Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Traf izolator pentru preampflificator etaj final.

Postări Recomandate

• Răspunsuri 31
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Soluti "haudiofile" risipitoare de bani și timp.

Dacă sursa de alimentare este proiectata bine nu este necesar tot carabalacu asta.

Sunt abordări de genu ce folosesc baterii sau acumulatori pentru preu, lucrurile astea te duc ușor către un teritoriu minat, audiofilia.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sonic11 a spus:

Soluti "haudiofile" risipitoare de bani și timp.

Dacă sursa de alimentare este proiectata bine nu este necesar tot carabalacu asta.

Sunt abordări de genu ce folosesc baterii sau acumulatori pentru preu, lucrurile astea te duc ușor către un teritoriu minat, audiofilia.

Haudofilia e pentru cei cu ureche muzicala fina.Nu cunosc proportia de afoni care behaie sau care au din nastere talent de compozitor sau de tenor de opera.Daca nu poti face diferenta atunci toate aparatele suna la fel si chestiile astea de audiofilie sunt excrocherii.Daca il doresti pe Mozart interpretat asa cum a dorit el sa fie interpretat ,fara aparate performante sunetul va fi plat si neexpresiv chiar nemuzical ,robotitc.Acum "faptele"e clare sper..........

Lateral Mosfet amplifier.bmp

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Shambala a spus:

Imi pare rau, nu am inteles raspunsul dvs. Adica nu vad legatura cu ce am scris eu.

Daca amplificam de 1000 de ori doar cu finalul sunt necesare mai multe solutii tehnice putin mai greu de realizat practic dar nu imposibile la nivel de amator.Sper ca nu esti Gigi contra....

Link spre comentariu

Daca sunetul a fost captat și reprodus printr-un lanț audio, nu contează de ce calibru, când a ieșit din lanțul audio nu mai este același lucru.

În lanțul asta cel mai importante sunt traductoarele. 

Meritul amplificatorului este mic în raport cu boxele, astea chiar fac diferenta între o audiție și un fiasco.

Condiția unui rezultat prost poate fi îndeplinită ușor cu un amp. de top și doua lăzi cu difuzoare.

Ce dorești sa faci este realizabil dar la scara mica și doar pentru urechea ta.

Acum într-un lanț audio câștigurile în performanta și acuratețe se fac cu pași mici, dar adunați  pot constituii o inbunatatire.

Spor sa ai!

Link spre comentariu

Ce sursa de semnal are nevoie de o amplificare de 1000 de ori ca să atace niște boxe bune cu sensibilitate ridicata pt auditie într-o camera? Astfel de boxe se asculta în încăpere la sub 1Vrms la borne. 

Spun boxe cu sensibilitate ridicata pt ca altfel nu avem ce discuta despre pretenții audiofile. Rețineți am scris audiofile cu haudiofile, deci în bunul înțeles al cuvintului. 

Sursele de semnal ce au o game dinamica semnificativa unde Intradevar s-ar putea simți aceasta diferența au nivel de ieșire foarte mare pt ca sint surse aproape în exclusivitate digitale. Nici o sursa analogica, oricit de performanta ar fi ea, nu poate avea o gama dinamica mai mare de 65-70db iar pt a păstra gama asta dinamica nu sînt necesare soluții extreme, doar scheme bine gindite și realizate îngrijit. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 19 ore, sonic11 a spus:

Daca sunetul a fost captat și reprodus printr-un lanț audio, nu contează de ce calibru, când a ieșit din lanțul audio nu mai este același lucru.

În lanțul asta cel mai importante sunt traductoarele. 

Meritul amplificatorului este mic în raport cu boxele, astea chiar fac diferenta între o audiție și un fiasco.

Condiția unui rezultat prost poate fi îndeplinită ușor cu un amp. de top și doua lăzi cu difuzoare.

Ce dorești sa faci este realizabil dar la scara mica și doar pentru urechea ta.

Acum într-un lanț audio câștigurile în performanta și acuratețe se fac cu pași mici, dar adunați  pot constituii o inbunatatire.

Spor sa ai!

Traductoarele fac diferenta este adevarat.Adica Jfet-uri si mosfet-uri laterale care sunt o solutie de top.Merci de urare.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, sesebe a spus:

Ce sursa de semnal are nevoie de o amplificare de 1000 de ori ca să atace niște boxe bune cu sensibilitate ridicata pt auditie într-o camera? Astfel de boxe se asculta în încăpere la sub 1Vrms la borne. 

Spun boxe cu sensibilitate ridicata pt ca altfel nu avem ce discuta despre pretenții audiofile. Rețineți am scris audiofile cu haudiofile, deci în bunul înțeles al cuvintului. 

Sursele de semnal ce au o game dinamica semnificativa unde Intradevar s-ar putea simți aceasta diferența au nivel de ieșire foarte mare pt ca sint surse aproape în exclusivitate digitale. Nici o sursa analogica, oricit de performanta ar fi ea, nu poate avea o gama dinamica mai mare de 65-70db iar pt a păstra gama asta dinamica nu sînt necesare soluții extreme, doar scheme bine gindite și realizate îngrijit. 

Semnalul standard de 775mv de cd player sau dac audio performant.CD-ul are undeva la 95-100db gama dinamica.Imi trebuie amplificarea asta ptr. ca folosesc filtre pasive care atenuaza semnalul de 10 ori.Ramin astfel 40db adica 100 de ori amplificare dar corectorul pasiv in configuratia asta obtine si corectiile foarte diferite de la o inregistrare la alta.Daca predomina armonicile pare un semnal digitizat si metalizat il mai prelucreaza putin sa-i mai ia din metalizare.Izolarea cu traf(sa-i spunem asa) face sa creasca amplificarea in bucla deschisa adica avem reactie negativa egala cu zero.La nivel mic de auditie amplificatorul amplifica semnale mici de milivolti daca avem 1000 amplificare.Dinamica este gigantica pina la sinusoida de nivel maxim al tensiunii de alimentare.Aici apare acel timbru unic si cald cum il definesc baietii de analog pur.Am boxe de 100spl.

Link spre comentariu

Nu ai cu cine vorbi.

Deci ia semnal de la CD-player care apropo are 2V iesire nu 0.75V, il atenueaza de sute de ori ca apoi sa-l amplifice de 1000 de ori si apoi sa-l redea prin niste boxe de 100SPL. 

Volumul normal de auditie intr-o incapere este undeva pe la 75-90db iar niste boxe de 100spl au nevoie la intrare de mai putin de 1V ca sa obtina aceasta presiune acustica.

Deci iesirea unui CD-player care livreaza 2V are nevoie de atenuare in tensiune ca sa comande boxele nicidecum de amplificare de 1000 de ori.

Iesirea unui CD-player are nevoie doar de o adaptare de impedanta ca sa poata alimenta boxele astea si asta se face prin aplificare in curent ca sa poata comanda difuzoarele ce au impedanta mica.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 3 ore, sonic11 a spus:

Dacă vreți sunet curat ce cauta un corector în acest lanț?

Parca trebuia transmisa emoția piesei asa cum a gândit-o cântărețul, compozitorul...

"Daca il doresti pe Mozart interpretat asa cum a dorit el sa fie interpretat "

Aici e marea problema ca apar foarte diferite toate variantele si avem inregistrari vechi si valoroase pe care le mai corectam cum putem Oricum liniaritatea e o prostie pentru ca este liniaritate electrica mult diferita de modul in care aude urechea umana d.p.d.v.psihologic.Apoi nu e de dorit sa devenim dependenti de inregistrari sa cumparam flacuri care pe bani suna mai prost decit cele gratuite.Cam astea au fost motivele mele pentru care am folosit un corector.Am auzit un amflif de bani grei care suna bine numai cu flacuri si formate pe bani....

Lateral Mosfet amplifier.bmp

Link spre comentariu

Da. Analizati corect.Analizati foarte obiectiv.Aveti schema si va mai dau eu citeva detalii.Un potentiometru obisnuit are o dinamica de 40db si la nivel mic si foarte mic pierde inalte si bas la greu....  Filtru psihilogic sau loudness e frectie la picior de lemn.  Cu un potentiometru digital avem o dinamica de 120 db iar cu cel folosit de mine de la Burr Brown la orice nivel nu exista pierderi,  un semnal dreptunghiular aparind perfect la orice nivel.

Nota moderatorului - Am mai sters din citate la ultimile postari.  Va rog sa nu exagerati cu citarile.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, eos a spus:

N`am inteles cum se foloseste acel transformator.Se poate atasa pe forum si schema care vine inaintea acelui etaj final cu corector pasiv?

Nu este nici un transformator "izolator", pur si simplu partea de intrare si etajul driver sunt alimentate dintr-un transformator separat (cu tensiune mai mare decat tranzistorii finali).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări