Shambala Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Am urmarit recenzia la Sibelius. Foarte politicos, practic le desfiinteaza ... @ Costa - nu incercati asa ceva acasa ! Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2023 Ma gandesc la o incercare plus un plan de rezerva. Adica din acel PAL,MDF debitat pt VTP in caz de esec sa pot realiza cu modificarile necesare alt proiect cu acelasi dif. Inca nu am facut calcule pt ca nu am ales dif. Daca e posibil atunci merita incercat. Asa cum spuneti voi cei cu experienta ,incerca, asculta, gusturile difera etc si pana nu incerci nu scapi de o obsesie. Toata dimineata am cautat info pe net despre amplasarea boxelor in camera,distante minime,acustica minima. (NU PRETENTII-doar ce este potrivit in conditiile avute -exclus camera speciala...) De ce? Unele informatii trebuiau sa fie primele . Nu-i rau nici acum,solutii se gasesc ,doar alta perspectiva. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Eu ma refeream la acele boxe din filmuletul de mai sus - cu dif FR de 4" (10cm). Trebuie un difuzor al naibii de bun - si de scump, si foarte multa munca in conditii prefesionale, ca sa ii iasa niste boxe ca acelea. Iar eu nu as fi multumit niciodata cu basul oferit de un dif de 4" Relativ la asezarea boxelor intr-o camera data, mobilata, nu o sa gasiti vreodata informatii si indicatii. Indicatiile sunt de ordin general si vin in urma analizarii si intersectarii principiilor generale ale acusticii cu solutiile de sunet folosite (tipurile de incinte). Cel mult pot fi cateva recomandari relative la diverse modele de camere, din care este exclus insa mobilierul. Tot ce se poate face cand ai deja o camera mobilata este sa alegi cea mai putin rea solutie. Uneori, cand este posibil (rar), sa mai muti mobilierul si sa faci iarasi teste. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2023 Mulțumesc ,aveți mare dreptate. Doar cum se poate cu muzica. "Medii și tw la nivelul urechii" "basul e avantajat dacă boxa e așezată jos"-asta era controversa la care cautam soluții. Din acest punct de vedere cred ca incinta VTP cu 110-120cm inaltime si un tw aplicat deasupra e mai aproape de ambele criterii. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Acum 2 ore, Costa a spus: "Medii și tw la nivelul urechii" "basul e avantajat dacă boxa e așezată jos"-asta era controversa la care cautam soluții. Afirmatiile de mai sus sunt evident scoase dintr-un context, si sunt valabile doar in cazuri particulare. Ele descriu mai degraba consecintele unor fenomene, nu trebuie luate ca reguli absolute. Intr-o camera data (adica cu usi si ferestre) si mobilata (deci cazuri total diferite de la una la alta) veti avea o multime de reflexii, ceea ce poate duce la nevoia amplasarii incintelor [putin] mai jos sau mai sus, si orientate cu ceva grade bune oblic fata de pozitia teoretic ideala, atat pe orizontala cat si pe verticala [!]. Basul poate fi avantajat de apropierea podelei si mai ales de coltul camerei, dar poate sa si bubuie sau sa huruie - depinde de distanta fata de pereti, de amplasarea deschiderii BR, de natura podelei, covor, etc. Trebuie testat pt fiecare caz in parte. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 15, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 15, 2023 Multumesc,mai jos un calc online (posibil de pe forum?) Speaker Placement Calculators http://noaudiophile.com/speakercalc/ Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 (editat) Un oarecare Roy Allison a investigat destul de mult interactiunea dintre difuzoare si diversele încaperi de auditie reale si, pe baza concluziilor trase, a conceput si realizat niste boxe foarte interesante. Primul model pe care l-am ascultat au fost modelul numit five. Conduse de un Saba 8100 au fost perfecte pentru o camera mica plina cu rafturi si carti. Între timp am apucat sa ascult si alte modele. Cele pe doua cai, pe care le-am ascultat, sunt construite dupa acelasi calapod: un difuzor de înalte (sau doua) plasate frontal sau lateral si un difuzor de joase plasat pe peretele de sus al boxei. Trebuie sa recunosc ca se auzeau al naibii de bine, în ciuda vârstei si a uzurii. Si cum tot am de gând sa-mi fac o pereche de VTP, o sa le fac cu deschiderea aratând spre tavan. Oricum nu sunt primul care încearca asa ceva (vedeti proiectul BiB). Editat Iulie 15, 2023 de franzm Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 O camera cu multe rafturi cu carti libere (neacoperite de nimic) este o "binefacere" pt sunet, in timp ce una cu o biblioteca sau o vitrina cu geamuri mari este o catastrofa. O astfel de camera nu se poate numi de auditie si intr-un astfel de caz nu are sens nici un fel de discutie despre calitatea incintelor sau a acusticii. Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Teoretic, Shambala are dreptate! Din pacate, cei care au educatie si cultura, inclusiv muzicala, sunt cam chiori de bani si fara posibilitati de a amenaja o camera de auditie dupa minime reguli ale fizicii. Cei care au bani, nu-si fac probleme de propagare a sunetului, de faptul ca dusul de sticla vitrata , amplasat in mijlocul livingului pentru a admira dusul amantei sau chiar al sotiei, tolonit pe canapeaua de piele de Cordoba, cu o Havana aprinsa in dreapta si cu un pahar de cristal de Bohemia cu Armagnac de min. 20 de ani vechime in stanga, strica prin reflexii multiple, undele sonore de la sistemul scump, luat ca o investitie, ca de ...., daca nu place tomberonul e aproape, se vede prin peretele de sticla ce da spre curtea de un hectar! Asa ii dam dreptate unui grec intelept, disparut cu mult inainte de Iisus, care spunea: "Viata nu e dreapta!" Concluzia: nu disperam, facem ce putem! [ O solutie vazuta intr-o revista din UK e mai la indemana: sa acoperi cat mai mult din suprafetele cu probleme, cu covoare tip persan, cu urzeala de matase indiana si firele din lana de lana, vopsite conform Green deal, numai cu culori naturale! Si, covoarele sa aiba minimum 3.000.000 de noduri pe mp2!] Macar sa mai facem haz de necaz! Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Sau cu carpete cu "Rapirea din Serai" ... Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 15, 2023 Partajează Postat Iulie 15, 2023 Acum 19 minute, Shambala a spus: Sau cu carpete cu "Rapirea din Serai" ... Da ce are domle' "Răpirea din Serai" Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 16, 2023 Partajează Postat Iulie 16, 2023 N-are nimic, era doar cea mai des intalnita Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 16, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 16, 2023 Pt @franzm -un calculator pt incinte BiB : bib_calculator_v2 (1).zip Carpete am doar ca miros puternic a naftalina-una cred ca "e de firma"(Cisnadie) Boxe cu w catre tavan,simplu doar rotire. . Link spre comentariu
ex.escu Postat Iulie 16, 2023 Partajează Postat Iulie 16, 2023 Cu multi ani in urma Dl. Stig Carlsson (r.i.p.) a realizat incinte concepute sa sune bine si in camere obisnuite, incintele "ortho",se gasesc pe net; interesanta e si incinta " kithara" , cu difuzorul de joase orientat vertical si cu medii-inalte acoperite de un traductor "heil" (Dr.Oskar Heil (r.i.p.) "legacy"), sau "aulos" realizat de aceeasi firma elvetiana. Varianta "ortho" suna bine in camerele obisnuite (am facut 2 variante in urma cu cativa ani , echipate cu woofer de 10" si traductoare ess heil "medium" si "large", cand erau mai ieftine- suprafata desfasurata a celui "large" e cam cat a unui difuzor de 8", in plus e si "dipol"). Link spre comentariu
VTP Postat Iulie 16, 2023 Partajează Postat Iulie 16, 2023 @ DIY, Dupa parerea mea umila, ideea de a construi incinte acustice care sa se potriveasca doar anumitor conditii de functionare, duce repede la ideea de a construi incinte customizate dupa urechea fiecarui ascultator. Acest lucru e deja aberant! Se cunosc multe tipuri de incinte, plecand de la panoul acustic si ajungand la incinte cu constructii sofisticate, dar, toate urmand sa respecte cateva criterii tehnice care le face cat de cat comparabile ca specificatii tehnice si rezultate sonore. De la theatrophone lui Clement Ader, din 1881, sistemul care utiliza microfoane si casti telefonice pentru a transmite efectul stereofonic al unei reprezentatii de opera la o distanta de circa 3 kilometri la sala unde se facea auditia a trecut ceva timp, dar au avut loc evolutii ce au permis si o selectie in timp a celor mai bune solutii ca si rezultat auditiv pentru un procent mare de iubitori ai reproducerilor sonore. Din cand in cand, cate o solutie mai complicata sau care a intrunit un numar mic de adepti, apare din nou pe firmament. Desi aparuta in 1954, incinta inchisa acoustic suspension ( realizata de Edgar Villchur ) si decretata ca ultima solutie in materie de incinte acustice, avea in fata incinta horn in variante multiple. Daca privim in jur, in zilele noastre, un numar enorm, probabil de peste 90% din produsele industriale sunt incinte deschise, tip bass-reflex, restul fiind diverse solutii cu un numar mic de admiratori: hornuri diverse, linii de transmisie, open baffle, incinte omnidirectionale. Cineva ar spune ca de ........ B.R. se dovedeste a fi cea mai buna solutie! Nimic mai fals: in productia de masa o cutie paralelipipedica este cea mai ieftina solutie de uzinare, si, cu un pic mai multa reclama, se ajunge la proverbul romanesc ( cu televizorul am prostit boboru'!) Solutii studiate, complicate, cu performante deosebite au ramas apanajul firmelor dedicate unui segment redus al pietei audio, cu preturi ridicate, si, celor care cu rabdare si pricepere, vor sa faca altceva , in regim DIY. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum