Danut Marinescu Postat Iulie 1, 2023 Partajează Postat Iulie 1, 2023 Am izolat fizic partea de preamplificare a unui etaj final clasic cu mosfeturi laterale printr-un transformator toroidal de foarte mici dimensiuni 5w probabil bobinat la 2x50v cu sirma fina pentru curent foarte mic 2x20ma filtrat cu punti separate urmat de 470/100v apoi o rezintenta de 470ohm urmata de alt electrolitic 470/100v care decupleaza si preul de partea de forta care genezeaza mult zgomot.Pot amplifica astfel semnale foarte mici dupa ce am blindat si ecranat ambele transformatoare sa nu induca zgomot magnetic prin inductie electrogagnetica.Imi apare astfel un plus de aplificare in bucla deschisa si am fixat bucla inchisa la 60db.Un baxendal pasiv pe intrare in 3 benzi serie cu semnalul face ca 20db sa se scada rezultind o sensibilitate undeva la 150mV pentru puterea maxima.Rezultatele sunt spectaculoase lipsite de zgomot cu armonici muzicale si posibilitatea de corectie pentru bass medii si inalte ce functioneaza foarte eficient.Va intreb pe voi daca ati experimentat astfel de etaje si ce parere aveti.Folosesc foarte putina reactie negativa rezistentele din reactie sunt 22k cu 22 ohm. Link spre comentariu
viperash Postat Iulie 2, 2023 Partajează Postat Iulie 2, 2023 (editat) hmm Editat Iulie 2, 2023 de viperash Link spre comentariu
Romeo Corb Postat Iulie 2, 2023 Partajează Postat Iulie 2, 2023 Pare a fi un ground Loop Link spre comentariu
validae Postat Iulie 2, 2023 Partajează Postat Iulie 2, 2023 Era mai interesant dacă puneați schema a ce ați făcut acolo, măcar de mână desenată.... V-ați inspirat după ceva industrial sau e o idee personală ? Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Eu nu am inteles nimic din combinatia titlu + text. S-a izolat alimentarea preamplificatorului ? Daca da, este doar un fel de a spune. Si NU este atat de important. O simpla retea R-D-R-C-R-C aducea aceeasi calitate tensiunii de alimentare. Transformator separat pt preamplificare se foloseste in cazul cand se alimenteaza preul cu o tensiune mai mare decat finalul. Sau s-a izolat galvanic si traseul de semnal cu transformator separator ? Link spre comentariu
validae Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 De aia am zis că o schemă e mai bună decât orice explicaţie, nici eu n-am înţeles mare lucru... Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 1 minut, validae a spus: De aia am zis că o schemă e mai bună decât orice explicaţie, nici eu n-am înţeles mare lucru... Dintr-un traf bobinat diferential cu tensiune mai mare decit B plus-ul de forta alimentam preamplificatorul ce ataca finalul.Izolam astfel B plus si B minus sa obtinem o sursa cu zgomot foarte mic.Zgomotul se refera aici nu la mase sau alt gen de zgomot indus cind amplificarea este foarte mare, ci la zgomotul alb sau fisiit.Nemaivind Bplus si B minus comun poate fi spus ca sunt minimizate reactiile parazite dintre etaje si zgomotul a;lb ce vine din alimentare generat de puntile de putere din alimentarea finalilor.Nu sunt izolate semnalele stereo cu trafuri separatoare.https://www.facebook.com/photo/?fbid=777518797420154&set=pob.100054861223610 https://www.facebook.com/photo/?fbid=777518070753560&set=pob.100054861223610 Link spre comentariu
daniels Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 cred ca foloseste o topoligie de acest fel Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Acum 8 ore, Shambala a spus: Transformator separat pt preamplificare se foloseste in cazul cand se alimenteaza preul cu o tensiune mai mare decat finalul. Deci acesta este cazul. Bine, acum este stiut ca folosind trafuri separate pt pre si pt final este o solutie mai de top/ audiofila. Si la un DAC sau un CDplayer mai scump se folosesc trafuri separate pt digital si pt analogic. Totusi o filtrare f buna (si nu ma refer la C-uri mari), poate lasa extrem de curata tensiunea pt un pre, chiar daca este comuna cu cea folosita la alim unui final. Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 La 01.07.2023 la 22:12, Danut Marinescu a spus: Am izolat fizic partea de preamplificare a unui etaj final clasic cu mosfeturi laterale printr-un transformator toroidal de foarte mici dimensiuni 5w probabil bobinat la 2x50v cu sirma fina pentru curent foarte mic 2x20ma filtrat cu punti separate urmat de 470/100v apoi o rezintenta de 470ohm urmata de alt electrolitic 470/100v care decupleaza si preul de partea de forta care genezeaza mult zgomot.Pot amplifica astfel semnale foarte mici dupa ce am blindat si ecranat ambele transformatoare sa nu induca zgomot magnetic prin inductie electrogagnetica.Imi apare astfel un plus de aplificare in bucla deschisa si am fixat bucla inchisa la 60db.Un baxendal pasiv pe intrare in 3 benzi serie cu semnalul face ca 20db sa se scada rezultind o sensibilitate undeva la 150mV pentru puterea maxima.Rezultatele sunt spectaculoase lipsite de zgomot cu armonici muzicale si posibilitatea de corectie pentru bass medii si inalte ce functioneaza foarte eficient.Va intreb pe voi daca ati experimentat astfel de etaje si ce parere aveti.Folosesc foarte putina reactie negativa rezistentele din reactie sunt 22k cu 22 ohm.https://www.facebook.com/photo/?fbid=777518797420154&set=pob.100054861223610 La 01.07.2023 la 22:12, Danut Marinescu a spus: Am izolat fizic partea de preamplificare a unui etaj final clasic cu mosfeturi laterale printr-un transformator toroidal de foarte mici dimensiuni 5w probabil bobinat la 2x50v cu sirma fina pentru curent foarte mic 2x20ma filtrat cu punti separate urmat de 470/100v apoi o rezintenta de 470ohm urmata de alt electrolitic 470/100v care decupleaza si preul de partea de forta care genezeaza mult zgomot.Pot amplifica astfel semnale foarte mici dupa ce am blindat si ecranat ambele transformatoare sa nu induca zgomot magnetic prin inductie electrogagnetica.Imi apare astfel un plus de aplificare in bucla deschisa si am fixat bucla inchisa la 60db.Un baxendal pasiv pe intrare in 3 benzi serie cu semnalul face ca 20db sa se scada rezultind o sensibilitate undeva la 150mV pentru puterea maxima.Rezultatele sunt spectaculoase lipsite de zgomot cu armonici muzicale si posibilitatea de corectie pentru bass medii si inalte ce functioneaza foarte eficient.Va intreb pe voi daca ati experimentat astfel de etaje si ce parere aveti.Folosesc foarte putina reactie negativa rezistentele din reactie sunt 22k cu 22 ohm. https://www.facebook.com/photo/?fbid=777518797420154&set=pob.100054861223610 Acum 8 ore, validae a spus: De aia am zis că o schemă e mai bună decât orice explicaţie, nici eu n-am înţeles mare lucru... Nu pot sa postez schema din computer.Sau nu stiu s-o fac. Acum 7 ore, daniels a spus: cred ca foloseste o topoligie de acest fel Nu este asta configuratia. Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Iulie 3, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 3, 2023 1 oră în urmă, Shambala a spus: Deci acesta este cazul. Bine, acum este stiut ca folosind trafuri separate pt pre si pt final este o solutie mai de top/ audiofila. Si la un DAC sau un CDplayer mai scump se folosesc trafuri separate pt digital si pt analogic. Totusi o filtrare f buna (si nu ma refer la C-uri mari), poate lasa extrem de curata tensiunea pt un pre, chiar daca este comuna cu cea folosita la alim unui final. Oricit de mari ar fi c-urile apar zgomote din redresare care intra prin sursa si limiteaza raportul semnal zgomot.Din acelasi traf apar zgomote induse banuiesc dar probabil ca bobinind pe acelasi traf efectul este acelasi.Eu am vazut la un amplif SANSUI din anii 70 infasurari separate pentru preu urmate de stabilizatoare pentru ambele canale.In mare nu este o izolatie perfecta ci doar o minimizare de zgomot.Oricum daca urmariti schema folosita de mine legaturile galvanice sunt foarte slabe existind doar intrarea repetorului si divizorul de reactie care fac cuplajele intre preamplificator si etajul final.Plusul de calitate se simte pe sunet care devine fara zgomot si poate sa fie amplificat pina la 80db adica 1000.Un zgomot alb foarte mic se simte noaptea in conditii de liniste perfecta.La amplificare asa mare sunetul devine foarte liniar aproape stralucitor cu detalii de nivel mic.La un concert simfonic ies in evidenta cind tusesc oamenii in sala sunete ce nu pot fi obtinute la amplificari mici. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 3, 2023 Partajează Postat Iulie 3, 2023 Pai de aceea am scris ca nu ma refer la condensatori mari, ma bucur ca stiti atat de bine aceste aspecte. Dar pt alimentarea unui preu, se pot limita drastic curentii de incarcare ai unor C-uri mai mari cu R serie si => filtre RC; se pot pune 2-3 celule in serie. Iar tensiunea se ia fie de pe o infasurare separata de pe traful mare, fie din tensiunea mare unica, cu diode de separare. Solutia are sens si rost cand se intervine in aparate deja construite, unde fie nu este loc de inca un traf mic, fie nu este acceptata montarea sa. Cand proiectezi de la capat un amplificator ai o marja mult mai larga de optiuni. Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 (editat) Atentie la polaritatea condensatorului electrolitic de 3300 uF din reactia negativa. S-ar putea sa fie polarizat invers. Repetorul care comanda finalii e polarizat doar printr-un rezistor si va produce armonici pare, pe care reactia negativa globala nu le va reduce prea mult (din cauza celor doua cai de reactie). Sper ca aceasta a fost intentia proiectantului. Editat Iulie 4, 2023 de franzm Link spre comentariu
Danut Marinescu Postat Iulie 4, 2023 Autor Partajează Postat Iulie 4, 2023 Acum 14 ore, Shambala a spus: Pai de aceea am scris ca nu ma refer la condensatori mari, ma bucur ca stiti atat de bine aceste aspecte. Dar pt alimentarea unui preu, se pot limita drastic curentii de incarcare ai unor C-uri mai mari cu R serie si => filtre RC; se pot pune 2-3 celule in serie. Iar tensiunea se ia fie de pe o infasurare separata de pe traful mare, fie din tensiunea mare unica, cu diode de separare. Solutia are sens si rost cand se intervine in aparate deja construite, unde fie nu este loc de inca un traf mic, fie nu este acceptata montarea sa. Cand proiectezi de la capat un amplificator ai o marja mult mai larga de optiuni. ok.Si zgomotul in cazul in care amplificam de 1000 de ori in loc de 30 ca la amplifurile obisnuite?Idea de baza este ca doua etaje adica preu plus final au pierderi ce nu pot fi recuperate electric datorita pierderilor in componentele active si pasive.Ajungem la conceptul minimalitatii.Galetile de tranzistoare vor fi inutile sa redea un sunet perfect. Acum 26 minute, franzm a spus: Atentie la polaritatea condensatorului electrolitic de 3300 uF din reactia negativa. S-ar putea sa fie polarizat invers. Repetorul care comanda finalii e polarizat doar printr-un rezistor si va produce armonici pare, pe care reactia negativa globala nu le va reduce prea mult (din cauza celor doua cai de reactie). Sper ca aceasta a fost intentia proiectantului. Aveti dreptate.E pusa o valoare foarte mare.In practica am doua 330uf/63V puse cu plusurile comune ca nepolarizate. Link spre comentariu
Shambala Postat Iulie 4, 2023 Partajează Postat Iulie 4, 2023 Imi pare rau, nu am inteles raspunsul dvs. Adica nu vad legatura cu ce am scris eu. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum