Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor incinte VTP - partea II


Postări Recomandate

@VTP

8 hours ago, VTP said:

- in functie de paramentrii tehnici ai unui difuzor se poate face o optimizare a dimensiunilor incintei Voigt, care difera de la un difuzor la altul chiar daca Fs este acelasi sau cu valori f. apropiate. Desigur, se poate merge pe un proiect de 40 Hz la 2 difuzoare care au Fs=40 Hz, dar pot fi necesare unele ajustari care necesita un pic de experienta;

 

8 hours ago, VTP said:

Cu difuzoare scumpe se pot face greseli care anuleaza efortul financiar. Cu cele ieftine, cu un pic de experienta se pot obtine rezultate de-a dreptul incredibile. Adevarul este ca un difuzor nu e de vina ca cel care-l foloseste nu stie cum sa "stoarca" tot din el, doar ca asta presupune munca, experienta si gandire, nu reproducerea mot-a-mot a unui proiect.

Nu pt mine eu mi-am primit raspunsul de la dv-stra ci pt cei care mai citesc pe forum va rog daca se poate sa dezvoltati referitor la cele doua cuvinte cheie "optimizare" si "ajustari" .

Va intreb pt ca eu am deschis acest subiect dar sunt convins ca explicatiile maestrului vor fi studiate cu atentie de multi colegi si de alti pasionati .

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 380
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 14 ore, VTP a spus:

@sonic11,

 

As vrea sa fac unele precizari:

- Open baffle nu satisface decat un numar mic de adepti din motive care ar trebui sa fie evidente pentru cei care sunt adeptii auditiilor stereofonice. De altfel, foarte putini fabricanti adopta din cand in cand aceasta solutie, venind cu o gaselnita care sa atraga noi adepti. Ultima mare incercare a fost, daca nu gresesc a firmei Jamo, cele 2 panouri aveau difuzoare custom conduse de amplificatoare ce lucrau sub un DSP specializat. Sunetul era un mare fas fara precautii speciale. Au putut fi ascultate la Radisson Hotel;

- incinta inchisa este de 2 feluri: infinite baffle si acoustic suspension si necesita difuzoare DIFERITE ca si rezolvare tehnica, avand in vedere ca au principii diferite de functionare;

- incintele deschise cuprind B.R., T.L., incinta cu radiator pasiv [ chiar daca este inchisa deschiderea sa de radiatorul pasiv. Incinta cu linie de transmisie se incadreaza si la grupa incintelor TQWT, si are 2 variante: clasica cu linia amortizata complet si cea cu amortizare selectiva, ca in cazul firmei PMC;

- Hornurile, inspirate din instrumentele dezvoltate in timp se proiecteaza, pentru pastrarea unei dimensiuni acceptabile  tot ca incinte TQWT [ sfert de lungime de unda ]

- incinta Voigt este tot un TQWT, doar ca este un horn de oscilatie si nu are nicio legatura cu alt tip de incinta. Pe net circula variante tampite ale unora care nu au inteles ce tip de incinta este si au transformat incinta intr-o varianta de Voigt + B.R., si, se mira ce obtin!

- in functie de paramentrii tehnici ai unui difuzor se poate face o optimizare a dimensiunilor incintei Voigt, care difera de la un difuzor la altul chiar daca Fs este acelasi sau cu valori f. apropiate. Desigur, se poate merge pe un proiect de 40 Hz la 2 difuzoare care au Fs=40 Hz, dar pot fi necesare unele ajustari care necesita un pic de experienta;

- un difuzor care are rezultate f. bune in incinta Voigt si in hornurile clasice este Audio Nirvana de 8", motor pe ferita, cel mai ieftin din variantele de 8". Exista multe tipuri de difuzoare de banda larga, fiecare firma produce cel putin un difuzor B.L. pentru proiecte DIY, unele mai reusite, altele mai putin reusite. Chiar si din cele scumpe nu sunt toate fericite realizari. Din ce am lucrat, consider ca un raport pret / calitate sonora au Fostex, Audio Nirvana, T.B.,

Cu difuzoare scumpe se pot face greseli care anuleaza efortul financiar. Cu cele ieftine, cu un pic de experienta se pot obtine rezultate de-a dreptul incredibile. Adevarul este ca un difuzor nu e de vina ca cel care-l foloseste nu stie cum sa "stoarca" tot din el, doar ca asta presupune munca, experienta si gandire, nu reproducerea mot-a-mot a unui proiect.

SUCCES!

1. nu sunt adeptul open baffle, nu eu le ridic în slăvi, am scris mai sus dece.

2. Nu am vrut sa intru prea tare in miezul problemei, circula tot felul de aberații cum că se mișcă membrana și dupa o oră ajunge și sunetul  :rade: la incintele de tip horn.

Am testat, construit cam tot ce se poate in materie de boxe, mai puțin vtp care nu am construit dar am ascultat.

 

Link spre comentariu

Toate observatiile si explicatiile mele din ultimele interventii, au ca scop ca cei care inca lucreaza in constructia incintelor acustice sa se gandeasca daca cele spuse de mine ii pot ajuta. Nu mai am demult pretentia, si de fapt, nici nu am avut-o, de a impune ideile mele cuiva. Toate observatiile au aparut dupa ce am realizat practic ceva, nu inainte, nu din surse de net neverificate.

Vis a vis de postarea lui sonic11: desigur, e comic sa vezi ca o orchestra de suflatori canta azi cu instrumentele lor care sunt hornuri in marea majoritate, iar concertul se asculta de public eventual la o ora sau o zi dupa aceea!

Citind notele lui Martin J. King referitor la incintele TQWT si Voigt, multi specialisti romani au inteles ca in special Voigt o abordezi dupa ce scoti din casa frigiderul, dulapuri sau sifoniere pentru a avea loc, si, ca trebuie sa iti tii picioarele ferite ca din deschiderea inferioara ies unde fierastrau periculoase. Daca trecem peste aspectul glumetz al acestor asertiuni, ajungem, normal la cunoastere si intelegerea fenomenelor acustice.

Si ajung si la postarea d-lui costa, si am sa raspund cu 2 exemple:

-  optimizare: in foarte multe cazuri se foloseste material fonoabsorbant in interiorul unei incinte. In functie de rezultat, prin optimizare se alege si decide unde se amplaseaza materialul fono, in ce grosime si ce densitate;

- ajustare: in cazul incintei Voigt, de exemplu, calculata pentru Fs=40 Hz [ aproape clasic ] si un difuzor cu parametrii tehnici luati in calcul din fisa tehnica, se poate ca la un moment dat sa fie de interes probarea pe aceasta incinta a unui alt difuzor care are un Fs apropiat dar cu alti parametri care impun o corectie a deschiderii incintei pentru a nu se depasi Xmax. In limite destul de optime se poate face acest lucru ajustand inaltimea deschiderii in timpul auditiilor.

Link spre comentariu

@VTP

Multumesc pt raspuns.

Am sa-mi permit sa mai adresez o intrebare si va rog sa-mi raspundeti  doar daca e posibil fara referiri personale,chiar nu ajuta.

Am sa pun mai jos o imagine din Tehnium martie 2006-acolo sunt toate datele precizate.

Cum se calculeaza insa fr de rezonanta daca nu e precizata de autor cunoscand dimensiunile incintei?-intai trebuie calculata lungimea liniei acustice?-cum,ce elemente se insumeaza?-un exemplu de calcul pornind de la datele din imagine ar fi edificator.

vtp-tehnium-mart-2006.png

 

 

 

 

 

Link spre comentariu

@Costa,

In cele 2 figuri sunt toate datele si dimensiunile necesare pentru a face ceva! Desigur, daca vreti.

Ce anume sa calculati?

Fs = frecventa de rezonanta a difuzorului;

Fb = frecventa de rezonanta a incintei, data de lungimea liniei acustice a incintei;

Valorile dimensionale pentru a executa incinta sunt date, nu va lipseste nimic!

Link spre comentariu

@VTP

Nu pot sa construiesc acum,probleme personale recente,doar pot sa discut .

 

Citesc materiale publicate de dv-stra .

Am prezentat acea imagine cu cele doua incinte doar ca exemplu-stiu ca acolo sunt date toate datele.

Scuze ca nu am reusit sa fiu suficient de clar.

"Lungimea desfasurata a liniei acustice" pt Fr=45hz este 1920mm-cunosc cum se calculeaza.

Am cautat sa "desfasor"(descompun) cei 1920mm in mai multe segmente ale "liniei acustice" folosind acel exemplu.

Care sunt elementele liniei acustice?-cotele din exemplul prezentat.

Ca apoi prin insumare sa obtin totalul de 1920mm?

-doar ca exemplu :   1120+810=1930 ?  sau  830x2=1660+...?

 

De ce intreb? Pt a putea calcula frecventa de rezonanta acolo unde nu e precizata clar de autor.

 

Repet rugamintea mea,prefer sa nu primesc nici un raspuns decat aprecieri la persoana mea pt ca nu ajuta.

 

 

Link spre comentariu

@Costa,

Considerati drumul undei acustice nemodificat de obstacole. Oricum, nu inteleg ce Fs doriti sa calculati si mai ales la ce sa va fie de folos!

Paul Voigt a intuit inca de la inceput ca incinta sa lasa loc la experimentari multiple, nu a lasat formule de calcul, date tehnice ale traductoarelor, etc., fiecare, prin experimentari, ajunge la solutia care i se pare cea mai buna.

Personal, nu am facut de 2 ori acelasi proiect, de fiecare data am tras concluzii si am operat modificari.

Tot ce se gaseste pe net nu face 2 bani fata de o singura incinta construita practic! Si asta pentruca multe aspecte am observat ca nu sunt tratate amanuntit, deci nu au fost experimentate. Tineti cont ca orice traductor, plasat intr-o incinta Voigt, inchisa, deschisa, TL, horn sau o cutie de carton va "canta"! Cum? Ramane sa descoperiti o multime de elemente care deosebesc incintele intre ele, calitatea tehnica si sonora, etc.

Exemplu: hornresp NU se aplica la Voigt. Dece?

 

Link spre comentariu

@arcgotic

Multumesc pt materialele propuse .

Deja stiam despre cele de pe diy...si concluziile linkwitzlab sunt mult prea elevate pt nivel meu bazic.

 

@VTP

Multumesc ,am inteles, constructie si experimentari .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
Acum 7 ore, arcgotic a spus:

image.thumb.png.f7ba52407a2e415b03943648ba44a76f.png De anomaliile astea de group delay spuneam mai devreme in thread. CIne ar vrea sa locuiasca cu asa ceva in casa?

Si aici niste info de design how-to-design-a-folded-voigt-pipe.346476

Ai VTP și ai măsurat sau vorbim așa vorbe....

Hornresp nu are nici o legătură cu VTP și toate programele de simulare nu reflecta nici pe departe ce este în teren...deci!?

Link spre comentariu

Multumesc pt info,cunosc acel calc.online.

Nu "ajuta".

Concluzia mea ,incinte VTP doar din proiectele dl-ui Mateescu pt a avea ceva sanse de reusita si doar cu suportul dumnealui pt etapele de "optimizari si ajustari".

 

 

 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări