Costa Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Vreau sa incerc constructia a 2 incinte VTP. Am ratat oportunitatea sa am un proiect conceput de d-l Mateescu ,pe buna dreptate- nu l-am convins . Poate obtin ceva ajutor de la voi ,cei care au construit sau au informatii pretioase. Am citit mult si am deja o mica arhiva digitala cautand proiecte si modul de calcul (Hornresp si excell J.Rutter) Pare complicata abordarea acestor incinte pt ca nu exista (eu nu am gasit) un mod de calcul public si sigur, orice abordare individuala e destul de hazardata si ma intreb daca exista pe forum si altcineva decat @VTP care sa "stie". Va intreb pt ca incerc sa evit un esec ,sunt totusi ceva cheltuieli plus dezamagirea de rigoare. Un ajutor important ar fi opinii,aprecieri pt datele de mai jos,erori la schema incintei cu BG20 ,opinii despre difuzoarele propuse sau documente de la lucrarile voastre de succes pe care doriti sa le impartiti si cu altii. Pe Youtube am gasit un proiect complet cu Visaton BG20 7.8" 8ohm spl=92dB xmax=4mm fs=38hz fu=38-18000hz Qts=0.44 Qes=0.51 Qms=3.47 Mms=10g Bxl=6.1Tm si am sa pun aici datele . VISATON BG20[20cm Full-Range Driver] + DDVP-20[TQWT with Damp-Duct] (air-recorded at 2.5 meter away) - YouTube A doua optiune ar fi realizarea colegului @darius_bv de pe forum Incinte VTP realizate cu difuzoare TB W8-1808 - proiect ing. Aurelian Mateescu - Page 7 - Boxe si difuzoare - ELFORUM - Forumul electronistilor dar cu alt difuzor ceva mai ieftin, Visaton B200 8" 6ohm 40w spl=96dB xmax=3.5mm fs=40hz fu=40-18000hz Qts=0.75 Qes=0.83 Qms=8.39 Mms=9.7g Bxl=3.9Tm sau cel preferat la acelasi pret Dayton audio PS220 8" 8ohm 40w spl=96dB xmax=3.5mm,fs=46hz,fu=40-25000hz,Qts=0.38,Qes=0.40,Qms=5.73,Mms=8.4g,Bxl 6.15Tm Editat Iulie 3, 2023 de Costa gramatica... Link spre comentariu
CornelM Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 4 ore, Costa a spus: Am ratat oportunitatea sa am un proiect conceput de d-l Mateescu ,pe buna dreptate- nu l-am convins . Dl. Mateescu a prezentat mai multe proiecte in revista Tehnium anii 2000. Trebuie doar sa cautati revistele si sa va documentati. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 Mi-am extras din colectia Tehnium digitala tot ce am gasit publicat despre acest subiect. Le-am studiat , unele parti chiar in amanunt cautand descrierea metodei de calcul. Proiectele de acolo au "traductoare" care nu mai sunt cea mai buna optiune acum dupa atatia ani . Cred ca e de preferat proiectul mai nou al d-lui Mateescu de care am pomenit mai sus. La acest proiect incercam eu sa asociez un difuzor mai ieftin din cele trei descrise cu parametrii T/S. Link spre comentariu
CornelM Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Parerea mea este: Visaton B 200 este bun mai degraba pentru incinta inchisa deoarce are EBP mai mic de 50... EBP=fs/Qes. Dayton Audio PS220-8 este scump, acum depinde cat vreti sa cheltuiti pentru un asemenea proiect. Visaton BG 20 bentru cost este cea mai buna alegere, doar pentru pret. Acum 10 ore, Costa a spus: Proiectele de acolo au "traductoare" care nu mai sunt cea mai buna optiune acum dupa atatia ani . De ce? Nu se mai gasesc difuzoalele? Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Cauți ceva ce nu vei găsii, proiectantul acestor incinte nu a lăsat moștenire nimic din calculele facute de el. Cauta un proiect gata făcut din palmaresul domnului Mateescu care sa fie acordat la 40...45hz. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2023 B200 si PS220-8 aproape identice ca pret iar BG20 de 5x mai ieftin. Nu am experienta ,nu am ascultat difuzoare, boxe, vreau doar sa nu repet greseala facuta in toamna cand am cumparat ieftin (Visaton w170s) si rezultatele sunt pe masura. In Tehnium am gasit asa ( posibil sa gresesc... sunt si multe referiri la alte difuzoare Monacor,Visaton etc) : -dec 2002,iunie 2003 dif SAL unguresti si chinezesti -martie 2004 dif 10" -sept 2004 dif 8' Bad Guys BG-8K plus tw PCT300 -sept 2005 dif 8" Selenium 8PW3 plus tw PCT300 -dec 2005 woofer 10" PA HP10W -mart 2006 Ciare PH250 10"? Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2023 @sonic11-Stiu,acesta fiind si motivul celor doua selectii prezentate. Una sigura prezentata aici pe forum cu toate datele necesare constructiei -costuri estimate 5000lei ,inlocuind difuzoarele propuse acolo bugetul poate sa coboare catre 2500-3000lei Cealalta nesigura fiind preluata de pe Youtube-alternativa de rezerva , impune costuri aprox 1000lei. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Acum 2 ore, Costa a spus: B200 si PS220-8 aproape identice ca pret iar BG20 de 5x mai ieftin. Nu am experienta ,nu am ascultat difuzoare, boxe, vreau doar sa nu repet greseala facuta in toamna cand am cumparat ieftin (Visaton w170s) si rezultatele sunt pe masura. Pai EXACT aceleasi lucru vreti sa il faceti si acum. De fapt vreti difuzoare ieftine, si cautati pe cineva sa va confirme decizia pe care deja ati luat-o ... Un difuzor BUN (si scump) nu va suna bine intr-o incinta nepotrivita, dar niste difuzoare ieftine vor suna "ieftin" (prost) in orice incinta. Am mai scris asta relativ recent. In lipsa cunostintelor, consider ca faceti [iarasi] o greseala incercand sa construiti niste incinte la care nu va pricepeti deloc si la care nu aveti documentatia exacta. O posibila sugestie - dificil de urmat - ar fi sa cautati pe forumurile germane incinte TQWT cu B200 (nemtii sunt cam cei mai mari diy-eri cu Visaton). BG20 este un difuzor submediocru care va duce absolut garantat doar la insatisfactii si bani cheltuiti aiurea. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2023 Era de asteptat ca am sa primesc aceasta replica corecta si logica,aveti dreptate, de fapt doar pe jumatate pt ca inca nu am cumparat nimic . Dupa o conversatie scurta si eficienta colegul @darius_bv a acceptat sa-i fac o vizita ca sa vad si sa ascult VTP-urile lui. Amabil si primitor,fara sa ne cunoastem a fost o gazda buna pt o ora-am venit cum am promis cu o mica atentie,nici nu a vrut sa auda de asa ceva si am plecat cu plasa inapoi. Conversatie placuta ,mult bun simt ,multumesc mult si pe acesta cale pt tot. Incintele VTP arata mai bine decat in pozele de pe forum ,calitatea lucrului bine facut . Am ascultat cu atentie si curiozitate la inceput muzica clasica la orga,apoi mai multe genuri cu muzica diversa. Total lipsit de experienta am incercat sa apreciez ce aud urmarind pe rand inalte ,medii si joase pt o perioada destul de scurta (eram asteptat...) Am fost f impresionat de calitatea auditiei mult peste ce am eu mai ales pe medii si inalte. Am remarcat detalii ale instrumentelor cum numai pe niste casti de buna calitate mai auzisem,impresionant. (calitate driverelor si a ansamblului format cu incinta) La bas nu stiu ce sa zic era bine pus in valoare,puternic dar in acelasi timp era altfel decat ma asteptam ,posibil sa gresesc si sa am eu gustul gresit format dar parca mai lipsea ceva. Mi-am adus aminte ce am citit undeva,sper sa nu gresesc:- "lovitura tobei,punch-ul" e pus in valoare de wooferul satelitului nu de subwoofer. Asta cred ca asteptam sa aud si nu era la difuzorul de banda larga sau la acest tip de boxa. Per total o experienta f utila , multumesc mult @darius_bv. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 (editat) Mi-e tare greu sa cred ca difurile colegului @darius_bv nu sunt capabile de kick bass. Difuzoarele full range excelează la capitolul asta. PS. Proiectul de pe Youtube este o struto-camila. Din câte știu vtp-urile colegului Darius sunt acordate în jur de 40..45hz și poți sa folosești lejer B200 cu proiectul asta. Editat Iulie 4, 2023 de sonic11 Link spre comentariu
arcgotic Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 Vezi si acest video, poate te inspira. Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2023 (editat) @sonic11-Posibil sa ai dreptate,am relatat doar impresia mea subiectiva bazata pe prea putina experienta. Am povestit aici pt ca el mi-a permis sa fac asta si ca sa demonstrez unora ca interesul meu este real. Pe acesta tema va rog sa nu mai discutam, colegul mi-a facut un f mare serviciu si realizarea lui e de exceptie,toata admiratia mea. @argotic-Multumesc,am mai frunzarit acel video anterior si am vazut si desenele atasate textului-doar atat,nu e pt mine. Editat Iulie 5, 2023 de Costa Postarea nu era finalizata,eroare de tastare. Link spre comentariu
sonic11 Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 Unde am spus eu ce ar fi ceva neconform în proiectul lui!? Chiar te-am îndrumat să-l pui în practica pentru ca este un proiect reușit. Circula o vorba, bate fierul cât e cald... Link spre comentariu
Costa Postat Iulie 6, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 6, 2023 Nu am facut referire la domnia ta. Am zis va rog nu te rog in sensul de a nu se face aprecieri la ce a obtinut colegul pt ca voi nu ati ascultat iar informatiile de la mine pot sa fie eronate. Nu ai gresit cu nimic si vad ca ai si o memorie buna cu acel citat. Proiectul e perfect stiind cine este autorul. Discutia este doar despre ce pot sa obtin eu cu alte difuzoare si daca cu VTP-uri pot sa obtin basul dorit. Spui ca proiectul de pe YT nu e bun? Lipsa de incredere intr-un autor necunoscut?-aici ezit si eu altfel ar fi prima alegere pt ca e mai ieftin...pierderea mai mica in caz de esec. Mult mai interesant ar fi daca cineva dintre colegi s-ar pricepe sa verifice dimensionarea incintei si am putea sa mai invatam ceva ! E o sigla acolo cu Japonia ? am citit undeva ca au proiecte reusite. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 6, 2023 Partajează Postat Iulie 6, 2023 Nu va grabiti sa copiati vreo incinta produsa industrial, caci exista riscul major ca difuzoarele folosite in ea sa fi fost "custom oem". Adica cu unii parametri diferiti de cei ai difuzoarelor cu care seamana, modificati de producatorul acestora la cererea producatorului incintelor. Si nu poti sti sigur niciodata care sunt aceia, nici nu ai de unde obtine difuzoare identice. De ex. Joseph Audio foloseste difuzoare Seas cu Z=16ohmi, care nu pot fi gasite nicaieri. Iar la difuzoarele pt hornuri pot fi diferente mai fine si mai greu de observat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum