Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor incinte VTP - partea II

Postări Recomandate

• Răspunsuri 380
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pt ca sa vorbit despre echipamente de masura va rog daca vreti sa estimati un cost minim pt achizitie.

Apoi ar fi util sa inteleg pe scurt modul de lucru si conditiile necesare.

Ce se poate face cu un echipament bazic,masurare parametrii T/S? acordaj BR?

alte masuratori?

Link spre comentariu
Acum 4 minute, Costa a spus:

Pt ca sa vorbit despre echipamente de masura va rog daca vreti sa estimati un cost minim pt achizitie.

alte masuratori?

Pai @sesebe a pus link cu microfonul și costa 79 usd, trebuia doar sa deschizi link-ul.

Te învârti în jurul cozii, doar greșind poți învață...

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 1 oră, Costa a spus:

alte masuratori?

Eu in peste 10 ani de cind tot fac boxe si filtre de boxe nu am avut nevoie NICIODATA sa masor parametrii T/S. Tu dece ai avea nevoie? Acum am (este al unui prieten) un DATS V3 (sau o fi V2) dar in peste 3 ani de cind este la mine nu l-am folosit niciodata.

Am pus mai sus necesarul pt un setup minimal. Citiva ani am folosit un microfon (in mai multe versiuni) facut dintr-o capsula electret Panasonic pusa in tub metalic (pt ecranare) si diferite variante de preamplificatoare ca sa pot intra direct pe intrarea de linie dintr-o placa de sunet.

La un moment dat am decis ca-i mai bine sa-mi cumpar un microfon dedicat la care rezultatele sa fie coerente indiferent de PC, placa de sunet si sistemul de operare utilizat.

Vrei sa faci masuratori atunci iti cumperi un microfon U-MIC1 (sau un altul similar) si instalezi si inveti sa folosesti REW. Dupa citeva zile/saptamini de teste ai sa iti dai seama cum trebuie sa faci setupul de masura ca sa ai rezultate coerente. Este pe Diyaudio un topic dedicat pt REW si il poti copia tot de acolo (este link in topic), si gasesti tot felul de informatii detaliate despre utilizarea programului. Programul este free si se tot aduc modificari (minore in ultimul timp) dar gasesti acolo tot felul de tip&trics despre utilizarea lui. Mai mult tot acolo poti face cereri de modificare a programului si daca mai multa lume admite ca acele cereri de modificare sint binevenite ai putea sa te trezesti ca apare si o versiune cu modificarile cerute de tine.

Ideea este ca nu-ti trebuie mii de euro ca sa-ti faci un setup basic de masurat boxe. Te poti descurca si (poate) cu sub 100euro. Dar este mai simplu sa tot pui intrebari pe un forum si sa nu faci mai nimic efectiv.

Link spre comentariu
Acum 6 ore, sesebe a spus:

Eu in peste 10 ani de cind tot fac boxe si filtre de boxe nu am avut nevoie NICIODATA sa masor parametrii T/S. Tu dece ai avea nevoie? 

[...]  Citiva ani am folosit un microfon (in mai multe versiuni) facut dintr-o capsula electret Panasonic pusa in tub metalic (pt ecranare) si diferite variante de preamplificatoare ca sa pot intra direct pe intrarea de linie dintr-o placa de sunet.

1 -  Ar putea fi nevoie sa masori difuzoare despre care nu stii nimic (no-name, sau chiar de firma dar la care nu se cunoaste modelul).  Nu este cazul d-lui Costa.

2 - :)   am  fost mai multi care am facut asa pe la inceputul anilor 2000...  Adunasem in timp vreo 30 de capsule, tot o cautam pe "cea mai buna".  Dar s-a putut lucra si cu ele, asa "amarate" cum erau.  Acum se poate masura si cu telefonul, sunt softuri pt asta.  (Cam la aceeasi calitate, adica 200hz-7khz.)

Remarcabil de bun tot postul, Sesebe.

Ceea ce as sublinia este ca mai trebuie sa si inveti fizica, electronica, electroacustica si utilizarea softurilor, ca sa poti face toate acestea.  Fara cunostinte avansate aparatele nu te ajuta la nimic, caci nu ai sti ce sa faci cu ele si care sunt limitele lor. 

Aparatele NU ITI EXPLICA NICIODATA NIMIC.

D-le Costa, iarasi va cramponati gresit si inutil pe pretul unor echipamente, cand de fapt acumularea cunostintelor este infinit mai greu de realizat, si absolut incomparabil mai scumpa.

Atentie cand cititi pe forumuri, caci 90% din postari sunt ale incepatorilor, care fac greseli la greu.

Link spre comentariu

Pentru Costa: nu inteleg de ce ati vrea sa faceti ceva cu acest difuzor. Daca ma uit pe fisa tehnica, toate break-urile alea dupa 3khz, faptul ca mai are alte break-uri mai pe la 8-9khz, si mai sus mai nimic, .. nu inteleg de ce ati vrea sa folositi acest difuzor sincer. Daca as avea un atelier si as vrea sa ascult muzica cand lucrez peacolo, inteleg, sa il atarn pe sus intro- cutie BR. Dar atat. In casa nu ar avea ce cauta.  

Si nu inteleg de ce ati vrea o incinta de felul asta, cu toate problemele de fazare, delay-uri..

Poate ne dati un feedback si va convingem sa faceti altceva, bazat pe feedback.

Link spre comentariu

Mulțumesc pt postări și pt informațiile oferite.

Când am sa fiu convins ca stiu ce sa fac cu el am sa cumpăr UMIK-1- de Rew știam .

@arcgotic -sunt curios ,va rog dacă se poate sa-mi spuneți care ar fi alegerile mai potrivite mai ales ca nu am  convingeri ferme cum credeti ,doar întreb.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, arcgotic a spus:

Pentru Costa: nu inteleg de ce ati vrea sa faceti ceva cu acest difuzor. Daca ma uit pe fisa tehnica, toate break-urile alea dupa 3khz, faptul ca mai are alte break-uri mai pe la 8-9khz, si mai sus mai nimic, .. nu inteleg de ce ati vrea sa folositi acest difuzor sincer. Daca as avea un atelier si as vrea sa ascult muzica cand lucrez peacolo, inteleg, sa il atarn pe sus intro- cutie BR. Dar atat. In casa nu ar avea ce cauta.  

Si nu inteleg de ce ati vrea o incinta de felul asta, cu toate problemele de fazare, delay-uri..

Poate ne dati un feedback si va convingem sa faceti altceva, bazat pe feedback.

Care delay-uri, toate incintele suferă de treabă asta, nu mai induceți lumea în eroare...

Link spre comentariu

Sealed, incinta închisă pt toata lumea este incinta care are cel mai mic randament și care trebuie sa aibă traductorul de joase de calitate și foarte rezistent, incinta a cărei poziție trebuie bine căutată în spațiu de audiție.

Open baffle, de altfel panou căci incinta nu este, trebuie echipat cu traductoare de foarte buna calitate, pozitia in sala de audiție este critica, refracție și delay-uri cu carul.

Vtp, incinta cu linie de transmisie care are câștig mare și nu este foarte mofturoasa la traductorul folosit iar poziția in camera nu este critica.

Mai departe fiecare trage singur concluziile sale...

Link spre comentariu

@sonic11,

As vrea sa fac unele precizari:

- Open baffle nu satisface decat un numar mic de adepti din motive care ar trebui sa fie evidente pentru cei care sunt adeptii auditiilor stereofonice. De altfel, foarte putini fabricanti adopta din cand in cand aceasta solutie, venind cu o gaselnita care sa atraga noi adepti. Ultima mare incercare a fost, daca nu gresesc a firmei Jamo, cele 2 panouri aveau difuzoare custom conduse de amplificatoare ce lucrau sub un DSP specializat. Sunetul era un mare fas fara precautii speciale. Au putut fi ascultate la Radisson Hotel;

- incinta inchisa este de 2 feluri: infinite baffle si acoustic suspension si necesita difuzoare DIFERITE ca si rezolvare tehnica, avand in vedere ca au principii diferite de functionare;

- incintele deschise cuprind B.R., T.L., incinta cu radiator pasiv [ chiar daca este inchisa deschiderea sa de radiatorul pasiv. Incinta cu linie de transmisie se incadreaza si la grupa incintelor TQWT, si are 2 variante: clasica cu linia amortizata complet si cea cu amortizare selectiva, ca in cazul firmei PMC;

- Hornurile, inspirate din instrumentele dezvoltate in timp se proiecteaza, pentru pastrarea unei dimensiuni acceptabile  tot ca incinte TQWT [ sfert de lungime de unda ]

- incinta Voigt este tot un TQWT, doar ca este un horn de oscilatie si nu are nicio legatura cu alt tip de incinta. Pe net circula variante tampite ale unora care nu au inteles ce tip de incinta este si au transformat incinta intr-o varianta de Voigt + B.R., si, se mira ce obtin!

- in functie de paramentrii tehnici ai unui difuzor se poate face o optimizare a dimensiunilor incintei Voigt, care difera de la un difuzor la altul chiar daca Fs este acelasi sau cu valori f. apropiate. Desigur, se poate merge pe un proiect de 40 Hz la 2 difuzoare care au Fs=40 Hz, dar pot fi necesare unele ajustari care necesita un pic de experienta;

- un difuzor care are rezultate f. bune in incinta Voigt si in hornurile clasice este Audio Nirvana de 8", motor pe ferita, cel mai ieftin din variantele de 8". Exista multe tipuri de difuzoare de banda larga, fiecare firma produce cel putin un difuzor B.L. pentru proiecte DIY, unele mai reusite, altele mai putin reusite. Chiar si din cele scumpe nu sunt toate fericite realizari. Din ce am lucrat, consider ca un raport pret / calitate sonora au Fostex, Audio Nirvana, T.B.,

Cu difuzoare scumpe se pot face greseli care anuleaza efortul financiar. Cu cele ieftine, cu un pic de experienta se pot obtine rezultate de-a dreptul incredibile. Adevarul este ca un difuzor nu e de vina ca cel care-l foloseste nu stie cum sa "stoarca" tot din el, doar ca asta presupune munca, experienta si gandire, nu reproducerea mot-a-mot a unui proiect.

SUCCES!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări