dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 2 minute, UDAR a spus: Scrie aici cum ți-a ieșit valoarea aia .... Nu mai scriu c-am gresit. Acum recalculez !! Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 13,8 Kilo omi.......aproximativ. Si acum mai am vreo sansa sa-i scad impedanta in intervalul 4-8 omi cu condensator paralel, sau un transformator ,, de iesire '' ridicator e o ultima sansa ? Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Îmi place că vrei să negociezi valoarea acelei impedanțe ! E democrație, iei ce valoare vrei ! Iar la întrebare nu pot răspunde mai mult decât am răspuns dacă tu nu spui mai mult decât ai spus . Ce vrei să faci concret ? Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Udar.In linkul pus de mine iese fix 15708 k ohm... Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Acum 23 minute, UDAR a spus: Îmi place că vrei să negociezi valoarea acelei impedanțe ! E democrație, iei ce valoare vrei ! Iar la întrebare nu pot răspunde mai mult decât am răspuns dacă tu nu spui mai mult decât ai spus . Ce vrei să faci concret ? Nu vreau sa negociez nimic. E vorba despre realizarea unui aparat tip ,, magneto diaflux '' alimentat in kilohertzi, cu diverse forme de unda. Partea naspa e ca bobina-i gata, calculata acum multi ani, pentru cu totul alceva. Nu mai pot sa fac alta, e vorba de kile de cupru, spirele-s impregnate. Deci incerc prin orce mod, sa atasez bobina asta, la iesirea unui amplificator de banda foarte larga si sa vad ce iese. Sper sa nu ajungem la discutii despre utilitatea unui asemenea aparat, studiile mele medicale, etc. E un hobby si atat. Editat Iulie 3, 2023 de dalu_01 Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 15 minute, BRANCA a spus: Udar.In linkul pus de mine iese fix 15708 k ohm... 15,7 Mega ohmi ???? Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Nu comentez scopul final, nici nu știu prea bine ce e ăla un diaflux ! Deci vrei să exciți bobina asta dintr-un amplificator. Păi dacă amplificatorul ăla are impedanța de ieșire foarte mică (e un solid state clasic) atunci faci un circuit serie - amplificator, bobină, condensator . Valoarea condensatorului depinde de frecvență - circa 202pF pentru 50kHz. La valoarea asta poți folosi un condensator variabil ca să faci acordul fin - atenție, trebuie un condensator de calitate, cu aer. La rezonanță poți avea sute de volți la bornele lui. Acu asta e în teoria simplificată . În practică (sau într-o teorie completă) mai contează și capacitatea bobinei, pierderile date de lacul de impregnare, etc. Deci s-ar putea să nu obții rezonanța cu 202pF, s-ar putea ca bobina să se încălzească, etc. Link spre comentariu
BRANCA Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Scuze pt k.E vorba de 15708 ohmi.Am şi precizat anterior că valoarea estimată e de ordinul kiloohmilor şi că e fix ca la Udar. Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 9 minute, UDAR a spus: Nu comentez scopul final, nici nu știu prea bine ce e ăla un diaflux ! Deci vrei să exciți bobina asta dintr-un amplificator. Păi dacă amplificatorul ăla are impedanța de ieșire foarte mică (e un solid state clasic) atunci faci un circuit serie - amplificator, bobină, condensator . Valoarea condensatorului depinde de frecvență - circa 202pF pentru 50kHz. La valoarea asta poți folosi un condensator variabil ca să faci acordul fin - atenție, trebuie un condensator de calitate, cu aer. La rezonanță poți avea sute de volți la bornele lui. Acu asta e în teoria simplificată . În practică (sau într-o teorie completă) mai contează și capacitatea bobinei, pierderile date de lacul de impregnare, etc. Deci s-ar putea să nu obții rezonanța cu 202pF, s-ar putea ca bobina să se încălzească, etc. N-am incotro. Trebuie s-o incerc. M-apuc sa umblu prin targuri dupa un condensator variabil cu aer. Timp am. Pensionar. Daca nu-mi reuseste varianta asta, oare gasesc eu pe undeva , un tutorial despre cum sa confectionez un transformator cu miez de ferita ( gen sursa PC ) care sa-mi adapteze cei 4-8 ohmi la 15 KiloOhmi ( 50 KHz )? N-ar fi si asta o solutie ?? Complicata rau din punctul meu de vedere, dar ipotetic realizabila ? Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Tot pomenești 4-8Ω . Ce/cine sunt ăia ? Te referi la faptul că amplificatorul este pentru impedanța aia ? N-ai spus ce fel de amplificator, n-ai spus ce curent trebuie să obții prin bobină, n-ai spus multe și ceri soluții. Adaptarea de impedanță (cu transformatoare) se face între două impedanțe active = echivalent rezistențe , nu reactive adică o bobină în cazul tău pentru că scopul adaptării este maximizarea transferului de putere activă . Ori, o bobină/condensator nu absoarbe putere activă. Un transformator ridicător - că asta ar însemna într-o abordare simplistă - nu are sens dacă poți genera tensiunea cerută direct din amplificator. Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Asta-i amplificatorul : https://www.aliexpress.com/item/4000590155430.html?spm=a2g0o.productlist.main.21.3776245alAMmxH&algo_pvid=53264832-b116-4b26-bcb2-2ca3edf4730e&algo_exp_id=53264832-b116-4b26-bcb2-2ca3edf4730e-10&pdp_npi=3%40dis!RON!796.04!398.02!!!!!%40211bf3f816884044087116023d0797!10000003962712499!sea!RO!139544034&curPageLogUid=x7TXQSEgSjef De aia nu vreau sa fac tampenii, ca-i destul de scump pentru mine. Trebuie sa-l protejez pe cat este posibil. De aia ma gandeam la un transformator adaptor. Pe @Marian l-am intrebat in privat, dar nu-i familiarizat cu astfel de transformatoare. Ba se face transfer de putere. Bobina aia creeaza un camp magnetic, nu ? .....pe care eu il pozitionez pe diverse membre de exemplu. Habar n-am ce curent trebuie sa treaca prin bobina, pentru ca eu vreau sa experimentez. Nu-i o schema proiectata, testata, avizata , stampilata, etc. De aia vreau sa te pui putin in postura mea. De dragul exemplului, sa zicem ca in bobina as vrea sa fie un flux magnetic,, echivalent '' al puterii de 5 W / 50 KHz. Editat Iulie 3, 2023 de dalu_01 Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Habar n-am ce e cu amplificatorul ăla . Zice că e de bandă largă - asta am priceput . Mai zice că are amplificarea 2 în tensiune - și asta am priceput. Dar pe ce impedanță scoate 5W nu rezultă. Dacă e destinat să lucreze după un generator de semnal m-aș aștepta să fie pe 50Ω dar nu e sigur.Oricum cifrele nu prea bat una cu alta dar asta e specific la chinezi. Dar asta nu e important - important este că nu pot să-ți garantez că amplificatorul ăla nu se distruge dacă îl pui să livreze într-o sarcină reactivă. În ce privește partea a doua - asta e ! Dacă tu zici că se transferă putere, succes la transferarea ei. Nu se poate face nicio corespondență directă între flux magnetic și putere (dacă avem doar aceste mărimi). În concluzie nu te pot sfătui legat de acest amplificator, Dacă foloseai un amplificator clasic, așa cum am presupus mai sus, puteai folosi soluția circuitului oscilant acordat. Dar așa, nu știu. EDIT Fac o precizare ca să evit eventuale comentarii. Mă refer la putere activă tot timpul. Editat Iulie 3, 2023 de UDAR Link spre comentariu
dalu_01 Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Acum 21 minute, UDAR a spus: Nu se poate face nicio corespondență directă între flux magnetic și putere (dacă avem doar aceste mărimi). ................................... Era doar o figura de stil. Atata lucru stiu si eu. Daca iti mai vine vreo idee , te rog nu ezita sa ma contactezi. Multumesc anticipat. PS. Ceva bibliografie despre transformatorul de care sunt interesat, ai idee unde as putea gasi ? Editat Iulie 3, 2023 de dalu_01 Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 (editat) Va salut @dalu_01, Va scriu si eu cateva cuvinte ... Sper sa va fie de folos. Caracteristici amplificator: Tensiune maxima de iesire: 25Vpp = 25/(2*sqrt(2)) = 8.84Vrms Putere maxima de iesire: 5W. P=U^2/R , R=U^2/P = 8.84^2/5 = 15.63 Ohmi. Rotunjim la 15 Ohmi Prin urmare, ca sa extrageti o putere maxima de 5W de la un amplificator care poate debita maxim 25Vpp, rezistenta de sarcina trebuie sa fie de 15 Ohmi. 15 Ohmi (pur rezistiv) este impedanta la care trebuie adusa impedanta "naturala" a bobinei cadru pe care o aveti deja construita. Caracteristici bobina: Ati spus 50mH si 2 Ohmi. Daca ar fi sa calculam Q-ul unei astfel de bobine la 50KHz pe baza datelor oferite, ar rezulta Q = XL/R = 2*PI*50KHz*50mH/2Ohmi = 7000. Greu de crezut. Nu pun la indoiala masuratoarea rezistentei in curent continuu, dar cred ca sunt alte efecte dominante la 50KHz. S-o luam altfel. Sa presupunem ca Q-ul in sarcina este 50. Valoarea este usor optimista, dar trebuie sa plecam de undeva. Calculul se poate face mai exact daca faceti o masuratoare mai precisa a bobinei, chiar la frecventa de lucru. Un osciloscop digital si un generator sinusoidal ar fi foarte utile. Daca le aveti, va pot propune o modalitate de masura suficient de precisa. Sa revenim. La un Q de 50, rezistenta serie echivalenta a bobinei este de 300 Ohmi. In aceasta rezistenta trebuie sa disipam cei 5W disponibili la iesirea amplificatorului. Trebuie sa transformam 50mH in serie cu 300 Ohmi in 15 Ohmi. Reteaua LC care face transformarea de impedanta, precum si simularea comportarii retelei propuse o aveti in poza de mai jos. Am stimulat reteaua cu o sursa de tensiune cu rezistenta de iesire de 1 Ohm (conform specificatiei amplifului) si o tensiune de iesire de 25Vpp. Observati cei 6W disipati in partea pur rezistiva a bobinei de 50mH, dar si tensiunea foarte mare care apare la bornele bobinei privita ca un intreg: inductanta ideala si rezistenta de pierderi. Acum 3 ore, dalu_01 a spus: Ba se face transfer de putere. Cred ca sunteti in eroare. Observati diferenta de putere activa disipata in rezistenta echivalenta de pierderi cu si fara adaptare. Cu adaptare extrageti din amplificator si disipati cei 5W si ceva. Fara adaptare, puterea activa disipata in bobina este de 188uW. O parte din rezistenta echivalenta include si rezistenta de radiatie, care modeleaza transferul de energie spre mediul inconjurator. =================================== Eu sunt de parere ca achizitionarea amplificatorului este nejustificata. Ceea ce doriti sa realizati se face destul de simplu cu unul sau doua tranzistoare, in functie de puterea disponibila din generatorul de semnal. Schema ar fi aceea a unui amplificator de emisie acordat si optimizat pentru o frecventa fixa de 50KHz. Spor! Editat Iulie 3, 2023 de cirip Link spre comentariu
UDAR Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Se pare că nu m-am făcut înțeles - e drept că nu am vorbit explicit despre transformator. Dacă cuplezi bobina la amplificator acesta va vedea tot o bobină. Deci dacă el se distruge pe sarcină reactivă se distruge cu transformator sau fără. Deci nu proiectarea în sine a transformatorului e problema. Din păcate fără o brumă de teorie cred că îți este greu să mă ințelegi. Dacă pui o bobină la bornele amplificatorului pe amplificator va cădea simultan tensiune maximă cu curent maxim din cauza defazajului introdus de bobină - asta ar putea distruge amplificatorul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum