Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor incinte VTP - partea II

Postări Recomandate

WAF este un subiect tabu. Eu am ales sa ma chinui cu woofer lateral, avind complicațiile și costurile de rigoare în materie de filtre, doar ca să am un front panel mai îngust pt un WAF mai bun. 

Dar ideea ramine. Mai bine te ocupi de tratamentul camerei decit sa ocupi o buna parte din ea cu niște hornuri gigant. Iar cistigul de calitate a sunetului poate fi muuuult mai mare decit daca folosești niște hornuri. Care-i folosul sa investești timp și bani în crearea unor hornuri și apoi sa asculți la ele într-o încăpere plina de reflexii și rezonante cu nuluri și maxime în funcție de locul unde stai?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 380
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

@darius-bv
De curiozitate ,Mathcad de la M.King ? Am rascolit si eu net-ul cautand varianta free si m-am ales doar cu ceva Explorer.
Un proiect bazat pe experimentari si calcule proprii pt mine nu are sanse suficiente.
Ca si la incintele VTP, sa-l avem aici pe forum pe maestru care STIE este ceva special si trebuie incercat , altii cauta pt ca nu au !

@sesebe
Fara patima audiofila extrema doar nu suntem la pacanele Doamne-fereste ,doar rational si cat e plapuma la fiecare.

@cdinu332,@merck,@sesebe
In poza hornurile Dlui Mateescu alaturate unor VTP-uri cu fr 30hz par a avea dimensiuni mai mult decat rezonabile !
Pt o camera mai potrivita auditiilor eu am avut sansa cu locuinta ramasa de la parinti si micului truc de a propune unele reamenajari dirijate cu tact in favoarea mea, care sotie refuza asa ceva !

@VTP
Vad in acea imagine niste hornuri f frumoase si descrise de ascultatorul invitat :
"Tonal aceste hornuri mi s-au parut ....impecabile. Nu zbiara, nu suna infundat, nu bubuie si nici nu duc lipsa de bas."

si tot el care inteleg ca e f bun in audio :

"Din ce stiu eu din anii 80 cand ma mai procupa(in original) activitatea DIY, hornul nu permite nici o eroare de calcul si realizare, este neiertator, esecul fiind la distanta de milimetri. Multi dintre cei in tema cu mestereala la boxe spun ca hornul este realizarea cea mai grea in audio, asemanator cu mersul pe franghie."

si din ce spuneati dv-stra de curand :
"Nu am oprit nicio alta pereche de incinte, doar cele echipate cu HW204 + ht264 in hornuri.
Daca as mai lucra, nu as aborda altceva decat o pereche de coaxiale CIARE pentru uz home in VTP sau horn."

Asta ar fi sinteza care conteaza in opinia mea .
Nu cred ca nu mai sunt din cei pasionati sa incerce un proiect de hornuri si ar fi o mare greseala sa nu apelam la dv-stra pt asta.
Eu printre ei,mai la coada...

Forumul are in audio cele mai multe vizualizari doar pe subiecte in care apare numele @VTP,ce sa mai cauti pe net ?

Link spre comentariu
Acum 3 ore, cdinu332 a spus:

Cel mai bine este să-ți  apreciezi  sunetul boxelor afară. 

Le scoți în grădină și bagi...

Nu, este o greseala. Aprecierea se face acolo unde se vor asculta [permanent].

Afara poate fi mai bine de facut masuratori la boxe sau difuzoare.  Auditia va fi intotdeauna ferm diferita de una interioara.

Acum 10 ore, VTP a spus:

...Nu am mai asculta muzica in lipsa unei camere de auditie audiophila, dar imprejurarile ne imping sa facem ceea ce este posibil in conditiiele date...

Exista camere atat de proaste din pdv acustic cum nu va puteti inchipui.  Sesebe are ghinionul sa se chinuie cu asa ceva.  Sunt curios ce solutii va alege.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Nu, este o greseala. Aprecierea se face acolo unde se vor asculta [permanent].

Corect, dar daca vrei sa stii ca ai facut o treaba buna, le scoti afara. Nu proiecteaza nimeni incinte pentru o anumita camera, aia ti-o faci daca ai posibilitatea. 

Cand aveam de probat vreun amplif, scoteam totul afara. Este singura modalitate unde nu mai ai /constrangeri/ de niciun fel.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, cdinu332 a spus:

Corect, dar daca vrei sa stii ca ai facut o treaba buna, le scoti afara. Nu proiecteaza nimeni incinte pentru o anumita camera, aia ti-o faci daca ai posibilitatea. 

Cand aveam de probat vreun amplif, scoteam totul afara. Este singura modalitate unde nu mai ai /constrangeri/ de niciun fel.

Chiar pe bune?

Citi dintre cei ce proiecteaza boxe si posteaza aici pe forum proiecteaza boxe pt vinzare? Majoritatea celor ce fac boxe o fac pt cazuri punctuale iar in aceste cazuri punctuale boxele le calibrezi in functie de sala de auditie nu cum suna in gradina.

Link spre comentariu

Asa cum am scris, in aer liber incintele suna total diferit de cum suna intr-o incapere - in orice  incapere  (camera de locuit,  nu vorbim de camere "surde").                                       

Primele lucruri care se remarca cand le scoti afara este ca suna mult mai incet (la acelaasi volum la care se ascultau in interior) si ca "dispare" basul.

Link spre comentariu

Sesebe, ăștia care se storc pe aici cu diverse proiecte,  sunt cazuri particulare.  M-am referit la boxele pe care le cumperi. 

În ce privește basul, e suficient afară. 

Fac asta de ceva vreme. 

Într-o cameră s-ar putea să se audă bine doar pe jazz, majoritatea proiectelor, atât timp cât sunt făcute "urechistic " .

Am ascultat și câteva proiecte perindate pe aici.  Jale! 

Link spre comentariu

Sunteți off topic, aici se vorbește de VTP și ruda apropiată hornul, nicidecum de ce va lăsa soțiile să faceți  acasa sau antifonarea camerei de audiție.

@cdinu332 ai construit VTP-uri și sunt jalnice? Asta e subiectul!

Raportat la ce au mai construit colegii nu ai cum să-ți dai cu părerea daca audiția nu a fost făcută într-o cameră surdă iar părerea dumitale este pur subiectivă lucru care nu este musai și adevărat.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cdinu332 a spus:

scoteam totul afara. 

:rade: da nu prea esti pudic bag sama!

Afara masori frecventele de taiere la filtre, la interior incepi sa masori ca sa vezi cum si cu ce trebuie sa-ti prostesti consoarta ca sa sune bine. Sigur n-ai ajuns in faza de a remobila incaperea pe banii tai cum a ajuns un cunoscut! Asa ca zi bogdaproste!

Sincer, eu zic ca VTP-urile au sansele cele mai mari sa "se pupe cu situatia din teritoriu". Care poate baga hornuri:

FNQ8GIFH9T4QM9Y.jpg?auto=webp&frame=1&wi

Editat de merck
Link spre comentariu
Acum 2 ore, sonic11 a spus:

ai construit VTP-uri și sunt jalnice? Asta e subiectul!

N-aș construi o asemenea incintă.  E doar un compromis,  mai mare sau mai mic, așa cum sunt majoritatea. 

O boxă de calitate o poți confunda cu un șifonier. 

Apoi,  nu m-am referit deloc la construcțiile prezente,  ci doar la cele pe care le-am ascultat. 

Link spre comentariu
Acum 9 ore, Costa a spus:

De curiozitate ,Mathcad de la M.King ? Am rascolit si eu net-ul cautand varianta free si m-am ales doar cu ceva Explorer.

Nu le mai cautati, M.J. King este printre adeptii VTP-urilor strangulate, trecute(pe merit!) de dl. Mateescu la "asa NU" si redenumite  parca "compression... nu-mai-stiu-cum"; nu va duc la niciun rezultat bun, am incecat si eu.

Merita studiata teoria lui M.J.King. 

Eu doar am scris in Mathcad ecutatiile hornurilor cu diferite tipuri de deschideri, sa fie mai usor de schimbat parametrii, in eventualitatea unei alegeri... candva. 

Acum 9 ore, Costa a spus:

Ca si la incintele VTP, sa-l avem aici pe forum pe maestru care STIE este ceva special si trebuie incercat , altii cauta pt ca nu au !

Nu cred ca exista cineva care a experimentat mai mult (nu doar in Romania), cu rezultate atat de frumoase, aceste incinte decat dl. Mateescu. Dumnealui a facut posibila auditia de calitate pentru omul obisnuit si curios, dispus sa-si bata capul un pic si sa lucreze. Toata stima!!!

Link spre comentariu
La 24.10.2023 la 20:49, Costa a spus:

Muzica hi-res de pe cateva flac-uri ascultata pe VTP-uri, bit rate in jur de 1000kbps .

Download free, redare f comoda de pe un sd card prin unitatea Mp5 montata de Marian pe amplificator ,telecomanda .

Posibil sa nu fie cea mai buna optiune audiofila , altceva mai bun nu am.

In lipsa unei referinte dupa cum se aude este wow, maxim ce am avut eu pana acum ,oare se poate mai mult ?

Nu credeam posibil ca un dif de banda larga sa poata sa redea asemenea bas .

In boxa inchisa ori bas reflex asa ceva ar fi fost posibil cu acest dif ? nu cred .

Ex : Daya-Don,t let me down -1000kbps  ,Alexandra Stan-Mr Saxobeat -1000kbps , Dynoro-In my mind-1000kbps

Toto- Africa-1000kbps , Shaggy - Angel-1000kbps ...

Domnule costa, luati-va un cd-player bun sau un pick-up cu o doza buna daca tot vreti sa ascultati boxele astea corect.

Link spre comentariu

@darius-bv

Nu mai caut nimic pt VTP ,asta era cu ceva timp în urma.

@fluffy37

Va urmăresc la secțiunea muzica,cd-player e pe lista.

Se mai amână ,am ceva muzica ,la început am adunat cantitate,acum doar calitate.

Pt ca va pricepeți,am primit recomandarea sa testez si cu muzica corala și nu prea gasesc-prefer free download...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări