Costa Postat Iulie 17, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2023 (editat) Pt mine e buna doar varianta cat mai simplificata,boxe inchise, bas-reflex si VTP (eventual insotite de subwoofer) Daca nu e abordabil nu e pt acum sau nu e niciodata mai ales pt un proiect facut acasa. Pe langa simplu sa fie si realizabil ca si complexitate, ca si costuri. Si legat de costuri am fost bucuros sa constat ca nu doar eu vorbesc despre abordari ponderate functie de buget si de conditiile reale de auditie. Acum trebuie sa aleg un difuzor de banda larga care sa aiba si bas si sa poata inlocui acel TB W8-1808 (prea scump pt mine) folosit in proiectul maestrului VTP specificat in primul meu post. Utilizare cu sau fara tw si filtru doar pt tw. Am sa pun un link catre "loudspeaker database" cu filtrele mele si va rog sa ma ajutati sa invat cum se alege privind si pdf-ul cu grafice( care inflexiuni ,salturi ale graficului spl/fr trebuiesc notate ca probleme deosebite ori de evitat) si tinand cont si de alti parametrii care spun despre calitatea "motorului" altii decat cei clasici. Am fost sfatuit ca neaparat sa ascult intai un dif inainte de a-l cumpara mai ales ca gusturile difera. Inteleg e logic dar nu realizabil . Loudspeaker Database Lipseste din selectie pretul ,max 2500lei/2bc.Prefer din tara ,alternativa soundimports.eu. Lista mea scurta Dayton Audio PS220-8 8Ω . Va reamintesc rugamintea mea ,referirile personale nu ajuta ,doar informatii oferite cu generozitate pt toti cei care mai citesc pe aici si care vor sa invete. Editat Iulie 17, 2023 de Costa corectie Link spre comentariu
arcgotic Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Ce buget pentru difuzoare ai? Limita superioara e? Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 17, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2023 3 hours ago, Costa said: Lipseste din selectie pretul ,max 2500lei/2bc. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Tineti bine minte ce va scriu - ceea ce vreti sa faceti este o totala pierdere de timp, efort si bani. Un difuzor care sa dea ceva mai mult bas decat Tang Band-urile d-lui Darius_bv si totusi sa sune BINE, din pacate va fi mai scump si nu mai ieftin decat acele Tang Band-uri. Nu va mai obositi sa citit pe forumuri caci deja este clar ca alegeti doar cele mai ieftine realizari /proiecte, care TOATE, fara exceptie, suna mai prost decat incintele d-lui Darius. TOATE care va plac (pt ca sunt ieftine) sunt facute de incepatori, sau cel putin de persoane fara cunostinte sau experienta semnificativa. Un constructor cu experienta nu-si pierde timpul cu difuzoare despre care stie din start ca sunt cel mult sub-mediocre, si tot ce va putea obtine va fi sa se rada de el la orice auditie unde isi va prezenta creatiile. Urmariti din nou filmuletul despre incintele Sibelius si o sa intelegeti mai bine ideea. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 17, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 17, 2023 Stiu ca e corect ceea ce spuneti si mi-am imaginat ca e riscant acel post anterior al meu... E logic ca nu are cum sa sune mai bine altfel preturile dif sunt puse aiurea. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Am observat la mai toti incepatorii fara experienta, dar si mai grav, fara cunostinte solide, dorinta de a se edifica sigur in obtinerea unor rezultate care sa dea lectii la fime care fac difuzoare si incinte de cel putin 80de ani! Un lucru care poate fi dificil, din pacate, dar se pot pacali usor in lipsa posibilitatii de a stabili daca o informatie este corecta, bazata pe experiment, este doar pe inchipuiri sustinute de programe si simulari greu de interpretat de incepatori, sau e convingerea personala a celui ce decide ce face pe bani si inteligenta proprie. Nicio incinta, indiferent de tip, nu da rezultatul corect din prima. Personal nu am ascultat nicio incinta BR acordata corect de un amator, respectiv, sa vezi ca excursia membranei wooferului este minima, se incadreaza in mentinerea bobinei in campul magnetic, corespunzator cu constructia wooferului. Nu mai spun ca la inceputul anilor '90, am luat o pereche de Sony, produse in Belgia pentru piata europeana, 3 cai, BR, P = 100 W sinus, care s-au dovedit ridicole: la 8 - 10 W sinus, bobina wooferului lovea in sasiu! Se mai intampla, dar a intarziat tot ce aveam in lucru. Un aspect dificil: un difuzor de banda larga este putin cunoscut si f. putini stiu ce performante ofera, faptul ca nu se potrivesc la orice gen de muzica sau la sonorizari. Atunci cand esti limitat de aceste aspecte legate de experienta, cunostiinte,etc., dar si de considerente financiare, eu recomand, ca in cazul in care tin la ideea de incinte DIY, sa aleaga o solutie clasica ( desi e grea, indiferent daca e incinta inchisa, TL, BR, OB, etc.). Mai permisiva este VTP-ul, chiar daca pare bizar! O incinta cu calitati muzicale bune se poate obtine pe 2 cai, difuzoare de calitate relativ buna, woofer + tweeter, si la care sa ai si data sheetul producatorului pentru a nu bajbai prin mlastina programelor de net. Se poate obtine bas, medie si inalta cat o incinta de fabrica ce incepatorul nu si-o poate permite. Desigur, pe banii lui fiecare face ce vrea, si, suporta si consecintele gandirii si deciziilor sale. Link spre comentariu
ex.escu Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Difuzor ideal de banda larga nu exista, fiecare cu avantaje si dezavantaje (mai putin mentionate); despre ps220-8,am construit varianta "singularities" , mltm, din mdf de 19mm, au iesit destul de grele. Are nevoie de corectie baffle step si eventual de corectia varfului de la 3,5khz, si de ceva timp pentru "rodaj", le-am facut comutabile cu 2 intrerupatoare fixate in cutia de borne. Suna destul de bine, raportul pret/performanta era bun , pretul a crescut acum. Spl-ul scade a.i. ajunge de la 96db la cca.92-93db in incinta. Tb-ul are caracteristica un pic mai buna, dar e mai scump si e un pic mai lent , o varianta ar fi cu alpair 12p, dar acesta e mai putin sensibil. Depinde de dvs. ce optiune luati, e o vorba , cu scuzele de rigoare : 'suntem prea saraci ca sa cumparam lucruri ieftine". Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 @ex.escu, Personal, daca as vrea sa lucrez cuun B.L., as cumpara AudioNirvana, care mi-au placut ca sunet si sunt bune ca raport pret/calitate. Am lucrat cu f.multe difuzoare B.L., dar nu toate cele scumpe isi merita banii, mai ales daca nu cad pe gustul meu, un raspuns f.clar, transparent si f. rapid. Calitatile acustice, timbrul propriu sunt mai importante decat brandul sau marketingul, parerea mea! Dai pe un ceas de mana 100.000 de euro daca .................! Daca vrei sa epatezi unul slab de inger si minte! Altfel iti poti lua un ceas sau 10 - 20 de ceasuri replica, dotate cu mecanisme japoneze f. bune, care iti satisfac si dorinta de colectie si iti lasa si loc de intors in domeniul financiar! As maifi incercat sa lucrez cu BL facuta de Marcel Visan [RIP] si pe 2 cai cu coaxialul de hifi Ciare. Acum, nu mai e cazul! Link spre comentariu
merck Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Acum 11 minute, VTP a spus: as cumpara AudioNirvana, care mi-au placut ca sunet si sunt bune ca raport pret/calitate. Ce model sau modele ati cumpara ca Audio Nirvana au seria Classic si Super (cu magnet de ferita si AlNiCo) de la 8" la 15" si preturile variaza foarte mult in functie de serie/marime. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 La low cost, clasic ferita, 8", este o investiotie buna! Nu am observat diferente sonice in plus la AlNiCo. Peste 8" difuzorul nu mai are zvac, cum se spune, e mai moale, masa in miscare mai mare. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 @VTPAti facut VTP cu doua BL pe o boxa? Ce parere aveti despre aceasta solutie? Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Sunt constient de problemele care le ridica doua traductoare plasate unul dupa celalalt în "ghidul de unda" (ca sa nu dau prea mult din casa, spun doar "kx") si am si o solutii pentru unele dintre ele, dar as fi vrut sa aflu si parerea unuia care a "pipait" asemenea constructii. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 D-le Costa - aveti ca reper auditia realizata prin amabilitatea d-lui Darius. Ati scris ca ati fost impresionat de calitatea mediilor si ca v-ar fi placut mai mult bas. De aici a rezultat observatia mea despre alegerea - si pretul - difuzoarelor care ar putea sa va ofere satisfactie. Asta daca reusiti sa construiti incintele corecte pt ele. 1 - Nu aveti cum doar "pe genunchi", va trebuie acces la un atelier cu un circular, o masa mare pe care sa puteti lucra si mai multe menghini mari (din care macar doua pt colturi. Eventual inca o persoana care sa va ajute la montaj. Si mult pal sau mdf, pt ca vor trebui facute mai multe incercari. 2 - Orice lucrare cu difuzoare [sensibil] sub calitatea celor care constituie reperul, va da rezultate tot sub calitatea celor ascultate. Si implicit multa insatisfactie, nervi, frustrare si in final - tristete. Ati scris mai sus ca nici una din aceste doua conditii nu puteti si nu doriti sa o indepliniti. De aici rezulta concluzia scrisa accentuat in postul precedent. Link spre comentariu
ex.escu Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 Audio nirvana de 8" are Xmax=1mm, e o greseala sau atat are, ca la ps220-8 = 4,8mm, la tb =5mm, ? Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 17, 2023 Partajează Postat Iulie 17, 2023 @franzm, Beneficiind de o incinta VTP stinghera, fara pereche, am facut inca o decupare si am folosit 2B.L. si apoi 2 woofere. Concluzia: nu merita, basul devine slab definit, moale si fara claritate. Parerea mea este ca apar fenomene nedorite, un decalaj al unei unde emise din 2 surse necoincidente. Un alt fenomen, creiarea de centre de presiune haotice in linia de transmisie a undelor. Am facut aceste teste dupa ce am vazut pe net proiectul lui Troels Gravesen, care introduce 2 woofere pe o parte a unui Voigt, pe cealalta parte plasand un difuzor midbas si un tweeter. Sigur, e democratie, fiecare face ce vrea pe banii lui. Mie imi place ca basul sa fie reprodus corect, nu flescait, rotunjit sau inmuiat asa cum fac difuzoarele care vor sa para ca pot mai mult! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum