Koncsag Szilárd Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Bună! De unde luați acizi pentru pcb? Ce acizi folosești dacă o faci singur? Aș vrea să îmi fac singur pcb pentru prima dată dar nu știu de unde să cumpăr acizi. Vă rog să mă ajutați. Vă mulțumesc. Link spre comentariu
validae Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Clorură ferică. E mai sigură decât acizii tari, pentru grăbirea reacției se încălzește la circa 50-60 *C și plăcuța se așează cu fața cablată în jos. Link spre comentariu
Koncsag Szilárd Postat Iulie 7, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2023 (editat) Acum 1 minut, validae a spus: Clorură ferică. Și de unde comandați? De pe ce site? Editat Iulie 7, 2023 de Koncsag Szilárd Link spre comentariu
validae Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Sunt o grămadă de magazine care au, trebuie doar să cauți cu Google. https://www.niden.ro/alte-produse-chimice/210-clorura-ferica-500-ml.html Link spre comentariu
Koncsag Szilárd Postat Iulie 7, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 7, 2023 multumesc! Link spre comentariu
icar Postat Iulie 7, 2023 Partajează Postat Iulie 7, 2023 Sau https://www.conexelectronic.ro/ro/accesorii-pentru-cablaje-imprimate/1866-CLORURA-FERICA-1-LITRU.html Link spre comentariu
PacMan Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Clorura ferica este cea mai practică și la îndemână. Dacă găsești praf este de preferat față de varianta lichidă. Mai există la magazinele online un praf care este echivalent la clorura ferica dar corodeaza mai încet. Prin poștă ( curierat) este preferată varianta solidă sau clorura ferica lichidă în sticle de plastic. Dacă dorești să corodezi cu acizi, și nevoie să cumperi de la firme locale, acestea nu se transportă prin poștă. Acizii de obicei se păstrează în sticle închise la culoare și manipularea se face cu mănuși de cauciuc și ochelari de protecție. Pentru clorura ferica este practic să cumperi o tavă de plastic care să fie doar pentru asta, o penseta de plastic sau lemn de 20cm lungime cum sunt cele de bucătărie, mănuși de cauciuc ( de menaj sunt ok) pentru că pătează pielea și trece mult timp până iasă și ochelari de protecție ( care se gasesc la magazinele de materiale). După ce ai scos cablajului, soluția rămasă se pune într-o altă sticlă. Pe măsură ce folosești din soluția curată, se adaugă la sticla de folosită, până nu mai rămâne soluție curată. Soluția se poate folosi până se satureaza de cupru, atunci arunci în sticlă câteva cuie de fier pentru reactivare. Clorura ferica este mai rapidă dacă este încălzită, folosești o sticlă de plastic de 2,5l sau 5l cu peretele mai gros cu capacul tăiat în care torni apă caldă la 60-70 grade (să nu topească plasticul) apoi lași sticla de clorura ferica înăuntru 10-15 minute. Link spre comentariu
zvonacfirst Postat Iulie 20, 2023 Partajează Postat Iulie 20, 2023 Solutia de clorura ferica pentru care a pus link @ikar mai sus este de calitate. Am cumparat acum cateva luni o sticla si confirm ca este ok. Cu solutia la temperatura camerei corodarea unei placi de 10/10 cu cca 50% acoperire se realizeaza in cca 15 minute daca solutia este la primele utilizari. Cand incepe sa se innegreasca durata corodarii se mareste progresiv. Am incercat la un moment dat reteta de reactivare cu cuiele din fier, dar am terminat cuiele si nu am simtit o imbunatatire remarcabila. Costa mai mult cuiele decat solutia de clorura. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum