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator pentru incarcare baterie 13.7V

Postări Recomandate

Salut !

Am schema asta in teste de cateva luni. Nustiu ce dracu are ca tot variaza tensiunea la iesire... Cea mai mare variatie a fost de 0.5V.

Si nu inteleg ce se intampla. Nu are logica ! E totul facut cum trebuie... si totusi se misca tensiunea. Nu e vorba de variatii rapide, ci intinse pe mai multe zile.

Singurul lucru la care ma pot gandi ar fi niste oscilatii care apar si dispar. Dar parca sa zic ca am pus eu osciloscopul pe el cand l-am facut si nu mi-a atras atentia nimic. (Acum nu pot verifica, sint la tara). Oare sa nu-i placa condensatorul ala de 220uF pe iesire ? Dar e aiurea, pentru ca fiind o SURSA, se presupune ca vor exista niste conzi de filtraj in circuitul sarcinii.

Eu am mai facut stabilizatoare cu integratul asta si ramanea fix la cat il puneam. Dar conectat la baterie se pare ca-l apuca dracii... 

screenshot.1.thumb.png.79bf0a581cb3e2d3ce7783a113b85d29.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 70
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

D-nule @Blacksmith, părerea mea este următoarea : d-voastra aveți acolo un alimentator stabilizat folosit ca și încărcător pentru o baterie cu Pb în stare bună; această baterie este cu mult mai potentă decât respectivul alimentator și prin urmare ea dictează. Acesta este comportamentul normal al unei baterii Pb/H2SO4 în stare corespunzătoare; d-voastră măsurați de fapt tensiunea la bornele bateriei, alimentatorul făcând doar ceea ce poate. Dacă ați avea un transformator de câțiva kw buni urmat de o redresare simplă (mono sau bi alternanță, mai puțin contează) realizată cu niște diode de câteva sute de amperi tensiunea continuă de ieșire ar fi influențată practic numai de eventualele variații ale tensiunii de alimentare a transformatorului.   Cel puțin asta este părerea mea și așa văd eu lucrurile. Numai bine! 

Link spre comentariu

@BlacksmithUnde masurati tensiunea? Pe condensator (adica înainte de dioda Schottky) sau pe baterie (adica dupa dioda)? Ati încercat sa masurati si curentul de încarcare la momentul respectiv (important pentru a stabili regimul în care lucreaza stabilizatorul)? (Puteti conecta ampermetrul direct pe dioda.)

Si înca un aspect: Ar fi de dorit ca tensiunea de încarcare pe care o livreaza stabilizatorul sa fie corelata cu temperatura bateriei sau cel putin cu temperatura mediului, adica sa scada când creste temperatura. Se obtine cu niste diode plasate unde trebuie.

Link spre comentariu

@validae Crezi ca e dioda defecta ? Sau ca nu e potrivita pt asa ceva ? Am ales un Schottky ca sa am cadere mica pe ea...

@franzm Am masurat tensiunea si inainte si dupa dioda si variaza in ambele locuri. Diferenta ramanand constanta, 250 mV pe dioda. Asta in repaus, cand bateria e complet incarcata. / Curentul de incarcare este 1A maxim.

@BRANCA Tensiunea se regleaza din RV1. Pentru curent nu exista reglax, e fixat la 1A. Da, daca reglez tensiunea la 13.7V, peste cateva zile o gasesc deviata cu +/- 300 mV.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Eu mă gândesc că există întotdeauna un mic curent invers prin dioda serie şi astfel tensiunea acumulatorului influenţează pe cea de ieşire.Dioda folosită poate fi bună, dar nu şi potrivită.

Iar un amănunt esenţial la care nu te-ai gândit e că dioda serie strică stabilizarea sursei prin faptul că  are o cădere de tensiune dependentă de curentul ce o parcurge.Şi de temperatura ambiantă....

Link spre comentariu
Acum 1 oră, validae a spus:

Iar un amănunt esenţial la care nu te-ai gândit e că dioda serie strică stabilizarea sursei prin faptul că  are o cădere de tensiune dependentă de curentul ce o parcurge.Şi de temperatura ambiantă....

Intr-adevar, caderea de tensiune pe dioda este variabila in functie de curentul de sarcina, dar nu ma deranjeaza cu nimic ca variaza cu 500 mV in timp ce incarca, pentru ca atunci oricum este in limitare si tensiunea variaza mult mai mult. Important este ca tensiunea care alimenteaza bateria, dupa ce aceasta e incarcata complet, sa fie intre 13.7 si 13.9V (pentru bateria mea). Dioda nu am cum sa o elimin...

Link spre comentariu

Blacksmith.Ai dreptate,am gresit.Curentul fix pe rez R3,tensiunea reglabilă cu RV1.

La referinţă conform unor fişe de aplicaţii se recomanda cond de 4,7-10 uF.Da' nu cred să fie un cap de ţară...

Dacă tensiunea Vref nu fluctuează atunci "buba" e de la rez R4,R5 şi RV1.Aici ai drift la piese sau RV1 nu face contact ferm pe poziţia fixată.

Zic asta findcă la opampul intern ce reglează tensiunea sunt pinii 4 şi 5 pe intrare.Pe pinul 5 vine Vref iar la 4 tensiunea de la Vr1.

Link spre comentariu

@manolo Acumulatorul este AGM Plumb-Acid si nu e nevoie sa deconectezi tensiunea de alimentare dupa ce s-a incarcat, daca o mentii intre 13.7 si 13.9V.

@BRANCA Am sa mai fac niste teste si am sa notez toate tensiunile cheie... M-am gandit si la varianta fara semireglabilul de tensiune, dar parca e aiurea sa nu pot sa ajustez un pic tensiunea...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări