Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calcul impedanta RL si RLC

dalu_01

Postări Recomandate

Am imbatranit si nu-s mai sigur pe nimic. Rog putin ajutor.

Deci , se da o bobina cu valoarea inductantei de 50 mH ( mili Henry ) Rezistenta in CC este de 2 Ohmi.

Care este valoarea impendantei Z , atunci cand frecventa aplicata bobinei este de 50 KHz ( kilo Hertzi ) ??

Si o alta problema. La acest circuit se ataseaza in PARALEL un condensator.

Care este formula de calcul a impedantei circuitului ?

Cum calculez valoarea condensatorului paralel, in asa fel incat ,valoarea Impedantei circuitului paralel sa se situeze intre 4 si 8 Ohmi.

Mulumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dalu_01

15

• UDAR

10

• BRANCA

4

• PINTI

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Va salut 

Impedanta electrică a unei bobine este dată de formula Z = sqrt(R^2 + X^2), unde R este rezistența bobinei și X este reactanța inductivă a bobinei. Reactanța inductivă este dată de formula X = 2 * pi * f * L, unde f este frecvența curentului alternativ și L este valoarea inductanței bobinei în henri (H)1.

Dacă frecvența aplicată bobinei este de 50 KHz și valoarea inductanței bobinei este de 50 mH, atunci impedanța Z a bobinei este dată de Z = sqrt(2^2 + (2 * pi * 50 * 0.05)^2) = 6.28 ohmi.

Circuitul paralel format dintr-o bobină și un condensator se numește circuit LC paralel. Frecvența de rezonanță a unui astfel de circuit este dată de formula f = 1 / (2 * pi * sqrt(L * C)), unde L este valoarea inductanței bobinei în henri (H) și C este valoarea capacității condensatorului în farazi (F).

Dacă frecvența aplicată grupului LC este de 50 KHz și valoarea inductanței bobinei este de 50 mH, atunci capacitatea condensatorului este dată de formula C = 1 / (4 * pi^2 * f^2 * L) = 0.00000000032 F.

Editat de PINTI
Link spre comentariu
Acum 2 ore, PINTI a spus:

Dacă frecvența aplicată bobinei este de 50 KHz și valoarea inductanței bobinei este de 50 mH, atunci impedanța Z a bobinei este dată de Z = sqrt(2^2 + (2 * pi * 50 * 0.05)^2) = 6.28 ohmi.

Atenție ! Sunt 50kHz nu 50Hz! Și nici cu 50Hz nu iese atâta....

Link spre comentariu
Acum 8 minute, UDAR a spus:

Daca sunteti amabil, cat iese ? 

Am folosit niste calculatoare on line, dar imi ieseau valori diferite.

Unele imi puneau valoarea inductantei bobinei in paralel cu rezistenta in CC, iar altele in serie. Care o fi varianta reala ? :scarpin

De aia eram interesat de un condensator in paralel, pentru ca un calculator de-asta imi dadea vreo 13 KiloOhms valoarea Z.

Editat de dalu_01
Link spre comentariu
Acum 11 minute, UDAR a spus:

Daca va uitati mai bine, veti vedea ca am scris corect...50KHz.

Stima.

Link spre comentariu

Formulele puse de colegul @PINTI sunt corecte , cred că i-a făcut figuri calculatorul de pe telefon. 

Deci , reactanța la 50mH și 50kHz este X=2*π*50000*0.05= 15708Ω.

Impedanța este √(X^2+R^2) = practic tot atâta .... (diferă doar la zecimale) deoarece 2 este neglijabil față de 15708 mai ales ridicat la pătrat.  

PS Valoarea rezistenței în curent continuu se pune în serie

La punctul 2 problema este puțin mai complicată necesitând calcul complex ceea ce e destul de greu de scris pe platforma asta unde nici semn de ridicare la putere nu ai ... . Totuși, presupunând că rămânem în zona kHz - zeci de kHz, putem ignora valoarea rezistenței și atunci avem Z = 2πfL/(1-4π^2f^2LC).

În fine, la ultima întrebare trebuie să precizezi frecvența. Dacă e vorba tot de 50kHz atunci introduci datele în formula de mai sus . Pentru că impedanța bobinei este deja mult mai mare decât impedanța cerută este clar că vom avea nevoie de un C cu impedanță mică care va  asigura practic singur problema - rezultă circa 530nF pentru 6Ω. Frecvența de rezonanță este de circa 1kHz cu aceste valori , suntem mult peste deci practic bobina nu contează. Circuitul este deci inutil din punct de vedere practic.

Poate dacă ai spune mai clar ce dorești .....

Acum 34 minute, PINTI a spus:

Daca va uitati mai bine, veti vedea ca am scris corect...50KHz.

Stima.

Ai scris corect dar ai calculat cu 50 nu cu 50000!

Link spre comentariu

dalu_01.Pinti s-a exprimat corect,dar nu a trecut valorile corect.

2pifL=2x3,14x50x10³x0,05...

N-am stat să calculez dar cred că e corect în linkul pus.Iese de ordinul kohm.

Văd că Udar a punctat până am bătut eu...

Editat de BRANCA
Link spre comentariu
Acum 26 minute, UDAR a spus:

.......................

PS Valoarea rezistenței în curent continuu se pune în serie

........................

Bine c-am lamurit problema asta o data pentru totdeauna.  Multumesc pentru interventie si demonstratie.

Editat de dalu_01
Link spre comentariu

Problema serie/paralel este discutabilă la condensatoare . Acolo avem modelul serie și modelul paralel, nu intru în detalii că nu vorbim de condensatoare. La inductanțe singura situație notabilă care îmi vine acum în minte este a bobinelor cu miez unde o rezistență în paralel ar putea modela pierderile. Rezistența de curent continuu este însă întotdeauna în serie.

Link spre comentariu

In urma unor noi calcule, mi-a iesit valoarea de aproximativ 6 Ohmi. Deci colegul @Pinti a avut dreptate.

Daca asta-i impedanta reala, nu mai este cazul sa discutam despre condensator.

Acum 2 minute, BRANCA a spus:

Linkul corect la keisan e cel pentru R L serie.Iese exact valoarea pusă de Udar.

htps://keisan.casio.com/exec/system/1258032600

Corect. Multumesc !! :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări