Shambala Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 1 oră în urmă, sonic11 a spus: Un dif de calitate nu va fi o investiție proasta, puteți să-l folosiți la alte proiecte. Si eventual isi va pierde mai putin din valoare, fiind mai cautat. Intrebati de modele - puteti incepe cu doua Visaton B200, cred ca sunt cele mai ieftine dif cat de cat acceptabile. La Thomann sunt 922 lei bc, tva inclus, transport gratuit. Sau la un nivel superior, Audio Nirvana seria Super, de 12 sau 15". Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 (editat) Acum 22 minute, Shambala a spus: Si eventual isi va pierde mai putin din valoare, fiind mai cautat. Intrebati de modele - puteti incepe cu doua Visaton B200, cred ca sunt cele mai ieftine dif cat de cat acceptabile. La Thomann sunt 922 lei bc, tva inclus, transport gratuit. Sau la un nivel superior, Audio Nirvana seria Super, de 12 sau 15". Adevărat. Poate incerca pe saituri de vânzări, am văzut acum doua Seas la 1200 lei Sau astea https://www.olx.ro/d/oferta/difuzoare-scan-speak-IDg6GZS.html cu toate că sunt un pic cam putoare și vor papa mulți wați. Editat Iulie 18, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 E si amuzant, dar si neplacut sa observi ca un user ajunge sa faca tocana dintr-un topic! Maestrul Costa o tine pe langa cu cateva idei preconcepute: - un proiect bun, care sa sune bine si sa fie ieftin! Ce inseamna un proiect bun? Cum suna sunetul bun? Daca tot am ajuns la cifra de 2.500 lei/proiect, se gasesc destule difuzoare care sa sune suficient de bine pentru banii acestia! - daca a ascultat o incinta VTP cu un difuzor care i se pare scump, OK! Atunci de ce mai discutam despre incinta echipata cu difuzor B.L. si care, parca, tot mai avea nevoie de un subwoofer. O astfel de solutie e viabila? Daca DA, atunci ....... nu are rost sa mai discutam! - ce rost are sa construiesti incinte despre care nu stii nimic, nu stii unde vrei sa ajungi cu sunetul, cand un lucru in domeniu e o axioma: fiecare difuzor si incinta suna in felul sau propriu, PROPRIU, deci orice comparatie e lipsita de sens! - cu suma specificata poti lua incinte SH de calitate buna, pe care nu le poti reproduce fara un minim de experienta! - unde ajungem daca un difuzor este prea mic, altul prea mare, altul prea ieftin sau prea scump, incinta aia cum suna fata de ailalta, etc.; Pacat de toata bunavointa userilor! Link spre comentariu
CornelM Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 (editat) Acum 3 ore, Costa a spus: Am recitit ceva din subiectul tau,ai utilizat calc creat de J.Rutter,curajul tineretii si acelasi maestru aspru la vorba cu novicii ca si mine. Da am utilizat acel calculator, nu este vorba de curaj, va asigur ca diferente de cativa centimetri la dimensiunile finale nu le veti sesiza. Deci: -realizat calcul, pentru fs 40Hz; -mers la regency pentru mdf de 18mm, debitat foarte precis; -puse toate cap la cap, lipite placile cu ''moment fix'' un aracet foarte bun; -graba, entuziasm, curiozitate maxima sa aud ce sunet o sa scoata boxa mea: -greseli, am fost mustrat pentru asta, luat de la capat... si dusa pana la final. Ce nu as mai face: -este valabil pentru orice domeniu: nu m-as pauca de un proiect pana nu acumulez niste cunostinte teoretice despre ceea ce vreau sa fac; -nu as mai folosi difuzor de 6.5 inch ci as merge cu cel putin 8 inch si con de hartie nu alte materiale; Acest lucru se poate remedia, am loc sa pun un difuzor de 8inch in loc de cel existent, nu sunt hotarat dar este o idee. -nu as inchide laterala decat atunci cand as fi 100% sigur ca nu mai intervin asupra boxei!!! Acum 3 ore, Costa a spus: Pt ca ai avut un proiect propriu cred ca poti sa spui cinstit daca chiar esti incantat de VTP-uri mai ales daca ai avut ocazia sa compari si cu altceva. Dupa cum v-am spus nu am avut prea multe ocazii sa fac comparatii, mare dezavantaj acest lucru. Eu personal sunt foarte multumit de rezultat. Singurul lucru care este minus este SPL scazut la volum relativ mic basul cam putin. Cand bag ceva putere in ele lucrurile se schimba si pentru ca stau la bloc nu pot sa fac prea mare abuz... Editat Iulie 18, 2023 de CornelM Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 1 oră în urmă, VTP a spus: - cu suma specificata poti lua incinte SH de calitate buna, pe care nu le poti reproduce fara un minim de experienta! I-am spus asta in privat d-lui Costa inca de cand a deschis subiectul ... Foarte bine punctate toate observatiile dvs. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 @CornelM Trebuie sa tineti cont, atunci cand basul nu este suficient la nivel mic, de alegerea difuzorului ( nu stiu ce difuzor ati folosit). Daca difuzorul are Fs 40 Hz si e rigid, are nevoie de o putere ceva mai mare sa se elibereze. Puteti incerca sa testati un difuzor cu Fs mai mic, chiar sub 30 Hz, dar aici intervine alta problema: calitatea basului poate fi afectata. Vorbesc de un woofer normal, in cazul unui BL, lucrurile sunt si mai complicate: BL cu Fs f. mic sunt rare, scumpe, e pericol de a depasi repede Xmax, indiferent de tipul incintei, se afecteaza per total calitatea sunetului. De aceea cei care nu tin la utilizarea de BL, au alternativa mult mai usor de realizat, o incinta cu 2 cai. Fiecare tip de incinta are ca tinta sa ajute, in final, wooferul in zona frecventelor joase, si in timp, au aparut difuzoare care se potrivesc cu tipul de incinta ( BR, OB, inchisa infinite baffle sau acoustic suspension, etc.) De aceea, rezultatele bune se obtin cu teste, modificari, etc., si cand alegi o solutie, ai in vedere tot ce stii despre difuzoarele alese, solutia aleasa, ce te asteapta la punerea la punct, etc. Ca exemplu: o incinta Voigt [ VTP] calculata pentru o lungime de unda de 40 Hz poate fi folosita cu woofere cu Fs mai mari sau mai mici de 40 Hz. Deasemeni Qts, Xmax, inductanta bobinei, si alti parametri pot varia mult, efectele sunt diferite, dar la teste se pun la punct toate problemele care apar! Se aplica vechiul proverb romanesc: Daca vrei - POTI [ Adidas Torsion ] Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 1 oră în urmă, VTP a spus: @CornelM Trebuie sa tineti cont, atunci cand basul nu este suficient la nivel mic, de alegerea difuzorului ( nu stiu ce difuzor ati folosit). Daca difuzorul are Fs 40 Hz si e rigid, are nevoie de o putere ceva mai mare sa se elibereze. Puteti incerca sa testati un difuzor cu Fs mai mic, chiar sub 30 Hz, dar aici intervine alta problema: calitatea basului poate fi afectata. Vorbesc de un woofer normal, in cazul unui BL, lucrurile sunt si mai complicate: BL cu Fs f. mic sunt rare, scumpe, e pericol de a depasi repede Xmax, indiferent de tipul incintei, se afecteaza per total calitatea sunetului. De aceea cei care nu tin la utilizarea de BL, au alternativa mult mai usor de realizat, o incinta cu 2 cai. Fiecare tip de incinta are ca tinta sa ajute, in final, wooferul in zona frecventelor joase, si in timp, au aparut difuzoare care se potrivesc cu tipul de incinta ( BR, OB, inchisa infinite baffle sau acoustic suspension, etc.) De aceea, rezultatele bune se obtin cu teste, modificari, etc., si cand alegi o solutie, ai in vedere tot ce stii despre difuzoarele alese, solutia aleasa, ce te asteapta la punerea la punct, etc. Ca exemplu: o incinta Voigt [ VTP] calculata pentru o lungime de unda de 40 Hz poate fi folosita cu woofere cu Fs mai mari sau mai mici de 40 Hz. Deasemeni Qts, Xmax, inductanta bobinei, si alti parametri pot varia mult, efectele sunt diferite, dar la teste se pun la punct toate problemele care apar! Se aplica vechiul proverb romanesc: Daca vrei - POTI [ Adidas Torsion ] Big like Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 S-au tot făcut citeva afirmații pe aici, în ultimile pagini mai ales, afirmații pe care nu le consider complet corecte sau complete, iar unele dintre ele chiar au tendința de mit. Nu vreau sa supăr pe careva dar sînt citeva afirmații chiar recent făcute în sensul acesta. Indiferent, dar absolut indiferent de tipul / modelul difuzorului ales, pt o anumita presiune acustica și pt o anume arie efectiva a membranei (dimensiune difuzor) cursa membranei este exact același în cazul unor boxe complet inchise. În cazul unor boxe la care se refoloseste o anume parte din energia din spatele membranei, boxe care pot fi de mai multe tipuri (nici măcar nu știu toate denumirile), acest lucru se mai poate schimba în bine, adică poți obține același SPL cu o excursie mai mica a membranei tocmai pt ca se refoloseste și o parte din energia altfel disipata. Apoi pt un anume SPL și o frecventa data (joasa de obicei pt la medii-înalte nu prea mai contează aspectul acesta), cursa membranei scade pe măsură ce creste aria efectiva. Și o constatare personala: Deși am spus și eu dar și alții, pt o auditie normala în casa nu trebuie un SPL foarte mare. Acum citeva zile cind am ajuns acasă de la servici am avut chef sa ascult muzica (foarte) tare și am făcut și un mic experiment, am măsurat cu un SPL metru de pe telefon nivelul. (nu comentați calitatea echipamentului ca nu-i perfect dar suficient de bun pt scopul propus). La nivelul de auditie ridicat dar considerat de mine încă nepericulos la ora rezonabila (sa nu vina vecinii la care le cunosc nivelul de toleranta) am masurat circa 82db. Este un nivel la care dacă nu te uiți la gura interlocutorului nu înțelegi ce zice chiar dacă tipa. Am ridicat nivelul pina la 90db iar la acest nivel ziceai ca stai pe o canapea cu masaj iar geamurile începeau sa vibreze. Deci nu prea înțeleg lupta asta în căutarea boxelor de 100db/m/w.daca se dorește doar auditie în casa. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 18, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 18, 2023 Multumesc @CornelM pt descrierea oferita si regret ca atunci cand am fost la Bv nu te-am contactat si pe tine pt o scurta auditie. Am preluat opinia unanima ,multumesc pt pareri ,sfaturi si informatii. Din punctul meu de vedere subiectul e epuizat. Link spre comentariu
merck Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Acum 23 minute, sesebe a spus: Deci nu prea înțeleg lupta asta în căutarea boxelor de 100db/m/w.daca se dorește doar auditie în casa. Bre lumea sta la casa nu la bloc, deci living room de 5x8 metri (sunt si mai mari) => la 6metri de boxe ai vreo 85dB daca la 1 metru ai 100dB. Ca meniul sa fie complet, amplificator este unul anemic pe tuburi in configuratie SE de cativa Wati cu minim 5% distoriuni, ce are un traf de iesire asmatic, cu atenuare pe inalte si .... pauza pe joase . Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Acum 34 minute, sesebe a spus: S-au tot făcut citeva afirmații pe aici, în ultimile pagini mai ales, afirmații pe care nu le consider complet corecte sau complete, iar unele dintre ele chiar au tendința de mit. Nu vreau sa supăr pe careva dar sînt citeva afirmații chiar recent făcute în sensul acesta. Indiferent, dar absolut indiferent de tipul / modelul difuzorului ales, pt o anumita presiune acustica și pt o anume arie efectiva a membranei (dimensiune difuzor) cursa membranei este exact același în cazul unor boxe complet inchise. În cazul unor boxe la care se refoloseste o anume parte din energia din spatele membranei, boxe care pot fi de mai multe tipuri (nici măcar nu știu toate denumirile), acest lucru se mai poate schimba în bine, adică poți obține același SPL cu o excursie mai mica a membranei tocmai pt ca se refoloseste și o parte din energia altfel disipata. Apoi pt un anume SPL și o frecventa data (joasa de obicei pt la medii-înalte nu prea mai contează aspectul acesta), cursa membranei scade pe măsură ce creste aria efectiva. Și o constatare personala: Deși am spus și eu dar și alții, pt o auditie normala în casa nu trebuie un SPL foarte mare. Acum citeva zile cind am ajuns acasă de la servici am avut chef sa ascult muzica (foarte) tare și am făcut și un mic experiment, am măsurat cu un SPL metru de pe telefon nivelul. (nu comentați calitatea echipamentului ca nu-i perfect dar suficient de bun pt scopul propus). La nivelul de auditie ridicat dar considerat de mine încă nepericulos la ora rezonabila (sa nu vina vecinii la care le cunosc nivelul de toleranta) am masurat circa 82db. Este un nivel la care dacă nu te uiți la gura interlocutorului nu înțelegi ce zice chiar dacă tipa. Am ridicat nivelul pina la 90db iar la acest nivel ziceai ca stai pe o canapea cu masaj iar geamurile începeau sa vibreze. Deci nu prea înțeleg lupta asta în căutarea boxelor de 100db/m/w.daca se dorește doar auditie în casa. Unii mai asculta și "lămpașe"unde trebuie spl mare ca sa poată compensa puterea mica a amp. Raportat la x-max nu ai dreptate, daca incinta sau porturile sunt acordate sub fs, difuzorul se va "zbate" și nu va produce sunet și implicit se va depăși x-max. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Vezi ca nu ai citit cu atenție. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Acum 10 minute, sesebe a spus: Vezi ca nu ai citit cu atenție. Într-o incinta închisă două dif de 8" sa zicem, unu cu x-max de +-7mm și 87db va avea aceași x-max cu unu de 95db și +-3mm? Caz în care în primul trebuie sa pompezi putere să ajungă la 95db? Ai spus aceași presiune sonora, spl. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 18, 2023 Partajează Postat Iulie 18, 2023 Sa lamurim un lucru: SPL-ul unui difuzor este marimea presiunii acustice pentru o putere aplicata de 1 W, masurata la o distanta standard de 1 m de membrana. Ca atare, pentru 2 woofere cu diametrul de 8" si suprafete radiante echivalente: 1 - woofer cu SPL 85 dB/W/1m : pentru a ajunge la o presiune acustica de 100 dB/1W/1m puterea aplicata este de 32 W 2 - woofer cu SPL de 92 dB/1W/1m: pentru aajunge la aceiasi presiune acustica de 100 dB/1W/1m puterea aplicata este de 8 W Wooferele pentru incinte inchise au constructii diferite pentru motoarele care echipeaza incinte infinit baffle de cele care echipeaza incintele acoustic suspension. Primele au motoare cu bobine lungi si Xmax mare, celelalte au bobine mai scurte si piese polare mai groase, Xmax mai mic decat primele. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 19, 2023 Partajează Postat Iulie 19, 2023 (editat) Acum 20 ore, sonic11 a spus: Într-o incinta închisă două dif de 8" sa zicem, unu cu x-max de +-7mm și 87db va avea aceași x-max cu unu de 95db și +-3mm? Caz în care în primul trebuie sa pompezi putere să ajungă la 95db? Ai spus aceași presiune sonora, spl. Da, ai dat bine exemplul. Si da, aceeasi cursa pt aceeasi presiune sonora. Diferenta este, asa cum spune si @VTP ca puterile necesare a fi injectate in difuzoare vor fi diferite dar cursa va fi aceeasi pt aceasi presiune sonora. Xmax-ul nu conteaza deloc in calculul cursei. Conteaza doar la presiunea sonora maxima posibil a fi obtinuta cu acel difuzor. Ca sa comparam cu masinile: Xmax-ul reprezinta viteza maxima posibil a fi atinsa dar chiar si la masini dotate cu acelasi motor, aceasta viteza maxima poate fi limitata de cutia de viteza, electronic sau chiar de puterea motorului. Dar aceasta viteza maxima nu-ti da nici o indicatie despre cum se va comporta masina in trafic urban cu o viteza medie de 25Km/h si un virf de viteza de 50km/h (limita in localitate) Editat Iulie 19, 2023 de sesebe Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum