sonic11 Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 2 ore, sesebe a spus: Da, ai dat bine exemplul. Si da, aceeasi cursa pt aceeasi presiune sonora. Diferenta este, asa cum spune si @VTP ca puterile necesare a fi injectate in difuzoare vor fi diferite dar cursa va fi aceeasi pt aceasi presiune sonora. Xmax-ul nu conteaza deloc in calculul cursei. Conteaza doar la presiunea sonora maxima posibil a fi obtinuta cu acel difuzor. Ca sa comparam cu masinile: Xmax-ul reprezinta viteza maxima posibil a fi atinsa dar chiar si la masini dotate cu acelasi motor, aceasta viteza maxima poate fi limitata de cutia de viteza, electronic sau chiar de puterea motorului. Dar aceasta viteza maxima nu-ti da nici o indicatie despre cum se va comporta masina in trafic urban cu o viteza medie de 25Km/h si un virf de viteza de 50km/h (limita in localitate) Vrei sa spui că cel "condus" 32w va avea aceași cursa cu cel "condus" cu 1w, demonstreaza că nu te cred... ''Xmax-ul reprezinta viteza maxima posibil a fi atinsa" iar nu te cred.... Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Vrea sa spuna ca SPL este un randament (putere utila/putere consumata). Pentru aceiasi putere membranele se vor deplasa la fel. Problema este legata de zgomot. Pentru aceiasi putere cele cu SPL mai mare (randament mai bun) vor produce zgomot mai mare. Daca vrei ca cele 2 boxe sa produca acelasi zgomot va trebui sa suplimentezi puterea pentru a compensa lipsa randamentului. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 6 minute, daniels a spus: Vrea sa spuna ca SPL este un randament (putere utila/putere consumata). Pentru aceiasi putere membranele se vor deplasa la fel. Problema este legata de zgomot. Pentru aceiasi putere cele cu SPL mai mare (randament mai bun) vor produce zgomot mai mare. Daca vrei ca cele 2 boxe sa produca acelasi zgomot va trebui sa suplimentezi puterea pentru a compensa lipsa randamentului. De unde ai dedus că eu nu aș ști care este treabă cu spl-ul? Ce am zis eu aici!? "Caz în care în primul trebuie sa pompezi putere să ajungă la 95db? Ai spus aceași presiune sonora, spl" Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Am raspuns strict la interventia de deasupra. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 36 minute, sonic11 a spus: Vrei sa spui că cel "condus" 32w va avea aceași cursa cu cel "condus" cu 1w, demonstreaza că nu te cred... ''Xmax-ul reprezinta viteza maxima posibil a fi atinsa" iar nu te cred.... Cred ca ar trebui, logic, sa ajungeti la o concluzie corecta, explicand-va si dece ar fi aceiasi valoare a SPL-ului, conform exemplului, un SPL de 100 dB/W/m, si la 8 W si la 32 W! In plus, odata ce difuzoarele au constructii diferite, unul permitand Xmax mare, celalalt o valoare mai mica, iar SPL = 100 dB/W/m este, cam limita superioara pe care o ating cele 2 difuzoare, fara a apare efectul de comprimare. Deci? Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 10 minute, VTP a spus: Cred ca ar trebui, logic, sa ajungeti la o concluzie corecta, explicand-va si dece ar fi aceiasi valoare a SPL-ului, conform exemplului, un SPL de 100 dB/W/m, si la 8 W si la 32 W! In plus, odata ce difuzoarele au constructii diferite, unul permitand Xmax mare, celalalt o valoare mai mica, iar SPL = 100 dB/W/m este, cam limita superioara pe care o ating cele 2 difuzoare, fara a apare efectul de comprimare. Deci? A spus că nu contează construcția difuzorului și că vor avea aceeași cursa, -+xmm și că x-max este viteza cu care se deplasează conul. Pai de când mama dracu viteza este același lucru cu distanta de deplasare @sesebe ne spui și nouă ce este x-max? Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 https://mynewmicrophone.com/full-list-thiele-small-speaker-parameters-w-descriptions/ Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 (editat) @sonic11 după cum comentai despre boxe și difuzoare nu ma așteptam să nu știi ce înseamnă Xmax. Poți cauta definiția la marii producători de difuzoare. La Eminence pe site de exemplu sigur se găsește. Da, cursa membranei la difuzoare cu aria membranei identica și plasate în cutie închisă, la o anumita frecventa și un anumit SPL, este identica indiferent ca este un difuzor cu 100db/W/m sau un difuzor de 83db/W/m. Doar puterea necesara din amplificator ca să obții acea cursa este diferita. Editat Iulie 19, 2023 de sesebe Link spre comentariu
merck Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 (editat) Acum 1 oră, daniels a spus: Vrea sa spuna ca SPL este un randament (putere utila/putere consumata). Pentru aceiasi putere membranele se vor deplasa la fel. Problema este legata de zgomot. Pentru aceiasi putere cele cu SPL mai mare (randament mai bun) vor produce zgomot mai mare. Doua difuzoare cu SPL diferit nu vor avea aceeasi cursa a membranei daca la borne primesc aceeasi putere. Difuzorul cu SPL mai mare pentru aceeasi putere la borne va avea o cursa mai mare. Pentru aceeasi cursa a membranei vor produce acelasi SPL desi la borne au puteri diferite (cel mai sensibil va avea putere mai mica la borne fata de cel care este mai putin sensibil - SPL mai mic). La limita, daca simplificam, putem afirma ca pentru a obtine acelasi SPL mebranele celor doua difuzoare trebuie sa aiba aceeasi cursa. Deja a scris si @sesebe asta: Acum 20 minute, sesebe a spus: Da, cursa membranei la difuzoare cu aria membranei identica ....., la o anumita frecventa și un anumit SPL, este identica indiferent ca este un difuzor cu 100db/W/m sau un difuzor de 83db/W/m. Am taiat din ce a scris el (am simplificat eliminand cutia din enuntul lui desi este foarte importanta) pentru a fi mai usor de urmarit. Cu cat lasam mai multi parametrii in ecuatie nu mai putem face comparatia, pentru ca fiecare parametru vine cu o mica modificare si in final in loc sa comparam mere cu mere comparam mere cu pere. Editat Iulie 19, 2023 de merck Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 10 minute, sesebe a spus: @sonic11 după cum comentai despre boxe și difuzoare nu ma așteptam să nu știi ce înseamnă Xmax. Poți cauta definiția la marii producători de difuzoare. La Eminence pe site de exemplu sigur se găsește. Da, cursa membranei la difuzoare cu aria membranei identica și plasate în cutie închisă, la o anumita frecventa și un anumit SPL, este identica indiferent ca este un difuzor cu 100db/W/m și la un difuzor de 83db/W/m. Doar puterea necesara din amplificator ca să obții acea cursa este diferita. Concluzie: 2 woofere cu aceiasi suprafata radianta, cu SPL de 85 dB/1W/1m si 92 dB/1W/1m, la care ajungem la o presiune acustica de 100 dB/W/m aplicand o putere electrica de 32 W in primul caz si de 8 W in la al doilea woofer, primul in incinta inchisa infinite baffle si al doilea in incinta inchisa acoustic suspension, cele 2 woofere vor avea aceiasi deplasare a membranei? Link spre comentariu
merck Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 (editat) Acum 16 minute, VTP a spus: Concluzie: 2 woofere cu aceiasi suprafata radianta, cu SPL de 85 dB/1W/1m si 92 dB/1W/1m, la care ajungem la o presiune acustica de 100 dB/W/m aplicand o putere electrica de 32 W in primul caz si de 8 W in la al doilea woofer, primul in incinta inchisa infinite baffle si al doilea in incinta inchisa acoustic suspension, cele 2 woofere vor avea aceiasi deplasare a membranei? Fara ce este taiat (adica simplificand un pic) raspunsul ar fi DA. Cantitatea de aer miscata de membrana difuzorului determina SPL-ul (la fel neglijand niste lucruri cum ar fi incinta de exemplu). Editat Iulie 19, 2023 de merck Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 8 minute, merck a spus: Fara ce este taiat (adica simplificand un pic) raspunsul ar fi DA. Cantitatea de aer miscata de membrana difuzorului determina SPL-ul (la fel neglijand niste lucruri cum ar fi incinta de exemplu). Nu am vazut pe nimeni sa asculte difuzoare puse pe masa, fara incinta, sa ramanem in realitatea inconjuratoare, reala, romaneasca ( chiar !) Link spre comentariu
merck Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Daca intra si incinta in discutie atunci comparam mere cu pere. Acelasi difuzor la aceeasi putere pompata in el, in diferite incinte nu va avea produce acelasi SPL. Deci putem largi ringul si ne apropiem cat mai mult de realitatea inconjuratoare insa nu mai putem face nici o comparatie, ca nu putem compara mere cu pere. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 32 minute, sesebe a spus: @sonic11 după cum comentai despre boxe și difuzoare nu ma așteptam să nu știi ce înseamnă Xmax. Poți cauta definiția la marii producători de difuzoare. La Eminence pe site de exemplu sigur se găsește. Da, cursa membranei la difuzoare cu aria membranei identica și plasate în cutie închisă, la o anumita frecventa și un anumit SPL, este identica indiferent ca este un difuzor cu 100db/W/m sau un difuzor de 83db/W/m. Doar puterea necesara din amplificator ca să obții acea cursa este diferita. las-o moarta..... Nu te mai eschiva și răspunde, ști sau nu ce este x-max, auzi viteza conului...oauuu tare asta!!! Viteza = distanta parcursa in unitate de timp dl sesebe și se măsoară în mm/s...m/s....km/h....etc x-max este dat în mm, deci este o lungime...distanta...etc. Acum pentru cultura dumitale x-max nu denota limita de cursa sau viteza conului ci limita pana la care Bxl-ul ramane constant X-mech (limita mecanica de distrugere) Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 Acum 41 minute, merck a spus: Doua difuzoare cu SPL diferit nu vor avea aceeasi cursa a membranei daca la borne primesc aceeasi putere. Difuzorul cu SPL mai mare pentru aceeasi putere la borne va avea o cursa mai mare. Pentru aceeasi cursa a membranei vor produce acelasi SPL desi la borne au puteri diferite (cel mai sensibil va avea putere mai mica la borne fata de cel care este mai putin sensibil - SPL mai mic). La limita, daca simplificam, putem afirma ca pentru a obtine acelasi SPL mebranele celor doua difuzoare trebuie sa aiba aceeasi cursa. Deja a scris si @sesebe asta: Am taiat din ce a scris el (am simplificat eliminand cutia din enuntul lui desi este foarte importanta) pentru a fi mai usor de urmarit. Cu cat lasam mai multi parametrii in ecuatie nu mai putem face comparatia, pentru ca fiecare parametru vine cu o mica modificare si in final in loc sa comparam mere cu mere comparam mere cu pere. Domnule, daca coafam după bunul plac enunțul și apoi dam răspunsuri...discuția nu-și mai are rostul. Acum 9 minute, merck a spus: Daca intra si incinta in discutie atunci comparam mere cu pere. Acelasi difuzor la aceeasi putere pompata in el, in diferite incinte nu va avea produce acelasi SPL. Deci putem largi ringul si ne apropiem cat mai mult de realitatea inconjuratoare insa nu mai putem face nici o comparatie, ca nu putem compara mere cu pere. Acum 9 minute, merck a spus: Daca intra si incinta in discutie atunci comparam mere cu pere. Acelasi difuzor la aceeasi putere pompata in el, in diferite incinte nu va avea produce acelasi SPL. Deci putem largi ringul si ne apropiem cat mai mult de realitatea inconjuratoare insa nu mai putem face nici o comparatie, ca nu putem compara mere cu pere. Este vorba de dif. diferite că și construcție de același diametru și spl diferit. Cutii identice. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum