Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor incinte VTP - partea II

Costa

Postări Recomandate

In articolul TLS, in fig.5, 6, se prezinta fenomenele care apar si unde se poate pune materialul fonoabsorbant, e nevoie doar de cunoasterea frecventei de rezonanta, un calculator de buzunar si o ruleta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 380
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Costa

91

• sonic11

48

• VTP

35

• sesebe

32

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cateva observatii la postari:

- toate racordarile la capacul superior si inferior sunt arce de cerc, ideea fiind de a pastra sectiunea fara variatii dimensionale;

- inclusiv la BG20 singurul material fono a constat dintr-o fasie de minet de 40 mm grosime , latime egala cu latimea interna a incintei si lungime de la unghiul inchis de peretele inclinat, petrecut peste acesta si lasat sa cada liber pana la deschiderea din fata, sa nu se vada atarnand. Rareori a fost nevoie de mai mult ( un perete lateral tapetat cu minet de 40 mm de sus pana la deschiderea frontala, prin spatele peretelui inclinat;

- nu toate difuzoarele creiaza coloratii si tine de latimea si adancimea interna a incintei;

- fisa tehnica a BG20 arata ca acesta are emisie suficienta si la 20 kHz! Inainte de a decide adaugarea unui tweeter, cautati un generator de frecventa sau un disc de testsi vedeti daca auziti si pana la ce frecventa auziti!!!

Multi oameni au pareri f. bune despre dotarea lor, dar ..... realitatea poate fi neplacuta, mai ales cand se aduna anii si acuitatea urechilor scade consistent.

- adaugarea unui tweeter poate complica mult lucrurile, necesitand introducerea unui filtru dupa frecventa de 2 kHz si pana la 6 - 7 kHz;

- filtrul aduce probleme in plus si se si pierde din avantajele unui difuzor B.L.;

- Daca se opteaza totusi pentru un tweeter sa evite montarea lui cu un horn oricat de mic in fata: se modifica SPL-ul tweeterului, si idealui ar fi ca acesta sa se monteze pe "zero delay plane" pentru a evita decalajele de faza, macar partial.

- toate discurile de test pe care le-am avut in mana au continut muzica diversa, inregistrata f.f.bine, cu o dinamica mare, la care raportul semnal/zgomot permite decelarea semnalelor f. slabe, bine separate de zgomotul inerent al inregistrarii.

In mare, continutul unui disc bun de test cuprinde:

- muzica vocala, voce feminina si masculina;

- cor mixt cu si fara solisti, cu orchestra simfonica;

- muzica simfonica cu orchestra mare, cu solo instrumental ( pian, orga, vioara, violoncel, etc. )

- muzica de tip jazz;

-solo instrumente de percutie;

- piese dificile, gen polca tunete si traznete, fragmente din simfonii, etc.

In functie de urechea fiecaruia si experienta se pot face corecturi care se considera necesare. Uneori o auditie in paralel cu o incinta industriala de calitate poate sa ajute.

SUCCES!

Link spre comentariu

@VTP

Mulțumesc f mult pt informațiile prețioase oferite acum si pe parcursul acestui subiect și desigur  pt proiectul dv-stra care sta la baza constructie realizate de mine.

Am sa țin cont de recomandări mai ales ca rezultatul obtinut a depasit asteptarile mele.

"Zero delay plane" pt tweeter ...sunt sigur ca știe @sonic11

(sa nu fie mai în fata ori mai în spate decât poz de montare a lui BG20 ?-loc de montare pe capacul superior ca la darius-bv ?)

@ex.escu-am înțeles,referirea era la acel pdf pus anterior

Link spre comentariu

Recomandarile au aparut in timp,doar le-am reamintit, avand in vedere postarile recente.

Considerand 1/2 din inaltimea bobinei mobile la fiecare difuzor ca punct (plan) emisiv al sunetului, se aseaza aceste puncte intr-un singur  plan.

Fizic, se masoara distanta de la suprafata de asezare a difuzorului la jumatatea grosimii piesei polare in care se afla bobina mobila. Rezulta o montare decalata a difuzoarelor pe fata incintei. ( un exemplu practic celebru - incinta Galion VII de la Cabasse, si alte incinte din acea serie.)

Link spre comentariu

Eu am construit dupa planurile si sfaturile dlui. ing. Aurelian Mateescu doua perechi de VTP-uri, prima pereche cu difuzoare P-Audio si a doua cu difuzoare Ciare. Le am si acum, le schimb din cand in cand, cel mai mult imi place sa ascult la cele cu difuzoare Power Audio. Prima pereche construita a fost cea cu difuzoare P-Audio, am folosit PA-800K, cu membrana din kevlar si tweeterul PCT300. Incintele le-am construit din PAL de 18mm, panoul frontal l-am dublat (36mm) avand grija ca gaurile pentru difuzoare sa fie frezate conic. A fost greu de lucrat cu PAL, in special realizarea finisajului. Cele cu difuzoare Ciare, HW204+HT264,le-am realizat din MDF, mult mai usor de prelucrat, panoul frontal de asemenea dublat.

La prima proba, wow, sunet spectaculos asa cum constata fiecare constructor de VTP-uri, sunetul peste asteptari. Dupa trecerea unei perioade de timp parca voiam ceva mai mult, am inceput sa modific valorile componentelor filtrului, amplasarea materialului fonoabsorbant din interior si asta de mai multe ori pana cand le-am facut sa sune asa cum imi place tinand cont de acustica incaperii in care ascult. Pentru mine aceste boxe au cea mai buna redare a vocilor dintre toate boxele pe le-am construit sau am avut ocazia sa le ascult si asta nu pe baza memoriei auditive, am facut teste comparative cu alte boxe conectate pe rand la aceleasi amplificatoare, in aceeasi camera. Calitatea redarii vocilor este data, dupa parerea mea, de membrana din kevlar. Nu stiu daca si PAL-ul suna mai bine decat MDF-ul, nu am cum sa verfic, ar trebui sa construiesc o incinta identica din MDF si sa mut difuzoarele in ea. Bornele si filtrele le-am montat pe capace demontabile in spatele boxelor, asta mi-a usurat munca in repetatele etape de tuning.   A urmat  cumpararea a doua subwoofere active, pe compresie, JAMO SUB 660. Aceste subwoofere au multiple reglaje ce mi-au permis armonizarea cu VTP-urile, imbunatatirea considerabila a sunetului pe partea de joase. De curand am adaugat si o perche de supertweetere, am folosit difuzoare ribbon, Air Motion Transformer si sunetul s-a imbunatatit si mai mult. Am realizat filtre cu frecvente de separatie in trepte si reglarea nivelului cu L-Paduri variabile care imi permit reglaje de mare finete pe partea de inalte. Neasteptat, efectul adaugarii supertweeterelor se simte si la bas nu numai la timbrul vocilor. De regula ascult pe amplificatoare cu lampi dar in aceasta vara foarte calduroasa am fost nevoit sa trec pe un amplificator Technics A700MK2 pe care nu-l mai folosisem demult. Surpriza a fost ca acest amplificator care suna banal pe alte boxe sa sune incredibil pe VTPuri+Subwoofere+Supertweetere, tot ezit sa montez inapoi lampile cu toate ca s-a mai racorit.

Sfatul meu, pentru cei care construiti VTP-uri, este sa folositi materiale de calitate, bobine cu sarma groasa si condensatoare PIO pentru filtre. Cele mai mari diferente le-am simtit la schimbarea diferitelor tipuri de condensatori, recomand PIO pentru tweeter. De-a lungul vremii  am postat pe forum si am pus poze cu diferite faze ale constructiilor mele dar din pacate au disparut. Daca mai gasesc in arhiva mea o sa pun poze si cu VTP-urile cu difuzoare Ciare.

IMG_7235.jpg

IMG_7228.jpg

Link spre comentariu

@vidax Multumesc pt postare,arata f bine parca facute de fabrica,daca puteti sa puneti si date tehnice,schite,dimensiuni ori -link.

Interesante toate acele experimentari descrise pt a ajunge la sunetul dorit dupa preferinte si de locul de ascultare.

As fi curios daca d-l @VTP maestrul Mateescu ar dori sa comenteze.

Poate mai sunt si alti constructori care vor sa ne reaminteasca de realizarile lor.

Aici ori pe un subiect separat ar fi utilia o sinteza despre VTP-uri care sa ramana in timp,nu credeti?

Link spre comentariu

Am gasit fotografii cu VTP-urile construite cu difuzoarele Ciare: HW 204 + HT 264. La inceput au fost asa, dupa aceea am renuntat la cutiile separate pentru tweetere deoarece erau prea inalte si am montat  ambele difuzoare in aceeasi incinta.

IMG_2110(1).JPG

IMG_2109(1).JPG

IMG_2113.JPG

IMG_2118.JPG

Asta este varianta finala. Am de gand sa le mai fac o modificare, sa montez supertweetere pe panoul frontal, sub tweeterele existente.

IMG_2984_1(2).jpg

IMG_2985_1(1).jpg

IMG_2986_1(2).jpg

Editat de vidax
Link spre comentariu

La inceput mi-a fost foarte greu sa realizez modificari in filtre sau ale materialului fonoabsorbant, pentru asta trebuia sa demontez difuzoarele de bas. Apoi mi-a venit ideea sa realizez panouri demontabile in spatele incintelor. Am realizat gauri dreptunghiulare in care intra panouri semiingropate din MDF de 18mm. Pe panouri vin montate filtrele si placile de borne. VTP-urile cu difuzoare Ciare le-am construit asa din start, aveam experienta din urma.

Recomand construirea incintelor in acest mod deoarece va fi foarte usor de realizat tuningul final.

IMG_20201213_132744817_1.jpg

IMG_7242.jpg

IMG_7246.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări