dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Acum 21 minute, UDAR a spus: Se pare că nu m-am făcut înțeles - e drept că nu am vorbit explicit despre transformator. Dacă cuplezi bobina la amplificator acesta va vedea tot o bobină. Deci dacă el se distruge pe sarcină reactivă se distruge cu transformator sau fără. Deci nu proiectarea în sine a transformatorului e problema. Din păcate fără o brumă de teorie cred că îți este greu să mă ințelegi. Dacă pui o bobină la bornele amplificatorului pe amplificator va cădea simultan tensiune maximă cu curent maxim din cauza defazajului introdus de bobină - asta ar putea distruge amplificatorul. Sa stiti ca exista in tehnica medicala, niste bobine mari, MAGNETODIAFLUX , unde pacientul este tratat prin intermediul campurilor magnetice. Alea cum Dumnezeu or fi functionaind ??? Acum 27 minute, cirip a spus: Va salut @dalu_01, Va scriu si eu cateva cuvinte ... Sper sa va fie de folos. Caracteristici amplificator: Tensiune maxima de iesire: 25Vpp = 25/(2*sqrt(2)) = 8.84Vrms Putere maxima de iesire: 5W. P=U^2/R , R=U^2/P = 8.84^2/5 = 15.63 Ohmi. Rotunjim la 15 Ohmi Prin urmare, ca sa extrageti o putere maxima de 5W de la un amplificator care poate debita maxim 25Vpp, rezistennta de sarcina trebuie sa fie de 15 Ohmi. 15 Ohmi (pur rezistiv) este impedanta la care trebuia adusa impedanta "naturala" a bobinei cadru pe care o aveti deja construita. Caracteristici bobina: Ati spus 50mH si 2 Ohmi. Daca ar fi sa calculam Q-ul unei astfel de bobine la 50KHz pe baza datelor oferite, ar rezulta Q = XL/R = 2*PI*50KHz*50mH/2Ohmi = 7000. Greu de crezut. Nu pun la indoiala masuratoarea rezistentei in curent continuu, dar cred ca sunt alte efecte dominante la 50KHz. S-o luam altfel. Sa presupunem ca Q-ul in sarcina este 50. Valoarea este usor optimista, dar trebuie sa plecam de undeva. Calculul se poate face mai exact daca faceti o masuratoare mai precisa a bobinei, chiar la frecventa de lucru. Un osciloscop digital si un generator sinusoidal ar fi foarte utile. Daca le aveti, va pot propune o modalitate de masura suficient de precisa. Sa revenim. La un Q de 50, rezistenta serie echivalenta a bobinei este de 300 Ohmi. In aceasta rezistenta trebuie sa disipam cei 5W disponibili la iesirea amplificatorului. Trebuie sa transformam 50mH in serie cu 300 Ohmi in 15 Ohmi. Reteaua LC care face transformarea de impedanta, precum si simularea comportarii retelei propuse o aveti in poza de mai jos. Am stimulat reteaua cu o sursa de tensiune cu rezistenta de iesire de 1 Ohm (conform specificatiei amplifului) si o tensiune de iesire de 25Vpp. Observati cei 6W disipati in partea pur rezistiva a bobinei de 50mH, dar si tensiunea foarte mare care apare la bornele bobinei privita ca un intreg: inductanta ideala si rezistenta de pierderi. Cred ca sunteti in eroare. Observati diferenta de putere activa disipata in rezistenta echivalenta de pierderi cu si fara adaptare. Cu adaptare extrageti din amplificator si disipati cei 5W si ceva. Fara adaptare, puterea activa disipata in bobina este de 188uW. O parte din rezistenta echivalenta include si rezistenta de radiatie, care modeleaza transferul de energie spre mediul inconjurator. =================================== Eu sunt de parere ca achizitionarea amplificatorului este nejustificata. Ceea ce doriti sa realizati se face destul de simplu cu unul sau doua tranzistoare, in functie de puterea disponibila din generatorul de semnal. Schema ar fi aceea a unui amplificator de emisie acordat si optimizat pentru o frecventa fixa de 50KHz. Spor! In sfarsit ceva concret si la obiect. Multumesc maestre!!! Editat Iulie 3, 2023 de dalu_01 Link spre comentariu
icar Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Acum 13 ore, dalu_01 a spus: M-apuc sa umblu prin targuri dupa un condensator variabil cu aer Cred ca te pot ajuta eu cu unul. Nu mai stiu valoarea, cred ca e de 500 p, de tensiune mare, cu mai multe sectiuni. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 5, 2023 Partajează Postat Iulie 5, 2023 La 03.07.2023 la 23:05, dalu_01 a spus: Sa stiti ca exista in tehnica medicala, niste bobine mari, MAGNETODIAFLUX , unde pacientul este tratat prin intermediul campurilor magnetice. Alea cum Dumnezeu or fi functionaind ??? Am avut si eu parte de ceva asemanator. Lucrau la 50 Hz nu 50 kHz. Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 5, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 5, 2023 La 04.07.2023 la 9:23, icar a spus: Cred ca te pot ajuta eu cu unul. Nu mai stiu valoarea, cred ca e de 500 p, de tensiune mare, cu mai multe sectiuni. Multumesc mult pentru oferta. Am facut rost deja de 2 bucati. Acum 3 ore, franzm a spus: Am avut si eu parte de ceva asemanator. Lucrau la 50 Hz nu 50 kHz. Ok. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum