Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor incinte VTP - partea II

Postări Recomandate

Am citit,respect opțiunile dv-stra , va felicit si chiar nu am nici o invidie pt ce aveti acolo dar eu personal sunt din alta "liga".

De la aproape zero acum un an la un amplif bun și boxe construite de mine e un progres .

Unele surse de muzica implica cheltuieli mari permanente - ex cd player=cd-uri

Provocările mele sunt altele și tot din zona DIY la nivelul aflat la îndemână, visez la hornuri sau încă o pereche de VTP-uri, ar fi excelente și BR cu 3 cai dar prețul estimat e mai mare...

Și pana la acele vise marete ,acum am nevoie sa aleg un woofer ieftin pt o  modesta boxa existenta (osb) cu rol de subwoofer  ,cum va spuneam,alta liga.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 380
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Aveti dreptate,am văzut ca și pe forum sunt la vânzări cd-uri SH ,am și eu vreo 20.

Citite pe aparate gen radio-cd ori pe unitatea calculatorului.

Cele preferate în format ?m4a? le-am pus pt comoditate pe unități de memorie.

Am avut ocazia sa realizez diferenta spectaculoasa la aceleasi piese intre mp3 și m4a, wma, wav ,flac sau unele surse de pe net hi-res.

Link spre comentariu
La 30.10.2023 la 9:02, Costa a spus:

Am citit,respect opțiunile dv-stra , va felicit si chiar nu am nici o invidie pt ce aveti acolo dar eu personal sunt din alta "liga".

De la aproape zero acum un an la un amplif bun și boxe construite de mine e un progres .

Unele surse de muzica implica cheltuieli mari permanente - ex cd player=cd-uri

Provocările mele sunt altele și tot din zona DIY la nivelul aflat la îndemână, visez la hornuri sau încă o pereche de VTP-uri, ar fi excelente și BR cu 3 cai dar prețul estimat e mai mare...

Și pana la acele vise marete ,acum am nevoie sa aleg un woofer ieftin pt o  modesta boxa existenta (osb) cu rol de subwoofer  ,cum va spuneam,alta liga.

Crede-ti-ma ca suntem in aceeasi liga.Credeti ca am cumparat peste noapte atatea difuzoare si scule?M-a apucat de prin '95.Ptr streamerul Weiss inca platesc rate la banca.Atata doar ca am ascultat in ultimii ani boxe si amplificatoare care mi-au dat de gandit si m-au facut sa cumpar ScanSpeak-urile si Weiss-ul.Suntem un grup de amici care se pricepe fiecare la cate ceva.Vreo 4 se pricep foarte bine la electronica din care un domn mai in varta la amplifuri pe lampi.Il gasiti la sectiunea lamparilor ca ''tm07uxo''.Restul nu au FB, nu-i interseaza forumurile decat rar pe unul.Eu ma pricep la facut incinte din mdf.Am atelierul tatalui meu de tinichigerie industriala  dotat cu ce imi trebuie ptr asa ceva.La scule, unelte nu am facut rabat.Folosesc HILTI, METABO,iar recent am descoperit o marca de scule la

care m-a bucurat mult calitatea pe care o ofera -HIKOKI(HITACHI de fapt).Am de la ei un polizor unghiular cu baterii care e super bun.Deci dvs ati realizat intr-un an ce am eu ca experienta poate de vreo 20 de ani.

Editat de Nicu Daniel Toader
incorect scris
Link spre comentariu
8 hours ago, Nicu Daniel Toader said:

Suntem un grup de amici care se pricepe fiecare la cate ceva.

UIte ca am pt ce sa va invidiez- si pt pasiune.

Din 95 in vreo 28 de ani au fost posibile multe -planurile pe termen lung sunt pt cei mai tineri .

Aparate atat de performante ca acel streamer si cd-player implica si alte investitii mari.

Trebuie sa existe un echilibru intre componentele sistemului audio plus proprietatile camerei de ascultare .

Dar catre difuzoare bune am inceput sa ma uit tot mai des.

9 hours ago, Nicu Daniel Toader said:

Eu ma pricep la facut incinte din mdf

Despre incinte daca e posibil sa ne spuneti mai multe si despre difuzoare-poze,planuri ?

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Costa a spus:

UIte ca am pt ce sa va invidiez- si pt pasiune.

Din 95 in vreo 28 de ani au fost posibile multe -planurile pe termen lung sunt pt cei mai tineri .

Aparate atat de performante ca acel streamer si cd-player implica si alte investitii mari.

Trebuie sa existe un echilibru intre componentele sistemului audio plus proprietatile camerei de ascultare .

Dar catre difuzoare bune am inceput sa ma uit tot mai des.

Despre incinte daca e posibil sa ne spuneti mai multe si despre difuzoare-poze,planuri ?

Pai despre incinte ce as putea sa va spun?Sunt planuri peste planuri pe net de toate felurile.Folosesc aracet de cea mai buna calitate si placi MDF cate doua de 16 minim.Adica grosimea peretilor e de minim 32 mm.Difuzoarele le-am postat intr-un din aceaste topicuri.Am cateva perechi de Ciare, ScanSpeak, Tang Band, SBacoustic.Poze o sa pun cand voi avea  ceva frumos furniruit de un prieten pictor de icoane.Dar ca idee generala ptr mine Ciare sunt printre cei mai buni in raportul calitate/pret.Le repet ca poate nu le stiti si mi le notez si eu aicea sa le tin minte.Ciare HW204, Ciare HW135, Ciare HS251, Ciare HW160-4 doua perechi, Ciare HW131, Ciare PT383, Ciare HT264 doua perechi, Ciare HTB326, TangBand W4-1720, SBacoustic SB-29 RDNC, Eminence BETA15A, Eminence PSD-2002.Am mai avut in trecut P-AUDIO BM8CXA dupa care imi pare rau si P-Audio BM12CXA. Iar de la ScanSpeak am o pereche 18W/4531G00, ScanSpeak 12MU/4731T00, ScanSpeak D3004/662000.Cu astea cred ca ma cam opresc.Am o varsta si vreau sa ma bucur de ele.

Link spre comentariu
15 hours ago, Nicu Daniel Toader said:

Pai despre incinte ce as putea sa va spun?Sunt planuri peste planuri pe net de toate felurile.

Abordarea unui proiect oarecare de pe net implica riscuri,sunt de preferat cele construite si declarate reusite de persoane recunoscute ca si competente .

Multumesc pt lista cu difuzoarele,vad mai multe Ciare, pt VTP woofere ar fi intre 6.5-8" adica HW204 si HW160 iar 18w/4531G00 are fs 33hz .

Pt ca e drum inchis la varianta cea mai buna cu HW204 cum se poate afla un posibil inlocuitor ?
Care ar fi acei parametrii T/S ce trebuie sa se potriveasca cat mai exact (sau intr-o marja mai stricta +,-...%) cu cei ai difuzorului original pt care sau facut calculele astfel incat sa nu fie necesare modificari dimensionale ale incintei initiale ?

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Costa a spus:

Abordarea unui proiect oarecare de pe net implica riscuri,sunt de preferat cele construite si declarate reusite de persoane recunoscute ca si competente .

Multumesc pt lista cu difuzoarele,vad mai multe Ciare, pt VTP woofere ar fi intre 6.5-8" adica HW204 si HW160 iar 18w/4531G00 are fs 33hz .

Pt ca e drum inchis la varianta cea mai buna cu HW204 cum se poate afla un posibil inlocuitor ?
Care ar fi acei parametrii T/S ce trebuie sa se potriveasca cat mai exact (sau intr-o marja mai stricta +,-...%) cu cei ai difuzorului original pt care sau facut calculele astfel incat sa nu fie necesare modificari dimensionale ale incintei initiale ?

Intrebati colegii mai priceputi.Eu sunt doar un amator care se pricepe la imbinat MDF.Cum v-am spus ma pricep la incinte dar de masurat,calculat am prietenii electronisti care imi pot simula orice incinta vreau.Asa am hotarat ca face fiecare cate ceva la ce se pricepe cel mai bine.

Link spre comentariu

Cdinu332 vrea sa spuna - cu o nota ironica, e drept, ca de departe cea mai grea treaba in constructia de boxe este proiectarea lor si a filtrelor, si nu executia tamplariei.

Chiar si alegerea difuzoarelor este o treaba care cere cunostinte destul de vaste si avansate  (Si nici atunci nu poti fi 100% sigur ca ai ales bine ...)

D-le Costa, sa stiti ca si " persoane recunoscute ca si competente" au criticii si criticile lor.  Va las placerea sa cautati si sa cititi despre "gherlele" lui Troels.  

Link spre comentariu

Uite că cineva a priceput. 

Știu o pereche de boxe facute de un electronist cu multă școală. 

Au suferit o mulțime de modificări până când a zis gata. 

Nu erau vtp, hornuri sau alte cele ce se discută pe aici. 

Pur și simplu niște dulapuri imense vopsite cu Duco. Deloc estetice însă simțeai muzica în tine,  de-a dreptul. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Shambala a spus:

Cdinu332 vrea sa spuna - cu o nota ironica, e drept, ca de departe cea mai grea treaba in constructia de boxe este proiectarea lor si a filtrelor, si nu executia tamplariei.

Chiar si alegerea difuzoarelor este o treaba care cere cunostinte destul de vaste si avansate  (Si nici atunci nu poti fi 100% sigur ca ai ales bine ...)

D-le Costa, sa stiti ca si " persoane recunoscute ca si competente" au criticii si criticile lor.  Va las placerea sa cautati si sa cititi despre "gherlele" lui Troels.  

Stiu ce vrea sa spuna dar sa faci o boxa de la A la Z de unul singur adica tamplaria, alegerea proiectului, filtrul, difuzoarele, finisajele ar fii o treaba aproape inumana ptr o singura persoana, de una singura care are minim de scule.Adrian Hegyes cred ca e singurul care le face cap coada si tot are critici sau Marcel de la Audioalchemy.La 48 de ani mi-e cam greu sa ma apuc de masurat cu microfoane, de gasit volumul optim, filtre cand am la indemana mult mai rapid cine sa ma ajute mult mai repede.Timpul e cel mai mare bun pe care-l avem la dispozitie si e pacat sa-l pierd cu lucruri care mi-ar lua timp mult.Asta nu inseamna ca nu am cunostinte sa zicem de incepator in electronica.

Editat de Nicu Daniel Toader
Link spre comentariu

Precizari:

- HW204 poate fi procurat de pe site-ul indicat de userul vidax. Nu e nicio problema insolvabila ca impedanta nominala este de 16 ohmi, este una din valorile standard in uz profesional. [ am avut posibilitatea sa probez un astfel de 204 in locul unuia de 8 ohmi, din hornul meu, fara alta modificare si cu filtrul pentru 8 ohmi. Difuzorul este de uz OEM profesional, deci nu se pune problema calitatii. Cu modificari minime ale filtrului se poate merge pe solutia  de 16 ohmi.]

- HW204 nu poate fi inlocuit cu nimic, lucru valabil pentru orice difuzor!

- intr-un horn sau Voigt se poate inlocui un woofer cu altul, de alta productie si respectand ca unii parametri sa fie foarte apropiati ca valoare, dar, se va obtine alta incinta, cu alt timbru si diferente a calitatii sonore. Si mai dificil este sa inlocuiesti un woofer intr-o incinta BR sau inchisa, unde sunt cerinte mai stricte de acord.

- un amator DIY cu experienta si cunostinte suficiente poate ajunge sa construiasca incintele care-l satisfac din punct de vedere acustic. Daca pleaca de la premise gresite, cautand rezultate uluitoare, va fi dezamagit.  Este mult mai usor sa obtii rezultate bune, incadrabile in hi-fi, daca construieste un horn clasic sau de oscilatie decat daca abordeaza o constructie de incinta inchisa sau BR. Proiectarea folosind programe ofera doar un punct de plecare, dar punerea la punct este mult mai dificila. Alegerea difuzoarelor este un pas ce trebuie gandit cu atentie si procurarea se face dupa ce proiectul a fost suficient de bine studiat, nu, cum am vazut de multe ori ca se cumpara difuzoare, eventual no name-uri si apoi se doreste obtinerea unor incinte care sa rivalizeze cu Westminsterul Royal de la Tannoy sau cu melcii de la B&W!!!

- nu trebuie sa se uite ca, intre echipamentul electronic actual si incintele acustice este o diferenta de o clasa, in favoarea echipamentelor electronice. Dealerii de aparatura audio insista ca cei care isi permit, sa cumpere piesele lantului audio cam la aceiasi valoare. Sigur, cei care pot, din punct de vedere financiar se pot decide sa cumpere conform recomandarilor.

Pentru cei care nu isi permit piese de mii sau zeci de mii de euro, sa nu uite ca un CD-player, oricare ar fi el, reda gama 20 - 20.000 Hz si are la iesire min. 2 volti. Un amplificator bun se poate construi usor cu un pic de sudoare si fara exagerari, ramanand ca efortul maxim, si de munca si financiar sa se indrepte catre incinte, slabiciunea lantului acustic. Rezolvarea acestei probleme depinde de posibilitatile fiecaruia.

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Nicu Daniel Toader a spus:

... sa faci o boxa de la A la Z de unul singur adica tamplaria, alegerea proiectului, filtrul, difuzoarele, finisajele ar fii o treaba aproape inumana ptr o singura persoana, de una singura care are minim de scule.

Este imposibil pt o singura persoana sa manevreze o coala de pal sau mdf.

Evident ca taierea colilor de mdf se face la depozite, pe fierastraiele mari in coordonate, foarte precise. Cam toata lumea isi ia colile deja debitate.

In rest sa stiti ca sunt mai multi cei care au facut totul singuri.  Inclusiv finisajul

Sigur ca la inceput toti am facut greseli, in special la alegerea difuzoarelor si la proiectarea filtrelor.  Dar toti am invatat foarte repede, mai ales cand difuzoarele erau scumpe. Si acum 20 -25 de ani era mult mai greu cu banii.  

Eu am preferat sa cumpar scule electrice si mecanice mai no-name, pt ca la utilizari rare (hobby) se pot folosi si acelea.  Diferenta de pret fata de scule de top era (si este) f mare - 4-500%, asa ca acea diferenta - cateva sute bune de euro, am preferat sa o adaug la pretul difuzoarelor de calitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări